ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Απόφαση - σκάνδαλο στα βιαστικά

Εν κρυπτώ έγινε προσπάθεια να ψηφιστεί χτες στη Βουλή τροπολογία των υπουργών Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου και Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,με την οποία θα καταβληθούν τα περίφημα αναδρομικά των βουλευτών από 1/12/91 μέχρι 31/12/96. Να σημειωθεί ότι με τη ρύθμιση αυτή μόνο για το 1996 κάθε βουλευτής θα εισπράξει αναδρομικά 6 εκατομμύρια δρχ.

Της κατάθεσης της τροπολογίας, που έφτασε στα χέρια των βουλευτών μισή μόλις ώρα πριν τεθεί για συζήτηση, είχε προηγηθεί ολόκληρη μεθόδευση. Το θέμα τέθηκε προ εβδομάδας από τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη,κατά τη συζήτηση του εσωτερικού κανονισμού της Βουλής για το υπαλληλικό προσωπικό. Ακολούθησε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου πολλοί βουλευτές έθεσαν το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης, υποστηρίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Μετά από αυτά και αφού το έδαφος είχε προετοιμαστεί, κατατέθηκε η τροπολογία, η οποία θα ψηφιζόταν ομόφωνα χωρίς συζήτηση, αν δεν αντιδρούσαν δυναμικά οι παρευρισκόμενοι βουλευτές του ΚΚΕ Λ. Αυδής και Μήτσος Κωστόπουλος.

Ο Μήτσος Κωστόπουλος, συνεχώς διακοπτόμενος από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, τόνισε μεταξύ άλλων: "Ολο αυτό το διάστημα, εδώ και είκοσι μέρες γίνεται μία προπαγάνδα για να προετοιμαστεί το έδαφος, ώστε να δοθούν τα αναδρομικά". Και πρόσθεσε: "Δεν μπορεί να έρχονται νομοσχέδια τα οποία κατακρεουργούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων, να έρχονται τα "φτωχολόγια", να τα ψηφίζουν σχεδόν ομόφωνα ορισμένες παρατάξεις εδώ μέσα και μόλις γίνεται λόγος για τα αναδρομικά των βουλευτών να λένε "ομόφωνα ομόφωνα" για να περάσει. Γιατί οι βουλευτές να πάρουν αυτά τα εκατομμύρια; Τα δικαιούνται; Από πού τα δικαιούνται; Θα τα πληρώσει ο λαός αυτά τα λεφτά. Οι βουλευτές πρέπει να δείχνουν ευαισθησία σε τέτοιες καταστάσεις".

Στη συνέχεια ο Μήτσος Κωστόπουλος σημείωσε ότι θα μπορούσε κανείς ίσως να συμφωνήσει να δοθούν τα αναδρομικά, εάν οι βουλευτές πάλευαν μαχητικά μέσα στη Βουλή για να μην περάσουν τα νομοσχέδια που συρρικνώνουν τα λαϊκά εισοδήματα, τα νομοσχέδια που προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς 0%+ 0% ή 2,5%+2,5%, τονίζοντας: "Ομως σε τέτοιες στιγμές, με τέτοια κατάσταση στον εργάτη να έρχονται και να λένε: "να τα πάρουμε" και μάλιστα να ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Ας σταματήσει αυτή η ιστορία".

Στο σημείο αυτό οι υποκριτικές διαμαρτυρίες των βουλευτών των αστικών κομμάτων, που πολλοί είχαν σηκωθεί όρθιοι χειρονομώντας, και οι φωνές τους κάλυπταν σχεδόν τα λόγια του κομμουνιστή βουλευτή, ο οποίος όμως συνέχισε να λέει ποια είναι τα έσοδα ενός βουλευτή. "Δεν είναι μόνο ο βασικός μισθός. Είναι και άλλα που έχουν οι βουλευτές. Εχουν τις αποζημιώσεις από τη συμμετοχή τους στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Εχουν το αυτοκίνητο. Εχουν πέντε υπαλλήλους, τους οποίους πληρώνει ο ελληνικός λαός. Αν θεωρείτε ότι πρέπει να πάρετε αυτή την αύξηση, τότε σηκώστε το ανάστημά σας".

Μετά από αυτά τα λόγια του βουλευτή του ΚΚΕ, πολλοί ζητούσαν να ανακαλέσει, ενώ πια η φωνή του είχε καλυφθεί από τις υποκριτικές διαμαρτυρίες τους. "Δεν ανακαλώ τίποτα. Σταματήστε επιτέλους. Δε θα περάσει σιωπηλά αυτή η απόφαση", είπε ο Μήτσος Κωστόπουλος μόλις καταλάγιασε κάπως ο θόρυβος. Να σημειωθεί ότι τον βουλευτή του ΚΚΕ δεν προστάτευσε, όπως όφειλε, ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,ανεχόμενος τις διαδοχικές διακοπές που έκαναν οι άλλοι βουλευτές. Παρ' όλα αυτά ο Μήτσος Κωστόπουλος, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, υπογράμμισε: "Η απόφαση του ΚΚΕ είναι: Να μη δοθούν τα αναδρομικά. Να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση για το θέμα των βουλευτών. Είμαστε ανοιχτοί να δούμε τις ανάγκες, τις προτεραιότητες. Να συναρτήσουμε την κατάσταση των βουλευτών με το λαϊκό κίνημα γενικότερα και από εκεί και πέρα να αποφασίσουμε. Τέτοιες αποφάσεις στα κρυφά δεν μπορούν να περάσουν. Τουλάχιστον εμείς δε θα είμαστε σιωπηλοί".

Τα άλλα κόμματα

Μετά από την παρέμβαση του ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα υποχρεώθηκαν να τοποθετηθούν. Μόνο όμως ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας είπε ότι αν δεν αποσυρθεί η τροπολογία, το κόμμα του θα την καταψηφίσει. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης είπε ότι θα ψηφίσει "υπέρ", αιτιολογώντας τη στάση του με ακαταλαβίστικα "δικολαβίστικα" επιχειρήματα.

Την πατρότητα της ανακίνησης του θέματος ανέλαβε ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: "Εμείς οι αστοί βουλευτές θέλουμε να ζούμε αξιοπρεπώς". Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, συμφωνώντας μαζί του, έσπευσε να δηλώσει: "Η κυβέρνηση και εγώ αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη της τροπολογίας".

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του θέματος, ισχυριζόμενος ότι απλώς πρόκειται για διακοπή της παραγραφής απόδοσης των αναδρομικών. Στο κείμενο όμως της τροπολογίας σαφώς αναφέρεται ότι πρόκειται για εξόφληση των αναδρομικών.

Τελικά η τροπολογία ψηφίστηκε, διαφωνούντων μόνο των βουλευτών του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ
Εγκλημα κατά της υγείας

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στηλίτευσε τη στάση της Κομισιόν για τη διάθεση στην αγορά γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντάς την "έγκλημα κατά της υγείας του ευρωπαϊκού πληθυσμού".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αφού υπογράμμισε ότι "η προσπάθεια υπεράσπισης από πλευράς της Επιτρόπου, του τροποποιημένου αραβοσίτου ήταν αναλυτική, αλλά όχι πειστική", τόνισε ότι η επιχειρηματολογία αυτή έδωσε την εντύπωση "επανάληψης των όσων είχαν λεχθεί για την ασθένεια των "τρελών αγελάδων", για να προκύψει τελικά ό,τι προέκυψε".

"Αυτή η στάση, τόνισε ο Β. Εφραιμίδης, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια απόφαση που έχει τα στοιχεία του εγκλήματος κατά της υγείας και της ασφάλειας του ευρωπαϊκού πληθυσμού", υπογραμμίζοντας ότι "η Επιτροπή πρέπει να καταλάβει ότι συλλαμβάνεται ξανά επ' αυτοφώρω υπότροπος για έγκλημα κατά των Ευρωπαίων πολιτών και πρέπει να πάψει να υπηρετεί τον μαμμωνά - δηλαδή την Ciba - Geigy και την Monsanto, γιατί και αυτή προωθεί τέτοιο προϊόν - και να υπηρετήσει τα συμφέροντα και την υγεία των ευρωπαϊκών λαών".

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως "τελικά αποδεικνύεται ότι ήταν λάθος η ματαίωση της απόφασης μομφής κατά της Κομισιόν με αφορμή τις "τρελές αγελάδες", γιατί φαίνεται ότι την ενθαρρύνει να προχωρεί συνέχεια και εκ συστήματος σε τέτοια εγκλήματα".

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ειρήνη με τις γειτονικές χώρες

Σε δυνάμεις που "έχουν έλλειμμα πολέμου", όπως είπε, απέδωσε τις προσπάθειες για αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια ο Μίκης Θεοδωράκης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το μεσημέρι, με αφορμή τη συναυλία του στα Σκόπια με το μουσικό του έργο "Ζορμπάς". "Δεν είμαστε άβουλοι λαοί που θα οδηγηθούμε στα σφαγεία του πολέμου", πρόσθεσε. Αναφερόμενος στις θέσεις του για την ανάγκη διατήρησης και ανάπτυξης των σχέσεων ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας στα Βαλκάνια, υπογράμμισε ότι "όσο θα έχουμε πληγές στα πλευρά μας, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη του λαού μας". Υπογράμμισε ακόμη ότι είναι περισσότεροι οι πολίτες εκείνοι που θέλουν την ειρήνη με τις γειτονικές χώρες, αλλά η φωνή τους λόγω σεμνότητας δεν ακούγεται.

Η συναυλία του Μ. Θεοδωράκη θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου στο Λαϊκό Θέατρο των Σκοπίων.

Ασκηση με πτήσεις στην Κύπρο

Αεροναυτική άσκηση ευρείας κλίμακας με την επωνυμία "Τοξότης '97" θα διεξαχθεί το διήμερο 7 και 8 Μάη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Δωδεκανήσου και Κύπρου. Με την ολοκλήρωση της άσκησης, ελληνικά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να πετάξουν πάνω από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξουν έμπρακτα ότι δεν ισχύει κανένα μορατόριουμ για τις πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο. Η άσκηση σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας ήταν προγραμματισμένη, όμως εκτιμάται ότι η πτήση των ελληνικών μαχητικών αποτελεί απάντηση στις πτήσεις που εκτέλεσαν τις τελευταίες μέρες τουρκικά μαχητικά πάνω από την κατεχόμενη Κύπρο.

Καταρρέει το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρόσωπο

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στο Ευρωκοινοβούλιο, για την ετήσια οικονομική έκθεση της Επιτροπής

Την αντίθεσή του με τις εκτιμήσεις που εκφράζονται στην ετήσια οικονομική έκθεση της Επιτροπής για το 1997, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς,παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "η έκθεση της Επιτροπής προκαλεί με την υπεραισιοδοξία της. Μιλάει για επιτυχή πορεία μετάβασης στην ΟΝΕ, για πραγματική αύξηση του ΑΕΠ, για νέες θέσεις εργασίας, για δυναμική οικονομική ανάκαμψη". Πρόκειται για απόσταση από την πραγματικότητα, τόνισε ο Γ. Θεωνάς, χρησιμοποιώντας μάλιστα την έκφραση "μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι". Και συνέχισε τονίζοντας ότι "η ελληνική αυτή λαϊκή ρήση ισχύει απόλυτα στην περίπτωση των κυρίαρχων οργάνων της ΕΕ. Προκαλεί, πραγματικά, εντύπωση η εμμονή σε μια πολιτική που βυθίζει καθημερινά τους ευρωπαϊκούς λαούς στην ανεργία, στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρόσωπο καταρρέει, ο εργαζόμενος μετατρέπεται καθημερινά σε απλά απασχολήσιμο άτομο, οι εργασιακές σχέσεις που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες ενός ολόκληρου αιώνα, κυριολεκτικά διαλύονται, οι απαιτήσεις των τραπεζιτών τίθενται πάνω από όλα".

Αναφερόμενος στη δυνατότητα εξόδου από την κατάσταση αυτή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η λαϊκή κινητοποίηση και ο αγώνας των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους".

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Περισσεύουν τα προβλήματα

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Τα προβλήματα στέγασης και στελέχωσης έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του, που συζητήθηκε χτες. Αναπτύσσοντας το θέμα ο βουλευτής του Κόμματος Απ. Τασούλας, τόνισε ότι πρέπει να ανεγερθεί νέα πτέρυγα του νοσοκομείου, να καλυφθούν οι κενές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, να στελεχωθεί το ακτινολογικό με χειριστές, εμφανιστές, καθώς και το μικροβιολογικό και τέλος να προσληφθούν μαίες. "Επισκέφτηκα - είπε ο κομμουνιστής βουλευτής - το Νομό Ηλείας και είδα τα προβλήματα από κοντά. Πρόκειται για έναν πληθυσμό, περίπου, 200 χιλιάδων και τα δημόσια κρεβάτια είναι 206. Τα προβλήματα συνεπώς είναι σοβαρά. Σε ό,τι δε αφορά το νοσοκομείο Κρεστένων, να πάρετε τα αναγκαία μέτρα, ούτως ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τους κατοίκους της περιοχής".

Απαντώντας ο υφυπουργός υγείας Μ. Σκουλάκης σημείωσε:

- Εχει εγκριθεί το έργο κατασκευής νέας πτέρυγας εξωτερικών ιατρείων στο νοσοκομείο Κρεστένων.

- Ηδη διορίστηκε ένας επιμελητής β χειρουργός, ενώ ο διορισμός του διευθυντή χειρουργικής βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών. "Οι υπόλοιπες θέσεις - πρόσθεσε - που είχε ζητήσει το νοσοκομείο, θα καλυφθούν στα πλαίσια της καινούριας κατανομής, που θα γίνει κατά προτεραιότητα πάντα και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που έχουν καταγραφεί από την υπηρεσία μας. Οσον αφορά την πρόσληψη μαιών στην υπηρεσία μας δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ