Σάββατο 5 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΕ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
... Στα μέτρα του "κοινωνικού διαλόγου"

Οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων απέρριψαν τις θέσεις της ΔΑΣ και καταφεύγουν σε ταχυδακτυλουργίες

Η απόρριψη από τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων, των θέσεων της ΔΑΣ για τον καθορισμό του αγωνιστικού πλαισίου του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς,σφράγισε τη χτεσινή κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ.

Η τελική απόφαση για το πλαίσιο θα παρθεί στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, την ερχόμενη Τρίτη, αλλά η επίθεση που εξαπέλυσαν οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων στις θέσεις της ΔΑΣ προϊδεάζει σε μεγάλο βαθμό για το αποτέλεσμα.

Απέναντι στη θέση της ΔΑΣ για ένα "ενωτικό - ταξικό - αντικυβερνητικό" γιορτασμό, αναπτύχθηκε η θέση της ΠΑΣΚΕ για ένα γιορτασμό που το περιεχόμενό του θα είναι εγκλωβισμένο στην κατεύθυνση του "κοινωνικού διαλόγου".

Ετσι, κυρίαρχη θέση στην εισήγηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλου,είχαν: Η αποδοχή του "κοινωνικού διαλόγου" με... διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη θεματολογία που θα προτείνει η κυβέρνηση. Η αναγκαιότητα του "οράματος" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η αποδοχή της θέσης της κυβέρνησης για ενίσχυση της "κοινωνικής συνοχής"... Επίσης, η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, αλλά και των εργασιακών σχέσεων, μέσα και από τις υπάρχουσες θέσεις της ΓΣΕΕ, οι οποίες για την ανεργία παραπέμπουν, εκτός των άλλων, και στη συνεπή υλοποίηση του νόμου για την ενίσχυση δήθεν της απασχόλησης, καθώς και στις "ενεργητικές" μορφές στήριξης των ανέργων. Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, έγινε παραπομπή στην πρόσφατα διαμορφωμένη θέση της ΓΣΕΕ, που ανοίγει τις "πόρτες" στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στηρίζει τα περιβόητα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης",υπό αμφίβολους "όρους".

Η ΔΑΚΕ θέλησε να διατηρήσει τη δυνατότητά της για ελιγμούς, υποστηρίζοντας πως η θέση της για την Πρωτομαγιά θα εξαρτηθεί και από την αντιμετώπιση του "κοινωνικού διαλόγου" από τη ΓΣΕΕ.

Οι εκπρόσωποι της "Αυτονομίας - Ανανέωσης" έκαναν λόγο για οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, στάθηκαν αρκετά στην αντίκρουση των θέσεων και της τακτικής της ΔΑΣ και παρέπεμψαν για τα υπόλοιπα στην Ολομέλεια.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Σ. Στάμου της ΠΑΣΚΕ, ο οποίος κάλεσε τον γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκο να παραιτηθεί!

Σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ μετά τη συνεδρίαση αναφέρεται ότι "πρέπει από κοινού να υπάρξει προσπάθεια για ενωτική Πρωτομαγιά, μια και η συνδικαλιστική παράταξη της ΕΣΑΚ κατέθεσε πρόταση για ξεχωριστή συγκέντρωση", ενώ καλούνται οι εργαζόμενοι της χώρας να "απαντήσουν ενωμένοι σε ό,τι επιχειρείται σε βάρος τους, είτε από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, είτε από την εργοδοσία, είτε από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης"...

Απαντώντας στα σημεία αυτά της ανακοίνωσης με δήλωσή του ο γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,σημειώνει: "Στο δελτίο Τύπου της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, είναι φανερό ότι καταφεύγει στις ταχυδακτυλουργίες για να αποκρύψει ότι αρνήθηκαν να υπάρξει διεκδικητικός, αγωνιστικός, ταξικός γιορτασμός, και βάζουν τους εργαζόμενους να ψάξουν, να ερευνήσουν και να ξετρυπώσουν αυτοί αν η "ασκούμενη" κυβερνητική πολιτική, είτε η εργοδοσία, είτε η Ευρωπαϊκή Ενωση, επιχειρούν λύσεις σε βάρος της εργατικής τάξης. Δηλαδή, ο κόσμος το 'χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ