Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Οι αγώνες "ευτελίζουν" το "διάλογο"!

Επανάληψη των αντεργατικών σεναρίων από τον πρωθυπουργό χτες στο υπουργείο Εργασίας και προσπάθεια καλλιέργειας εφησυχασμού για το ασφαλιστικό

Μια συνοπτική επανάληψη των αντεργατικών σχεδίων, που είχε ανακοινώσει πρόσφατα στα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έκανε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,ο οποίος επισκέφθηκε το αστυνομοκρατούμενο υπουργείο Εργασίας, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα "ευτελισμό του διαλόγου" (!), τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως τη χτεσινή διαδήλωση των οικοδόμων! Παράλληλα, θέλησε να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το ασφαλιστικό,αναφέροντας ότι γι' αυτό "έχουμε χρόνο"...

Ο Κ. Σημίτης ήταν σαφής και για τις κατευθύνσεις του υπουργείου - του οποίου το έργο επαίνεσε - και για τα ειδικά μέτρα που θα ληφθούν. Οι στόχοι, ανάμεσα στα άλλα, είναι: Η προώθηση της σύνδεσης κατάρτισης - απασχόλησης. Η "εκτεταμένη κατάρτιση και επανακατάρτιση μεγάλου φάσματος ειδικοτήτων". Η "ενθάρρυνση" της επαγγελματικής και γεωγραφικής κινητικότητας εργαζομένων και ανέργων. Η προώθηση "ειδικών κινήτρων" (μείωση εργοδοτικών εισφορών) για την απασχόληση των νέων ανέργων.

Η παρέμβαση του υπουργείου και της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας, για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, θα γίνει σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: Με την επιδότηση των εργοδοτών για να κάνουν προσλήψεις.Με το "συμψηφισμό των επιδομάτων ανεργίας με τα προγράμματα κατάρτισης, επανακατάρτισης και απασχόλησης, με στόχο την ενίσχυση των ενεργών πολιτικών απασχόλησης".Με τα μέτρα "διευκόλυνσης κινητικότητας ανέργων, με την προοπτική εξεύρεσης εργασίας, με θέσπιση κινήτρων κυρίως προς τους ανέργους από περιοχές πληττόμενες από τη διαρθρωτική κρίση", η οποία θα ξεκινήσει πιλοτικά από τον Απρίλη του 1997.

Ο πρωθυπουργός δεν ξέχασε να αναφερθεί και στα ΤΣΑ,που πρέπει να γίνουν "αντικείμενο περαιτέρω εντατικής εργασίας".

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό είπε ότι σε όλα τα ταμεία υπάρχουν μεγάλα λειτουργικά προβλήματα, τα οποία θα επιδιωχτεί να λυθούν με το πολυνομοσχέδιο που προωθείται.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε για το χρονικό προσδιορισμό και το είδος των αλλαγών στο ασφαλιστικό ότι "δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να λύσουμε σήμερα" και ότι εξαρτάται από το διάλογο "πότε θα δοθούν απαντήσεις και για ποια χρονική περίοδο".

Αναφορικά και στο κυβερνητικό "όραμα" ανάληψης της ευθύνης της ασφάλισης του εργαζόμενου από τον ίδιο τον εργαζόμενο, ο πρωθυπουργός είπε: "Εφόσον ένας εργαζόμενος έχει απασχόληση, έχει εισόδημα - όπως άλλωστε γίνεται και σήμερα - πρέπει να συμμετέχει και αυτός στην κάλυψη των κινδύνων, πρέπει να συμμετέχει και αυτός στην κάλυψη των υποχρεώσεων, οι οποίες σχετίζονται με τη συνταξιοδότησή του".

Σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις,είπε ότι "είναι συμβάσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους εργοδότες, δεσμεύουν και τα δυο μέρη και δεσμεύουν και την πολιτεία. Η πολιτεία δεν μπορεί να επέμβει". Απαντώντας σε άλλη ερώτηση όμως, για το αν θα κατοχυρωθούν νομοθετικά οι συμφωνίες εργαζομένων - εργοδοτών στο μέλλον, είπε ότι "σε άλλα θέματα θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις, σε άλλα όχι".

"Ευτελίζουν" το "διάλογο" οι αγώνες

Σε ερώτηση του "Ρ" για το πώς εννοεί η κυβέρνηση τον "κοινωνικό διάλογο", απαγορεύοντας στους οικοδόμους να διαδηλώσουν έξω από το υπουργείο Εργασίας και αποκλείοντας με εκατοντάδες αστυνομικούς την περιοχή, ο πρωθυπουργός είπε ότι τέτοια φαινόμενα "ευτελίζουν" τον κοινωνικό διάλογο!

Συγκεκριμένα είπε: "Ολα αυτά δεν έχουν σχέση με τον κοινωνικό διάλογο. Τα φαινόμενα στα οποία αναφέρεστε και τα οποία είδαμε όλοι μας, είναι φαινόμενα τα οποία οφείλονται σε μια, θα έλεγα, οργανωμένη πολιτική παρουσία. Δεν πιστεύω να είναι τυχαίο ότι σήμερα που ήταν γνωστό ότι θα έρθω εδώ για να συζητήσω με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έντεκα σωματεία ζήτησαν να δουν τον υπουργό Εργασίας"!

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να πει ότι τα σωματεία θέλησαν να δουν τον υπουργό Εργασίας για να χαλάσουν την... επίσκεψη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ