Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Μετέωροι εργαζόμενοι και χαράτσι στους γονείς

Διπλό το τίμημα της μεταφοράς των σταθμών στους δήμους. Καμιά δέσμευση απ' τον υπουργό Υγείας. Απεργούν και σήμερα οι εργαζόμενοι

Ανένδοτη εμφανίζεται η κυβέρνηση στην ικανοποίηση του αιτήματος των εργαζομένων να παραμείνουν οι Κρατικοί Παιδικοί Σταθμοί (ΚΠΣ) στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Χτες, αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Κ. Γείτονα,ο οποίος τους μίλησε για αναγκαστικές μετατάξεις υπαλλήλων. Σχετική διάταξη έχει ήδη ενταχθεί στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο - "σκούπα" του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν σήμερα την 48ωρη απεργία, ενώ χτες το πρωί έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και έκλεισαν την οδό Αριστοτέλους για περίπου δύο ώρες.

Ο υπουργός είπε στους εργαζόμενους ότι η μεταφορά των σταθμών στους δήμους γίνεται στο πλαίσιο της αποκέντρωσης. Οταν, όμως, εκείνοι του αντέτειναν την πιθανή αλλαγή του χαρακτήρα των σταθμών από Νομικά Πρόσωπα σε δημοτικές επιχειρήσεις, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την εργασιακή σχέση των εργαζομένων και γενικότερα για το χαρακτήρα της προσχολικής αγωγής, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα. "Υπάρχει ζήτημα - τους είπε χαρακτηριστικά. Θα δούμε μήπως μπορέσουμε να βάλουμε (σ. σ. στη διάταξη) κάποια πρόταση που να σας δεσμεύει, όπως ότι κατέχετε προσωποπαγείς θέσεις". Ακολούθως οι εργαζόμενοι του πρότειναν να δοθεί το περιθώριο σε όποιον θέλει να φύγει με μετάταξη σε άλλη υπηρεσία του υπουργείου. Κι εδώ η απάντηση του υπουργού ήταν αρνητική. "Δεν μπορούμε να δώσουμε τους σταθμούς στους δήμους ξεγυμνωμένους", απάντησε.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, με τη μεταφορά των σταθμών στους δήμους "κόβεται" η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι δήμοι αδυνατούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος, επιβάλλουν στους γονείς την καταβολή τροφείων που σε ορισμένους δήμους φτάνουν μέχρι και τις 45.000 δραχμές το μήνα για κάθε παιδί. Στο εξής, δηλαδή, οι γονείς θα πληρώνουν υπηρεσίες που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν. Ακόμη, τονίζουν ότι οι δήμοι στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι οι σταθμοί είναι για φύλαξη και όχι για διαπαιδαγώγηση των νηπίων, αδιαφορούν για την ποιότητα της παρεχόμενης προσχολικής αγωγής. Δε θα υπάρχει ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα, ενώ θα δημιουργηθεί πρόβλημα και με τις προσλήψεις τόσο μονίμων παιδαγωγών, όσο και βοηθητικού προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι στους ΚΠΣ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αγωνίζονται, προκειμένου να διατηρηθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της προσχολικής αγωγής. Καλούν, μάλιστα, και τους γονείς σε κοινό αγώνα "γιατί τα προβλήματα είναι κοινά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ