Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενας "παπάς" που ευλογάει τα γένια του

"Ο παπάς ευλογάει πάντα τα γένια του"! Τη ρήση αυτή επιβεβαίωσε ο αναπληρωματικός διοικητής του Αγίου Ορους, Αριστος Κασμίρογλου,ο οποίος φρόντισε να παρέμβει υπέρ του... προϊσταμένου του Σταύρου Ψυχάρη,διευθυντή της εφημερίδας "Το Βήμα" και δεξί χέρι του μεγαλοεκδότη Χρ. Λαμπράκη.

Παρέμβαση υπέρ του κύρους του Προεδρικού Διατάγματος 7/96, με το οποίο διορίστηκε διοικητής του Αγίου Ορους ο Στ. Ψυχάρης, άσκησαν ο αναπληρωτής διοικητής, Αρ. Κασμίρογλου και η Ιερή Κοινότητα του Αγίου Ορους. Και καλά για τον Αρ. Κασμίρογλου γίνεται κατανοητή η παρέμβασή του, αλλά η Ιερή Κοινότητα γιατί τόσο ζήλο υπέρ του Στ. Ψυχάρη; Σημειώνεται ότι η διοίκηση του Αγίου Ορους, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ασκείται από αντιπροσώπους των Ιερών Μονών, οι οποίοι αποτελούν την Ιερή Κοινότητα.

Στην ίδια παρέμβαση ο Αρ. Κασμίρογλου και η Ιερή Κοινότητα ζητούν να απορριφθούν οι προσφυγές του σωματείου "Κίνηση Ενεργών Πολιτών" και του Χρ. Κατριβάνου, οι οποίοι στρέφονταν κατά του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο διορίστηκε ο Στ. Ψυχάρης διοικητής του Αγίου Ορους, ελέω Θ. Πάγκαλου, με τη στήριξη συνολικά της κυβέρνησης Σημίτη, βέβαια.

Ο Αρ. Κασμίρογλου και η Ιερή Κοινότητα του Αγίου Ορους ισχυρίζονται ότι οι προσφεύγοντες δεν έχουν έννομο συμφέρον, καθώς μόνο η ιδιότητά τους ως Ελλήνων πολιτών και ως ορθοδόξων χριστιανών δε θεμελιώνει έννομο συμφέρον για να ασκήσουν προσφυγή. Επίσης, φτάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι ο διορισμός διοικητή στο Αγιο Ορος δεν υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο, γιατί είναι πράξη κυβερνητική. Τέλος, επισημαίνουν ότι ο διορισμός διοικητή στο Αγιο Ορος καλώς έχει ανατεθεί στον υπουργό Εξωτερικών.

Η υπόθεση του διορισμού του Στ. Ψυχάρη στη θέση του διοικητή στο Αγιο Ορος θα συζητηθεί στις 13 Μαρτίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με εισηγητή το σύμβουλο επικρατείας Δ. Μπριόλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ