- Χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν, και χτες, στους δρόμους της Χεβρώνας, και συγκρούστηκαν με τον ισραηλινό στρατό, που προσπάθησε να τους απωθήσει από τον εβραϊκό θύλακο της πόλης. Οι διαδηλωτές... - 1997-04-10 00:00:00.0"/> - Χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν, και χτες, στους δρόμους της Χεβρώνας, και συγκρούστηκαν με τον ισραηλινό στρατό, που προσπάθησε να τους απωθήσει από τον εβραϊκό θύλακο της πόλης. Οι διαδηλωτές... - 1997-04-10 00:00:00.0" /> Εκρυθμη κατάσταση και αλλεπάλληλα διπλωματικά αδιέξοδα | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκρυθμη κατάσταση και αλλεπάλληλα διπλωματικά αδιέξοδα
  • Πεδίο μάχης και χτες η Χεβρώνα, ενώ αυξάνεται η αγανάκτηση του παλαιστινιακού λαού και η απογοήτευση του αραβικού κόσμου
  • Ακαρπες οι αμερικανο-παλαιστινιακές συνομιλίες, ενώ για "παλαιστινιακή τρομοκρατία" μιλούν οι Ρεπουμπλικάνοι και η ΕΕ ετοιμάζει την παρέμβασή της

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν, και χτες, στους δρόμους της Χεβρώνας, και συγκρούστηκαν με τον ισραηλινό στρατό, που προσπάθησε να τους απωθήσει από τον εβραϊκό θύλακο της πόλης. Οι διαδηλωτές συνόδευσαν τον 24χρονο Νάντερ Ισέιντ, τον τρίτο νεκρό των προχτεσινών συγκρούσεων, στην τελευταία του κατοικία, παίρνοντας όρκο εκδίκησης και καλώντας την Παλαιστινιακή Αρχή να "εγκαταλείψει τον κλάδο ελαίας και να σηκώσει τα όπλα". Για άλλη μια φορά, οι άνδρες της παλαιστινιακής Αστυνομίας βρέθηκαν στο μέσον των ισραηλινών δακρυγόνων και λαστιχένιων σφαιρών, από την μία, και στις πέτρες και τις μολότοφ των διαδηλωτών από την άλλη. Σχηματίζοντας ανθρώπινες αλυσίδες και κλείνοντας, με αυτοκίνητα, τους δρόμους, κατάφεραν, πάντως, να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από τις κάννες των ισραηλινών όπλων.

"Εχουμε εντολή να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε την απώλεια και άλλων παλαιστινιακών ζωών", σχολίαζε, χτες, ο Αμπντέλ Φατάχ Τζαϊντί, υπεύθυνος των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Τζαϊντί προσέθεσε ότι έχει γίνει έκκληση στον ισραηλινό στρατό να μη χρησιμοποιήσει αληθινά πυρά και προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που δεν εισακουστεί το αίτημα, τότε "κανείς δεν ξέρει τι θα επακολουθήσει".

Τη στενή συνεργασία και υποστήριξη της παλαιστινιακής Αστυνομίας ζήτησε, χτες, ο στρατηγός Ούζι Νταγιάν, επικεφαλής των ισραηλινών στρατευμάτων της Δυτικής Οχθης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι, μέχρι στιγμής, η κατάσταση ελέγχεται πλήρως. Ο Νταγιάν επιβεβαίωσε την ανακοίνωση των τοπικών ισραηλινών αρχών της Χεβρώνας ότι αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση οι δύο Εβραίοι έποικοι φοιτητές, οι οποίοι άνοιξαν, χτες το πρωί, πυρ κατά Παλαιστινίων με αποτέλεσμα να σκοτώσουν έναν, ενώ άλλοι δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια που ακολούθησαν. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, οι δύο έποικοι κατέβαλαν εγγύηση, περίπου, 1.500.000 δραχμών ο καθένας και τους δόθηκε η εντολή να παραμείνουν μακριά από τη Χεβρώνα, προκειμένου να είναι ασφαλείς, για τους επόμενους 3 μήνες.

Τον άμεσο αφοπλισμό των Εβραίων εποίκων ζήτησε, χτες, ο Αχμέντ Κουρέια, εκπρόσωπος του παλαιστινιακού νομοθετικού συμβουλίου, χαρακτηρίζοντάς τους "τρομοκράτες". Ο Κουρέια κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι οπλίζει το χέρι των "τρομοκρατών εποίκων" με την τακτική που ακολουθεί. Αμεση ήταν η αντίδραση του Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, εκπροσώπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι έποικοι διαφυλάσσουν με τα όπλα τη ζωή τους.

Δυσαρεστημένος ο αραβικός κόσμος, απογοητευμένος ο παλαιστινιακός λαόςΣκληρή κριτική στην ισραηλινή πολιτική ασκούν σε χτεσινά εκτενή άρθρα τους οι συριακές κυβερνητικές εφημερίδες, οι οποίες κατηγορούν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όλη την περιοχή σε έναν κύκλο βίας. Ασυνήθιστα επικριτική εμφανίστηκε, χτες, και η αγγλόφωνη αραβική εφημερίδα "Αλ Χαγιάτ", η οποία είθισται να αντανακλά τις σαουδαραβικές θέσεις, η οποία τονίζει ότι "στην παρούσα φάση και υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, που δείχνουν, σαφώς, ότι το Ισραήλ περιφρονεί την ειρηνευτική διαδικασία, η μόνη εναλλακτική λύση που φαίνεται να υπάρχει είναι μια νέα Ιντιφάντα".

Με την άποψη της "Αλ Χαγιάτ" συμφωνεί και η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση "Χαμάς", η οποία απηύθυνε και χτες έκκληση προς την παλαιστινιακή ηγεσία να εγκαταλείψει το διάλογο με το Ισραήλ. Οι θέσεις της "Χαμάς" μοιάζουν να αγγίζουν αρκετούς νεαρούς Παλαιστινίους, καθώς στις εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στα παλαιστινιακά πανεπιστήμια, η οργάνωση αναδείχτηκε πρώτη και με ιδιαίτερα ενισχυμένες τις γραμμές της.

Ανάλογου προσανατολισμού είναι και τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που πραγματοποιήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη από το Κέντρο Μέσων και Πληροφόρησης της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, το 62% του παλαιστινιακού λαού τάσσεται υπέρ της έντασης των διαδηλώσεων ενάντια στην ανέγερση του νέου οικισμού στην Ιερουσαλήμ και το 72% δηλώνει ότι επιθυμεί την ειρήνη αλλά με βάση τις συμφωνίες και όχι τις προϋποθέσεις που θέτει το Ισραήλ. Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει, επίσης, ότι η εμπιστοσύνη των Παλαιστινίων στο πρόσωπο του Γιασέρ Αραφάτ έχει μειωθεί σημαντικά και αυτή τη στιγμή μόλις το 43% δηλώνει πως εγκρίνει τους χειρισμούς του.

Ενδοαμερικανικές ανταλλαγές "πυρών" και άκαρπες αμερικανο- παλαιστινιακές συνομιλίες

Αντεγκλήσεις και σκληρές δηλώσεις έχει προκαλέσει η άκαρπη συνάντηση Κλίντον - Νετανιάχου και στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ρεπουμπλικάνος Νιούτ Γκίνγκριτς, εκπρόσωπος του Κογκρέσου, κατηγόρησε τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ότι "καλύπτει την παλαιστινιακή τρομοκρατία" αντιμετωπίζοντας ισοβαρώς Παλαιστινίους και Ισραηλινούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στην "ειρηνευτική διαδικασία"! Ο Γκίνγκριτς, του οποίου οι απόψεις σκιαγραφούν και το κλίμα που επικρατεί στο Κογκρέσο, ζήτησε από τον Κλίντον να σταματήσει να υποτιμά την ασφάλεια του Ισραήλ και να πάψει να "βάζει στην ίδια μοίρα το φυσικό δικαίωμα του οικισμού σε μια "ανύπαρκτη αραβική γη" με την απαράδεκτη τρομοκρατική δράση".

Οι δηλώσεις του Γκίνγκριτς προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Μανουάρ Καναφανί, εκπροσώπου του Παλαιστινίου ηγέτη, ο οποίος υπογράμμισε ότι "θα ήταν καλό μια ολόκληρη ειρηνευτική διαδικασία να μη χρησιμοποιείται για εσωτερική πολιτική κατανάλωση". Εντονα αντέδρασε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακ Κέρι, ο οποίος επανέλαβε ότι στόχος της Ουάσιγκτον είναι η αναθέρμανση της εμπιστοσύνης εκατέρωθεν και η συνέχιση των συνομιλιών.

Παρ' όλα αυτά, χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα έληξε η συνάντηση του Αμερικανού διαμεσολαβητή Ντένις Ρος με την Χανάν Ασράουι, απεσταλμένη του Παλαιστινίου ηγέτη, και τον Χασάν Αμπντέλ Ραχμάν, εκπρόσωπο της ΟΑΠ στις ΗΠΑ. Η Ασράουι δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή παραμένει προσηλωμένη στην "ειρηνευτική διαδικασία", αλλά αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί όταν η μία πλευρά φέρεται σαν "κατακτητής και δικτάτορας". Οι δηλώσεις της Ασράουι έδωσαν μια πρώτη ιδέα και για την πορεία των συνομιλιών που θα έχουν, από σήμερα, οι Μαχμούντ Αμπάς και Σάεμπ Ερακάτ με την αμερικανική διπλωματία.

Στο "παιχνίδι" η ΕΕ, ενώ θέμα Ιερουσαλήμ έθεσε και ο Ερμπακάν

Το θέμα της οικοδόμησης του νέου εβραϊκού οικισμού στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ έθεσε στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, και ο Τούρκος πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, αργά το βράδυ της Τρίτης. Ο Ερμπακάν υπογράμμισε στον Λεβί ότι η πρόοδος των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων θα εξαρτηθεί από την ανάκληση ή όχι της απόφασης οικοδόμησης του Χαρ Χόμα, ενώ δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, δυναμικές διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να επιβιώσει η ισραηλινο -παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία". Οπως δήλωσε ο Μανουέλ Μαρίν, επίτροπος της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή, η ΕΕ θα παρουσιάσει τα σχέδιά της στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί σήμερα στη Χάγη όπου και θα έχει συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του και προεδρεύοντα της ΕΕ, Βιμ Κοκ. Τις προτάσεις υπερψήφισε το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μίλησε ανοιχτά για παραβιάσεις της Συμφωνίας του Οσλο αλλά και των αποφάσεων του ΟΗΕ περί αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ