ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να προστατευτεί, αμετάκλητα, το Ολυμπιείον

Το επίκαιρο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντα χώρου του Ολυμπιείου θίγουν οι βουλευτές του ΚΚΕ,Λέων Αυδής και Ορέστης Κολοζώφ,με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ.

Οπως σημειώνουν: "ο χώρος έχει κηρυχτεί αρχαιολογικός και περιλαμβάνεται στο σχέδιο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Πρόθεση της κυβέρνησης φέρεται ότι είναι η προστασία από οικοδομικές παρεμβάσεις και η κατάργηση του διαβλητού ΠΔ 661/88. Ωστόσο ως τώρα το ΠΔ εξακολουθεί να ισχύει, ο δε Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος, ο οποίος φιλοδοξεί να καταστρέψει το χώρο με την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων, έχει ασκήσει αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της παράλειψης του δήμου να του χορηγήσει παράταση της οικοδομικής άδειας.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί υποβιβάζει το θέμα σε νομική αμφισβήτηση για δευτερεύουσες πτυχές και δημιουργεί το φόβο μήπως, τελικά, με την ασάφεια που δημιουργείται και τα κενά που παραμένουν στην υπόθεση, επιτευχθεί η οικοδόμηση του χώρου.Εντονες, δε, ανησυχίες δημιουργεί το γεγονός ότι στην πλευρά του ΕΓΣ βρίσκονται ισχυροί πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες, η πορεία δε του ζητήματος εμφανίζει στοιχεία αδικαιολόγητης αναβλητικότητας.Η κυβέρνηση οφείλει κατά το άρθρο 24 του Συντάγματος προς το οποίο αντίκειται το ΠΔ 661/88, να διαφυλάξει το χώρο από κάθε νέα οικοδόμηση και να απομακρύνει και τις εγκαταστάσεις που ήδη υπάρχουν,να προφυλαχθούν δε το Δημόσιο και ο Δήμος Αθηναίων από τυχόν απαιτήσεις που θα ήταν ενδεχόμενο να προκύψουν από εσφαλμένους χειρισμούς".Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς "αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ανακαλέσει, αναδρομικώς, από όταν ίσχυσε το ΠΔ, όπως οφείλει να πράξει, εφαρμόζοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος".

ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΑΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο βετεράνος του ελληνικού κινηματογράφου

Τα 90χρονα και την προσφορά του τίμησε η Ταινιοθήκη της Ελλάδας

"Είναι απορίας άξιο πώς ένας άνθρωπος του σιναφιού μας έχει μόνο φίλους και όχι εχθρούς...".Με τα λόγια αυτά άνοιξε την προχτεσινή τιμητική εκδήλωση για τα 90 χρόνια του πρωτοπόρου σκηνοθέτη βετεράνου του Ελληνικού Κινηματογράφου και κομμουνιστή Στέλιου Τατασσόπουλου,ο διευθυντής της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, Θ. Αδαμόπουλος.Την απάντηση στην απορία του την έδωσε ο ίδιος, λέγοντας ότι "ο ουμανισμός και η αγάπη στον άνθρωπο είναι το κύριο χαρακτηριστικό, τόσο στο έργο, όσο και στην ενενηντάχρονη, δύσκολη αλλά γεμάτη δημιουργία ζωή του".Προσφέροντάς του μια αναμνηστική πλακέτα, τόνισε ότι μ' αυτή την εκδήλωση "η Ταινιοθήκη τιμά την προσφορά τη σκέψη και τη δράση του Στ. Τατασσόπουλου".

"Πατριάρχη" και "Νέστορα" της έβδομης τέχνης, αποκάλεσε τον τιμώμενο σκηνοθέτη ο Μ. Ευσταθιάδης,αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σημειώνοντας ότι "το έργο του, εκτός από το νεορεαλισμό και την ανθρωπιά φέρνει και τον αέρα της γενέτειράς του Κωνσταντινούπολης". Ακολούθησε η προβολή της πρώτης ταινίας του "Κοινωνική σαπίλα",στην οποία ο σκηνοθέτης είναι ταυτόχρονα και πρωταγωνιστής. Οπως γράφει η Αγλαϊα Μητροπούλου στο βιβλίο της "Ελληνικός Κινηματογράφος", πρόκειται για "έργο κοινωνικής κριτικής, που μπορεί να θεωρηθεί το πρώτο στο είδος του".

"Η "Κοινωνική σαπίλα" - γράφει ο Τάσος Πετρής - ήταν μια πολύ τολμηρή ταινία για την εποχή της. Κατήγγειλε την αδίσταχτη εκμετάλλευση και την εξαθλίωση των εργαζομένων, τη σωματεμπορία, το εμπόριο ναρκωτικών, τη βία και τους εκβιασμούς σε βάρος εργατών.Και για την εποχή εκείνη, όλες αυτές οι καταγγελίες ήταν πολιτικά "επικίνδυνες", γιατί ίσχυε ο περίφημος νόμος του "Ιδιώνυμου", περί "προστασίας του κοινωνικού καθεστώτος", που προέβλεπε βαριές κυρώσεις".

Στη συνέχεια ο Στ. Τατασσόπουλος έφυγε για το Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές του και μέχρι την αρχή του Β' Παγκόσμιου Πολέμου εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στα φημισμένα στούντιο Μπιγιανκούρ, Ζουανβίλ, Φρανσουά Πρεμιέ κ.ά.. Στη διάρκεια της Κατοχής συμμετέχει στην ΕΑΜική αντίσταση και γυρίζει τα πρώτα "επίκαιρα" από την απελευθέρωση της Αθήνας και σκηνές από τη δράση του ΕΛΑΣ, που χτυπούσε τους Γερμανούς κατά την αποχώρησή τους.

Το 1951 γυρίζει τη δεύτερή του ταινία - προβλήθηκε χτες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας - "Μαύρη γη", που πραγματεύεται τη σκληρή ζωή των σμυριδωρύχων της Νάξου. Η ταινία που γυρίστηκε με ερασιτέχνες ηθοποιούς και με τη συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων της Νάξου, απέσπασε το Α' βραβείο των Κριτικών Κινηματογράφου (1952), ενώ 21 χρόνια αργότερα πήρε την πρώτη διάκριση στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, ως η πιο αυθεντική νεορεαλιστική ταινία της χώρας μας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σκηνοθέτες και γνωστοί ηθοποιοί.

Εβδομάδα Θερβάντες

Εβδομάδα Θερβάντες συνδιοργανώνουν, από τις 14-18/4, η Εταιρεία Ισπανικών Σπουδών, οι εκδόσεις "Αίολος" και το Ινστιτούτο "Θερβάντες" της Αθήνας. Στις 14/4 (8μμ) στην Εταιρεία Ισπανικών Σπουδών (Καποδιστρίου 2), στις 8μμ, θα παρουσιαστεί στα ισπανικά από τη θεατρική ομάδα "Θερβάντες" το θεατρικό έργο "Βεργκουέζα τορέρα". Στις 16/4, στις 8μμ, στη "Στοά Βιβλίου", η μεταφράστρια Ισμήνη Κανσή θα μιλήσει για "Τέχνη στη γλώσσα του Κεβέδο και του Ρόχα" και ο ποιητής και μεταφραστής Τάσος Δενέγρης για το "Πανόραμα της σύγχρονης ισπανικής ποίησης". Στις 17/4, στις 8μμ, στη "Στοά Βιβλίου" ο συγγραφέας και μεταφραστής Φίλιππος Δρακονταειδής θα μιλήσει για τις "Τρεις βασικές έννοιες του Β. Γραθιάν". Στις 18/4, στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Σκουφά 31) στις 7μμ, ο συγγραφέας, καθηγητής Πανεπιστημίου της Σαλαμάγκα Ρικάρντο Σενάμπρε θα μιλήσει με θέμα "Δον Κιχώτης, ιστορία και μυθιστόρημα". Την ίδια μέρα, στις 9μμ, στη "Στοά Βιβλίου" θα παρουσιαστούν τραγούδια και χοροί του Κουάδρο Φλαμένκο Ρομανί.

Πολυσέλιδη "NEMECIS"

Το "NEMECIS", το πολυσέλιδο περιοδικό, το οποίο εκδίδει και διευθύνει η Λιάνα Κανέλλη,με τη συνεργασία έμπειρων δημοσιογράφων, αλλά και νέων σε ηλικία συντακτών, έφτασε αισίως στο 34ο τεύχος του. Πλούσιο σε πολύπλευρη ύλη, με σύντομα και εκτενέστερα επίκαιρα και διαχρονικά θέματα, καλαίσθητα επιμελημένο στην εικονογράφηση και σελιδοποίηση, με φειδώ στις διαφημίσεις, προσπαθεί να συμπεριλάβει θέματα που να εντάσσονται στις λέξεις - έννοιες οι οποίες συμπληρώνουν το κάθε γράμμα της επωνυμίας του: Νόστος, Ερως, Μύθος, Εθνος, Cθένος, Ιστορία, Sύσσωμος. Λόγω εθνικής επετείου (25/3) περιλαμβάνει όλο τον Σολωμικό "Υμνο εις την ελευθερίαν", διεθνή θέματα (λ. χ. για τον Κλίντον και το ΝΑΤΟ, την Αλβανία, την Τουρκία κ. ά.), για τα εθνικά μας προβλήματα, τον πολιτισμό και τους δημιουργούς του (λ. χ. τον Οδ. Ελύτη), θέματα για το ηλεκτρονικό φακέλωμα με τη Συνθήκη Σένγκεν, για την Παιδεία, τους νέους, καλλιτεχνικά γεγονότα, τηλεοπτικά, ακόμα και περί πληροφορικής.

Αυτοψία στο φρέαρ

Μόλις στα δύο μέτρα αποκαλύφθηκαν από τη σκαπάνη της Α' ΕΒΑ λείψανα βυζαντινού μοναστηριού που συνιστούν σύνολο κελιών. Λίγο πιο κάτω, στα 4 - 5 μέτρα δύο τοίχοι οδηγούν τους αρχαιολόγους της Γ' ΕΠΚΑ να τους ταυτίσουν πολύ πιθανά με την αρχαία Οδό των Παναθηναίων.Ολα αυτά στο φρέαρ της οδού Ασωμάτων,στη διάρκεια των ανασκαφών του Μετρό. Εξάλλου, στα 4 μέτρα βρέθηκαν λείψανα κεραμικού κλιβάνου υστερορωμαϊκών χρόνων, καθώς και άλλα αρχαία, τα οποία η Εφορεία συσχετίζει με τα ευρήματα Γερμανού αρχαιολόγου στη διάρκεια ανασκαφής το 1837.

Ανεξάρτητα με το αν θα προχωρήσει η γραμμή 3 του Μετρό που περνάει από τον Κεραμεικό, η ύπαρξη του φρέατος είναι απαραίτητη. Αλλά δεδομένου ότι τα πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Τρίτης, αποφάσισε να διενεργήσει αυτοψία προκειμένου να αποφασίσει.Στο μεταξύ η Γ' ΕΠΚΑ εισηγήθηκε ότι η συνέχιση της ανασκαφής είναι απαραίτητη.

Από τη Στοκχόλμη στο Μέγαρο

Δύο συναυλίες θα δώσει η Βασιλική Ορχήστρα της Στοκχόλμης,αύριο και την Κυριακή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,υπό τη διεύθυνση του Αντριου Ντέιβις.Το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει το έργο του Σουηδού συνθέτη Ινγκβαρ Λίντοχολμ "Κοντάκιον".Είναι ένας βυζαντινός ύμνος της ρώσικης εκκλησίας. Στη συνέχεια η Ορχήστρα θα παρουσιάσει κοντσέρτο του Σιμπέλιους,με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο,ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τους συμφωνικούς χορούς του Ραχμάνινοφ.

Την Κυριακή θα παρουσιαστούν δύο έργα του Θάνου Μικρούτσικου,η 4η Συμφωνία του Σούμπερτ,γνωστή ως "Τραγική" και η 1η Συμφωνία του Μπραμς.

Επίσης, την Κυριακή, στην αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου, δίνουν συναυλία οι "Μαϊστορες της Ψαλτικής Τέχνης",υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή τους και καθηγητή Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γρηγόριου Στάθη.Οι μαϊστορες θα παρουσιάσουν 12 ύμνους του μελουργού του 18ου αιώνα, Ιάκωβου Πρωτοψάλτη του Βυζαντίου,όπως "Κύριε εκέκραξα προς σε", "Ατενίσαι το όμμα εις ουρανόν", "Μετά μύρων προσελθούσαις", "Αγαπήσω σε Κύριε" κ. ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ