ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Συμμαχία ανάγκης" στην Ιταλία για την αποστολή
  • Παρά τους φόβους κατάρρευσης της κυβέρνησης Πρόντι λόγω της αντίθεσης της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στην αποστολή πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία, η συμμαχία με τη "Φόρτσα Ιτάλια! " την απέτρεψε

ΡΩΜΗ - ΤΙΡΑΝΑ.-

Τελικά οι φόβοι περί "κατάρρευσης της ιταλικής κυβέρνησης" λόγω της ασυμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας καταρρίφθηκαν, ελέω μιας συμφωνίας της τελευταίας στιγμής μεταξύ "Ελιάς" και "Φόρτσα Ιτάλια!", και η "πέτρα του σκανδάλου" πολυεθνική αποστολή αναμένεται να πάρει, σε λίγες μέρες, την άγουσα για την Αλβανία. Στο μεταξύ, η άποψη περί ανάγκης "αποπομπής" του Μπερίσα κερδίζει έδαφος, ο ίδιος ο Πρόεδρος δηλώνει ότι "ποτέ δε θα αποχωρήσει", κι ο χορός καλά κρατεί...

Συμφωνία "κυρίων"...

Προ του κινδύνου να καταρρεύσει η ιταλική κυβέρνηση, μετά και τις σχετικές προειδοποιήσεις του Ρομάνο Πρόντι, προέκυψε μια κίνηση σχεδόν απελπισίας, από πλευράς της "Ελιάς" - και οι βουλευτές των κομμάτων του συνασπισμού μαζί με εκείνους της μπερλουσκονικής αντιπολίτευσης ενέκριναν χτες, με συντριπτική πλειοψηφία, τη συμμετοχή της Ιταλίας στην πολυεθνική δύναμη που θα αποσταλεί στην Αλβανία (503 υπέρ, 85 κατά, 7 αποχές).

Η συμφωνία επιτεύχτηκε μεταξύ τόσο των κομμάτων της κυβέρνησης της "Ελιάς" και του κόμματος "Φόρτσα Ιτάλια!" του Μπερλουσκόνι, την τελευταία στιγμή. Οι της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης καταψήφισαν την πρόταση, αλλά έκαναν γνωστό ότι διαφωνούν μόνο για την αποστολή στην Αλβανία και δε θέλουν να προκαλέσουν μια κυβερνητική κρίση. Κατά της πρότασης "κοινής αποδοχής" του Πρόντι τάχθηκαν και οι βουλευτές της Λέγκας του Βορρά. Υπενθυμίζεται ότι προχτές η κυβέρνηση κέρδισε με ευρεία διαφορά την έγκριση της Γερουσίας (Ανω Βουλή) για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία.

"Ευγενικές προτροπές"...

Η κρίση στην Αλβανία, λέει με άρθρο του στην "Ουάσιγκτον Ποστ" ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής Πανεπιστημίου Νικόλαος Σταύρου, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο εάν προηγουμένως δεν αντιμετωπιστεί ο κύριος λόγος που την προκάλεσε - και αυτός είναι η παρουσία και ο ρόλος του Σαλί Μπερίσα. Και καλεί τις ΗΠΑ να επιβάλουν την απομάκρυνση του Αλβανού Προέδρου.

"Η επιμονή του να παραμείνει στην εξουσία οδηγεί στην επέκταση της σύγκρουσης εκτός των συνόρων της Αλβανίας (...). Από τη στιγμή που ανέλαβε την Προεδρία, έχασε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και αλλοίωσε μια τέταρτη (...). Για να παραμείνει στην εξουσία και να αποφύγει ένα τέλος, όπως του Τσαουσέσκου, ο Πρόεδρος Μπερίσα ζήτησε ξένη επέμβαση για την επαναφορά του νόμου και της τάξης. Αυτή η έκκληση θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα πανούργο σχέδιο για να εμπλέξει εξωγενείς παράγοντες στην πολιτική κρίση που ο ίδιος προκάλεσε", λέει ο Σταύρου.

Ακόμη, τονίζει ότι υποστηρικτές του Μπερίσα έχουν εξαγάγει όπλα εκτός Αλβανίας με σκοπό τη δημιουργία γενικότερης κρίσης, που θα αποδεικνύει την ανάγκη παρουσίας του. "Δε θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς εάν υπάρξουν "περιστατικά" στο Κόσσοβο και την ΠΓΔΜ".

Τέλος, ο Ν. Σταύρου καλεί τις ΗΠΑ να κινηθούν ενεργά για την απομάκρυνση του Μπερίσα, σημειώνοντας: "Η αναταραχή θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο και η τάξη να επανέλθει στην Αλβανία, εάν ο Μπερίσα λάμβανε ένα "φιλικό, αλλά σαφές" τηλεφώνημα από τη δύναμη που μετρά, τις ΗΠΑ, που να τον συμβουλεύει να επανασυνδεθεί με την οικογένειά του, που βρίσκεται ήδη στην Ιταλία. Μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τη θέση του νεαρού πρωθυπουργού κ. Φίνο, που προς το παρόν είναι ο μόνος που μπορεί να μιλήσει και στις δυο πλευρές".

Μία από τα ίδια...

Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του σε αυστριακό περιοδικό, ο Μπερίσα εκτίμησε ότι "η πλειοψηφία του λαού σ' αυτή τη χώρα είναι πίσω μου", και τόνισε πως "είμαι δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος και θα παραμείνω μέχρι να μη με θέλει πια ο λαός". Κατέληξε με την επαναληφθείσα πολλές φορές τις τελευταίες βδομάδες επωδό του: "Ποτέ δε θα εγκαταλείψω τη θέση μου".

Οσον αφορά την πολυεθνική στρατιωτική δύναμη που αναμένεται τις προσεχείς μέρες στην Αλβανία, ο Μπερίσα είπε ότι θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της τάξης.

Ακόμη, ο Αλβανός Πρόεδρος επανέλαβε τη δική του εκδοχή για το σκάνδαλο των "πυραμίδων", ελαφρώς παραλλαγμένη: "Τα παιχνίδια της πυραμίδας ήταν η πιο αρνητική πλευρά της εντελώς φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής μας", είπε. Δεν παρέλειψε, τέλος, να αποδώσει την ευθύνη "για το χάος στο οποίο έχει βυθιστεί η Αλβανία", στους Σοσιαλιστές, οι οποίοι "έσπειραν το μίσος, ενήργησαν σαν ληστές, αυτοαποκλείστηκαν από την πολιτική ζωή της Αλβανίας", ενώ "...το στιλ τους δημιούργησε το κλίμα της μισαλλοδοξίας που οδήγησε στην έκρηξη".

Επιστροφή στη Βουλή

Μ' αυτά και μ' αυτά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα επέστρεψε τελικά στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, τερματίζοντας το μποϊκοτάζ που διαρκούσε από τον περασμένο χρόνο, τις βουλευτικές εκλογές. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί την περασμένη βδομάδα, ως αποτέλεσμα της σύστασης της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης" υπό τον Μπασκίμ Φίνο. Το Κοινοβούλιο εξέλεξε χτες τον σοσιαλιστή βουλευτή Ντόκλε πρόεδρο της Βουλής.

Το κύριο μέλημα των Σοσιαλιστών, κατά τα στελέχη του κόμματος, είναι να αποπολιτικοποιηθούν το υπουργείο Εσωτερικών, η μυστική Αστυνομία και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και ακόμη η επεξεργασία ενός νέου εκλογικού νόμου.

Συγκεντρώσεις ενάντια στην αποστολή πολυεθνικής δύναμης

Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" καλεί τη νεολαία να εκφράσει αγωνιστικά την αλληλεγγύη του προς τον αλβανικό λαό. Να συμμετέχει μαζικά στη συγκέντρωση που διοργανώνει την Κυριακή 13/4/97 και ώρα 12.00 έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Να απαιτήσουμε:

- Κανένας Ελληνας φαντάρος στην Αλβανία.

- Εξω τώρα το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Να υπερασπίσουμε το δικαίωμα κάθε λαού να χαράζει μόνος το δρόμο του. Οι λαοί δε χρειάζονται προστάτες και χωροφύλακες. Χρειάζονται Ειρήνη - Φιλία - Συνεργασία για να μπορούν να ζήσουν σ' έναν κόσμο καλύτερο, έτσι όπως ο καθένας μας τον ονειρεύεται.

Στην Πρέβεζα

Η Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας διοργανώνει συγκέντρωση το Σάββατο 12 Απρίλη στις 7.30μμ με θέμα: "Ελλάδα - Αλβανία - Βαλκάνια". Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης.

Στην Καρδίτσα

Η Επιτροπή Ειρήνης Καρδίτσας,θέλοντας να εκφράσει με τον πιο έντονο τρόπο τη διαμαρτυρία για την απόφαση της κυβέρνησης να συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη, διοργανώνει συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό την Πέμπτη 10 Απρίλη στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο.

Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Αγ. Βαρβάρα

Οι Επιτροπές Ειρήνης και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Αγ. Βαρβάρας διοργανώνουν πικετοφορία αλληλεγγύης προς τον αλβανικό λαό, την Παρασκευή 11 Απρίλη στις 6.30μμ στην πλατεία Ελευθερίας, Θηβών και Ιεράς Οδού.

Στο Αγρίνιο

Η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου, καταδικάζοντας "την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στα πολυεθνικά τάγματα με 800 στρατευμένα παιδιά, έχοντας ως "πρόσχημα έναν κίβδηλο ανθρωπισμό για να νομιμοποιήσει την απροκάλυπτη επέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας"", διοργανώνει συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό, την Παρασκευή 11 Απρίλη στις 8.30 π. μ. στην πλατεία Δημοκρατίας.

Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
"Δεν έχετε δικαίωμα να φτιάξετε σφαγείο"

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

"Ωμή και κατάφωρη στρατιωτική επέμβαση σε μια χώρα αποτελεί η αποστολή στρατιωτικού σώματος στην Αλβανία", τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Β. Εφραιμίδης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στην Αλβανία.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "το Συμβούλιο και η Επιτροπή της ΕΕ αποπειράθηκαν να αποπροσανατολίσουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σερβίροντας "ευρωπαϊκό, πολιτικό χαμομήλι" για να κατευνάσουν τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις στη στρατιωτική επέμβαση. Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια δε νομιμοποιείται ούτε από τις υπαγορευμένες, κατά παράβαση των αρχών του ΟΗΕ, αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις εντολές του γενικού γραμματέα του, ούτε από την πρόσκληση ορισμένων πολιτικών προσώπων και δυνάμεων της Αλβανίας, αγνοώντας την πραγματική θέληση του εξεγερμένου αλβανικού λαού!".

"Η απροκάλυπτη αυτή στρατιωτική επέμβαση, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, γίνεται για να στηρίξει το ξενοδημιούργητο, ληστρικό, μαφιόζικο καθεστώς Μπερίσα. Ούτε το Συμβούλιο όμως, ούτε η Επιτροπή, ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε ο ΟΗΕ μπορούν να καταργήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα ενός λαού να ορίζει ο ίδιος την τύχη του. Πάρτε το απόφαση, ο αλβανικός λαός δε θα παραπλανηθεί από τις αντιδημοκρατικές αποφάσεις σας, δε θα παραιτηθεί και θα αντιταχθεί σ' αυτές, αργά ή γρήγορα".

"Πάρτε το απόφαση", τόνισε ο Β. Εφραιμίδης απευθυνόμενος στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, "εσείς και όσοι υπογράφουν και στηρίζουν αυτό το ψήφισμα, που δεν αναφέρεται καν στο καθεστώς Μπερίσα, στις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ, υποστηρίζοντας τη στρατιωτική επέμβαση από τις αναπαυτικές σας πολυθρόνες, δεν έχετε το δικαίωμα να φτιάξετε ένα σφαγείο και να στείλετε τα παιδιά μας να σφάξουν και να σφαχτούν!".

"Πάρτε το απόφαση ότι δεν μπορείτε να φτιάχνετε δημοκρατίες από τις στρατιωτικές, πολυεθνικές καζάρμες και ότι αυτό που πάτε να κατασκευάσετε δεν είναι παρά μια "δημοκρατία φαστ - φουντ", παραλλαγή της "δημοκρατίας του Μπερίσα""!

Καταγγέλλουν τη στρατιωτική επέμβαση

Την απάνθρωπη, απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ, για στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία, καταδικάζουν οι παρακάτω φορείς και σύλλογοι με ανακοινώσεις τους.

Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου εκφράζει την αντίθεσή της στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, να συμφωνήσει με την αποστολή στρατιωτικής δύναμης και θεωρεί ότι η συμμετοχή στην πολυεθνική δύναμη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Αναφερόμενη στην πρόσφατη εγκληματική πράξη του εμβολισμού αλβανικού πλοίου με αποτέλεσμα την απώλεια αθώων ανθρώπων, αναφέρει πως η ιταλική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων.

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας και αντιτίθεται στην αποστολή ελληνικών στρατευμάτων έξω από τα εθνικά μας σύνορα. Καλεί την ελληνική κυβέρνηση, έστω και τώρα, να αντιληφθεί το σοβαρό λάθος που διαπράττει και να αποσύρει άμεσα αυτή την απόφαση.

Η ΠΕΑΕΑ Ν. Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη και ενίσχυση του καθεστώτος, με Μπερίσα - ή χωρίς Μπερίσα - και της κυβέρνησης "Εθνικής συμφιλίωσης" που σαν σκοπό της έχει την ταπείνωση και υποδούλωση του αλβανικού λαού. Απευθύνει στους φίλους και συμπολίτες να ενισχύσουν με φάρμακα και τρόφιμα τον φίλο αλβανικό λαό.

Η ΠΕΑΕΑ Κυψέλης - Αθηνών διαμαρτύρεται έντονα για τη συμμετοχή στην επεμβατική δύναμη στην Αλβανία Ελλήνων στρατιωτών και την ανάμειξη της πατρίδας μας σε αποστολές - όπως επίσης στη Βοσνία - ξένες προς τα πραγματικά συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Η ΠΕΑΕΑ Αγίων Αναργύρων καταδικάζει ανεπιφύλακτα τη σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση που σκοπό έχει να καταστείλει την εξέγερση του αλβανικού λαού, που αγωνίζεται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το καθεστώς Μπερίσα.

Η ΠΕΑΕΑ Πατησίων - Ριζούπολης συμπαραστέκεται ολόψυχα στον δοκιμαζόμενο και κυρίαρχο αλβανικό λαό, ενώ παράλληλα καταγγέλλει την επέμβαση και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην αποστείλει ούτε έναν Ελληνα στρατιώτη στην πολυεθνική στρατιωτική αποστολή.

Το παράρτημα Αξ/κών και Υπαξ/κών της Εθνικής Αντίστασης 1941 - '44 Θεσ/νίκης ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει κάθε εμπλοκή και να αφήσουν τον αλβανικό λαό να λύσει μόνος τα προβλήματά του. Επίσης καλεί τους συναδέλφους αξ/κούς και τους αντιστασιακούς, να σταθούν αλληλέγγυοι προς τον αλβανικό λαό και να του συμπαρασταθούν στις δύσκολες στιγμές που περνά.

Την επέμβαση των δυτικών δυνάμεων στα εσωτερικά της Αλβανίας, καταδικάζουν οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Νάουσας.Οι μαθητές στο ψήφισμά τους καταγγέλλουν την επεκτατική πολιτική των μεγάλων δυνάμεων στα Βαλκάνια και τονίζουν ότι Δημοκρατία είναι να αποφασίζει ο κάθε λαός χωρίς προστάτες για την τύχη του.

Τα παιδιά μας να υπηρετούν την πατρίδα όχι τα ξένα συμφέροντα

Επιστολές γονέων στρατευμένων παιδιών που καταδικάζουν την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στη γειτονική χώρα

Γονείς και παππούδες παιδιών που υπηρετούν την πατρίδα μας εκφράζουν την ανησυχία τους για την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει Ελληνες στρατιώτες στην Αλβανία.

Ο Διονύσης Τζιβράς έστειλε επιστολή στον υπουργό Εθνικής Αμυνας όπου αναφέρει πως δε δέχεται σε καμιά περίπτωση να σταλεί το παιδί του στην Αλβανία και ζητά να ακυρωθεί η απόφαση αυτή. Μεταξύ άλλων, τονίζει πως "το παιδί μου το έστειλα να υπηρετήσει την πατρίδα και όχι να σταλεί σε ξένη χώρα για ξένα συμφέροντα. Παράλληλα, σαν πατριώτης δε δέχομαι να σταλεί κανένα άλλο Ελληνόπουλο". Προσθέτει επίσης πως αν δεν ακυρωθεί η απόφαση αυτή, τότε "θα έχετε ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί στα παιδιά μας". Ο Δ. Τζιβράς θυμίζει στην επιστολή του ότι και το εκστρατευτικό σώμα που στάλθηκε στη Σομαλία και στην Κορέα, πληρώθηκε με πολύ αίμα.

Οι Θ. και Π. Λυμπεροπούλου και Κ. και Α. Κατσιμιγόπουλου,γονείς και παππούδες παιδιών που υπηρετούν την πατρίδα, εκφράζουν την ανησυχία τους για την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει Ελληνες στρατιώτες στην Αλβανία.

"Θα θέλαμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σ' αυτήν την απόφαση που τη θεωρούμε αντισυνταγματική και κατά της χώρας μας. Τα παιδιά μας σκοπό έχουν τη διαφύλαξη της Εθνικής Ανεξαρτησίας της χώρας μας... Βάζουμε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των παιδιών μας για να υπηρετήσουν ξένα συμφέροντα της ΕΕ, της νέας τάξης πραγμάτων και τον Μπερίσα. Η υπόθεση της Αλβανίας είναι υπόθεση του λαού της. Αυτός και μόνο πρέπει να δώσει τη λύση στο πρόβλημά του. Κανένας Ελληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της χώρας μας".

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος με επιστολή του, σαν πατέρας στρατευμένου παιδιού, θεωρεί ότι η παρουσία των Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία δεν υπηρετεί την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας μας, σκοπούς ζωής τους οποίους καλούνται να υπηρετήσουν και ορκίζονται σ' αυτούς τα παιδιά μας.

"Τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους, εξυπηρετώντας συμφέροντα αλλότρια προς αυτά της πατρίδας μας. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης και παραπέρα ίσως κλιμάκωσης και σε γειτονικές χώρες, ακόμα και κίνδυνος για την πατρίδα μας", γράφει στην επιστολή του.

"Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον αλβανικό λαό, ο οποίος πρέπει να αφεθεί να βρει μόνος του τη λύση στα προβλήματά του, χωρίς ξένη επιδιαιτησία και κυρίως αυτήν των ιμπεριαλιστών, που αντιμετωπίζουν χώρες σαν την Αλβανία σαν χώρους επιβολής των συμφερόντων τους". Καταλήγοντας τονίζει πως "σαν Ελληνας πολίτης και γονιός καταδικάζω αυτήν την επεμβατική ενέργεια εις βάρος της Αλβανίας και αρνούμαι τα στρατευμένα παιδιά του ελληνικού λαού να γίνουν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών".

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Ο φαύλος κύκλος της ελληνικής εμπλοκής

Ο φαύλος κύκλος της ελληνικής εμπλοκής στην Αλβανία φαίνεται πως έχει ανοίξει. Χτες ο υπουργός Αμυνας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διαρκή αύξηση του αριθμού των ανδρών που θα πάρουν μέρος στην "αστυνομική, όπως είπε, πολυεθνική δύναμη της Ευρώπης" και τώρα κάνει λόγο για 900 άτομα, όταν μέχρι χτες μιλούσε για 700 εθελοντές.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις που έκανε χτες μετά τη συνάντηση που είχε στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας με τον Αλβανό ομόλογό του Σ. Βονκόι, είπε ότι ο αριθμός θα εξαρτηθεί από τις "τοπικές ανάγκες" και πρόσθεσε πως "όταν ξέρουμε πού πάμε και τι θα κάνουμε, θα δούμε αν μας φθάνουν οι 600, οι 700 ή οι 800".

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρχει ιταλική συμμετοχή στην πολυεθνική δύναμη και πάντως αν δεν υπάρξει, "αυτό δε σημαίνει ότι η απόφαση του ΟΗΕ θα τεθεί, είτε σε αμφισβήτηση, είτε πολύ περισσότερο ότι υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί, απλώς θα υπάρξει συνεννόηση για να λάβουν άλλοι, οι οποίοι θα εγγυηθούν τη διοίκηση αυτής του ανθρωπιστικού και αστυνομικού χαρακτήρα πολυεθνικής δύναμης". Με τον τρόπο αυτό θέληση να αφήσει να εννοηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει αυτή τη διοίκηση της πολυεθνικής δύναμης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας σήμερα αναμένεται η οριστικοποίηση της τελικής απόφασης, έτσι ώστε από τις αρχές της επόμενης βδομάδας, δηλαδή στις 14 του μάνα να μπορέσουν να αναχωρήσουν οι πολυεθνικές δυνάμεις για την Αλβανία. Η αναχώρηση της ελληνικής δύναμης που θα είναι μηχανοκίνητη, δηλαδή θα μετακινείται με τεθωρακισμένα οχήματα, και θα διαθέτει πλήρη πολεμικό εξοπλισμό, αναμένεται να γίνει με πλοία από λιμάνι της Β. Ελλάδας, πιθανά της Θεσσαλονίκης.

Από κει, μέσω Δυρραχίου θα γίνει η προώθησή της στους χώρους διασποράς. Οπως έχει γίνει γνωστό, το ελληνικό τάγμα θα εγκατασταθεί στα Τίρανα,ένας λόχος στην Αυλώνα και σε δεύτερη φάση στο Αργυρόκαστρο και στους μεθοριακούς σταθμούς Κακκαβιάς και Κρυσταλλοπηγής.Η αναχώρηση θα γίνει σε δύο φάσεις, θα προηγηθεί η αποστολή μέρους της δύναμης που θα προετοιμάσει το έδαφος για την εγκατάσταση της κυρίως δύναμης. Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες ελέγχονται επειδή τηρείται πλήρης μυστικότητα για την επιχείρηση και έτσι δεν αποκλείεται και η επιλογή της χερσαίας οδού για μέρος τουλάχιστον της δύναμης και των εφοδίων της. Αυτό πάντως που στην παρούσα φάση θεωρείται βέβαιο, είναι η μη συμμετοχή στρατευσίμων οπλιτών.

ΚΚΕ
Να γίνει συζήτηση στη Βουλή

Επιστολή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον πρόεδρο της Βουλής για μια συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης

Με δεδομένο το γεγονός ότι η αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία αποτελεί μεγάλο πολιτικό γεγονός και παίρνοντας υπόψη ότι υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη ζητά μια συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης πριν να υλοποιηθεί η απόφαση. Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

"Η αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία, με πρόσχημα την προστασία της "ανθρωπιστικής βοήθειας" και την επιβολή της "δημόσιας τάξης", αποτελεί ένα μείζον πολιτικό θέμα. Παίρνοντας υπόψη τη σημασία του εγχειρήματος, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις, θεωρούμε επιβεβλημένη μια συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού, έστω και λίγες ημέρες πριν την υλοποίηση της σχετικής απόφασης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ