Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι συνενώσεις δεν έλυσαν προβλήματα

Τα συμπεράσματα μελέτης του αν. καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Επ. Πανά, για όσες συνενώσεις έχουν γίνει στο παρελθόν

Αλυτα παραμένουν προβλήματα που αντιμετώπιζαν και προηγούμενα οι κοινότητες που προχώρησαν, παλαιότερα, σε εθελοντικές συνενώσεις. Οι νέοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έλυσαν ζητήματα, όπως η ανεργία ή το δημογραφικό πρόβλημα, αποτέλεσμα της έλλειψης στήριξής τους από τις κυβερνήσεις και της ανυπαρξίας κυβερνητικής πολιτικής για την ανάπτυξη της περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ελλείψεις που θα επιβαρύνουν και τους νέους ΟΤΑ που θα προκύψουν, αν εφαρμοστούν τα σχέδια του υπουργού Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλου, για χωρίς κίνητρα και κριτήρια, αναγκαστικές συνενώσεις κοινοτήτων.

Το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ, που συνενώθηκαν παλαιότερα και σε εθελοντική βάση, φαίνεται ξεκάθαρα από επιστημονική μελέτη, σχετικά με τις συνενώσεις, που εκπόνησε ο Επ. Πανάς αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα, από ερωτηματολόγια που στάλθηκαν σ' αυτούς τους ΟΤΑ και τις απαντήσεις που δόθηκαν, προκύπτουν τα εξής:

  • Το 40% των νέων ΟΤΑ απαντά ότι πριν τη συνένωση είχε πρόβλημα με τις συγκοινωνίες. Το 52% απαντά ότι μετά τη συνένωση δεν υπήρξε βελτίωση στις συγκοινωνίες. Ποσοστό 8% απαντά "δεν ξέρω - δεν απαντώ" (ΔΞ/ΔΑ).
  • Το 36% των ΟΤΑ απαντά ότι πριν τη συνένωση αντιμετώπιζε πρόβλημα ερήμωσης. Το 56% απαντά ότι μετά τη συνένωση δεν υπήρξε βελτίωση στο θέμα.(ΔΞ/ΔΑ 8%).
  • Το 80% των ΟΤΑ απαντά ότι πριν τη συνένωση αντιμετώπιζε οικονομικό πρόβλημα. Το 36% απαντά ότι μετά τη συνένωση δεν υπήρξε βελτίωση. (ΔΞ/ΔΑ 44%)
  • Το 64% των ΟΤΑ απαντά ότι πριν τη συνένωση αντιμετώπιζε πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού. Το 68% απαντά ότι μετά τη συνένωση δεν υπήρξε βελτίωση. (ΔΞ/ΔΑ 8%).
  • Το 56% των ΟΤΑ απαντά ότι πριν τη συνένωση αντιμετώπιζε πρόβλημα ανεργίας. Το 64% απαντά ότι μετά τη συνένωση, δεν υπήρξε καμία βελτίωση. (ΔΞ/ΔΑ 8%).
  • Το 48% των ΟΤΑ απαντά ότι πριν τη συνένωση αντιμετώπιζε γεωργικά προβλήματα. Το 60% απαντά ότι μετά τη συνένωση δεν υπήρξε καμία βελτίωση.(ΔΞ/ΔΑ 8%).
  • Το 20% των ΟΤΑ απαντά ότι πριν τη συνένωση αντιμετώπιζε προβλήματα από την "έλλειψη κρατικής μέριμνας". Το 56% απαντά ότι μετά τη συνένωση δεν υπήρξε βελτίωση. (ΔΞ/ΔΑ 8%).
  • Το 36% των ΟΤΑ απαντά ότι πριν τη συνένωση αντιμετώπιζε πρόβλημα στον τομέα "ψυχαγωγία". Το 52% απαντά ότι μετά τη συνένωση δεν υπήρξε βελτίωση.(ΔΞ/ΔΑ 8%).

Επιπλέον, το 80% των ΟΤΑ απαντά ότι μετά τη συνένωση δε λύθηκε το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν. Το 76% ότι μετά τη συνένωση δεν αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα, που είχαν σε ό,τι αφορά το σχέδιο πόλης. Ακόμα, το 68% των συνενωμένων ΟΤΑ ότι δεν ενημερώθηκε καμία φορά για τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και το 20% ότι ενημερώθηκε ελάχιστα. Τέλος, το 82% των κοινοτήτων, συνενωμένων και μη, δεν ενημερώθηκε καμία φορά για τις Συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ.

Ελλειψη πολιτικής

Οπως δηλώνει στο "Ρ" ο ίδιος ο Επ. Πανάς, "οι κοινότητες αυτές, συνενώθηκαν χωρίς να υπάρξει ούτε καν καταγραφή, από τις κυβερνήσεις, των προβλημάτων τους. Ετσι, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα, οι κάτοικοι τις εγκαταλείπουν και οι ΟΤΑ συνεχίζουν να "αιμορραγούν" πληθυσμιακά". Και ο καθηγητής σημειώνει: "Ποια ανάπτυξη ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι θα προωθηθεί με τις συνενώσεις, αν δεν υπάρχει ούτε γιατρός για τους κατοίκους των κοινοτήτων; Το πρόβλημα οφείλεται στην έλλειψη, γενικότερα, πολιτικής ανάπτυξης και δε λύνεται με αναγκαστικές συνενώσεις. Αν η κυβέρνηση επιμείνει στις αναγκαστικές συνενώσεις, οι ΟΤΑ που θα προκύψουν θα έχουν ανάλογη, άσχημη πορεία".

Ο ίδιος επισημαίνει πως οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες έχουν αντιληφθεί αυτήν την κατάληξη. Γι' αυτό και σε ερώτηση της έρευνας για το αν επιθυμούν τη συνένωση με άλλες κοινότητες, το 66% απαντά αρνητικά. Ο Επ. Πανάς καταλήγει πως οι συνενώσεις πρέπει να προχωρήσουν μόνο σε εθελοντική βάση, αφού ληφθούν υπ' όψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες και υπάρξουν εγγυήσεις ότι τα προβλήματά τους θα επιλυθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ