ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΙΟΒΕ)
Μελέτες στήριξης του "λιγότερου κράτους"

Πλάτες στην κυβερνητική πολιτική ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας - με ιδιωτικοποιήσεις, περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα κλπ - βάζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, με τις 10 διαφορετικές μελέτες του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκαν χτες

Τη δημόσια στήριξη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - που χρηματοδοτείται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες - έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά της να επιβάλει την πολιτική του "λιγότερου κράτους" και της περισσότερης ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η στήριξη αυτή, εκφράστηκε και στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που οργάνωσε η ηγεσία του ΙΟΒΕ, για να παρουσιάσει το βιβλίο με τον τίτλο "Λειτουργίες του Δημόσιου - προβλήματα και προοπτικές", στο οποίο περιλαμβάνονται 10 χωριστές μελέτες, για διάφορα θέματα της ελληνικής οικονομίας. Στην παρουσίαση του βιβλίου, παραβρέθηκαν εκείνοι που εκπόνησαν τις μελέτες, η ηγεσία του ΙΟΒΕ και κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Αλ. Παπαδόπουλος και ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης.

Από μια πρώτη ανάγνωση, προκύπτει πως και οι 10 μελέτες, σε γενικές γραμμές, κινούνται στον αστερισμό του "λιγότερου κράτους", καθώς αναζητούν τον "εκσυγχρονισμό" του δημόσιου τομέα και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας, με τις γνωστές συνταγές του Μάαστριχτ, όπως η ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, η περικοπή των δαπανών κλπ. Ενδεικτικές από αυτή την άποψη είναι, τόσο οι απόψεις που διατύπωσανο πρόεδρος της ΕΘνικής Κτηματικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Προβόπουλος (που συνοψίζουν τα συμπεράσματα των 10 διαφορετικών μελετών), όσο και οι θέσεις που ανάπτυξε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος (με ομιλία που έκανε κατά την παρουσίαση του βιβλίου).

Συγκεκριμένα, στο εισαγωγικό τους σημείωμα, οι Β. Ράπανος και Γ. Προβόπουλος επισημαίνουν το γεγονός ότι μεταπολεμικά το κράτος στην Ελλάδα σημείωσε μια τάση έντονης εξάπλωσης, όπως και στις άλλες χώρες του κόσμου και αφήνουν να εννοηθεί ότι ήταν λάθος το μοντέλο ανάπτυξης, με τη διεύρυνση του κρατικού τομέα σε βάρος της "αγοράς", όπως αποκαλούν τον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, αποδίδουν τη διεύρυνση του κράτους, στο ότι "ο μηχανισμός της αγοράς αποτυγχάνει να οδηγήσει σε άριστες λύσεις" στη φροντίδα παροχής δημόσιων αγαθών και αντιμετώπισης των εξωτερικών επιδράσεων, "δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάληψη δράσης από το ίδιο το κράτος". Σχολιάζοντας τη διεύρυνση του κρατικού σε βάρος του ιδιωτικού τομέα, καταλήγουν στο συμπέρασμα - ισχυρισμό, πως "η εμπειρία έχει καταδείξει ότι σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος των κρατικών παρεμβάσεων υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος των πιθανών αποτυχιών της αγοράς". Ετσι, αποσιωπώντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων για την κακοδιαχείριση του δημόσιου τομέα, αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι προτιμότερη η "ελεύθερη αγορά" και κατά συνέπεια η κερδοσκοπική δράση των ιδιωτών, συνιστώντας έτσι τη συρρίκνωση του κράτους...

Το γενικό συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγει το ΙΟΒΕ, είναι ότι αν και "ο ρόλος του κράτους παραμένει σημαντικός", χρειάζεται να επανεξεταστεί "ποιος είναι ο ρόλος", με στόχο "να αξιοποιηθούν οι συνέργειες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι απόψεις που διατύπωσε, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του ΙΟΒΕ, ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Αλ. Παπαδόπουλος. Ενώ επιχείρησε να θολώσει τα νερά, αν δηλαδή είναι υπέρ του λιγότερου κράτους και περισσότερης ιδιωτικής πρωτοβουλίας ή αντίθετα, η θέση του ήταν σαφής. Ενώ για παράδειγμα, τόνισε "δυσκολεύομαι ν' αποδεχτώ ως γενική αρχή με καθολική ισχύ, τη συρρίκνωση του κράτους και την αντίστοιχη διόγκωση του δημόσιου τομέα", στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για "δημοσιονομική πειθαρχία" και την ανάγκη να γίνουν "αλλαγές στο κράτος" για τη "συμμετοχή" και παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και αφού η δημοσιονομική πειθαρχία και οι γενικότεροι στόχοι που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το λιγότερο κράτος και η περισσότερη ιδιωτική πρωτοβουλία, άρα και ο υπουργός Εσωτερικών - που υιοθετεί αυτές τις επιλογές - είναι υπέρ της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα και της ενίσχυσης του ιδιωτικού κεφαλαίου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
Σφίξτε κι άλλο τα ζωνάρια

Πρόσθετα μέτρα, για σκληρότερη λιτότητα στους εργαζόμενους και συνταξιούχους των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνιστά το ΕΝΙ με την ετήσια έκθεσή του που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα

Οδηγίες για πρόσθετα μέτρα λιτότητας προτείνει το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ιδρυμα (ΕΝΙ) στις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ (και της Ελλάδας) με την ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα χτες το απόγευμα. Μεταξύ αυτών, και με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, συστήνει περικοπές των δημοσίων δαπανών για μεταβιβαστικές πληρωμές, δηλαδή για μισθούς, επιδόματα, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα, τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να αυξηθεί η ευελιξία στην αγορά εργασίας και τη διατήρηση των - ήδη χαμηλών - ρυθμών αύξησης του ανά μονάδα κόστους εργασίας.

"Με δεδομένη τη σημαντική επιβάρυνση που συνεπάγονται οι φόροι και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης στην ΕΕ - αναφέρεται στην έκθεση - θα πρέπει η δημοσιονομική εξυγίανση να στηριχτεί πρωταρχικά στη συγκράτηση των δαπανών", ενώ σε άλλο σημείο διατυπώνεται η άποψη ότι "με το συνεχιζόμενο μετριασμό των μισθολογικών αυξήσεων, ο περιορισμός της δυσκαμψίας στις αγορές εργασίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την άμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας".

Παράλληλα, το ΕΝΙ υποστηρίζει ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες των κρατών - μελών για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, δε θα μπορέσουν για πολύ να στηρίζονται στην αύξηση των εσόδων, πρακτική που εφαρμόστηκε τον περασμένο χρόνο ιδιαίτερα στη χώρα μας. Δηλαδή, προτείνεται εμμέσως ο περιορισμός του κράτους με συνδυασμούς ιδιωτικοποιήσεων και περικοπής δαπανών ή μεταβίβασης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες φορείς.

Τα άκρως αντιλαϊκά αυτά μέτρα, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης είναι όχι μόνο "αναγκαία", αλλά και επιτακτικά για την επίτευξη των στόχων της ονομαστικής σύγκλισης των χωρών - μελών, στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ειδικά για την Ελλάδα, το ΕΝΙ παρατηρεί ότι οι αυξήσεις τιμών (πληθωρισμός) σε σημαντικό βαθμό προέρχονται από την επίδραση της αύξησης των έμμεσων φόρων, πολιτική που, ως γνωστό, ακολουθεί εδώ και χρόνια η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και που πλήττει τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Από 1η Μάη η εφαρμογή του νέου μισθολογίου

Τι προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, που κοινοποιήθηκε σε όλες τις υπηρεσίες

Από την 1η Μάη 1997 θα ξεκινήσει η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων με βάση τις διατάξεις του νέου μισθολογίου. Αυτό αναφέρεται σε διευκρινιστική εγκύκλιο που απέστειλε σε όλους τους αρμόδιους φορείς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν σχετικά με την πληρωμή των αναδρομικών διαφορών και την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νέου μισθολογίου.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο:

  • Η έναρξη της μισθοδοσίας με βάση το νέο μισθολόγιο θα αρχίσει από 1η Μάη 1997, εφόσον μέχρι τότε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάταξης των υπαλλήλων στα νέα μισθολογικά κλιμάκια και οι διαφορές του χρονικού διαστήματος από 1.1.1997 μέχρι 30.4.1997 θα αρχίσουν να καταβάλλονται από 16.4.1997.Οπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο, στις περιπτώσεις που η διαδικασία της κατάταξης ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες, η έναρξη της κανονικής μισθοδοσίας, θα αρχίζει από τον επόμενο μήνα της έναρξης της κανονικής μισθοδοσίας. Για παράδειγμα, για ολοκλήρωση κατάταξης μέσα στο μήνα Μάη, η κανονική μισθοδοσία θα αρχίσει από 1.6.1997, οι αναδρομικές διαφορές θα υπολογιστούν από 1.1.1997 μέχρι 31.5.1997 και θα αρχίσουν να πληρώνονται από 16.5.1997 και μετά.

Σχετικά με το θέμα των κρατήσεων επί των αναδρομικών διαφορών, διευκρινίζονται τα εξής:

  • Οπως αναφέρεται και σε παλαιότερη σχετική εγκύκλιο, ειδικά για τις αναδρομικές διαφορές αποδοχών θα γίνουν οι κρατήσεις που προβλέπονται για το βασικό μισθό.
  • Ως αναδρομικές διαφορές για τον υπολογισμό των κρατήσεων αυτών, θα ληφθούν υπόψη αυτές που προκύπτουν από τη σύγκριση μεταξύ καταβαλλομένων 31.12.1996 και νέων 1.1.1997, σύμφωνα με τα Δελτία κατάταξης των υπαλλήλων.@Τα μηνιαία ποσά που αναγράφονται στα δελτία κατάταξης ως καταβαλλόμενα την 31.12.1996 με μορφή πριμ παραγωγικότητας, αποδοτικότητας ή αυξημένης ευθύνης ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή (τρίμηνα εκπαιδευτικών κλπ.) εφόσον δεν καταβλήθηκαν από 1.1.1997 μέχρι την έναρξη της κανονικής μισθοδοσίας με το νέο μισθολόγιο, προστίθενται, σε ξεχωριστή στήλη της μισθοδοτικής κατάστασης των διαφορών και υπόκεινται στις κρατήσεις του κινήτρου απόδοσης δηλαδή 1% ΜΤΠΥ και φόρο.
Στην επίθεση του κεφαλαίου με ""εκσυγχρονιστικά"" ή ""φιλελεύθερα""

Στην επίθεση του κεφαλαίου με "εκσυγχρονιστικά" ή "φιλελεύθερα" πρόσωπα η εργατιά θα απαντά με νέους διεκδικητικούς αγώνες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ