Σάββατο 12 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ
Τα "φέσια" πνίγουν την αγορά

Αγγιξε τα 105 δισ. δραχμές η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών το πρώτο τρίμηνο του 1997, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 41,9% συγκριτικά με πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών

Εσπασε και το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, η αξία των ακάλυπτων επιταγών και διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών στο πρώτο τρίμηνο του 1997. Πρόκειται για την άλλη όψη της οικονομίας, που αποσιωπά ή δε θέλει να δει η κυβέρνηση, που διά στόματος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας υποστηρίζει πως η οικονομία... πάει πολύ καλά και πάσχει από υπερβολική εμπιστοσύνη. Την πλευρά της ασφυξίας που έχει προκαλέσει στην αγορά η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και της εφαρμογής των ευρωπαϊκών επιταγών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ισοδυναμούν με τη βίαιη συρρίκνωσή τους, σκιαγραφούν ανάγλυφα τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα Γενάρη - Μάρτη 1997:

  • Τα "φέσια", δηλαδή οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο ποσό των 104.846 δισ. δρχ. έναντι 73.916 δισ. στο αντίστοιχο διάστημα του 1996. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 41,84%.Η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών,στο πρώτο τρίμηνο του 1997, ανήλθε στο ποσό των 28,979 δισ. δρχ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,49% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα όταν το αντίστοιχο ποσό ήταν 26,710 δισ. Στο ίδιο διάστημα, η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφτασε τα 75,867 δισ. δρχ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 60,71% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 1996 που ήταν 47,206 δισ.
  • Οι πτωχεύσεις (κηρυχθείσες και αιτήσεις) εμφανίζουν αμελητέα μείωση σε αριθμούς, χωρίς όμως να ανακόπτουν σε καμία περίπτωση τα καθημερινά λουκέτα που αναγκάζονται να βάζουν δεκάδες μικρέμποροι και βιοτέχνες στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας της δραματικής πτώσης του τζίρου και της οικονομικής ασφυξίας. Σύμφωνα λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά οι αιτήσεις πτώχευσης και οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου σε 1.534 έναντι 1.582 (μειώθηκαν κατά 3%). Από το Γενάρη μέχρι το Μάρτη, δηλαδή, οδηγούνταν καθημερινά σε κλείσιμο μέσω της επίσημης διαδικασίας κήρυξης πτώχευσης, περίπου 21 επιχειρήσεις την ημέρα κατά μέσο όρο. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δελτίο της ΕΕΤ για το διάστημα Γενάρη - Μάρτη, οι αιτήσεις πτώχευσης ανήλθαν σε 1.186 και εμφανίζουν αμελητέα μείωση κατά 0,42%.Να σημειωθεί, όμως, ότι τον περασμένο Μάρτη σε σχέση με το Μάρτη του 1996, οι αιτήσεις πτώχευσης ήταν αυξημένες κατά 13,28% Οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις έφτασαν τις 348 στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου έναντι 391 το αντίστοιχο περσινό διάστημα (μείωση κατά 11%).

Αυτό που για άλλη μια φορά ομολογούν οι επίσημοι αριθμοί, είναι ότι η κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μόνο απ' το κακό στο χειρότερο πάει με την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση. Και το βέβαιο είναι ότι εάν δεν αντισταθούν με τον αγώνα τους, εάν δε δυναμώσουν το συνδικαλιστικό τους κίνημα και δεν ενώσουν τις φωνές τους για να διεκδικήσουν μια άλλη πολιτική μακριά από τις εντολές των μονοπωλίων, της ΕΕ και του Μάαστριχτ, αυτή η κατάσταση διαρκώς θα επιδεινώνεται σε βάρος τους μέχρι να αφανίσει το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ