Σάββατο 5 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σήμα κινδύνου για τη ΛΑΡΚΟ

Επιστολή των σωματείων στην κυβέρνηση. Τι προτείνει η ΕΣΑΚ για το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζομένων

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Σήμα κινδύνου για την πορεία της ΛΑΡΚΟ στέλνουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, με επιστολή των πέντε σωματείων προς την υφυπουργό Ανάπτυξης, με την οποία ζητάνε να δοθεί βιώσιμη και οριστική λύση στα προβλήματα της επιχείρησης, χωρίς την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Αφορμή γι' αυτό στάθηκαν δηλώσεις μετόχων, σχετικές με τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ, οι οποίες κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση με τα συμφέροντα των εργαζομένων σ' αυτή. Τα Σωματεία επισημαίνουν ότι το κόστος παραγωγής βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από συστάσεως της επιχείρησης, ενώ η παραγωγικότητα και το ύψος παραγωγής έχουν καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και συνεχώς βελτιώνονται κι αυτό παρότι το προσωπικό έχει μειωθεί από το 1985 κατά 700 άτομα! Τα σωματεία απαιτούν να δοθεί οριστική λύση στο θέμα των πλασματικών χρεών, σύμφωνα με τα οποία η ΛΑΡΚΟ είναι υπερχρεωμένη με 50 δισ. δραχμές. Τέλος, προειδοποιούν: "Σε περίπτωση που η τακτική των μετόχων και η επιθυμία τους είναι η διάλυση της επιχείρησης και το οριστικό κλείσιμο της μεγαλύτερης βιομηχανικής, στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, η αντίδραση θα είναι άμεση και δυναμική".

Σχετικά με τις εξελίξεις, ο Γ. Ρούσσης,μέλος του ΔΣ του Σωματείου της Λάρυμνας, δήλωσε στο "Ρ": "Το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ δεν είναι σημερινό. Βέβαια, σήμερα η επιχείρηση βρίσκεται σε δύσκολο σταυροδρόμι, που οφείλεται στις πολιτικές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, στην πιστή εφαρμογή των επιλογών της ΕΕ και του Μάαστριχτ από τη σημερινή κυβέρνηση, που προχωρά στη διάλυση του ΟΑΕ, δε ρυθμίζει τα χρηματοοικονομικά προβλήματα, δεν προχωρά σε πρώτη φάση στη συγχώνευση ΛΑΡΚΟ - ΕΛ. ΣΙ. και στη συνέχεια στον ανοξείδωτο χάλυβα, στην κατοχύρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος υπό δημόσιο έλεγχο.

Η επιμονή του ΥΒΕΤ, να λειτουργεί η ΛΑΡΚΟ αυτοχρηματοδοτούμενη, δημιουργεί προβλήματα και στην εταιρία και στους εργαζόμενους. Το προσωπικό μειώνεται, η εντατικοποίηση αυξάνεται, η εργολαβοποίηση εφαρμόζεται σε πολλά τμήματα. Οι συνθήκες δουλιάς χειροτερεύουν, κεκτημένα δικαιώματα περικόπτονται και σχεδιάζεται ακόμα παραπέρα μείωση προσωπικού, σε 1.000-1.200 άτομα ως το 2000. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει μεγάλες ανησυχίες και αγανάκτηση στους εργαζόμενους.

Τα σωματεία, τα οποία ελέγχονται κυρίως από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, περιορίζονται σε επιστολογραφία, παραστάσεις και συζητήσεις επί συζητήσεων, που δεν αγγίζουν την ουσία του προβλήματος. Με άλλοθι τις αλλαγές κυβερνήσεων και υπουργών, αναλίσκονται σ' αυτή την τακτική, βρίσκουν τρόπους να καθηλώνουν και να παθητικοποιούν τους εργαζόμενους.

Εμείς, στη σημερινή κατάσταση, θεωρούμε ότι πρέπει τα σωματεία να παίξουν έναν άλλο ρόλο. Είναι ανάγκη ενωτικά, αγωνιστικά, διεκδικητικά και συντονισμένα με δευτεροβάθμιες οργανώσεις, τη ΓΣΕΕ, πρωτοβάθμια σωματεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ξεκινήσουμε διαδικασίες, οι οποίες θα έρθουν σε ρήξη με τις σημερινές πολιτικές και θα απαιτούν τη λύση, "εδώ και τώρα", που χρειάζεται η ΛΑΡΚΟ".

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ