- ΡΩΜΗ - ΤΙΡΑΝΑ.- Τελικά οι φόβοι περί κατάρρευσης της ιταλικής κυβέρνησης λόγω της ασυμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας καταρρίφθηκαν, ελέω μιας συμφωνίας της τελευταίας στιγμής μεταξύ... - 1997-04-10 00:00:00.0"/> - ΡΩΜΗ - ΤΙΡΑΝΑ.- Τελικά οι φόβοι περί κατάρρευσης της ιταλικής κυβέρνησης λόγω της ασυμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας καταρρίφθηκαν, ελέω μιας συμφωνίας της τελευταίας στιγμής μεταξύ... - 1997-04-10 00:00:00.0" /> "Συμμαχία ανάγκης" στην Ιταλία για την αποστολή | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Συμμαχία ανάγκης" στην Ιταλία για την αποστολή
  • Παρά τους φόβους κατάρρευσης της κυβέρνησης Πρόντι λόγω της αντίθεσης της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στην αποστολή πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία, η συμμαχία με τη "Φόρτσα Ιτάλια! " την απέτρεψε

ΡΩΜΗ - ΤΙΡΑΝΑ.-

Τελικά οι φόβοι περί "κατάρρευσης της ιταλικής κυβέρνησης" λόγω της ασυμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας καταρρίφθηκαν, ελέω μιας συμφωνίας της τελευταίας στιγμής μεταξύ "Ελιάς" και "Φόρτσα Ιτάλια!", και η "πέτρα του σκανδάλου" πολυεθνική αποστολή αναμένεται να πάρει, σε λίγες μέρες, την άγουσα για την Αλβανία. Στο μεταξύ, η άποψη περί ανάγκης "αποπομπής" του Μπερίσα κερδίζει έδαφος, ο ίδιος ο Πρόεδρος δηλώνει ότι "ποτέ δε θα αποχωρήσει", κι ο χορός καλά κρατεί...

Συμφωνία "κυρίων"...

Προ του κινδύνου να καταρρεύσει η ιταλική κυβέρνηση, μετά και τις σχετικές προειδοποιήσεις του Ρομάνο Πρόντι, προέκυψε μια κίνηση σχεδόν απελπισίας, από πλευράς της "Ελιάς" - και οι βουλευτές των κομμάτων του συνασπισμού μαζί με εκείνους της μπερλουσκονικής αντιπολίτευσης ενέκριναν χτες, με συντριπτική πλειοψηφία, τη συμμετοχή της Ιταλίας στην πολυεθνική δύναμη που θα αποσταλεί στην Αλβανία (503 υπέρ, 85 κατά, 7 αποχές).

Η συμφωνία επιτεύχτηκε μεταξύ τόσο των κομμάτων της κυβέρνησης της "Ελιάς" και του κόμματος "Φόρτσα Ιτάλια!" του Μπερλουσκόνι, την τελευταία στιγμή. Οι της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης καταψήφισαν την πρόταση, αλλά έκαναν γνωστό ότι διαφωνούν μόνο για την αποστολή στην Αλβανία και δε θέλουν να προκαλέσουν μια κυβερνητική κρίση. Κατά της πρότασης "κοινής αποδοχής" του Πρόντι τάχθηκαν και οι βουλευτές της Λέγκας του Βορρά. Υπενθυμίζεται ότι προχτές η κυβέρνηση κέρδισε με ευρεία διαφορά την έγκριση της Γερουσίας (Ανω Βουλή) για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία.

"Ευγενικές προτροπές"...

Η κρίση στην Αλβανία, λέει με άρθρο του στην "Ουάσιγκτον Ποστ" ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής Πανεπιστημίου Νικόλαος Σταύρου, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο εάν προηγουμένως δεν αντιμετωπιστεί ο κύριος λόγος που την προκάλεσε - και αυτός είναι η παρουσία και ο ρόλος του Σαλί Μπερίσα. Και καλεί τις ΗΠΑ να επιβάλουν την απομάκρυνση του Αλβανού Προέδρου.

"Η επιμονή του να παραμείνει στην εξουσία οδηγεί στην επέκταση της σύγκρουσης εκτός των συνόρων της Αλβανίας (...). Από τη στιγμή που ανέλαβε την Προεδρία, έχασε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και αλλοίωσε μια τέταρτη (...). Για να παραμείνει στην εξουσία και να αποφύγει ένα τέλος, όπως του Τσαουσέσκου, ο Πρόεδρος Μπερίσα ζήτησε ξένη επέμβαση για την επαναφορά του νόμου και της τάξης. Αυτή η έκκληση θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα πανούργο σχέδιο για να εμπλέξει εξωγενείς παράγοντες στην πολιτική κρίση που ο ίδιος προκάλεσε", λέει ο Σταύρου.

Ακόμη, τονίζει ότι υποστηρικτές του Μπερίσα έχουν εξαγάγει όπλα εκτός Αλβανίας με σκοπό τη δημιουργία γενικότερης κρίσης, που θα αποδεικνύει την ανάγκη παρουσίας του. "Δε θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς εάν υπάρξουν "περιστατικά" στο Κόσσοβο και την ΠΓΔΜ".

Τέλος, ο Ν. Σταύρου καλεί τις ΗΠΑ να κινηθούν ενεργά για την απομάκρυνση του Μπερίσα, σημειώνοντας: "Η αναταραχή θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο και η τάξη να επανέλθει στην Αλβανία, εάν ο Μπερίσα λάμβανε ένα "φιλικό, αλλά σαφές" τηλεφώνημα από τη δύναμη που μετρά, τις ΗΠΑ, που να τον συμβουλεύει να επανασυνδεθεί με την οικογένειά του, που βρίσκεται ήδη στην Ιταλία. Μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τη θέση του νεαρού πρωθυπουργού κ. Φίνο, που προς το παρόν είναι ο μόνος που μπορεί να μιλήσει και στις δυο πλευρές".

Μία από τα ίδια...

Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του σε αυστριακό περιοδικό, ο Μπερίσα εκτίμησε ότι "η πλειοψηφία του λαού σ' αυτή τη χώρα είναι πίσω μου", και τόνισε πως "είμαι δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος και θα παραμείνω μέχρι να μη με θέλει πια ο λαός". Κατέληξε με την επαναληφθείσα πολλές φορές τις τελευταίες βδομάδες επωδό του: "Ποτέ δε θα εγκαταλείψω τη θέση μου".

Οσον αφορά την πολυεθνική στρατιωτική δύναμη που αναμένεται τις προσεχείς μέρες στην Αλβανία, ο Μπερίσα είπε ότι θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της τάξης.

Ακόμη, ο Αλβανός Πρόεδρος επανέλαβε τη δική του εκδοχή για το σκάνδαλο των "πυραμίδων", ελαφρώς παραλλαγμένη: "Τα παιχνίδια της πυραμίδας ήταν η πιο αρνητική πλευρά της εντελώς φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής μας", είπε. Δεν παρέλειψε, τέλος, να αποδώσει την ευθύνη "για το χάος στο οποίο έχει βυθιστεί η Αλβανία", στους Σοσιαλιστές, οι οποίοι "έσπειραν το μίσος, ενήργησαν σαν ληστές, αυτοαποκλείστηκαν από την πολιτική ζωή της Αλβανίας", ενώ "...το στιλ τους δημιούργησε το κλίμα της μισαλλοδοξίας που οδήγησε στην έκρηξη".

Επιστροφή στη Βουλή

Μ' αυτά και μ' αυτά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα επέστρεψε τελικά στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, τερματίζοντας το μποϊκοτάζ που διαρκούσε από τον περασμένο χρόνο, τις βουλευτικές εκλογές. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί την περασμένη βδομάδα, ως αποτέλεσμα της σύστασης της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης" υπό τον Μπασκίμ Φίνο. Το Κοινοβούλιο εξέλεξε χτες τον σοσιαλιστή βουλευτή Ντόκλε πρόεδρο της Βουλής.

Το κύριο μέλημα των Σοσιαλιστών, κατά τα στελέχη του κόμματος, είναι να αποπολιτικοποιηθούν το υπουργείο Εσωτερικών, η μυστική Αστυνομία και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και ακόμη η επεξεργασία ενός νέου εκλογικού νόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ