ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Πιέσεις για επιτάχυνση της αποστολής

ΤΙΡΑΝΑ.-

Παρά μια προσπάθεια να "επισπευστεί" η αποστολή της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία, καταγράφονται πολλά προβλήματα για τους εμπνευστές και οργανωτές της - τεχνικά, διαδικαστικά και πολιτικά. Πάντως, η ιταλική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προωθήσει την υλοποίηση της επιχείρησης ως - το αργότερο - τη 14η Απρίλη.

Προσπάθειες "επίσπευσης"

Υπάρχουν ενδείξεις μιας προσπάθειας επίσπευσης της ανάπτυξης της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία και, παράλληλα, "παράκαμψης" της ελληνοϊταλικής ασυμφωνίας όσον αφορά τη διάταξή της. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν: "Ως υπεύθυνος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, γνωρίζω καλά ότι σε τέτοιες καταστάσεις, έχει μεγάλη σημασία η ταχύτητα", δήλωσε. "Γι' αυτό ελπίζω ότι η πολυεθνική δύναμη, που θα τεθεί υπό ιταλική διοίκηση, θα αναπτυχθεί ταχέως, με την υποστήριξη και τη συνεργασία όλων όσοι έχουν ενδιαφέρον", πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της αλβανικής διπλωματίας, όπως τουλάχιστον την εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών, Αριάν Σταρόβα. Ο Σταρόβα είπε ότι "υπάρχει ανησυχία", αν και "μικρή" στα Τίρανα, όσον αφορά τη... δυστοκία στη Ρώμη για την αποστολή των στρατευμάτων.

"Θα επιθυμούσαμε ταχεία δράση... Θέλουμε αυτή τη δύναμη το συντομότερο δυνατόν... αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι θα έρθει", πρόσθεσε ο Σταρόβα, ο οποίος ταυτίστηκε με τον Κόφι Ανάν.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, διαβεβαίωσε χτες ότι η πολυεθνική θα αναπτυχθεί "σύντομα" στην Αλβανία. "Αυτά που δήλωσε ο κ. Ανάν μού δίνουν την ευκαιρία να διαβεβαιώσω στο όνομα της Ιταλίας ότι η χώρα μας θα ανταποκριθεί άμεσα, με επαγγελματισμό και γενναιοδωρία στο αίτημα για βοήθεια που ζητήθηκε από τη γείτονα χώρα μας", είπε.

Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της διαδικασίας σύστασης της δύναμης, ανακοινώθηκε χτες από το γαλλικό υπουργείο Αμυνας ότι το απόσπασμα των 1.000 Γάλλων στρατιωτών που θα αναπτυχθεί στην Αλβανία αναχωρεί σήμερα από το μεσογειακό λιμάνι Τουλόν. Πάντως η είδηση, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο "Ρόιτερ", ήταν αρκετά "περίεργη": Με δεδομένο ότι η απόσταση που θα διανύσουν τα δύο πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού και τα δύο ναυλωμένα πλοία (που θα μεταφέρουν τους Γάλλους πεζοναύτες και αξιωματικούς, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στο Δυρράχιο) χρειάζεται μικρό χρονικό διάστημα και ακόμη με δεδομένο ότι το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε την Παρασκευή ότι η ανάπτυξη της δύναμης δε θα πραγματοποιηθεί πριν από τις 14 Απρίλη, καταγράφεται μια χρονική "ασυμβατότητα"...

Πρόντι εναντίον Μπερτινότι;

Στο μεταξύ, επαναδιατυπώνονται οι απόψεις που θέλουν την ιταλική κυβέρνηση να αντιμετωπίζει κίνδυνο πτώσης της, λόγω της αντίθεσης της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στην αποστολή της ιταλικής δύναμης στην Αλβανία. Το κόμμα του Φάουστο Μπερτινότι επιβεβαίωσε χτες ότι εξακολουθεί να αντιτίθεται στην αποστολή της πολυεθνικής. Η ηγεσία του κόμματος με ανακοίνωσή της κάλεσε τα μέλη του στο ιταλικό Κοινοβούλιο να ψηφίσουν "όχι" στην αποστολή, κατά τις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν εντός της βδομάδας.

Ο Μπερτινότι έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται στην αποστολή, την οποία χαρακτήρισε "επικίνδυνη και εσφαλμένη", θεωρώντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη έπρεπε να αναπτύξουν δυνάμεις κυανοκράνων στην Αλβανία.

Πάντως, ο πρωθυπουργός Πρόντι είναι βέβαιος ότι η αποστολή θα εγκριθεί από τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα, στις συζητήσεις της Τρίτης και της Τετάρτης. Ο Πρόντι αναμένεται να επισκεφθεί την Αυλώνα τις επόμενες μέρες.

Προβλήματα και για τον Φίνο

Εσωτερικά προβλήματα αντιμετωπίζει και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης", Μπασκίμ Φίνο. Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση ήταν η κίνηση ομάδας ενόπλων να τον εμποδίσει το Σάββατο να μεταβεί στη βόρεια πόλη Σκόδρα. Απαντώντας στην κίνηση των - αγνώστων - ενόπλων ο Φίνο δήλωσε την επομένη ότι θα μεταβεί "προσεχώς" στις βόρειες περιοχές της χώρας. "Ολοι οι πολιτικοί σχηματισμοί της πόλης μού ζήτησαν δημόσια συγγνώμη έπειτα απ' αυτό που συνέβη", πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η φημολογία περί της σύγκρουσης της κυβέρνησης Φίνο με τον Μπερίσα. Ο Πρόεδρος, τον οποίο "αγνοούν" συστηματικά τα στελέχη της κυβέρνησης - αν και κατά ειρωνικό τρόπο από αυτόν αντλούν τη νομιμοποίησή τους - είναι "έξαλλος", κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, από την προσπάθεια αφαίρεσης των ερεισμάτων του στη μυστική Αστυνομία SHIK, στην κρατική τηλεόραση και το υπουργείο Εξωτερικών. Κάθε φορά που η κυβέρνηση θίγει κάποιο από αυτά τα ζητήματα, απειλεί μέσω των στελεχών του κόμματός του ότι θα αποσύρει τους υπουργούς του, ανεξαρτήτως αν αυτό προκαλέσει νέα κρίση.

Οι δηλώσεις Νάνο...

"Περίεργα" ακούγονται τα όσα φέρεται να δήλωσε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο (σύμφωνα με τηλεγράφημα του Μακεδονικού Πρακτορείου): Είπε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει το αίτημα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου για αυτονομία, με έμφαση στις δημοκρατικές ελευθερίες (τη στιγμή που μόλις τέλειωσε ο εμφύλιος στην πρώην Γιουγκοσλαβία...), και ότι θα πρέπει να δοθούν στους Αλβανούς της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) όλα τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν. Ομως, το τελευταίο που χρειάζεται η Αλβανία ή τα Βαλκάνια είναι η καλλιέργεια αλυτρωτισμού. Ο Νάνο αναμενόταν χτες στο Στρασβούργο, προσκεκλημένος της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωβουλής, όπου θα πραγματοποιούσε επαφές.

Η διαμάχη αποκαλύπτει το ... σκοπό

Τα προσχήματα της "ανθρωπιστικής βοήθειας" αποκαλύπτονται και από την όξυνση μεταξύ ελληνικής και ιταλικής κυβέρνησης

Τα προσχήματα δεν είναι δυνατό να καλύψουν την άγρια διαμάχη Αθήνας και Ρώμης για την εξασφάλιση επιρροών στην Αλβανία. Η διαμάχη αυτή διαλύει το προπέτασμα των "ανθρωπιστικών κινήτρων" της δράσης των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Αλβανία και αποκαλύπτει τους απώτερους στόχους της στρατιωτικής επέμβασης της πολυεθνικής δύναμης.

Οι ελληνοϊταλικές διαμάχες αποτυπώθηκαν και στην ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Σημίτη την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, όταν διαπίστωσε πως η πείνα δημιουργεί τα μεγάλα μεταναστευτικά προβλήματα, τα οποία δεν επιλύονται αν καράβια βυθίζουν καράβια. Η ορθή διαπίστωση του Κ. Σημίτη ασφαλώς θα είχε κάποια αξία αν γινόταν πριν χαλάσει η "μοιρασιά" με την Ιταλία.

Ετσι λοιπόν, οι συζητήσεις για τη γεωγραφική διάταξη της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία περιγράφουν τις αντικρουόμενες επιδιώξεις αυτών που είναι έτοιμοι να λάβουν μέρος στην επιχείρηση. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Ν. Αθανασάκης σε δηλώσεις του χτες επιχείρησε να υποβαθμίσει την ελληνοϊταλική διαμάχη, λέγοντας πως "δε θα μιλούσα για ελληνοϊταλική κρίση. Υπάρχει, πρόσθεσε, σε εξέλιξη μια συζήτηση για το σχεδιασμό αυτής της αποστολής, η οποία δεν έχει κλείσει".

Η συζήτηση, για τη διάταξη των δυνάμεων της πολυεθνικής στο αλβανικό έδαφος, θεωρείται μείζονος σημασίας ζήτημα, καθώς η στρατιωτική παρουσία εκτιμάται πως θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αναδιάταξη και τον έλεγχο του νέου πολιτικού σκηνικού της Αλβανίας. Για το λόγο αυτό η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί με την πρόταση για την εγκατάσταση των ελληνικών δυνάμεων μακριά από το κέντρο των πολιτικών εξελίξεων, που είναι τα Τίρανα. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, προκειμένου η παρουσία του στρατιωτικού τμήματος που θα αποστείλει στην Αλβανία να είναι ευδιάκριτη τόσο στα Τίρανα, όσο και στο Νότο της Αλβανίας. Τις ελληνικές επιδιώξεις περιέγραψε σαφέστατα ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως "θα ήταν παράλογο να πιστεύει κανείς ότι θα λάβει μέρος σε μια επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να βοηθήσει μια γειτονική χώρα και να πάει κάτω από όρους που δεν ικανοποιούν τη χώρα που έχει την πρωτοβουλία της συμμετοχής".

Σε ό,τι αφορά στους στρατηγικούς στόχους της αποστολής, οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως προσαρμόζονται, τελικά, με τις σαφέστατες επιδιώξεις της Ουάσιγκτον. Ετσι, λοιπόν, μετά την επίσκεψη Φίνο στην Αθήνα, γίνεται φανερό πως η στρατιωτική παρουσία στην Αλβανία θα αξιοποιηθεί και για την εδραίωση της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης σε βάρος του καθεστώτος που έχει οικοδομηθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου Σ. Μπερίσα. Αυτή τη διάσταση επισήμανε με δηλώσεις του και ο Ελληνας επίτροπος Χρ. Παπουτσής μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή. Η υπόθεση της Αλβανίας είναι πολύ επικίνδυνη, σημείωσε στις δηλώσεις του ο επίτροπος και δεν προσφέρεται για πεδίο ανταγωνισμών μεταξύ κρατών.

Καταγγελίες ενάντια στην επέμβαση

"Οχι στην επέμβαση στην Αλβανία και στη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων", τονίζουν διάφοροι φορείς, επιτροπές και σύλλογοι της χώρας μας.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης θεωρεί την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει στρατιωτική μονάδα στην Αλβανία από άστοχη μέχρι εγκληματική για τον αγωνιζόμενο λαό της. Πιστεύουν ότι το σωστό είναι να συμπαρασταθούν στο χειμαζόμενο γειτονικό λαό με τρόφιμα και φάρμακα και όχι με ξιφολόγχες και έτσι συνεχίζεται η συγκέντρωσή τους για μια δεύτερη αποστολή βοήθειας.

Η Επιτροπή Ειρήνης Κυψέλης καταδικάζει και διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση της κυβέρνησης να αποστείλει φαντάρους - αστυνομικούς στην Αλβανία.

Η Επιτροπή Ειρήνης Καρδίτσας εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αλβανικό λαό και καταδικάζει την προθυμία - απόφαση της κυβέρνησης να συμμετάσχει στα πολυεθνικά τάγματα για την επιβολή "της τάξης".

Με ψήφισμά της, η ΠΕΑΕΑ του Δήμου Σταυρούπολης ζητά από την κυβέρνηση να μην ταυτιστεί με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, ΕΕ και του ΝΑΤΟ και να αφήσει τον αλβανικό λαό να επιλύσει μόνος τα προβλήματά του.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Περιστερίου καταγγέλλει την αποστολή στρατευμάτων δήθεν ειρηνευτικού χαρακτήρα τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων που επεμβαίνουν με τον τρόπο αυτό στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κεφαλληνίας και Ιθάκης καταγγέλλει κάθε απόφαση για αποστολή αστυνομευτικής δύναμης στην Αλβανία και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μη στείλει κανέναν Ελληνα φαντάρο. Καμιά επέμβαση στα εσωτερικά των λαών. Κάθε απόφαση για το αντίθετο θα σήμαινε μίσος και αντιπαράθεση λαών με απρόβλεπτες συνέπειες.

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων Νομού Ζακύνθου καλεί όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αλβανικό λαό και να συμμετάσχουν με όποιο τρόπο μπορούν και ηθικά και υλικά με τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό στην πρωτοβουλία που έχει πάρει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών

Σε παιχνίδι μετάθεσης των ευθυνών μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εξελίσσεται το θέμα της αποστολής ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Αλβανία.

Από την πλευρά του ΓΕΣ, όπως προκύπτει από στρατιωτικές πηγές, δίνεται η διαβεβαίωση ότι οι δυνάμεις είναι έτοιμες και ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια, σε σχέση με τη σύνθεση του τάγματος που θα σταλεί στην Αλβανία. Το ένα προβλέπει την αποστολή ενός τάγματος επανδρωμένου με μόνιμο προσωπικό κατά τα πρότυπα της δύναμης που έχει πάει στη Βοσνία, το οποίο έχει επιλεγεί, το άλλο προβλέπει την αποστολή ενός πλήρους τάγματος στο οποίο θα συμμετέχουν και στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους. Βέβαια το τάγμα αυτό θα είναι στην ουσία μηχανοκίνητο συγκρότημα. Αυτό που μένει, όπως προσθέτουν οι πηγές του ΓΕΣ, είναι η πολιτική απόφαση. Τα σχόλια αυτά έχουν χαρακτήρα επισήμανσης ότι την όποια ευθύνη θα την έχει η κυβέρνηση που πήρε την απόφαση για την αποστολή, αλλά και απάντησης στα όσο διέρρεαν περί δυστοκίας για τη συγκρότηση της δύναμης.

Στο μεταξύ οι διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των χωρών που θα πάρουν μέρος στην πολυεθνική δύναμη συνεχίζονται στην Ιταλία. Από την πλευρά του υπουργείου Αμυνας εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα δεν υπάρξει αδιέξοδο και τελικά θα δοθεί λύση στη διαμάχη με την ιταλική πλευρά σχετικά με τις θέσεις που θα πάρουν οι ελληνικές δυνάμεις. Σαν επικρατέστερη θεωρείται η φόρμουλα των μεικτών τμημάτων και κατά συνέπεια της διασποράς της ελληνικής δύναμης σε διάφορα σημεία που θα περιλαμβάνουν και το νότο της Αλβανίας. Σε μια τέτοια περίπτωση το πιθανότερο είναι να μην σταλεί αυτοδύναμο τάγμα, αλλά επιμέρους τμήματα διαφόρων όπλων. Πάντως η ελληνική δύναμη που θα σταλεί στην Αλβανία θα είναι κατά κύριο λόγο μηχανοκίνητη και διαθέτει πλήρη πολεμικό εξοπλισμό για την κάλυψη της.

Από το πρόσφατο συλλαλητήριο συμπαράστασης προς τον αλβανικό λαό στους

Από το πρόσφατο συλλαλητήριο συμπαράστασης προς τον αλβανικό λαό στους δρόμους της Αθήνας

Παιδάκια εκλιπαρούν για λίγη τροφή σε έναν δρόμο των Τιράνων

Παιδάκια εκλιπαρούν για λίγη τροφή σε ένα δρόμο των Τιράνων

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό
  • Στον Πειραιά σήμερα Τρίτη στις 7μμ στην πλατεία Κοραή
  • Στη Βέροια στις 8μμ στην πλατεία Ωρολογίου

Η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) σε συνεργασία με τις Επιτροπές Ειρήνης των δήμων του Πειραιά θα πραγματοποιήσει Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στον Αλβανικό λαό, σήμερα Τρίτη, 8 Απρίλη στις 7μμ στην πλατεία Κοραή του Πειραιά.Την ανακοίνωση - κάλεσμα υπογράφουν και τα σωματεία του Πειραιά: ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Οικοδόμων, Σωματεία Ζώνης, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος. Καλούν όλο τον πειραϊκό λαό, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τη νεολαία να πλαισιώσουν τη συγκέντρωση και όλοι μαζί να απαιτήσουν:

- Οχι στα πολυεθνικά τάγματα επιβολής της "νέας τάξης πραγμάτων".

- Αλληλεγγύη στον αλβανικό λαό.

- Κανένας φαντάρος στα τάγματα των δημίων του αλβανικού λαού.

- Κάτω τα χέρια από την Αλβανία. Εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Γερμανία.

Στη Βέροια

Σε πορεία διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει Ελληνες στρατιώτες στην Αλβανία καλεί τους κατοίκους της πόλης η ΕΕΔΥΕ Βέροιας σήμερα Τρίτη 8 Απρίλη στις 8μμ στην πλατεία Ωρολογίου.Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ αναφέρει ότι με τον εξοπλισμένο στρατό που στέλνει η Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και οι χώρες της ΕΕ δε θα καταφέρουν τίποτα, γιατί η ειρήνη με τα όπλα δεν έρχεται ποτέ.

Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη"

Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" καλεί τη νεολαία να εκφράσει αγωνιστικά την αλληλεγγύη του προς τον αλβανικό λαό. Να συμμετέχει μαζικά στη συγκέντρωση που διοργανώνει την Κυριακή 13 Απρίλη στις 12.00 μ. έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Θέμα νομιμότητας της αποστολής

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

"Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συμμετάσχει με ελληνικό στρατιωτικό σώμα στην αποστολή μεγάλης πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία, δήθεν για την περιφρούρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά με σαφή στόχο τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων στη γειτονική χώρα.

Πέρα από την καταδίκη αυτής της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, γεννιέται σοβαρό θέμα νομιμότητας αυτής καθ' αυτής της αποστολής ελληνικού στρατιωτικού σώματος στη γειτονική χώρα, αλλά και ιδιαίτερα της υποχρεωτικής και όχι σε εθελοντική βάση συμμετοχής σ' αυτό, τόσο μόνιμων, όσο και κυρίως στρατευσίμων.

Το ελληνικό Σύνταγμα, στο άρθρο 4 παράγρ. 6, ρητά αναφέρει: "Κάθε Ελληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας,σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων".

Με βάση το παραπάνω άρθρο καθίσταται συνταγματικά έωλος, τόσο η αποστολή ελληνικού στρατιωτικού σώματος εκτός των συνόρων της ελληνικής επικράτειας, όσο και κυρίως η υποχρεωτική συμμετοχή σ' αυτό το σώμα και μονίμων στελεχών των Ενοπλων Δυνάμεων, αλλά και στρατευσίμων, αφού η παραπάνω αποστολή καμία σχέση δεν έχει και με βάση τους διακηρυγμένους από την ελληνική κυβέρνηση στόχους της, με την υπεράσπιση της πατρίδας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Ποια είναι τα νομικά ερείσματα της αποστολής ελληνικού στρατιωτικού σώματος στην Αλβανία, και

- Ιδιαίτερα, πού στηρίζεται νομικά η υποχρεωτική και όχι σε εθελοντική βάση συμμετοχή στο παραπάνω σώμα, τόσο μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και στρατευσίμων;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ