Τετάρτη 30 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κόντρα στην υποταγή και τη συναίνεση

Η πλειοψηφία των εργαζομένων αποδοκιμάζει την τακτική της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε χτες. Παρ' όλα αυτά, η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας επιμένει σε επιθέσεις κατά των διοργανωτών της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα. Δήλωση του γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκου

Δυο μέρες πριν την Πρωτομαγιά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αποφάσισε να δώσει συνέντευξη Τύπου, για να καλέσει τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, αλλά κυρίως για να επιτεθεί στα σωματεία και τους συνδικαλιστές που διοργανώνουν την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Για το σκοπό αυτό παρουσιάστηκε χτες και έρευνα, που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, η οποία όμως δεν ευδοκίμησε να εξυπηρετήσει τις προθέσεις των εμπνευστών της. Η ΓΣΕΕ έχει τη μικρότερη αποδοχή από τα στρώματα των εργαζομένων με μικρό μισθό, των ανέργων και των συνταξιούχων. Οι παρεμβάσεις της τους τελευταίους μήνες έγιναν αντιληπτές από το 47,8% των εργαζομένων, ενώ μόνο το 28,3% των νέων 18-24 ετών γνωρίζουν για τη ΓΣΕΕ. Θετική γνώμη για τη ΓΣΕΕ έχει το 32,1% των εργαζομένων, αρνητική το 35,7% και ουδέτερη το 27,4%!

Και ενώ αυτά τα στοιχεία ισχυροποιούν τη θέση της ΕΣΑΚ, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ παρουσίασε και ακόμα ένα στοιχείο της, ότι δηλαδή το 70,8% των εργαζομένων αντιμετωπίζει αρνητικά το ενδεχόμενο δυο πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων.

Για το, αμφιβόλου εγκυρότητας, στοιχείο - αφού δε ρωτήθηκαν οι εργαζόμενοι για το περιεχόμενο της συγκέντρωσης - ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος είπε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, πως "η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων θέλει ένα συνδικαλιστικό κίνημα, θέλει μια ΓΣΕΕ που - όπως ο ΣΕΒ - πολιτεύεται, αντιστέκεται και καθορίζει πολιτικές για την κυβέρνηση, μια τέτοια στάση θα έπρεπε να έχει και η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Δεν την έχουν αυτή τη στάση. Από εκεί και πέρα οι επικλήσεις περί ενότητας γίνονται εκ του πονηρού. Υπάρχει ενότητα του αγώνα, της διεκδίκησης, της λύσης των προβλημάτων, της υπεράσπισης κατακτήσεων και της διεύρυνσής τους και υπάρχει και η ενότητα του να κατεβάσουμε τα παντελόνια. Εμείς αυτή την ενότητα την απορρίπτουμε".

Σε άλλη ερώτηση, για το αν η ξεχωριστή συγκέντρωση στο Σύνταγμα μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση, ο Γ. Μαυρίκος είπε: "Η πρωτοβουλία των σωματείων, ομοσπονδιών και συνδικαλιστών για να γιορταστεί η Πρωτομαγιά του 1997 στην Αθήνα, με αυτό τον ταξικό αγωνιστικό χαρακτήρα στο Σύνταγμα, στηρίζεται σε τρεις βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στους αγώνες που αναπτύχθηκαν τη χρονιά που πέρασε. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την καταδίκη της κυβέρνησης για τη στάση της απέναντι στον "κοινωνικό διάλογο", σ' αυτό το σικέ και στημένο παιχνίδι που επεξεργάζεται σε βάρος των εργαζομένων. Το τρίτο βασικό μήνυμα έχει να κάνει με τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία μπροστά σε αυτή την κατάσταση όφειλε, είχε υποχρέωση, να ακολουθήσει εντελώς διαφορετική τακτική και όχι την τακτική της υποταγής, της συναίνεσης και της υποχώρησης".

Τέλος, για το αν η ΕΣΑΚ εξετάζει την αποχώρησή της από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας είπε: "Στις θέσεις του προεδρείου συμμετέχουμε όχι κατ' απονομή, αλλά επειδή αυτά είναι τα αποτελέσματα που έχουν βγάλει τα συνέδρια. Προσπαθούμε και θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, να αξιοποιήσουμε τις θέσεις και στο προεδρείο της ΓΣΕΕ στην προσπάθεια να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων, να αποκαλύψουμε τις ευθύνες όσων τις επωμίζονται και ταυτόχρονα να διαμορφώνουμε τον αγωνιστικό πόλο της συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ