Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
Σφίξτε κι άλλο τα ζωνάρια

Πρόσθετα μέτρα, για σκληρότερη λιτότητα στους εργαζόμενους και συνταξιούχους των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνιστά το ΕΝΙ με την ετήσια έκθεσή του που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα

Οδηγίες για πρόσθετα μέτρα λιτότητας προτείνει το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ιδρυμα (ΕΝΙ) στις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ (και της Ελλάδας) με την ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα χτες το απόγευμα. Μεταξύ αυτών, και με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, συστήνει περικοπές των δημοσίων δαπανών για μεταβιβαστικές πληρωμές, δηλαδή για μισθούς, επιδόματα, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα, τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να αυξηθεί η ευελιξία στην αγορά εργασίας και τη διατήρηση των - ήδη χαμηλών - ρυθμών αύξησης του ανά μονάδα κόστους εργασίας.

"Με δεδομένη τη σημαντική επιβάρυνση που συνεπάγονται οι φόροι και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης στην ΕΕ - αναφέρεται στην έκθεση - θα πρέπει η δημοσιονομική εξυγίανση να στηριχτεί πρωταρχικά στη συγκράτηση των δαπανών", ενώ σε άλλο σημείο διατυπώνεται η άποψη ότι "με το συνεχιζόμενο μετριασμό των μισθολογικών αυξήσεων, ο περιορισμός της δυσκαμψίας στις αγορές εργασίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την άμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας".

Παράλληλα, το ΕΝΙ υποστηρίζει ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες των κρατών - μελών για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, δε θα μπορέσουν για πολύ να στηρίζονται στην αύξηση των εσόδων, πρακτική που εφαρμόστηκε τον περασμένο χρόνο ιδιαίτερα στη χώρα μας. Δηλαδή, προτείνεται εμμέσως ο περιορισμός του κράτους με συνδυασμούς ιδιωτικοποιήσεων και περικοπής δαπανών ή μεταβίβασης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες φορείς.

Τα άκρως αντιλαϊκά αυτά μέτρα, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης είναι όχι μόνο "αναγκαία", αλλά και επιτακτικά για την επίτευξη των στόχων της ονομαστικής σύγκλισης των χωρών - μελών, στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ειδικά για την Ελλάδα, το ΕΝΙ παρατηρεί ότι οι αυξήσεις τιμών (πληθωρισμός) σε σημαντικό βαθμό προέρχονται από την επίδραση της αύξησης των έμμεσων φόρων, πολιτική που, ως γνωστό, ακολουθεί εδώ και χρόνια η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και που πλήττει τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ