Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεσάλωσαν οι καπνέμποροι

Συνεχίζουν να εκβιάζουν τους καπνοπαραγωγούς προκειμένου να τους αναγκάσουν να πουλήσουν τα καπνά στη μισή τιμή από ό,τι αρχικά συμφώνησαν

Οι καπνέμποροι επιμένουν να εκβιάζουν τους καπνοπαραγωγούς προκειμένου να τους αναγκάσουν να δώσουν τα καπνά στη μισή εμπορική τιμή, απ' ό,τι συμφώνησαν και υπέγραψαν στα συμβόλαια καλλιέργειας!

Οπως κατήγγειλαν στο "Ρ" καπνοπαραγωγοί της περιοχής Ελασσόνας - Πυθίου του νομού Λάρισας, οι καπνέμποροι αρνούνται να "σηκώσουν" την περσινή παραγωγή καπνών, εκβιάζοντας τους παραγωγούς να αποδεχτούν να πληρωθούν μόνον με 350 - 450 δραχμές κατά κιλό εμπορική τιμή, αντί 700 δραχμές που έχουν υπογράψει με τα συμβόλαια καλλιέργειας για την πρώτη ποιότητα. Μάλιστα, στο Πύθιο Ελασσόνας, όπου η φετινή παραγωγή του χωριού είναι 120 τόνοι, έχουν "σηκωθεί" ελάχιστες ποσότητες, εξαιτίας του ότι οι καπνέμποροι αρνούνται να πληρώσουν κανονικά τους αγρότες. Ανάλογη κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες καπνοπαραγωγοί της χώρας και οι καπνέμποροι χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους προκειμένου να εξαναγκάσουν τους παραγωγούς να δώσουν την παραγωγή τους με μειωμένες σε σχέση με τα συμβόλαια τιμές. Σ' ορισμένες περιπτώσεις πιέζονται οι παραγωγοί να υπογράψουν ότι έχουν εισπράξει προκαταβολή - που στην πραγματικότητα ποτέ δεν εισέπραξαν! - για να πληρωθούν τελικά μικρότερη εμπορική τιμή. Κατά κανόνα, όμως, οι καπνέμποροι υποβαθμίζουν αυθαίρετα την ποιότητα των καπνών για να "ρίξουν" την τιμή τους. Το γεγονός αυτό καταγγέλλουν σε κοινό υπόμνημα δεκάδες καπνοπαραγωγοί από τα Γρεβενά, τονίζοντας πως οι καπνέμποροι φέτος για να πάρουν φτηνά τα καπνά βάζουν πολύ χαμηλή ποιοτική σύνθεση. Ετσι φέτος βάζουν για την Α - Β ποιότητα 13% για τη Γ 74% και τη Δ 13%, ενώ για τη σοδειά του 1995 είχαν βάλει για την Α - Β ποιότητα 65% για τη Γ 31% και τη Δ 4%. Ασφαλώς, όπως καταγγέλλουν οι καπνοπαραγωγοί, οι εκβιασμοί των εμπόρων ευνοούνται από την κυβερνητική ανοχή.

Τα τερτίπια των καπνεμπόρων έχουν "δέσει" τα χέρια των καπνοπαραγωγών και οι αγοραπωλησίες προχωρούν όπως είναι φυσικό με ρυθμούς χελώνας. Οπως φαίνεται και από τα στοιχεία του Οργανισμού Καπνού, δυόμισι μήνες πριν τη λήξη της εμπορικής περιόδου πουλήθηκαν μόνο 28.580 τόνοι καπνού σε σύνολο ποσόστωσης 126.174 τόνοι, δηλαδή ένα ποσοστό 22,65%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ