ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Οι αγώνες "ευτελίζουν" το "διάλογο"!

Επανάληψη των αντεργατικών σεναρίων από τον πρωθυπουργό χτες στο υπουργείο Εργασίας και προσπάθεια καλλιέργειας εφησυχασμού για το ασφαλιστικό

Μια συνοπτική επανάληψη των αντεργατικών σχεδίων, που είχε ανακοινώσει πρόσφατα στα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έκανε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,ο οποίος επισκέφθηκε το αστυνομοκρατούμενο υπουργείο Εργασίας, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα "ευτελισμό του διαλόγου" (!), τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως τη χτεσινή διαδήλωση των οικοδόμων! Παράλληλα, θέλησε να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το ασφαλιστικό,αναφέροντας ότι γι' αυτό "έχουμε χρόνο"...

Ο Κ. Σημίτης ήταν σαφής και για τις κατευθύνσεις του υπουργείου - του οποίου το έργο επαίνεσε - και για τα ειδικά μέτρα που θα ληφθούν. Οι στόχοι, ανάμεσα στα άλλα, είναι: Η προώθηση της σύνδεσης κατάρτισης - απασχόλησης. Η "εκτεταμένη κατάρτιση και επανακατάρτιση μεγάλου φάσματος ειδικοτήτων". Η "ενθάρρυνση" της επαγγελματικής και γεωγραφικής κινητικότητας εργαζομένων και ανέργων. Η προώθηση "ειδικών κινήτρων" (μείωση εργοδοτικών εισφορών) για την απασχόληση των νέων ανέργων.

Η παρέμβαση του υπουργείου και της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας, για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, θα γίνει σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: Με την επιδότηση των εργοδοτών για να κάνουν προσλήψεις.Με το "συμψηφισμό των επιδομάτων ανεργίας με τα προγράμματα κατάρτισης, επανακατάρτισης και απασχόλησης, με στόχο την ενίσχυση των ενεργών πολιτικών απασχόλησης".Με τα μέτρα "διευκόλυνσης κινητικότητας ανέργων, με την προοπτική εξεύρεσης εργασίας, με θέσπιση κινήτρων κυρίως προς τους ανέργους από περιοχές πληττόμενες από τη διαρθρωτική κρίση", η οποία θα ξεκινήσει πιλοτικά από τον Απρίλη του 1997.

Ο πρωθυπουργός δεν ξέχασε να αναφερθεί και στα ΤΣΑ,που πρέπει να γίνουν "αντικείμενο περαιτέρω εντατικής εργασίας".

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό είπε ότι σε όλα τα ταμεία υπάρχουν μεγάλα λειτουργικά προβλήματα, τα οποία θα επιδιωχτεί να λυθούν με το πολυνομοσχέδιο που προωθείται.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε για το χρονικό προσδιορισμό και το είδος των αλλαγών στο ασφαλιστικό ότι "δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να λύσουμε σήμερα" και ότι εξαρτάται από το διάλογο "πότε θα δοθούν απαντήσεις και για ποια χρονική περίοδο".

Αναφορικά και στο κυβερνητικό "όραμα" ανάληψης της ευθύνης της ασφάλισης του εργαζόμενου από τον ίδιο τον εργαζόμενο, ο πρωθυπουργός είπε: "Εφόσον ένας εργαζόμενος έχει απασχόληση, έχει εισόδημα - όπως άλλωστε γίνεται και σήμερα - πρέπει να συμμετέχει και αυτός στην κάλυψη των κινδύνων, πρέπει να συμμετέχει και αυτός στην κάλυψη των υποχρεώσεων, οι οποίες σχετίζονται με τη συνταξιοδότησή του".

Σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις,είπε ότι "είναι συμβάσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους εργοδότες, δεσμεύουν και τα δυο μέρη και δεσμεύουν και την πολιτεία. Η πολιτεία δεν μπορεί να επέμβει". Απαντώντας σε άλλη ερώτηση όμως, για το αν θα κατοχυρωθούν νομοθετικά οι συμφωνίες εργαζομένων - εργοδοτών στο μέλλον, είπε ότι "σε άλλα θέματα θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις, σε άλλα όχι".

"Ευτελίζουν" το "διάλογο" οι αγώνες

Σε ερώτηση του "Ρ" για το πώς εννοεί η κυβέρνηση τον "κοινωνικό διάλογο", απαγορεύοντας στους οικοδόμους να διαδηλώσουν έξω από το υπουργείο Εργασίας και αποκλείοντας με εκατοντάδες αστυνομικούς την περιοχή, ο πρωθυπουργός είπε ότι τέτοια φαινόμενα "ευτελίζουν" τον κοινωνικό διάλογο!

Συγκεκριμένα είπε: "Ολα αυτά δεν έχουν σχέση με τον κοινωνικό διάλογο. Τα φαινόμενα στα οποία αναφέρεστε και τα οποία είδαμε όλοι μας, είναι φαινόμενα τα οποία οφείλονται σε μια, θα έλεγα, οργανωμένη πολιτική παρουσία. Δεν πιστεύω να είναι τυχαίο ότι σήμερα που ήταν γνωστό ότι θα έρθω εδώ για να συζητήσω με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έντεκα σωματεία ζήτησαν να δουν τον υπουργό Εργασίας"!

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να πει ότι τα σωματεία θέλησαν να δουν τον υπουργό Εργασίας για να χαλάσουν την... επίσκεψη!

Στο Σύνταγμα η ταξική Πρωτομαγιά

Δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες, σε χτεσινή σύσκεψη, συζήτησαν το περιεχόμενο και τους στόχους του ταξικού, αγωνιστικού γιορτασμού της 1ης Μάη

Το Σύνταγμα επιλέχθηκε από δεκάδες εργατικά σωματεία της Αθήνας και ομοσπονδίες, για να πραγματοποιήσουν τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, η οποία - όπως αποφασίστηκε σε χτεσινή τους σύσκεψη - θα έχει έντονα ταξικό, αγωνιστικό και διεκδικητικό χαρακτήρα. Μετά τη συγκέντρωση, που θα γίνει στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Στη χτεσινή σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η κεντρική πρωτομαγιάτικη εκδήλωση πρέπει να είναι η κορύφωση μιας πολύμορφης αγωνιστικής δραστηριότητας των σωματείων, με οργάνωση περιοδειών σε χώρους δουλιάς, εκδηλώσεις σε γειτονιές και σε δήμους, μέσα από τα οποία θα αναδεικνύεται η απόφαση για παραπέρα ανάπτυξη των αγώνων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές - όπως σημειώθηκε - πρέπει να δίνεται απάντηση στα σχέδια του κεφαλαίου, να καταγγέλλεται η αντεργατική, αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, αλλά και η στάση των πλειοψηφιών στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα. Να ενισχύεται η ανάγκη σύγκρουσης με τις επιλογές του κεφαλαίου και η ανάγκη συμμετοχής των εργαζόμενων στη μαζική πάλη, καθώς και η αλλαγή των συσχετισμών προς όφελος του συνεπούς συνδικαλιστικού κινήματος.

Για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών των σωματείων δημιουργήθηκε επιτροπή, όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν ισότιμα κι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και συνδικαλιστικά στελέχη πέρα από παραταξιακές προτιμήσεις, ώστε όλοι μαζί - όπως τονίστηκε - να πορευτούν στη βάση και να την καλέσουν ενωμένη να δώσει το ταξικό τους "παρών" στο Σύνταγμα.

Στην εισήγηση, που έγινε από τον Β. Σκουράκη πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, επισημάνθηκε: "Η κυβέρνηση, δογματικά προσηλωμένη στις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου και του προγράμματος "σύγκλισης" κάνει ό,τι μπορεί για την ικανοποίηση των αξιώσεων των βιομηχάνων. Παράλληλα, προετοιμάζει το έδαφος για την επιβολή ακόμα πιο σκληρών μέτρων ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα. Ο δήθεν κοινωνικός διάλογος που διαφημίζει αποτελεί παγίδα μέσα στην οποία προσπαθεί να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να καθυποτάξει το συνδικαλιστικό κίνημα, για να αποσπάσει τη συναίνεσή του στις αντεργατικές αποφάσεις της".

Σχετικά με τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώθηκε: "Η δράση τους, με ευθύνη των πλειοψηφιών δεν ήταν στην κατεύθυνση προώθησης των συμφερόντων των εργαζομένων. Αποδέχτηκαν τις επιλογές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Οχι μόνο δε συμπαραστάθηκαν στους αγώνες που αναπτύχθηκαν, αλλά κράτησαν εχθρική στάση, λειτουργώντας συκοφαντικά και υπονομευτικά. Δεν ύψωσαν ούτε φωνή διαμαρτυρίας στον εκφασισμό της κυβέρνησης. Ενώ έχει γίνει απόλυτα σαφές το περιεχόμενο και ο χαρακτήρας του κοινωνικού διαλόγου επιμένουν στη συμμετοχή τους, νομιμοποιώντας τα κυβερνητικά μέτρα. Η στάση τους ήταν στάση υποταγής, ενσωμάτωσης και καθυπόταξης του συνδικαλιστικού κινήματος και είναι σαφές ότι δεν μπορούν να δώσουν ταξικό, αγωνιστικό και διεκδικητικό χαρακτήρα στις Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις".

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προς συνολική κατάργηση κατακτήσεων

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει, σχετικά με τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού:

"Με τις δηλώσεις Σημίτη η κυβέρνηση εξάγγειλε το κλείσιμο της σελίδας του ψαλιδίσματος των κατακτήσεων των εργαζομένων και το πέρασμα στη συνολική τους κατάργηση.

Πολύ χαρακτηριστική, μέσα στις άλλες, είναι η πρόκληση του πρωθυπουργού για "τη διευκόλυνση της κινητικότητας της απασχόλησης". Αυτό σημαίνει γενικό μοίρασμα της ανεργίας και μετατροπή όλων των εργαζομένων σε μισοάνεργους και μισοαπασχολούμενους.

Με την ομιλία του ο Κ. Σημίτης επιβεβαίωσε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν σιδερόφραχτο "κοινωνικό διάλογο", που στόχο του έχει να νομιμοποιήσουν οι εργαζόμενοι ειλημμένες αντεργατικές αποφάσεις. Επομένως, πρέπει να του γυρίσουν την πλάτη".

Με τη ΓΣΕΕ η ΑΔΕΔΥ...

Να συμμετέχει σε κοινό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, μαζί με τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ, αποφάσισε σε χτεσινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ,απορρίπτοντας το αγωνιστικό, ταξικό πλαίσιο που πρότεινε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα".

Οι βασικοί άξονες των προτάσεων της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας ήταν: Να καταγγελθεί η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, εξαρθρώνει την παραγωγική βάση της χώρας και οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και ιδιαίτερα η πολιτική της απέναντι στους δημόσιους υπάλληλους, με το μισθολόγιο λιτότητας, τις περικοπές στις δαπάνες περίθαλψης και τις βολές ενάντια στη μονιμότητα. Επίσης να καταγγελθούν οι σχεδιασμοί της για κατάργηση όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, ακολουθώντας τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εξυπηρετώντας το μεγάλο κεφάλαιο. Να καταδικάσει η ΑΔΕΔΥ την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία και την απόφαση της κυβέρνησης να συμμετέχει στην πολυεθνική δύναμη.

Στάση εφημεριδοπωλών

Σε δύο τρίωρες προειδοποιητικές απεργίες θα προχωρήσουν σήμερα οι εφημεριδοπώλες της Αθήνας τις ώρες 6 π.μ.-9 π.μ. και 10 π.μ.-1 μ.μ., διεκδικώντας τις φορολογικές βεβαιώσεις από το Πρακτορείο Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου για το έτος 1996, που φέτος αρνήθηκε να τις εκδώσει, παραβιάζοντας το καθεστώς που ίσχυε επί δεκαετίες.

Από τη χτεσινή σύσκεψη των σωματείων για την Πρωτομαγιά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ