ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σήμα κινδύνου για τη ΛΑΡΚΟ

Επιστολή των σωματείων στην κυβέρνηση. Τι προτείνει η ΕΣΑΚ για το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζομένων

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Σήμα κινδύνου για την πορεία της ΛΑΡΚΟ στέλνουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, με επιστολή των πέντε σωματείων προς την υφυπουργό Ανάπτυξης, με την οποία ζητάνε να δοθεί βιώσιμη και οριστική λύση στα προβλήματα της επιχείρησης, χωρίς την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Αφορμή γι' αυτό στάθηκαν δηλώσεις μετόχων, σχετικές με τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ, οι οποίες κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση με τα συμφέροντα των εργαζομένων σ' αυτή. Τα Σωματεία επισημαίνουν ότι το κόστος παραγωγής βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από συστάσεως της επιχείρησης, ενώ η παραγωγικότητα και το ύψος παραγωγής έχουν καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και συνεχώς βελτιώνονται κι αυτό παρότι το προσωπικό έχει μειωθεί από το 1985 κατά 700 άτομα! Τα σωματεία απαιτούν να δοθεί οριστική λύση στο θέμα των πλασματικών χρεών, σύμφωνα με τα οποία η ΛΑΡΚΟ είναι υπερχρεωμένη με 50 δισ. δραχμές. Τέλος, προειδοποιούν: "Σε περίπτωση που η τακτική των μετόχων και η επιθυμία τους είναι η διάλυση της επιχείρησης και το οριστικό κλείσιμο της μεγαλύτερης βιομηχανικής, στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, η αντίδραση θα είναι άμεση και δυναμική".

Σχετικά με τις εξελίξεις, ο Γ. Ρούσσης,μέλος του ΔΣ του Σωματείου της Λάρυμνας, δήλωσε στο "Ρ": "Το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ δεν είναι σημερινό. Βέβαια, σήμερα η επιχείρηση βρίσκεται σε δύσκολο σταυροδρόμι, που οφείλεται στις πολιτικές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, στην πιστή εφαρμογή των επιλογών της ΕΕ και του Μάαστριχτ από τη σημερινή κυβέρνηση, που προχωρά στη διάλυση του ΟΑΕ, δε ρυθμίζει τα χρηματοοικονομικά προβλήματα, δεν προχωρά σε πρώτη φάση στη συγχώνευση ΛΑΡΚΟ - ΕΛ. ΣΙ. και στη συνέχεια στον ανοξείδωτο χάλυβα, στην κατοχύρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος υπό δημόσιο έλεγχο.

Η επιμονή του ΥΒΕΤ, να λειτουργεί η ΛΑΡΚΟ αυτοχρηματοδοτούμενη, δημιουργεί προβλήματα και στην εταιρία και στους εργαζόμενους. Το προσωπικό μειώνεται, η εντατικοποίηση αυξάνεται, η εργολαβοποίηση εφαρμόζεται σε πολλά τμήματα. Οι συνθήκες δουλιάς χειροτερεύουν, κεκτημένα δικαιώματα περικόπτονται και σχεδιάζεται ακόμα παραπέρα μείωση προσωπικού, σε 1.000-1.200 άτομα ως το 2000. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει μεγάλες ανησυχίες και αγανάκτηση στους εργαζόμενους.

Τα σωματεία, τα οποία ελέγχονται κυρίως από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, περιορίζονται σε επιστολογραφία, παραστάσεις και συζητήσεις επί συζητήσεων, που δεν αγγίζουν την ουσία του προβλήματος. Με άλλοθι τις αλλαγές κυβερνήσεων και υπουργών, αναλίσκονται σ' αυτή την τακτική, βρίσκουν τρόπους να καθηλώνουν και να παθητικοποιούν τους εργαζόμενους.

Εμείς, στη σημερινή κατάσταση, θεωρούμε ότι πρέπει τα σωματεία να παίξουν έναν άλλο ρόλο. Είναι ανάγκη ενωτικά, αγωνιστικά, διεκδικητικά και συντονισμένα με δευτεροβάθμιες οργανώσεις, τη ΓΣΕΕ, πρωτοβάθμια σωματεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ξεκινήσουμε διαδικασίες, οι οποίες θα έρθουν σε ρήξη με τις σημερινές πολιτικές και θα απαιτούν τη λύση, "εδώ και τώρα", που χρειάζεται η ΛΑΡΚΟ".

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Εισαγγελική παρέμβαση για τα ναυάγια

Στο "μικροσκόπιο" ο ρόλος του Νηογνώμονα και της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων. "ΔΥΣΤΟΣ" και "Αϊρον Αντώνης" στο επίκεντρο της έρευνας

Στο "μικροσκόπιο" της εισαγγελικής έρευνας μπαίνουν ο Ελληνικός Νηογνώμονας και η Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων του υπουργείου Ναυτιλίας. Ολα τα έγγραφα και τις σχετικές με ναυάγια επιστολές, όπως την τελευταία για το τσιμεντάδικο - τάφο "Δύστος" της ΑΓΕΤ που έχει στη διάθεση του ο ΥΕΝ Στ. Σουμάκης,ζητούν τώρα οι εισαγγελικές αρχές του Πειραιά, καθώς και τις καταγγελίες τηςΠανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

Στο μεταξύ, διαβιβάστηκε η δικογραφία για το πολύνεκρο ναυάγιο του φορτηγού πλοίου "Αϊρον Αντώνης",η οποία είχε σχηματιστεί μετά από μήνυση συγγενούς θύματος εναντίον του Ελληνικού Νηογνώμονα και ήδη έχει ασκηθεί δίωξη κατά παντός υπευθύνου για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή. Να σημειώσουμε ότι ως προς το σκέλος των ευθυνών της πλοιοκτήτριας εταιρίας "Σι Κόραλ Μαριτάιμ Σέρβις" του Αντώνη Ηλιόπουλου,η υπόθεση έχει τεθεί στο αρχείο...

Η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει για την παραπέρα πορεία της, αφού συνεκτιμηθούν όλα τα καινούρια στοιχεία που θα προκύψουν από τη διερεύνηση των εγγράφων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Στ. Παπαδάκη,εισαγγελέας Πλημμελειοδικών θα διερευνήσει τις καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας χορηγούσε πιστοποιητικά αξιοπλοϊας χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο - και επίσης ότι "η αξιοπλοϊα συνέπλεε με το ανάλογο φακελάκι", όπως κατήγγειλε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θ. Σταματόπουλος.

"Ταυτόχρονα φαίνεται, όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό έγγραφο, ότι ο ΥΕΝ έγινε αποδέκτης επώνυμων και ανώνυμων επιστολών, που βεβαιώνουν συγκεκριμένα περιστατικά διαφθοράς, που αφορούν, τόσο τον Ελληνικό Νηογνώμονα, όσο και το προσωπικό της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων".

Να υπενθυμίσουμε ότι στο σαπιοκάραβο, όπως το χαρακτήριζαν ΠΕΜΕΝ και συγγενείς των 24 θυμάτων, "Αϊρον Αντώνης" που βυθίστηκε το Σεπτέμβρη του '94 στο μέσο του Ατλαντικού Ωκεανού, πρόσφερε "στέγη" εν μία νυκτί ο Ελληνικός Νηογνώμονας. Το "Μπιρό Βεριτάς",ο γαλλικός νηογνώμονας, που το παρακολουθούσε, είχε αρνηθεί να του ανανεώσει τα πιστοποιητικά του, έστω και για μια μέρα, αν δεν προχωρούσε σε εκτεταμένες επισκευές.

ΠΕΜΕΝ: Πρώτο μέλημα η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής

"Ο Ελληνικός Νηογνώμονας, με προκλητικό τρόπο, επιχειρεί να καλύψει τις ευθύνες που έχει για τα τραγικά ναυάγια σε πλοία που ήταν καταταγμένα στην κλάση του", επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, απαντώντας στην απαράδεκτη ανακοίνωση του Ελληνικού Νηογνώμονα, με την οποία χαρακτήριζε αναλήθειες τις αποκαλύψεις σχετικά με τα αίτια για το ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ και "ύποπτο" (!) το ενδιαφέρον της Ενωσης. Στην προσπάθεια του Νηογνώμονα να αποποιηθεί των ευθυνών για αρκετά ακόμα ναυάγια, ισχυριζόμενος στην ανακοίνωσή του ότι τα πλοία αυτά δεν ήταν στην κλάση του, η ΠΕΜΕΝ παραθέτει μια σειρά από συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

Γερ. ΤΡ.

Αγωνιστικό προσκλητήριο από την ΚΟΝ του ΚΚΕ

Αγωνιστικό προσκλητήριο στους ναυτεργάτες απευθύνει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ,προκειμένου να δώσουν την απάντηση που πρέπει στις εξωφρενικές απαιτήσεις των εφοπλιστών και στη στείρα αδιαλλαξία της κυβέρνησης, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε από την προχτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την ΕΕ της ΠΝΟ. "Οι εξωφρενικές εφοπλιστικές απαιτήσεις - υπογραμμίζεται - αντιμετωπίζονται με αποφασιστικά πολιτικά μέτρα περιορισμού της εφοπλιστικής ασυδοσίας για την προστασία της εθνικής οικονομίας και όχι με τα "τρικ" του "κοινωνικού διαλόγου"".

Η προχτεσινή συνάντηση του Κ. Σημίτη με την ΠΝΟ απέδειξε - σημειώνει η ΚΟΝ - ότι "η κυβέρνηση υπηρετώντας τα εφοπλιστικά συμφέροντα, αναζητεί προσχήματα για την επιβολή νέων καταστροφικών μέτρων σε βάρος του δικαιώματος της δουλιάς, των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και των εργασιακών σχέσεων. Ακριβώς αυτό υπηρετεί η αναφορά του Κ. Σημίτη στο μύθο της "ανταγωνιστικότητας" και στον εκβιασμό αλλαγής της ελληνικής σημαίας". Ο "κοινωνικός διάλογος" που επικαλείται η κυβέρνηση, εκτός των άλλων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "είναι διάλογος που αποθρασύνει τους εφοπλιστές και αποσκοπεί στη νομιμοποίηση των ειλημμένων φιλοεφοπλιστικών αποφάσεων και όχι στην επίλυση των οξυμένων ναυτεργατικών προβλημάτων".

Η ΚΟΝ απαντάει και στις απόψεις για κρατική οικονομική ενίσχυση των εφοπλιστών: "Οι θέσεις - τονίζει - για την πριμοδότηση των εφοπλιστών με νέα δήθεν αναπτυξιακά μέτρα και η επιδότηση θέσεων απασχόλησης, στην οποία αναφέρονται στελέχη του κυβερνητικού, εργοδοτικού συνδικαλισμού, μεταφέροντας στο χώρο της ναυτιλίας την αθλιότητα της πριμοδότησης των βιομηχάνων, είναι θέσεις κατευθυνόμενες και κατασκευασμένες στα παρασκήνια της συναίνεσης και της υποταγής. Θέσεις που προκαλούν την οργή των ναυτεργατών επειδή γνωρίζουν καλά το καθεστώς της ασυδοσίας που απολαμβάνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τα τεράστια προνόμια που του παρέχει το ελληνικό κράτος".

Κινέζοι συνδικαλιστές στην Ελλάδα

Με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις δυο εργατικές Συνομοσπονδίες, επισκέπτεται από χτες τη χώρα μας αντιπροσωπεία της Παγκινεζικής Συνομοσπονδίας Εργατών,προσκαλεσμένη από τη ΓΣΕΕ, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της Ζ. Ντίνκγχουα,Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί στις 8 του Απρίλη.

Η Παγκινεζική Συνομοσπονδία Εργατών έχει 110 εκατ. μέλη, 600 χιλ. σωματεία και 16 Ομοσπονδίες. Χτες συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και ξεναγήθηκε στο ιστορικό κτίριο της Συνομοσπονδίας. Οι συνομιλίες των συνδικαλιστών περιστράφηκαν γύρω από εργασιακά, συνδικαλιστικά και οικονομικά θέματα.

Ο γενικός γραμματέας της Παγκινεζικής Συνομοσπονδίας επισήμανε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ότι "ανοίξαμε ένα παράθυρο στη μεικτή οικονομία και από το παράθυρο αυτό μπαίνει καθαρός αέρας αλλά και μεγάλα κουνούπια και τώρα προσπαθούμε να σκοτώσουμε τα κουνούπια".

Συγκέντρωση λογιστών

Πλατιά συγκέντρωση πραγματοποιεί η ΕΣΑΚ Λογιστών την Τρίτη 8 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Σόλωνος 130 - 3ος όροφος, με θέμα: Προγραμματισμός δράσης της παράταξης σχετικά με τα προβλήματα του κλάδου.

  • Επιτυχία σημείωσε το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ στις εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίου Εργαζομένων στην επιχείρηση ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων - Βαρυτίνης (πρώην ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού), λαμβάνοντας 60 ψήφους, ποσοστό 18,5% και μία έδρα. Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΔΑΚΕ με 197 ψήφους (60%) και 3 έδρες, ενώ η ΠΑΣΚΕ πήρε 67 ψήφους (20%) και μία έδρα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ