ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στο 13,75% τα στεγαστικά της Κτηματικής

Μειώσεις και από Ιονική - Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Μειωμένα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων θα ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα στην Ιονική Τράπεζα, την Κτηματική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που ακολουθούν με τη σειρά τους ανάλογες κινήσεις των υπόλοιπων μεγάλων κρατικών πιστωτικών ιδρυμάτων (Εθνική, Αγροτική, Εμπορική).

Συγκεκριμένα:

  • Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανακοίνωσε νέα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων τρίμηνης (9,5%), εξάμηνης (9,75%) και ετήσιας διάρκειας (10,5%).
  • Η Κτηματική μειώνει κατά 0,75% τα επιτόκια καταθέσεων στο 9,25% (μετά φόρων 7,86%) και από 0,25 μέχρι 0,75 της μονάδας τα επιτόκια χορηγήσεων. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων διαμορφώνονται στο 12,5% από 13,25% (3ετούς διάρκειας), στο 13% από 13,75% (6ετούς διάρκειας), στο 13,75% από 14,25% (για τα διάρκειας 10 και 15 ετών σταθερού επιτοκίου) και στο 15,75% από 16% (για τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου διάρκειας 10, 15 και 20 ετών). Ταυτόχρονα, μειώνεται και το επιτόκιο των δανείων στεγαστικού ταμιευτηρίου σταθερού επιτοκίου στο 12,25% από 13% (6ετούς διάρκειας), στο 12,75% από 13% (διάρκειας 10 και 15 ετών) και στο 13,75% από 14% κυμαινόμενου επιτοκίου. Επίσης μειώνονται κατά μισή μονάδα στο 24,5% τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών.
  • Η Ιονική Τράπεζα μειώνει τα καταθετικά επιτόκια κατά μισή μονάδα και τα χορηγητικά από 0,5 της μονάδας μέχρι δυο μονάδες: Ταμιευτηρίου 9% και μετά φόρων 7,65%.Στεγαστικών δανείων κυμαινόμενο 15% από 16%, σταθερό για 3 χρόνια (νέο) 12,5% και για 5 χρόνια 12% από 13%. Προσωπικών δανείων 20%-21,75% από 21%-22,75%, δανείων ειδών διαρκείας, παροχής υπηρεσιών και αυτοκινήτου 20%-22,75% από 18%-20,25% (ή μια μονάδα χαμηλότερα μέσω συνεργαζόμενων εμπόρων). Δανείων για κεφάλαια κίνησης επιχειρήσεων (βασικό) 16% από 16,75% και για πάγιες εγκαταστάσεις 15,5% από 16,75%. Χαμηλότερα κατά μια μονάδα είναι τέλος τα επαγγελματικά δάνεια στέγης (κυμαινόμενο 16%,σταθερού επιτοκίου 3 ετών 13,5% και 5 ετών 13%) και εξοπλισμού (16% με εξασφαλίσεις ή 19% χωρίς).
ΠΕΙΡΑΪΚΗ - ΠΑΤΡΑΪΚΗ
Μετά το Πάσχα η οριστική διάλυση

Μέσα στον επόμενο μήνα η άλλοτε "αυτοκράτειρα" της κλωστοϋφαντουργίας θα αποτελεί παρελθόν για τη χώρα

Σε ένα μήνα θα πάρουν το χαρτί της οριστικής τους απόλυσης και οι τελευταίοι εργαζόμενοι της "Πειραϊκής - Πατραϊκής", καθώς μπαίνει στην τελική του φάση το σχέδιο της απροκάλυπτης κυβερνητικής υπονόμευσης της εταιρίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μια δεκαετία. Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται το "μεγάλο φαγοπότι" γύρω από τα αποθέματα, τεράστιας αξίας, της επιχείρησης, ενώ στο παρασκήνιο μεθοδεύεται και το πέρασμα των αποθηκών της Βαρυμπόμπης στον ιδιοκτήτη της "Χαρτοποιίας Θράκης", Π. Ζερίτη. Το δράμα του ξεκληρίσματος της μεγαλύτερης κλωστοϋφαντουργικής εταιρίας της χώρας θα ολοκληρωθεί με τον πλειστηριασμό των περιουσιακών της στοιχείων, τα οποία θα πουληθούν ως οικόπεδα και παλιοσίδερα.

Από τα σχέδια της κυβέρνησης δεν απουσιάζει και ο εμπαιγμός σε βάρος των εργαζομένων, ο οποίος συνεχίστηκε για άλλη μια φορά χτες κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν εκπρόσωποί τους με την υφυπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου. Η υπουργός, που αμέσως μετά την αποτυχία του τέταρτου, στη σειρά, διαγωνισμού για την πώληση της εταιρίας πέταξε το "μπαλάκι" της επαναλειτουργίας στους εργαζόμενους, καλώντας τους να υποβάλουν οι ίδιοι προσφορά αγοράς της εταιρίας, συνοδευόμενη από μελέτη βιωσιμότητας, αρνείται τώρα να πάρει θέση. Οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει ήδη στην υφυπουργό μελέτη βιωσιμότητας του εργοστασίου της Πάτρας, που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την απασχόληση 600-700 ατόμων στην Πάτρα και 55 στην Αθήνα (Λογιστήριο και Πρατήριο πωλήσεων), χωρίς ωστόσο να πάρουν απάντηση. Αυτό που η υφυπουργός περιορίστηκε να ανακοινώσει στους εργαζόμενους, εκτός από τις απολύσεις τους, ήταν ότι μέχρι τέλους του Μάη η Βαρυμπόμπη θα πρέπει να είναι ελεύθερη από εργαζόμενους και αποθέματα, για να προχωρήσει η μεταβίβασή της στον Π. Ζερίτη. Ηδη για το σκοπό αυτό έχουν γίνει δύο διαγωνισμοί για την πώληση των σεντονιών και των πανιών της αποθήκης, τα οποία πωλήθηκαν στη συνολική τιμή των 200 εκατομμυρίων.

Λιπάσματα - ΑΕΒΑΛ

Οι εξελίξεις στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΑΕΒΑΛ, που λήγει την προσεχή Δευτέρα, απασχόλησαν χτες τους αρμοδίους στο υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται να ανησυχεί για ενδεχόμενη αποτυχία του διαγωνισμού και αυτό που εξετάζει είναι η συνδιαχείρισή της με συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή ακόμα και των εργαζομένων.

ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ
Τα "φέσια" πνίγουν την αγορά

Αγγιξε τα 105 δισ. δραχμές η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών το πρώτο τρίμηνο του 1997, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 41,9% συγκριτικά με πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών

Εσπασε και το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, η αξία των ακάλυπτων επιταγών και διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών στο πρώτο τρίμηνο του 1997. Πρόκειται για την άλλη όψη της οικονομίας, που αποσιωπά ή δε θέλει να δει η κυβέρνηση, που διά στόματος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας υποστηρίζει πως η οικονομία... πάει πολύ καλά και πάσχει από υπερβολική εμπιστοσύνη. Την πλευρά της ασφυξίας που έχει προκαλέσει στην αγορά η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και της εφαρμογής των ευρωπαϊκών επιταγών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ισοδυναμούν με τη βίαιη συρρίκνωσή τους, σκιαγραφούν ανάγλυφα τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα Γενάρη - Μάρτη 1997:

  • Τα "φέσια", δηλαδή οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο ποσό των 104.846 δισ. δρχ. έναντι 73.916 δισ. στο αντίστοιχο διάστημα του 1996. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 41,84%.Η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών,στο πρώτο τρίμηνο του 1997, ανήλθε στο ποσό των 28,979 δισ. δρχ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,49% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα όταν το αντίστοιχο ποσό ήταν 26,710 δισ. Στο ίδιο διάστημα, η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφτασε τα 75,867 δισ. δρχ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 60,71% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 1996 που ήταν 47,206 δισ.
  • Οι πτωχεύσεις (κηρυχθείσες και αιτήσεις) εμφανίζουν αμελητέα μείωση σε αριθμούς, χωρίς όμως να ανακόπτουν σε καμία περίπτωση τα καθημερινά λουκέτα που αναγκάζονται να βάζουν δεκάδες μικρέμποροι και βιοτέχνες στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας της δραματικής πτώσης του τζίρου και της οικονομικής ασφυξίας. Σύμφωνα λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά οι αιτήσεις πτώχευσης και οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου σε 1.534 έναντι 1.582 (μειώθηκαν κατά 3%). Από το Γενάρη μέχρι το Μάρτη, δηλαδή, οδηγούνταν καθημερινά σε κλείσιμο μέσω της επίσημης διαδικασίας κήρυξης πτώχευσης, περίπου 21 επιχειρήσεις την ημέρα κατά μέσο όρο. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δελτίο της ΕΕΤ για το διάστημα Γενάρη - Μάρτη, οι αιτήσεις πτώχευσης ανήλθαν σε 1.186 και εμφανίζουν αμελητέα μείωση κατά 0,42%.Να σημειωθεί, όμως, ότι τον περασμένο Μάρτη σε σχέση με το Μάρτη του 1996, οι αιτήσεις πτώχευσης ήταν αυξημένες κατά 13,28% Οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις έφτασαν τις 348 στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου έναντι 391 το αντίστοιχο περσινό διάστημα (μείωση κατά 11%).

Αυτό που για άλλη μια φορά ομολογούν οι επίσημοι αριθμοί, είναι ότι η κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μόνο απ' το κακό στο χειρότερο πάει με την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση. Και το βέβαιο είναι ότι εάν δεν αντισταθούν με τον αγώνα τους, εάν δε δυναμώσουν το συνδικαλιστικό τους κίνημα και δεν ενώσουν τις φωνές τους για να διεκδικήσουν μια άλλη πολιτική μακριά από τις εντολές των μονοπωλίων, της ΕΕ και του Μάαστριχτ, αυτή η κατάσταση διαρκώς θα επιδεινώνεται σε βάρος τους μέχρι να αφανίσει το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ (ΚΠΣ)
"Ετος απογείωσης" το 1997...

Το 1996 δεν πήγαμε και τόσο καλά, αλλά φέτος το Υπουργικό Συμβούλιο προσδοκά "θεαματικά" αποτελέσματα στην απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων

Υπέρμετρη αισιοδοξία, για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που δικαιούται η Ελλάδα μέσω του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, εξέφρασε χτες η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππας.Με δηλώσεις, που έκανε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου - όπου συζητήθηκε και η πορεία εκτέλεσης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης - ο Δ. Ρέππας διαβεβαίωσε ότι ...ομόθυμα τα κυβερνητικά στελέχη συμπέραναν πως το 1997 θα είναι "έτος απογείωσης" (!), όσον αφορά την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων. Ομολογώντας ότι και πέρσι (όπως το 1995 και το 1994) η απορροφητικότητα ήταν χαμηλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το 1996 ήταν χρονιά προετοιμασίας και "προπαρασκευής", η οποία ολοκληρώθηκε, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί σήμερα να δρέψει καρπούς...

Ο Δ. Ρέππας έδωσε και κάποια στοιχεία στην προσπάθειά του ν' αποδείξει την ορθότητα των κυβερνητικών εκτιμήσεων. Σύμφωνα με αυτά, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 1997 η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων κινήθηκε σε επίπεδα κατά 55% υψηλότερα από τα αντίστοιχα περσινά, εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε "θεαματική". Να σημειωθεί, όμως, ότι το μεγάλο ποσοστό αύξησης οφείλεται στο γεγονός ότι πέρσι οι απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων ήταν πολύ χαμηλές.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τους αρμόδιους υπουργούς, ο Δ. Ρέππας ανέφερε ότι η Ελλάδα, στον τομέα των δεσμεύσεων πόρων στα πλαίσια του ΚΠΣ, έρχεται τρίτη μέσα στην ΕΕ, έπειτα από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Επίσης, ανέφερε ότι σε επίπεδο εισροών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό η Ελλάδα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, έπειτα από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ