ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κανέναν δεν ξεγελάνε

Το είπε, στον "Πλάνετ", ο γνωστός για την πρωτοπόρα δράση του εφαρμογής των πλέον αντιλαϊκών μέτρων, υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας. "Μέτρα, όπως η αλλαγή του ορίου απολύσεων, η κατάργηση της ελληνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και η εφαρμογή μιας εθνικής πολιτικής μείωσης των ωρών εργασίας με μείωση των μισθών, δεν είναι αυτή τη στιγμή μέσα στις κυβερνητικές προτεραιότητες".

Και μετά από αυτό θα νομίζει ότι "διασκέδασε τις εντυπώσεις" και ξεγέλασε ορισμένους "δικούς του" για την αντιλαϊκή επέλαση στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό...

Πειράζει που δίνουμε βάση σε αυτά που λέει ο πρωθυπουργός και όχι αυτά που λένε αυτοί που έχουν αναλάβει να εφαρμόσουν τις επιλογές του;

Κλίμα μεγαλοϊδεατισμού

Αν πιστέψει κανείς το κλίμα που καλλιεργούν κυβέρνηση και ΜΜΕ, με αφορμή την τετραμερή που έγινε στην Αθήνα, εύκολο είναι να του δημιουργηθούν εντυπώσεις, ότι η πρωτεύουσα της χώρας μας είναι το κέντρο, αν όχι του κόσμου, τουλάχιστον των Βαλκανίων. "Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας στην αλβανική κρίση", "Η Αθήνα στο κέντρο των εξελίξεων", "Τετραμερής στην Αθήνα", "Ελληνοαλβανική μπέσα", "Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή" είναι ορισμένοι από τους τίτλους των εφημερίδων. Η "Αυγή" δεν μπορεί να κρύψει το θαυμασμό της για την "κεντροαριστερή" πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη και διαπιστώνει, ότι "η Ελλάδα (σ.σ. βρίσκεται) στο πλευρό της Αλβανίας". Προφανώς εννοεί ότι αυτό επιτυγχάνεται με τη στρατιωτική επέμβαση...

Φυσικά, εμφανίζουν την επιθυμία τους ως πραγματικότητα. Επιχειρούν να παρουσιάσουν τα μεγαλοϊδεατικά σχέδια της άρχουσας τάξης για την περιοχή ως "μεγάλη πολιτική", που ενισχύει τη θέση της χώρας - άρα και των... εργαζομένων - και προσπαθούν να πείσουν και τους εργαζόμενους γι' αυτό.

Ομως, οι τελευταίοι αντιλαμβάνονται ότι η ιμπεριαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, όχι μόνο δε θα ωφελήσει τους γειτονικούς λαούς, αλλά ούτε, βέβαια, και τους ίδιους. Αντίθετα, αγωνίζονται να αφεθεί ο αλβανικός λαός χωρίς ξένες επεμβάσεις να αποφασίσει για το μέλλον του, τάσσονται στο πλευρό των εξεγερμένων και διατρανώνουν τη συμφωνίατους με το "κανένας στρατιώτης στην Αλβανία".

Οι προκαλούντες

Χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας είχε συνάντηση με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο υπουργείο. Κι όταν ζητήθηκε να γίνουν δηλώσεις για τα ναρκωτικά, τόσο ο υπουργός Κ. Γείτονας όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Μ. Σκουλάκης, δήλωσαν ότι αυτό θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.

Ομως ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης βγήκε στο Α Πρόγραμμα της ΕΡΑ και - άκουσον, άκουσον - προκάλεσε τους νομάρχες και τους δημάρχους να βάλουν ως πρώτο έργο στους προϋπολογισμούς του 1998 όχι τα γιοφύρια, τους δρόμους και τους σκουπιδότοπους αλλά την πρόληψη.

Οχι, βέβαια, πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση - ως θεσμός λαϊκός - δεν πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στον αγώνα για τα ναρκωτικά. Αλλά όχι και να ασκούν κάποιοι πολιτική βλαχομπαρόκ, ξεπερνώντας ακόμη και τα μέχρι σήμερα γνωστά όρια του... εκσυγχρονισμού. Με άλλα λόγια, δηλαδή, τα κονδύλια που θα έπρεπε να διαθέσει το υπουργείο για την πρόληψη, να φορτώνονται και αυτά στους δήμους, που με τη σειρά τους θα τα φορτώσουν στους δημότες.

Αυτό λέγεται πολιτική πολλαπλών δόσεων αναισθησίας και όχι πρόληψη κατά των ναρκωτικών. Ας απαντήσει πρώτα ο Μ. Σκουλάκης στην εκκρεμούσα εδώ και δυο χρόνια πλήρη πρόταση για συμβουλευτικό σταθμό στην Αγία Βαρβάρα - σ' αυτή τη μία και μόνο - και μετά ξανακουβεντιάζουμε...

Παλιά τους τέχνη, κόσκινο...

Ενα άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - πρώην και αυτό - επιχειρεί να τα πει λιγάκι πιο καθαρά. Ισως, γιατί αυτός είναι... δις πρώην. Για τον Σπ. Γιατρά μιλάμε, πρώην βουλευτή, πρώην πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ και νυν μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε συνέντευξή του στη χτεσινή "Νίκη" δήλωσε: "Το πρώτο και κύριο ζήτημα, λοιπόν, είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και όχι η κατάτμηση των ήδη υφισταμένων και διαρκώς φθινουσών" και κάλεσε τους εργαζόμενους, "να αναλάβουν επιθετικές πρωτοβουλίες", μπροστά στις αναπροσαρμογές στρατηγικής και στόχων που κάνει το κεφάλαιο.

Οταν, όμως, καλείται από το δημοσιογράφο να σχολιάσει τα όσα σχετικά είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός και τα οποία ολοφάνερα οδηγούν στην "κατάτμηση των ήδη υφισταμένων και διαρκώς φθινουσών" θέσεων εργασίας και όχι μόνο, τα κάνει κοινώς "γαργάρα". "Ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε μέτρα", δηλώνει ο Σπ. Γιατράς και συμπληρώνει: "Περιέγραψε τη νέα πραγματικότητα και επισήμανε τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν το λαό μας, εάν αυτά τα νέα δεδομένα δε ληφθούν σοβαρά υπόψη στην επιλογή στόχων και τη χάραξη στρατηγικής".

Καταλάβαμε κ. Γιατρά, καταλάβαμε. Παλιά σας τέχνη κόσκινο... Κι έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα, αρκεί να μην καταλάβουν οι εργαζόμενοι τι τους ετοιμάζετε...

Κυριακή, κοντή γιορτή

Πολλά και διάφορα είπε χτες στο ρ/σ "Αθήνα 98,4" ο Λάμπρος Κανελλόπουλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αναφερόμενος στο πλαίσιο, που προδιέγραψε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, σχετικά με την περιβόητη"απελευθέρωση" των εργασιακών σχέσεων. "Ανησυχώ για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην πράξη", δήλωσε. Ταυτόχρονα, όμως, σημείωσε: "Ωστόσο, δεν προσδίδω στον πρωθυπουργό μια τέτοια πρόθεση" και, για να έχει και ...πισινή, συμπλήρωσε: "Ομως, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και στο ίδιο το κόμμα του ΠΑΣΟΚ".

Το μόνο, τελικά, που δεν είπε καθαρά ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ, είναι το αν θα καταψηφίσει τα όποια κυβερνητικά μέτρα βρίσκονται σε διαφορετική κατεύθυνση από τις αποφάσεις, που έπαιρνε η ΓΣΕΕ, υπό την προεδρία του και με τη δική του ψήφο, βέβαια...

Τέλος πάντων, Κυριακή κοντή γιορτή, που λέει και ο λαός μας.

Η "αφέντρα"

του Αίμου

Ε, δεν είναι

όποια κι όποια

Αλβανία, ας πούμε,

Σκόπια,

στην ΕΟΚ

αυτή ανήκει

κι ας κρατάει

δεκανίκι!

Ε, δεν είναι

ό,τι κι ό,τι,

στα Βαλκάνια

είν' η πρώτη,

κι ενεργεί

σαν να 'ναι αφέντρα

η δουλάρα

σ' άλλα κέντρα!

Ε, δεν είναι

ίδια, εν γένει,

μ' όσους

ρήμαξαν οι ξένοι

τώρα πια,

με λόγια λίγα,

έκανε ποπό

η μύγα!

Ο οίστρος

Η "ευγενής άμιλλα" του δικομματισμού

Οι προχθεσινές, ταυτόχρονες ομιλίες των Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή, στις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους, δίνουν την ευκαιρία για συγκρίσεις και συμπεράσματα.

Ο Κ. Σημίτης δηλώνει ότι "οι σημαντικές επιτυχίες που έχουμε στην οικονομία θα αποδειχθούν εφήμερες, αν αναστρέψουμε ή σταματήσουμε την πορεία" και ξεκαθαρίζει ότι "πρέπει να συνεχίσουμε επίμονα και τα επόμενα χρόνια" στην ίδια κατεύθυνση. Θεωρεί, μάλιστα, ότι "μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει αποσαφηνισμένες θέσεις και ολοκληρωμένο σχέδιο για την πορεία της χώρας".

Από την άλλη, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θέτει ως στόχο της ύπαρξης του κόμματός του "να σύρει την κυβέρνηση σε σωστές - σ.σ. νεοφιλελεύθερες - επιλογές" και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "δεν έχει δικό της πολιτικό στίγμα, γιατί αυτό που παρουσιάζει είναι δανεικό".

Είναι ολοφάνερο. Ο δικομματισμός επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις του για να καταφέρει να επιβάλει τις αντιλαϊκές επιλογές του. Οι ομιλίες των δύο πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώνουν πανηγυρικά ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, αφήνοντας στην άκρη τη "μικροπολιτική", θα αποδυθούν σε έναν "ευγενή ανταγωνισμό", για να αποδείξουν ότι το ένα είναι καλύτερο από το άλλο, ώστε να φανούν αντάξια της εμπιστοσύνης των μεγάλων αφεντικών.

Τους διαφεύγει, όμως, ότι έχουν προ πολλού απολέσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων.

Ο λυτρωτής

TO ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "Μπιγκ" διάλεξε ο Ακης Τσοχατζόπουλος για να εκθέσει τις απόψεις του, ενώ το ίδιο έκανε κι ο Κώστας Καραμανλής με το "Status". Πολύ καλή η επιλογή τους. Διότι και οι απόψεις τους είναι σαν τα περιοδικά αυτά. "Ιλουστρασιόν", δημιουργούν θόρυβο, πολύχρωμες αλλά χωρίς να λένε τίποτε ουσιαστικό.

***

Μάλιστα, η επιλογή του Ακη είχε και σημειολογικό χαρακτήρα. Διότι "Μπιγκ" σημαίνει "μεγάλο" κι από εκεί πηγάζουν όλες οι επιδιώξεις του. Να αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι ένας από τους μεγάλους του ΠΑΣΟΚ...

***

ΑΚΟΜΑ πανηγυρίζουν εκεί στη Θεσσαλονίκη τη νίκη του Αρη επί της τουρκικής Τόφας. Ευκαιρία για τον Σημίτη να πείσει τους συναδέλφους του Ευρωπαίους σοσιαλιστές ότι οι επευφημίες είναι για την κυβέρνησή του...

***

Προφανώς θα γνωρίζετε ότι εκεί γίνεται η Σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Οι Θεσσαλονικείς που πανηγυρίζουν μάλλον δεν το γνωρίζουν. Γι' αυτό πανηγυρίζουν ακόμα...

***

ΑΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΟΥΜΕ την ομιλία του πρωθυπουργού που έκανε εκεί χτες, μάλλον καταλήγουμε ότι αποφάσισε να σώσει τα Βαλκάνια. Κι αναρωτιόμασταν, τι χειρότερο μπορεί να τύχει σε αυτή τη δύστυχη γωνιά του κόσμου, μετά τους εμφύλιους πολέμους, τη διάλυση των οικονομιών τους και τη φτώχεια;

***

Σεισμός, λιμός, καταποντισμός, βομβαρδισμός και στο τέλος ... εκσυγχρονισμός!

***

ΠΟΛΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ γίνεται για τους μισθούς, τις αποδοχές και τα δικαιώματα των βουλευτών. Μάλιστα, στα γεμάτα εμπλέκονται και μπόλικοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Λογικό γιατί όπως αλλάζουν τα πράγματα σε αυτό το κόμμα, πρέπει να κοιτάξουν να πάρουν τώρα όσα πιο πολλά μπορούν.

***

Αύριο ποιος ξέρει ποιανού ο γιος, ο εγγονός, ή ο ανιψιός, θα σου φάει τη θέση.

Ας διαλέξουν

"Ξέρω πως λένε το γάιδαρο άλογο όταν πρόκειται να τον πουλήσουν και το άλογο γάιδαρο όταν πρόκειται να τ' αγοράσουν". Τη λαϊκή αυτή παροιμία μάς θύμισε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, με όσα υποστήριξε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Δίνοντας στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την εξέλιξη του πληθωρισμού το Μάρτη και ανακοινώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκποίηση νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ, ο υπουργός υποστήριξε πως η οικονομία πηγαίνει πάρα πολύ καλά!

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε: Αν η οικονομία πήγαινε τόσο καλά, τότε γιατί η κυβέρνηση "βγάζει στο σφυρί" και δεύτερο πακέτο μετοχών του κερδοφόρου ΟΤΕ; Εμείς ξέρουμε πως κανένας λογικός νοικοκύρης δε θα ξεπούλαγε περιουσιακά του στοιχεία, που του απέδιδαν μεγάλα εισοδήματα (όπως είναι η περίπτωση του ΟΤΕ, που αποδίδει εκατοντάδες δισ. δραχμές κέρδη κάθε χρόνο), εφόσον δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Δύο τινά, λοιπόν, συμβαίνουν: Είτε η ελληνική οικονομία έχει τεράστια προβλήματα και η κυβέρνηση τα κρύβει, είτε η κυβερνητική πολιτική κινείται στη σφαίρα του παραλόγου. Αλλη εξήγηση δεν υπάρχει. Ας διαλέξουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ