ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Απρίλη 1997
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
7Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
Βατήρας για μια νεανική αντεπίθεση

Συνέντευξη με τον γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Σοφιανό

Η επιδίωξη να συζητήσεις εφ' όλης της ύλης για τη νεολαία στη σημερινή εποχή και ειδικά για το πρωτοπόρο τμήμα της, τους νέους κομμουνιστές, με αφορμή το 7ο Συνέδριο της Οργάνωσής τους, ενέχει για το δημοσιογράφο έναν σοβαρότατο κίνδυνο: Να μην ξέρει στο τέλος τι να κάνει το υπερ-αρκετό υλικό που συγκέντρωσε. Πόσο μάλλον όταν η συζήτηση γίνεται με τον γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και με πρόθεση να παρουσιαστούν όσο το δυνατόν εκτενέστερα βασικές θέσεις της Οργάνωσης μπροστά στο Συνέδριο. Καθώς τα εργαλεία μας παραμένουν κατά πως λέγανε και οι παλιοί συνάδελφοι "η γραφίς και η κοπίς"... πράξη πρώτη: κόβουμε τον πρόλογο. Ακολουθεί σε εκτενή αποσπάσματα η συνέντευξη με τον Νίκο Σοφιανό.

- 7ο Συνέδριο. Φέρνει κάτι νέο σε σχέση με τα προηγούμενα ή είναι μια τυπική διαδικασία για την ανά τετραετία εκλογή των οργάνων;

- Οχι μόνο το 7ο Συνέδριο, κάθε Συνέδριο της ΚΝΕ είναι μια ξεχωριστή στιγμή στην πορεία της Οργάνωσής μας, στη σχέση της με τη νεολαία, στην εκτίμηση των στόχων που είχαμε και των στόχων που θα βάλουμε. Το καινούριο που φέρνει κάθε συνέδριο της ΚΝΕ έχει να κάνει με το πώς στη χρονική συγκυρία η ΚΝΕ πιο αποφασιστικά και ολοκληρωμένα θα υλοποιεί μέσα στη νέα γενιά, μαζί με τη νέα γενιά την πολιτική και τις θέσεις του Κόμματός της, του ΚΚΕ.

Ειδικότερα στο 7ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας το καινούριο που έρχεται είναι η ικανότητα που έχει σήμερα η Οργάνωσή μας,στηριγμένη στην προηγούμενη δουλιά της, στηριγμένη στις κατακτήσεις που είχε από την καθημερινή επαφή και σχέση με τη νεολαία και το κίνημά της, να μπορέσει να υλοποιήσει ένα αρκετά φιλόδοξο στόχο, το στόχο της συμβολής της νέας γενιάς στην οικοδόμηση του μετώπου που θα συγκρούεται με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για να ανοίξει ο δρόμος για τη σοσιαλιστική προοπτική της Ελλάδας.

- Λέτε στον πρόλογο των Θέσεων ότι είστε απαιτητικοί από την κορυφαία στιγμή της συλλογικής και δημοκρατικής λειτουργίας της Οργάνωσης. Δηλαδή;

- Είμαστε απαιτητικοί από την Οργάνωσή μας, είμαστε απαιτητικοί από το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ, γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί με τις εργασίες του να εκφράσει τη δυνατότητα και τη δυναμική της κομμουνιστικής νεολαίας, να εκφράσει τη σιγουριά που φάνηκε σε όλη την προσυνεδριακή διαδικασία, ότι η Οργάνωση στηριγμένη στο Κόμμα της, στηριγμένη στην καθημερινή σχέση και επαφή της με τους νέους, μπορεί να υλοποιήσει τους φιλόδοξους στόχους που βάζει, μπορεί να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο πλατύ άνοιγμα στη νεολαία της πατρίδας μας, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αντεπίθεση του κινήματος της νέας γενιάς για όλα όσα δικαιούμαστε, για όλα όσα ανήκουν στη νεολαία ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, που είναι υπεύθυνη για την άσχημη κατάσταση, για το αποκρουστικό τοπίο μέσα στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν οι νέοι άνθρωποι.

Η πρόταση

- "Νεανική αντεπίθεση", γιατί, ενάντια σε ποιόν;

- Θέλουμε μέσα από αυτό το σύνθημα, πέρα από τη θέλησή μας, τη διάθεσή μας, να ανέβει η δουλιά μας, να ανέβει η ποιότητα και η ποσότητα της παρέμβασής μας στη νεολαία, στο κίνημά της, να δυναμώσει η εμφάνιση, η πολιτική λειτουργία της ΚΝΕ πλατιά στους νέους ανθρώπους. Θέλουμε να δείξουμε ότι ο δρόμος σήμερα, για να μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να δώσουν διέξοδο στα αδιέξοδα που καθημερινά πληθαίνουν, δεν είναι άλλος από το να βγουν στην αντεπίθεση, δεν είναι άλλος από το να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Να διεκδικήσουν την επαγγελματική τους προοπτική στην Ελλάδα της ανεργίας, να διεκδικήσουν την ουσιαστική και ολόπλευρη μόρφωση μέσα από ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα αναβαθμισμένο. Να διεκδικήσουν μια άλλη ποιότητα της ζωής, μια άλλη σχέση των νέων με τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό. Να διεκδικήσουν πραγματική ζωή και όχι υποκατάστατα της ζωής, σε όλα όσα δικαιούται σήμερα ο νέος άνθρωπος και που το καπιταλιστικό σύστημα του στερεί. Ο δρόμος της αντεπίθεσης, το σύνθημα της αντεπίθεσης πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει υπόθεση όχι μόνο της ΚΝΕ, αλλά του ίδιου του κινήματος της νεολαίας.

Δεν είναι μια διαπίστωση που την κάνουμε για να αισθανόμαστε αισιόδοξοι, είναι μια διαπίστωση που δείχνει τη δυνατότητα να εκφραστεί, να υλοποιηθεί η αντεπίθεση του κινήματος της νεολαίας. Και αυτή η διαπίστωση βγαίνει μέσα από την ίδια την εμπειρία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια με τη νεολαία, από την ίδια την προσπάθεια τη σημαντική που έγινε και που εκφράστηκε με σοβαρούς αγώνες, με αντιστάσεις, με οργανωμένη και έντονη συλλογική δραστηριότητα σε μια σειρά χώρους, από τις διαθέσεις που υπάρχουν και είναι σε ένα μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες, μέσα στους νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν μια ενεργητική στάση απέναντι στα προβλήματα, να ξεφύγουν από την παθητικότητα, από τον ατομισμό, από τη λογική του βολέματος, του δε βγαίνει τίποτα, που προσπαθεί η κυρίαρχη ιδεολογία να τους περάσει στη συνείδησή τους.

Ο στόχος

- Πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος της αντεπίθεσης; Τι δείγματα υπάρχουν από τους αγώνες που προηγήθηκαν;

- Τα προηγούμενα χρόνια έγινε μια σημαντική προσπάθεια στο κίνημα της νεολαίας. Εγινε κατορθωτό να σταματήσει η υποχώρηση του κινήματος της νεολαίας απέναντι στη μεγάλη επίθεση που δέχεται από τη συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης από τις επιπτώσεις που γίνονται ορατές στη ζωή των νέων στην πορεία ενσωμάτωσης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Πιστεύουμε ότι αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες την προηγούμενη χρονιά και ειδικά στο χώρο της εκπαίδευσης, αγώνες που είχαν ένα σωστό προσανατολισμό σε γενικές γραμμές, αγώνες που έδειξαν ότι υπάρχουν αποθέματα μέσα στη νέα γενιά, ότι υπάρχουν διαθέσεις που μπορούν να εκφράζονται με όρους κινήματος. Υπήρξε σημαντική παρέμβαση και συμμετοχή της νεολαίας στο φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, συμβάλλοντας στο ζωντάνεμά του, στον αγώνα για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, μακριά από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, ενάντια στο ΝΑΤΟ, στις βάσεις και στην πολιτική αντιπαράθεσης που ακολουθείται στην περιοχή.

Είχαμε σοβαρή συμμετοχή των νέων εργατών, των νέων αγροτών, των νέων συνολικότερα σε μια σειρά σημαντικούς αγώνες της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, μιας σειράς άλλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Πιστεύουμε ότι η ψαλίδα ανάμεσα στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι νέοι στο παρόν και στο μέλλον τους και στην απάντηση που δίνουν μέσα από τους αγώνες τους παραμένει μεγάλη. Αυτή η ψαλίδα πρέπει να κλείσει και ο στόχος της αντεπίθεσης που βάζει η ΚΝΕ με το Συνέδριό της είναι αυτός: Να βρίσκει η κυβέρνηση, να βρίσκει η συντηρητική πολιτική τη νεολαία μπροστά της. Να διεκδικεί, να αγωνίζεται, να υπερασπίζεται το παρόν και το μέλλον της, απέναντι σε κάθε μέτρο, απέναντι σε κάθε πολιτική η οποία αφαιρεί δικαιώματα, η οποία θέλει να κάνει τον νέο άνθρωπο "ευέλικτο" όπως λέει και ο πρωθυπουργός της χώρας, ευέλικτο στις εργασιακές του σχέσεις, ευέλικτο στην εκπαιδευτική του διαδικασία, να του δώσει υποκατάστατα ζωής και να τον περιθωριοποιήσει.

Δικιά μας επιδίωξη είναι η νεολαία μέσα από τους αγώνες της, στη βάση των προβλημάτων και φυσικά με τη δική μας πολιτική και ιδεολογική δουλιά, η οποία έχει μια ξεχωριστή σημασία στη δράση της ΚΝΕ, να εναντιώνεται στο καθεστώς της εξουσίας των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, να καταλάβουν και οι ίδιοι οι νέοι ότι η διέξοδος από τα σημερινά προβλήματα δεν μπορεί να έρθει από τη μια ή την άλλη διαχείριση των προβλημάτων, αλλά από τη σύγκρουση με αυτήν την πολιτική. Η διέξοδος βρίσκεται στο δρόμο του μετώπου, στο δρόμο του σοσιαλισμού.

Ξεχωριστή σημασία

- Ποια είναι η παρέμβαση της ΚΝΕ στο εργατικό κίνημα και ποιοι οι στόχοι της Οργάνωσης στον τομέα αυτό τη δράσης;

- Τονίζουμε και ιδιαίτερα στην εισήγηση που ετοιμάζει το ΚΣ της ΚΝΕ για το Συνέδριο την ξεχωριστή σημασία που πρέπει να δώσουμε για τη δουλιά μας στους νέους εργάτες και εργαζόμενους, που είναι σημαντικό κομμάτι της εργατικής τάξης. Η σημασία που θέλουμε να δώσουμε στη δουλιά μας στην εργαζόμενη νεολαία ξεκινά και από το γεγονός ότι είμαστε η πολιτική νεολαία του Κόμματος της εργατικής τάξης, ξεκινά και από το γεγονός ότι με τη δική μας δουλιά μπορεί να ενισχυθεί η προσέγγιση των νέων εργατών με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και φυσικά η δουλιά αυτή στους εργάτες και τους νέους εργαζόμενους βοηθά το ίδιο το κίνημα της νεολαίας στον προσανατολισμό του, στη σχέση που πρέπει να σφυρηλατεί σταθερά το κίνημα της νεολαίας με την εργατική τάξη και γενικά με το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Αυτή τη σημασία πρέπει να την εκφράσουμε μέσα από μια καλά σχεδιασμένη επίμονη δουλιά σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις οργανώσεις και οι δυνατότητες που έχουμε για να έρθουν ορατά, χειροπιαστά αποτελέσματα στη δουλιά της ΚΝΕ στους νέους εργαζόμενους, ξεκινούν από το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των μελών της Οργάνωσης βρίσκεται στην παραγωγή και αντιμετωπίζει, όπως και το σύνολο των νέων εργατών, την όξυνση των προβλημάτων και θα αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα, στα πλαίσια και του "εκσυγχρονισμού" της κυβέρνησης και των εντολών της Λευκής Βίβλου, ένα μεσαιωνικό τοπίο στις εργασιακές σχέσεις, μια κατάσταση η οποία θα προχωρήσει στη μαζική αφαίρεση των εργασιακών δικαιωμάτων και του ίδιου του δικαιώματος για δουλιά στους νέους.

Η συμβολή μας

- Αν το 6ο Συνέδριο της ΚΝΕ σηματοδότησε την ανασυγκρότηση της Οργάνωσης, το 7ο Συνέδριο τι θα σηματοδοτήσει;

- Με το 6ο Συνέδριο η ΚΝΕ ολοκλήρωσε τη φάση της ανασυγκρότησής της, έβαλε μια σειρά στόχους οι οποίοι πιστεύουμε ότι παλεύτηκαν τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, γι' αυτό και έφεραν την Οργάνωσή μας σε μια καλή θέση, ώστε να μπορεί τις αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου να τις βάλει στη ζωή.

Το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ θα σηματοδοτήσει ακριβώς αυτό που λέει και το σύνθημά μας: Τη συμβολή της ΚΝΕ στην αντεπίθεση του κινήματος της νέας γενιάς, την πραγματοποίηση από την ΚΝΕ μιας μεγάλης, πολύμορφης πολιτικής και ιδεολογικής αντεπίθεσης στους χώρους που ζει και κινείται η νεολαία με στόχο το πλατύ κέρδισμα νέων με την πολιτική και την ιδεολογία μας, με στόχο από καλύτερες θέσεις να δώσουμε τη μάχη για τη συμβολή της νεολαίας στη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου. Αν με το 6ο Συνέδριο ολοκληρώσαμε την ανασυγκρότηση και προχωρήσαμε την επαφή μας με το κίνημα της νεολαίας, την επαφή μας με πλατιές μάζες νέων, το 7ο Συνέδριο θα σηματοδοτήσει την αντεπίθεση της ΚΝΕ μαζί με τη νέα γενιά και το κίνημά της.

Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ

Τέσσερις στόχοι

Λίγα λόγια και καλά για τέσσερις από τους βασικούς στόχους της επόμενης περιόδου. Παραθέτουμε επιγραμματικά φράσεις του Ν. Σοφιανού:

- "Λέμε "όχι" σε όλα τα ναρκωτικά, παλεύουμε για μια ζωή χωρίς υποκατάστατα. Η κάθετη άρνηση της ΚΝΕ να μπει στη λογική του διαχωρισμού μαλακών - σκληρών και της νόμιμης χρήσης ξεκινά από τη θέλησή μας η σκέψη και η συνείδηση του νέου να είναι ελεύθερη χωρίς εξαρτησιογόνες αλυσίδες. Ξεκινά από τη θέλησή μας να πούμε ένα μεγάλο "ναι" στην αισιόδοξη, αγωνιστική στάση απέναντι στα μεγάλα αδιέξοδα που περιφράζουν την καρδιά και το νου της νέας γενιάς".

- "Παλεύουμε για την κατάκτηση της γνώσης, για υπεράσπιση, διεύρυνση, αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Λέμε "όχι" στην ιδιωτική παιδεία, στην πολύμορφη ιδιωτικοποίηση και έλεγχο από το μεγάλο κεφάλαιο της δημόσιας εκπαίδευσης. Στους ταξικούς φραγμούς που γενικεύονται με τα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα μέτρα για την "ελεύθερη πρόσβαση", για το "εθνικό απολυτήριο" κλπ. Αυτά τα μέτρα πρέπει να βρουν μπροστά τους το μέτωπο παιδείας, που η ιδέα της συγκρότησής του ωριμάζει".

- "Αγωνιζόμαστε για σταθερή δουλιά με δικαιώματα, ενάντια στην ανεργία και τη μαύρη εργασία. Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα των νέων εργαζομένων, κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί σε εκατοντάδες χώρους δουλιάς. Η πάλη αυτή σε κάθε χώρο εκφράζεται μέσα από επιμέρους συνθήματα, που θέλουμε όμως να συγκλίνουν στην αντιπαράθεση όλων με την ολιγαρχία, με το καθεστώς της μονοπωλιακής ασυδοσίας".

- "Υπερασπίζουμε την ειρήνη και την ανεξαρτησία ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τις επεμβάσεις, τον πόλεμο και τον εθνικισμό. Παλεύουμε ενάντια στην εξάρτηση της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τις βάσεις, το ΝΑΤΟ και τα πυρηνικά. Καταγγέλλουμε τη συμμετοχή της χώρας στις επιδιώξεις της "νέας τάξης" στην περιοχή μας, παίζοντας το ρόλο του "μικρού ιμπεριαλιστή" στα Βαλκάνια, τις στρατιωτικές επεμβάσεις με Ελληνες στρατιώτες στη Βοσνία και την Αλβανία, τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στους οποίους συμμετέχει ενεργά, τους άμεσους κινδύνους για πολεμικά επεισόδια στο Αιγαίο, για τη ΝΑΤΟποίηση και οριστική διχοτόμηση της Κύπρου.

Επιβάλλεται να πολλαπλασιάσουμε την κοινή δράση με οργανώσεις από γειτονικές χώρες. Ο Μάης με τις πορείες ειρήνης θα είναι φέτος ένας πρώτος σταθμός, ώστε χιλιάδες νέοι να βαδίσουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο".

Σφυρηλατημένες σχέσεις

Οι σχέσεις ΚΚΕ - ΚΝΕ ήταν ένα ακόμα σημείο όπου στάθηκε η συζήτησή μας. Ο Ν. Σοφιανός αναφέρει επ' αυτού:

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την προσπάθεια που έκανε η ΚΕ του ΚΚΕ, σε μια πρόσφατη συνεδρίασή της, να δει τη δουλιά του ίδιου του Κόμματος στη νεολαία, να δει την προσπάθεια που πρέπει να κάνει το Κόμμα να επικοινωνεί, όχι μόνο μέσω της ΚΝΕ, αλλά και το ίδιο, πλατιά με τη νέα γενιά, να φέρνει στο κέντρο της προσοχής του και του πολιτικού του λόγου και τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η νεολαία, να πιάνει τη θέληση της νέας γενιάς σήμερα για κάτι διαφορετικό, για κάτι το οποίο μπορεί να εκφράσει τη διάθεση αμφισβήτησης που μεγαλώνει μέσα στη νεολαία και τη δυνατότητα, που φαίνεται, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ να αποκτήσουν μια προνομιακή σχέση με τη νέα γενιά.

Το έμπρακτο αυτό ενδιαφέρον βοηθά πάρα πολύ τη νεολαία του Κόμματος στη δουλιά της και στη διαμόρφωση των στόχων που θα βάλει, αλλά και στο να γενικεύει καλύτερα την εμπειρία της, να ιεραρχεί και να προσηλώνεται περισσότερο στους στόχους και στη δουλιά, τη δράση της στη νέα γενιά.

Η σχέση μας με το ΚΚΕ είναι η σχέση που έχει μια πολιτική οργάνωση νεολαίας με το κόμμα της. Αυτή η σχέση εκφράζεται μέσα από τον κοινό αγώνα, την κοινή πάλη που δίνουν τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ που η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι μέλη του Κόμματος, που δίνουν όμως με σιγουριά και αυτοπεποίθηση τη μάχη για να κερδίσει η πολιτική του ΚΚΕ τη νέα γενιά, να κερδίσει την καρδιά και το μυαλό της νεολαίας.

Ολα τα προηγούμενα χρόνια, οι σχέσεις αυτές σφυρηλατήθηκαν μέσα σπό την καθημερινή δουλιά, μέσα από σημαντικές αναμετρήσεις που δόθηκαν, που έδωσε η ΚΝΕ δίπλα στο Κόμμα και οι σχέσεις αυτές τέλος σφυρηλατούνται διαρκώς μέσα από την προσοχή και την καθημερινή φροντίδα που δείχνουν οι κομματικές οργανώσεις και πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να δείξουν για τις αντίστοιχες ΚΝίτικες οργανώσεις, που δείχνουν τα στελέχη του ΚΚΕ, για το στελεχικό δυναμικό και για τα μέλη της ΚΝΕ.

Η πρόκληση

"Ποιες θεωρείτε προκλήσεις της εποχής, στις οποίες θα προσπαθήσετε να ανταποκριθείτε;",ρωτήσαμε τον Νίκο Σοφιανό, ο οποίος απάντησε:

Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και η νεολαία, που αντιμετωπίζει συνολικότερα η ελληνική κοινωνία, στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Αντιμετωπίζουμε τη μεγάλη αντίφαση ανάμεσα στις οικονομικοτεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την προσωπική και συνολική ευημερία του λαού μας και των νέων από τη μια πλευρά και από την άλλη τον ολοένα και μεγαλύτερο και εντεινόμενο περιορισμό των δικαιωμάτων, περιορισμό της προοπτικής της νέας γενιάς, επιδείνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία, ένταση στην επίθεση που γίνεται στα δικαιώματα και τις ανάγκες της.

Αυτήν την αντίφαση - πρόκληση θα επιδιώξουμε να τη φέρουμε στο κέντρο της προσοχής της δουλιάς μας, με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί να γίνει αυτό, με την ανάπτυξη δηλαδή των αγώνων, των αντιστάσεων της νεολαίας, με την ισχυροποίηση του νεολαιίστικου κινήματος, με την προσπάθεια οι αγώνες, οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα να σκοπεύουν στην καρδιά των προβλημάτων, στην εξουσία δηλαδή των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Επιδιώκοντας ταυτόχρονα το κίνημα της νεολαίας να συναντιέται σταθερά με το εργατικό λαϊκό κίνημα, για να μπορεί να γίνεται αποτελεσματική αυτή η πάλη.

Η προσυνεδριακή συζήτηση

Η πλούσια προσυνεδριακή δουλιά γεννά και πρόσθετες απαιτήσεις. Χαρακτηριστική η επισήμανση που έκανε ο Ν. Σοφιανός:

Η προσυνεδριακή δουλιά της Οργάνωσης ήταν πλούσια, ζωντανή, μετέφερε την εμπειρία της Οργάνωσης από τη δράση της μέσα στο κίνημα της νεολαίας, την εμπειρία της από τη συνολική λειτουργία της όλο το προηγούμενο διάστημα και στη διάρκειά της εγκρίθηκαν οι Θέσεις του ΚΣ και το Σχέδιο Καταστατικού. Πέρα όμως από τη σχεδόν καθολική συμφωνία, θα πρέπει και το επερχόμενο ΚΣ να σκύψει περισσότερο και καλύτερα στον προβληματισμό που κατατέθηκε γύρω από τις Θέσεις και τη γενίκευση της εμπειρίας και των συμπερασμάτων που βγάζει η Οργάνωση.

Πιστεύουμε ότι η προσυνεδριακή συζήτηση δίνει τη δυνατότητα στο Συνέδριο να σταθούμε ακόμα καλύτερα στο τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει στην ΚΝΕ σήμερα, ώστε οι αποφάσεις μας να μπουν στη ζωή και να υλοποιηθούν από μια Οργάνωση που περιμένει πολλά και από τους αντιπροσώπους που εξέλεξε και από τα καθοδηγητικά της όργανα, από μια Οργάνωση που έχει και τη διάθεση και τη θέληση και τον ενθουσιασμό να παλέψει μαζί με τους νέους, να φτάσει τη φωνή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ όσο γίνεται πλατύτερα στους νέους της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ