ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για "ενωτική - ταξική - αντικυβερνητική Πρωτομαγιά"

Ολόκληρο το κείμενο της πρότασης, που κατέθεσε χτες στην ΕΕ της ΓΣΕΕ ο γγ της Οργάνωσης για τη ΔΑΣ

Ολόκληρο το κείμενο της πρότασης, που κατέθεσε χτες στην ΕΕ της ΓΣΕΕ ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης Γ. Μαυρίκος,εκ μέρους της ΔΑΣ για έναν "ενωτικό - ταξικό - αντικυβερνητικό" γιορτασμό της Πρωτομαγιάς είναι το πιο κάτω:

"Στις 19 Μαρτίου 1995 εκλέχτηκε από το 28ο συνέδριο της ΓΣΕΕ η σημερινή διοίκηση. Συμπληρώθηκαν ήδη δυο χρόνια ακριβώς και θεωρούμε υποχρέωσή μας να υπογραμμίσουμε μπροστά στην Πρωτομαγιά, ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα αυτής της πορείας που πρέπει να εκφραστούν στο φετινό γιορτασμό.

Σαν συνδυασμός (ΔΑΣ) είχαμε υπογραμμίσει στο συνέδριο ότι οι αποφάσεις για τα κυρίαρχα προβλήματα της εργατικής τάξης, που με κοινή ευθύνη ψήφισαν όλες μαζί οι άλλες παρατάξεις, θα απομακρύνουν όλο και περισσότερο την ίδια τη ΓΣΕΕ από τους εργαζόμενους, τις αγωνίες και τους αγώνες τους, θα τη μετατρέπουν σε ένα συνδιαχειριστή αντιλαϊκών πολιτικών, που αποφασίζονται από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πέρασαν από τότε δυο χρόνια. Στην περίοδο αυτή η εργατική τάξη δέχτηκε νέες οξυμένες επιθέσεις σε κατακτήσεις και δικαιώματά της από μια κυβέρνηση, που υπηρετεί τα μονοπωλιακά και πολυεθνικά συμφέροντα μιας χούφτας καπιταλιστών σε βάρος του λαού και της χώρας. Μετά τις τελευταίες εκλογές αυτές οι επιθέσεις πήραν χαρακτήρα ωμής επιδρομής σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων. Μόλις προχτές ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, στο Κάραβελ, σε ομιλία του προς συνδικαλιστικά στελέχη κήρυξε την έναρξη μιας νέας ποιοτικά αντεργατικής επίθεσης με αιχμές τις εργασιακές σχέσεις και το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.Επίθεση που έχει ως στόχο να υλοποιήσει στο ακέραιο τη "Λευκή Βίβλο" και τους περιβόητους στόχους των προγραμμάτων "σύγκλισης". Η ΓΣΕΕ θα είναι χρήσιμο και προτείνουμε να πολυγραφήσει την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κάραβελ και να τη μοιράσει πλατιά στα εργοστάσια, στους κλάδους και τις επιχειρήσεις.

Στην ίδια περίοδο ο ΣΕΒ, αξιοποιώντας την κυβερνητική πολιτική προβάλλει συνεχώς προκλητικές απαιτήσεις σε βάρος της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των γυναικών, συσσωρεύει από αυτές τις πολιτικές υπέρογκα κέρδη.Μια χούφτα οικογένειες θησαυρίζουν και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας ζει στη φτώχεια και οδηγείται στην εξαθλίωση. Αυτή η κατάσταση και μόνο επιβεβαιώνει ότι η "κρίση" δεν είναι για όλους, δε χτυπά όλους, ούτε χάνουν όλοι. Χάνουν μόνο τα λαϊκά στρώματα και κερδίζουν οι βιομήχανοι.Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυτή την περίοδο "το παιχνίδι παίζεται" με τη λεγόμενη αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει μπροστά και στην Πρωτομαγιά 1997 να τοποθετηθεί αποφασιστικά κόντρα στη Συνθήκη και την αναθεώρησή της,αφού οι πάντες γνωρίζουν ότι από την αναθεώρηση, όχι μόνο δε θα προκύψει κάτι θετικό για τους εργαζόμενους, αλλά θα χειροτερέψουν πολύ περισσότερο τα πράγματα για τον απλό λόγο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει, λειτουργεί και δρα για την εξυπηρέτηση μονοπωλιακών, πολυεθνικών, οικονομικών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Η μέχρι σήμερα θέση της ΓΣΕΕ υπέρ του Μάαστριχτ, της "Λευκής Βίβλου" και της αναθεώρησης, αποδείχτηκε από την ίδια τη ζωή λάθος. Επιβάλλεται τώρα αλλαγή θέσης και τοποθέτηση υπέρ του δημοψηφίσματος, ούτως ώστε, αφού ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, να πάρουν το λόγο και να τοποθετηθούν οι ίδιοι.

Βασικές προτεραιότητες της Πρωτομαγιάς 1997

Η εργατική τάξη κάθε Πρωτομαγιά, εκτιμώντας την πορεία, τους αγώνες και την πάλη της, σε συνδυασμό με τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, χαράζει τους στόχους και τις προτεραιότητές της για το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, τιμά τους ήρωες και τους νεκρούς της, που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν στη θυελλώδη πορεία των κοινωνικών αγώνων. Αγώνες αποτελεσματικοί, ενωτικοί, ταξικοί που καθιέρωσαν το 8ωρο, την Κοινωνική Ασφάλιση, τις άδειες και τα επιδόματα, την Κυριακή αργία, τον περιορισμό απολύσεων και πολλά άλλα δικαιώματα.

Με βάση όλη αυτή την πορεία σαν βασικές προτεραιότητες της Πρωτομαγιάς 1997 μπορούν να ξεχωρίζουν:

Η ανάπτυξη ταξικών αγώνων, που μπορούν να βάλουν φραγμό στις επιδιώξεις κυβέρνησης - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αιχμές ανεργία - εισοδηματικά - ασφαλιστικά - τοπικά σύμφωνα απασχόλησης - αλλοδαποί - ιδιωτικοποιήσεις - εργασιακές σχέσεις.

Η οικοδόμηση κοινωνικών συμμαχιών και η πάλη για τη συγκρότηση του μετώπου των αντιμονοπωλιακών, αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Η διαμόρφωση, η ενίσχυση και η ισχυροποίηση της ταξικής λογικής και της αγωνιστικής πλεύσης του συνδικαλιστικού κινήματος σ' αντίθεση με τους ευρωλάγνους προσανατολισμούς.

Η συσπείρωση στη βάση όλων, χωρίς εξαίρεση, των απλών ανθρώπων της δουλιάς, ανεξάρτητα από πολιτικές και άλλες διαφορές.

Η σφυρηλάτηση και η προώθηση της ενότητας των εργαζομένων στη δράση και στη βάση για τα κοινά προβλήματα. Ενότητα σε αγωνιστική, ταξική κατεύθυνση, που καθημερινά θα δοκιμάζεται και θα ενισχύεται στην πάλη για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα. Ενότητα όχι στα λόγια και στα καλούπια του "εφικτού" και του ψευτορεαλισμού, αλλά την κατεύθυνση των πραγματικών αναγκών και του αγωνιστικού ρεαλισμού.

Στη φετινή Πρωτομαγιά έχουμε ανάγκη, ως κίνημα, να αναδείξουμε σημαντικά γεγονότα, που σφράγισαν ή επηρέασαν τις κοινωνικές εξελίξεις αυτής της περιόδου όπως:

1). Τον μεγαλειώδη αγώνα των ναυτεργατών και τις πολύ σημαντικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών,των συνταξιούχων,των εργαζομένων στο εμπόριο και βέβαια τους ξεσηκωμούς της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς. Κινητοποιήσεις που συσπείρωσαν στην κοινή πάλη και τους αγωνιστικούς στόχους εργαζόμενους ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές, που αντιπάλεψαν στρατηγικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, των Βρυξελλών και του κεφαλαίου, που, με ηρωισμό, αυταπάρνηση, αλληλεγγύη και πλούσιες μορφές πάλης, διεκδίκησαν επίλυση δίκαιων αιτημάτων τους. Να συζητήσουμε ταυτόχρονα, ποια ήταν η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ μέσα στη θύελλα που ξεσήκωσαν αυτοί;

2). Την κατάσταση σε μεγάλα εργοστάσια και σημαντικές βιομηχανίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αλλα έκλεισαν και άλλα μαράζωσαν ΛΑΡΚΟ - ΣΟΦΤΕΞ - ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΒΑΛΑΣ - GOOD YEAR - ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ - ΜΙΣΚΟ - ΚΕΡΑΦΙΝΑ - Κλωστήρια Φιλιατών - Ναυπηγεία - "Πειραϊκή - Πατραϊκή" και πολλά ακόμα. Οφειλε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να συντονίσει την πάλη, να μπει επικεφαλής, σχεδιάζοντας και οργανώνοντας τον πατριωτικό αγώνα που έκαναν εργαζόμενοι αυτών των μεγάλων μονάδων;

3). Την ανεργία,το μεγαλύτερο σήμερα εχθρό της εργατικής τάξης και τον κυριότερο σύμμαχο των εκμεταλλευτών, τη "Λευκή Βίβλο", με τις μεσαιωνικές απαιτήσεις για τις εργασιακές σχέσεις, που καθημερινά ανατρέπονται ντε φάκτο, τα "τοπικά σύμφωνα απασχόλησης" που ανέλαβε εργολαβικά η ΓΣΕΕ την προώθησή τους.

4). Την υπογραφή της γνωστής διετούς ΣΣΕ, που υπονομεύει τον ίδιο το θεσμό των ΣΣΕ και έστειλε έτσι στο κανναβάτσο τις κλαδικές Ομοσπονδίες και τις συμβάσεις τους, που χάρισε αντικειμενικά στους βιομήχανους υπέρογκα κέρδη και έσπρωξε κυριολεκτικά χιλιάδες οικογένειες εργατικές στην οικονομική εξαθλίωση.

5). Την ψήφιση του νόμου "περί εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ" που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη λεηλασία της από το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Τη θέση της ΓΣΕΕ που στήριξε αυτόν το στόχο της κυβέρνησης που είναι ταυτόχρονα απαίτηση του Μάαστριχτ και των βιομηχάνων.

6). Τα φαινόμενα αυταρχισμού,κρατικής βίας, περιστολής συνδικαλιστικών ελευθεριών από την κυβέρνηση του εκσυγχρονιστή πρωθυπουργού. Τον φασιστικής νοοτροπίας "κοινωνικό αυτοματισμό" του κ. Ρέππα.

7). Τις πολύμορφες επιθέσεις σε ευρύτερα κοινωνικά δικαιώματα (παιδεία - υγεία - λαϊκή στέγη - περιβάλλον),τις ευθύνες της κυβέρνησης, που σταθερά μετατρέπει τη χώρα σε προγεφύρωμα ιμπεριαλιστικών επιθέσεων στις χώρες της Βαλκανικής.

8). Την παγίδα που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση με το λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο" και με δεδομένο ότι στην πράξη απέδειξε πώς εννοεί το διάλογο στους αγώνες των ναυτεργατών, των εκπαιδευτικών, των αγροτών και με την προώθηση ήδη και την υλοποίηση επιμέρους ή τμηματικά σοβαρών θεμάτων, όπως αποθεματικά Ταμείων κλπ. Μια ΓΣΕΕ, που θέλει να σέβεται τον εαυτό της δεν μπορεί να πάρει μέρος σε ένα σικέ παιχνίδι, που θα αποβεί σε βάρος της εργατικής τάξης. Δε θα προσέλθει σε ένα τραπέζι, που θα νομιμοποιεί τέτοιες πολιτικές.

Τι ΓΣΕΕ θέλει η εργατική τάξη

Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των εργατοϋπαλλήλων, ανεξάρτητα από το ποια παράταξη ψηφίζει στις αρχαιρεσίες σε ένα πράγμα συμφωνεί: ότι η ΓΣΕΕ δεν είναι αυτή που θέλει και έχει ανάγκη η εργατική τάξη. Την ώρα που ο ΣΕΒ διεκδικεί, απαιτεί, επιβάλλει για λογαριασμό της τάξης που εκπροσωπεί, η ΓΣΕΕ συναινεί, υποχωρεί, υποτάσσεται! Κρίνεται και για ό,τι κάνει και για ό,τι δεν κάνει όπως οφείλει.

Οι εργαζόμενοι, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα θέλουν ΓΣΕΕ αποκούμπι, υποστηριχτή, οδηγό ταξικής πορείας, που θα δείχνει έμπρακτα πως ξέρει ότι σε αυτή την κοινωνία υπάρχουν δυο βασικές και αντίθετες τάξεις των εκμεταλλευτών και των εκμεταλλευομένων και ότι η ΓΣΕΕ είναι ξεκάθαρα στη μια πάντα, στη δική τους".

ΕΕ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
... Στα μέτρα του "κοινωνικού διαλόγου"

Οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων απέρριψαν τις θέσεις της ΔΑΣ και καταφεύγουν σε ταχυδακτυλουργίες

Η απόρριψη από τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων, των θέσεων της ΔΑΣ για τον καθορισμό του αγωνιστικού πλαισίου του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς,σφράγισε τη χτεσινή κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ.

Η τελική απόφαση για το πλαίσιο θα παρθεί στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, την ερχόμενη Τρίτη, αλλά η επίθεση που εξαπέλυσαν οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων στις θέσεις της ΔΑΣ προϊδεάζει σε μεγάλο βαθμό για το αποτέλεσμα.

Απέναντι στη θέση της ΔΑΣ για ένα "ενωτικό - ταξικό - αντικυβερνητικό" γιορτασμό, αναπτύχθηκε η θέση της ΠΑΣΚΕ για ένα γιορτασμό που το περιεχόμενό του θα είναι εγκλωβισμένο στην κατεύθυνση του "κοινωνικού διαλόγου".

Ετσι, κυρίαρχη θέση στην εισήγηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλου,είχαν: Η αποδοχή του "κοινωνικού διαλόγου" με... διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη θεματολογία που θα προτείνει η κυβέρνηση. Η αναγκαιότητα του "οράματος" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η αποδοχή της θέσης της κυβέρνησης για ενίσχυση της "κοινωνικής συνοχής"... Επίσης, η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, αλλά και των εργασιακών σχέσεων, μέσα και από τις υπάρχουσες θέσεις της ΓΣΕΕ, οι οποίες για την ανεργία παραπέμπουν, εκτός των άλλων, και στη συνεπή υλοποίηση του νόμου για την ενίσχυση δήθεν της απασχόλησης, καθώς και στις "ενεργητικές" μορφές στήριξης των ανέργων. Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, έγινε παραπομπή στην πρόσφατα διαμορφωμένη θέση της ΓΣΕΕ, που ανοίγει τις "πόρτες" στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στηρίζει τα περιβόητα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης",υπό αμφίβολους "όρους".

Η ΔΑΚΕ θέλησε να διατηρήσει τη δυνατότητά της για ελιγμούς, υποστηρίζοντας πως η θέση της για την Πρωτομαγιά θα εξαρτηθεί και από την αντιμετώπιση του "κοινωνικού διαλόγου" από τη ΓΣΕΕ.

Οι εκπρόσωποι της "Αυτονομίας - Ανανέωσης" έκαναν λόγο για οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, στάθηκαν αρκετά στην αντίκρουση των θέσεων και της τακτικής της ΔΑΣ και παρέπεμψαν για τα υπόλοιπα στην Ολομέλεια.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Σ. Στάμου της ΠΑΣΚΕ, ο οποίος κάλεσε τον γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκο να παραιτηθεί!

Σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ μετά τη συνεδρίαση αναφέρεται ότι "πρέπει από κοινού να υπάρξει προσπάθεια για ενωτική Πρωτομαγιά, μια και η συνδικαλιστική παράταξη της ΕΣΑΚ κατέθεσε πρόταση για ξεχωριστή συγκέντρωση", ενώ καλούνται οι εργαζόμενοι της χώρας να "απαντήσουν ενωμένοι σε ό,τι επιχειρείται σε βάρος τους, είτε από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, είτε από την εργοδοσία, είτε από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης"...

Απαντώντας στα σημεία αυτά της ανακοίνωσης με δήλωσή του ο γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,σημειώνει: "Στο δελτίο Τύπου της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, είναι φανερό ότι καταφεύγει στις ταχυδακτυλουργίες για να αποκρύψει ότι αρνήθηκαν να υπάρξει διεκδικητικός, αγωνιστικός, ταξικός γιορτασμός, και βάζουν τους εργαζόμενους να ψάξουν, να ερευνήσουν και να ξετρυπώσουν αυτοί αν η "ασκούμενη" κυβερνητική πολιτική, είτε η εργοδοσία, είτε η Ευρωπαϊκή Ενωση, επιχειρούν λύσεις σε βάρος της εργατικής τάξης. Δηλαδή, ο κόσμος το 'χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι...".

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΘ
Πλατιά αντίδραση στη "λαίλαπα"
  • "Παγίδα, ο κοινωνικός διάλογος", σημείωσαν συνδικαλιστές από πλατύ συνδικαλιστικό φάσμα
  • Και όμως, ορισμένοι επιμένουν να ανατρέπουν ακόμα και ομόφωνες αποφάσεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Να αρνηθεί το ΕΚΘ τη φιέστα του "κοινωνικού διαλόγου", να τοποθετηθεί ενάντια στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, να προσανατολιστεί σε αγωνιστική κατεύθυνση και να φροντίσει για την ανάπτυξη αγωνιστικών πρωτοβουλιών με τα σωματεία, ζήτησε στο Γενικό Συμβούλιο του ΕΚΘ η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Επίσης ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης ολομέλειας της Διοίκησης με θέμα το ασφαλιστικό, με προσανατολισμό την κήρυξη 24ωρης απεργίας, καθώς και το συντονισμό της δράσης του με το Κίνημα Ειρήνης της πόλης και με τους εκπαιδευτικούς.

Να σημειωθεί ότι και πολλοί συνδικαλιστές των άλλων παρατάξεων του ΕΚΘ κάλεσαν τη διοίκηση του Κέντρου να μπει δυναμικά στον αγώνα για να σταματήσει η λαίλαπα των αντεργατικών νόμων. Τόνισαν ότι το Εργατικό Κέντρο έχει ταξικό καθήκον να πει όχι στον "κοινωνικό διάλογο", καθώς πριν καθίσουν οι εργαζόμενοι στο τραπέζι έχουν προδιαγραφεί τα όριά του από την κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά, δηλώθηκε από τον συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ Γ. Μποζίνη,γγ του Σωματείου Πλινθοκεραμοποιών: "Να αποφύγουμε αυτή την παγίδα που λέγεται κοινωνικός διάλογος, γιατί κάθε κυβέρνηση όταν θέλει να περάσει κάτι μας καλεί σε διάλογο προκειμένου να περάσει τις θέσεις της".

"Μας καλούν να διαπραγματευτούμε απεμπολώντας τα δικαιώματά μας", σημείωσε και ο Ν. Ακριτίδης,μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και συνέχισε: "Περιμέναμε να αντιδράσει το ΕΚΘ με σκληρό τρόπο, να ζητήσει να κατέβει ο κόσμος στο δρόμο".

"Δηλώνουμε την άρνησή μας να μπούμε στη διαδικασία ενός διαλόγου, ο οποίος θέλει να βγούμε από αυτόν χαμένοι. Η κυβέρνηση απλά ψάχνει συνενόχους", τόνισε εκ μέρους της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ο Βασ. Ρέβας,γραμματέας του ΕΚΘ. Επίσης εξήγησε για ποιο λόγο καταψηφίζει η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ τον απολογισμό της Διοίκησης. "Το ΕΚΘ - σημείωσε - με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία ενημέρωσης, συμπαράστασης και ανάδειξης των προβλημάτων και των αγώνων των εργαζομένων. Δεν ανέδειξε το δικό του ρόλο για τη στήριξη των αγώνων, αλλά εξάντλησε τη δράση του μόνο στις κεντρικές αποφάσεις της ΓΣΕΕ...".

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μέλη του πλειοψηφούντος συνδυασμού στη Διοίκηση του ΕΚΘ χαρακτήρισαν "σκέψεις" τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό να τοποθετηθούν.

Στην αρχή της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του μέλους της διοίκησης του ΕΚΘ Αρ. Βόντα,ο οποίος χάθηκε ξαφνικά πριν λίγες μέρες.

- Την τακτική της ΠΑΣΚΕ, όσον αφορά την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της Διοίκησης του ΕΚΘ στη συνεδρίαση της 28/3, καταγγέλλει στους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης ο συνδυασμός ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση μετά από πρόταση της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ αποφασίστηκε ομόφωνα να ασκηθεί έντονη κριτική από πλευράς του ΕΚΘ στις δηλώσεις του πρωθυπουργού. "Ομως - σημειώνεται στην καταγγελία - παρά το ομόφωνο της συγκεκριμένης απόφασης, οι συνδικαλιστές που πλειοψηφούν στη Διοίκηση του ΕΚΘ, ανατρέποντας (με κύρια ευθύνη της ΠΑΣΚΕ) την απόφαση της Διοίκησης, μετά από καθυστέρηση μιας περίπου βδομάδας, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναγνωρίζεται ο "κοινωνικός διάλογος" σαν ο μόνος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων των εργαζομένων!".

Δήλωση του Γ. Μαυρίκου

Μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΕΕ της ΓΣΕΕ, ο γενικός γραμματέας της Γ. Μαυρίκος έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Την ώρα που κυβέρνηση και βιομήχανοι, χέρι χέρι προκαλούν τους εργαζόμενους με το σικέ παιχνίδι του "κοινωνικού διαλόγου", κάνοντας μεσαιωνικές επιθέσεις στα ασφαλιστικά, εργασιακά, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα της εργατικής τάξης, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απέρριψε την πρότασή μας για διεκδικητικό - ταξικό - αντικυβερνητικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Η πλειοψηφία προσανατολίζεται σε πρωτομαγιάτικο περιεχόμενο, χειροκροτώντας τις εξαγγελίες Σημίτη, κάνοντας "μούτρα" στους βιομηχάνους και πίνοντας στην υγεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επειδή με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό η κατάσταση στις ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ έχει φτάσει στο απροχώρητο, καλούμε τους εργαζόμενους και τα Σωματεία της Αθήνας, τις Ομοσπονδίες και συνδικαλιστικά στελέχη να οργανώσουν στην Αθήνα αγωνιστικά ΕΝΩΤΙΚΗ πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, αντάξια των αγώνων και των αναγκών τους".

Σύσκεψη σωματείων την Τετάρτη

Πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Αττικής και του Σωματείου Εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ

Σε πλατιά σύσκεψη την Τετάρτη 9 Απρίλη, στις 5μμ,καλούν με κοινή τους ανακοίνωση το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων "ΜΙΝΙΟΝ" τις διοικήσεις των ομοσπονδιών και των σωματείων Αθήνας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, "για να ανταλλάξουμε - σημειώνουν - σκέψεις και να καταρτίσουμε ενιαίο πρόγραμμα πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων". Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, στην οδό Κάνιγγος 27.

Τα σωματεία επισημαίνουν ότι πήραν την πρωτοβουλία να καλέσουν σε κοινή σύσκεψη, ώστε: "Να εξετάσουμε τη δυνατότητα κοινού γιορτασμού, με αγωνιστικό και ταξικό περιεχόμενο, όπως ταιριάζει στους αγώνες και στους νεκρούς της τάξης μας. Να δηλώσουμε την απόφασή μας ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες και θα υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις κατακτήσεις μας. Να απαντήσουμε αγωνιστικά στους βιομηχάνους και γενικότερα στις δυνάμεις του κεφαλαίου ότι δε θα επιτρέψουμε την επιστροφή των εργασιακών σχέσεων στο Μεσαίωνα. Να καταγγείλουμε την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που μόνο στόχο έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, την εφαρμογή στη χώρα μας των εντολών ξένων κέντρων, με επιπτώσεις στους εργαζόμενους, όπως διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, τη μέσα από τα "τοπικά σύμφωνα απασχόλησης" αφαίρεση κατακτήσεων... Να απορρίψουμε τον πολυδιαφημιζόμενο "κοινωνικό διάλογο" της κυβέρνησης, σαν απάτη, που στόχο έχει την υποταγή και χειραγώγηση των εργαζομένων, λογική που έχουν υιοθετήσει πλήρως οι πλειοψηφίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ".

"Μπλόκο" στα ανασφάλιστα

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Την τακτική της σύγκρουσης επέλεξαν τελικά οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων πλοίων και δεν κατέθεσαν στο ΝΑΤ εγγυητική επιστολή, όπως είχαν δεσμευτεί. Ετσι, από χτες, το κλιμάκιο της ΠΝΟ που βρίσκεται στην Πάτρα, υλοποιώντας την απόφαση του ΓΣ της Ομοσπονδίας, δεν επέτρεψε τον απόπλου δύο ανασφάλιστων πλοίων, του "Βαλεντίνο" και του "Μαρίνο Κ", ως τη στιγμή που οι πλοιοκτήτες τους θα τα ασφαλίσουν στο ΝΑΤ. Τα ίδια θα ισχύσουν για κάθε ανασφάλιστο πλοίο που θα επιχειρήσει να προσαράξει ή να αποπλεύσει από το λιμάνι της Πάτρας.

Στο μεταξύ χτες το πλοίο "Αρίων" ύψωσε ελληνική σημαία, καθώς ο πλοιοκτήτης του κάτω από την πίεση των ναυτεργατών αποδέχτηκε τους όρους της ΠΝΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ