Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο Σύνταγμα η ταξική Πρωτομαγιά

Δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες, σε χτεσινή σύσκεψη, συζήτησαν το περιεχόμενο και τους στόχους του ταξικού, αγωνιστικού γιορτασμού της 1ης Μάη

Το Σύνταγμα επιλέχθηκε από δεκάδες εργατικά σωματεία της Αθήνας και ομοσπονδίες, για να πραγματοποιήσουν τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, η οποία - όπως αποφασίστηκε σε χτεσινή τους σύσκεψη - θα έχει έντονα ταξικό, αγωνιστικό και διεκδικητικό χαρακτήρα. Μετά τη συγκέντρωση, που θα γίνει στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Στη χτεσινή σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η κεντρική πρωτομαγιάτικη εκδήλωση πρέπει να είναι η κορύφωση μιας πολύμορφης αγωνιστικής δραστηριότητας των σωματείων, με οργάνωση περιοδειών σε χώρους δουλιάς, εκδηλώσεις σε γειτονιές και σε δήμους, μέσα από τα οποία θα αναδεικνύεται η απόφαση για παραπέρα ανάπτυξη των αγώνων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές - όπως σημειώθηκε - πρέπει να δίνεται απάντηση στα σχέδια του κεφαλαίου, να καταγγέλλεται η αντεργατική, αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, αλλά και η στάση των πλειοψηφιών στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα. Να ενισχύεται η ανάγκη σύγκρουσης με τις επιλογές του κεφαλαίου και η ανάγκη συμμετοχής των εργαζόμενων στη μαζική πάλη, καθώς και η αλλαγή των συσχετισμών προς όφελος του συνεπούς συνδικαλιστικού κινήματος.

Για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών των σωματείων δημιουργήθηκε επιτροπή, όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν ισότιμα κι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και συνδικαλιστικά στελέχη πέρα από παραταξιακές προτιμήσεις, ώστε όλοι μαζί - όπως τονίστηκε - να πορευτούν στη βάση και να την καλέσουν ενωμένη να δώσει το ταξικό τους "παρών" στο Σύνταγμα.

Στην εισήγηση, που έγινε από τον Β. Σκουράκη πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, επισημάνθηκε: "Η κυβέρνηση, δογματικά προσηλωμένη στις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου και του προγράμματος "σύγκλισης" κάνει ό,τι μπορεί για την ικανοποίηση των αξιώσεων των βιομηχάνων. Παράλληλα, προετοιμάζει το έδαφος για την επιβολή ακόμα πιο σκληρών μέτρων ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα. Ο δήθεν κοινωνικός διάλογος που διαφημίζει αποτελεί παγίδα μέσα στην οποία προσπαθεί να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να καθυποτάξει το συνδικαλιστικό κίνημα, για να αποσπάσει τη συναίνεσή του στις αντεργατικές αποφάσεις της".

Σχετικά με τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώθηκε: "Η δράση τους, με ευθύνη των πλειοψηφιών δεν ήταν στην κατεύθυνση προώθησης των συμφερόντων των εργαζομένων. Αποδέχτηκαν τις επιλογές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Οχι μόνο δε συμπαραστάθηκαν στους αγώνες που αναπτύχθηκαν, αλλά κράτησαν εχθρική στάση, λειτουργώντας συκοφαντικά και υπονομευτικά. Δεν ύψωσαν ούτε φωνή διαμαρτυρίας στον εκφασισμό της κυβέρνησης. Ενώ έχει γίνει απόλυτα σαφές το περιεχόμενο και ο χαρακτήρας του κοινωνικού διαλόγου επιμένουν στη συμμετοχή τους, νομιμοποιώντας τα κυβερνητικά μέτρα. Η στάση τους ήταν στάση υποταγής, ενσωμάτωσης και καθυπόταξης του συνδικαλιστικού κινήματος και είναι σαφές ότι δεν μπορούν να δώσουν ταξικό, αγωνιστικό και διεκδικητικό χαρακτήρα στις Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αποφασιστικότητα στη μάχη του ταξικού γιορτασμού (2005-04-14 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα στον «Ακάδημο» (2005-03-31 00:00:00.0)
Ολες οι δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας τη Μεγάλη Τετάρτη (2002-04-25 00:00:00.0)
Να ακουστεί δυνατά η φωνή της εργατιάς! (2000-05-06 00:00:00.0)
Απαρέγκλιτα ταξική! (2000-04-20 00:00:00.0)
Κόντρα στην υποταγή και τη συναίνεση (1997-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ