Κυριακή 20 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
7Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
Βατήρας για μια νεανική αντεπίθεση

Συνέντευξη με τον γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Σοφιανό

Η επιδίωξη να συζητήσεις εφ' όλης της ύλης για τη νεολαία στη σημερινή εποχή και ειδικά για το πρωτοπόρο τμήμα της, τους νέους κομμουνιστές, με αφορμή το 7ο Συνέδριο της Οργάνωσής τους, ενέχει για το δημοσιογράφο έναν σοβαρότατο κίνδυνο: Να μην ξέρει στο τέλος τι να κάνει το υπερ-αρκετό υλικό που συγκέντρωσε. Πόσο μάλλον όταν η συζήτηση γίνεται με τον γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και με πρόθεση να παρουσιαστούν όσο το δυνατόν εκτενέστερα βασικές θέσεις της Οργάνωσης μπροστά στο Συνέδριο. Καθώς τα εργαλεία μας παραμένουν κατά πως λέγανε και οι παλιοί συνάδελφοι "η γραφίς και η κοπίς"... πράξη πρώτη: κόβουμε τον πρόλογο. Ακολουθεί σε εκτενή αποσπάσματα η συνέντευξη με τον Νίκο Σοφιανό.

- 7ο Συνέδριο. Φέρνει κάτι νέο σε σχέση με τα προηγούμενα ή είναι μια τυπική διαδικασία για την ανά τετραετία εκλογή των οργάνων;

- Οχι μόνο το 7ο Συνέδριο, κάθε Συνέδριο της ΚΝΕ είναι μια ξεχωριστή στιγμή στην πορεία της Οργάνωσής μας, στη σχέση της με τη νεολαία, στην εκτίμηση των στόχων που είχαμε και των στόχων που θα βάλουμε. Το καινούριο που φέρνει κάθε συνέδριο της ΚΝΕ έχει να κάνει με το πώς στη χρονική συγκυρία η ΚΝΕ πιο αποφασιστικά και ολοκληρωμένα θα υλοποιεί μέσα στη νέα γενιά, μαζί με τη νέα γενιά την πολιτική και τις θέσεις του Κόμματός της, του ΚΚΕ.

Ειδικότερα στο 7ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας το καινούριο που έρχεται είναι η ικανότητα που έχει σήμερα η Οργάνωσή μας,στηριγμένη στην προηγούμενη δουλιά της, στηριγμένη στις κατακτήσεις που είχε από την καθημερινή επαφή και σχέση με τη νεολαία και το κίνημά της, να μπορέσει να υλοποιήσει ένα αρκετά φιλόδοξο στόχο, το στόχο της συμβολής της νέας γενιάς στην οικοδόμηση του μετώπου που θα συγκρούεται με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για να ανοίξει ο δρόμος για τη σοσιαλιστική προοπτική της Ελλάδας.

- Λέτε στον πρόλογο των Θέσεων ότι είστε απαιτητικοί από την κορυφαία στιγμή της συλλογικής και δημοκρατικής λειτουργίας της Οργάνωσης. Δηλαδή;

- Είμαστε απαιτητικοί από την Οργάνωσή μας, είμαστε απαιτητικοί από το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ, γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί με τις εργασίες του να εκφράσει τη δυνατότητα και τη δυναμική της κομμουνιστικής νεολαίας, να εκφράσει τη σιγουριά που φάνηκε σε όλη την προσυνεδριακή διαδικασία, ότι η Οργάνωση στηριγμένη στο Κόμμα της, στηριγμένη στην καθημερινή σχέση και επαφή της με τους νέους, μπορεί να υλοποιήσει τους φιλόδοξους στόχους που βάζει, μπορεί να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο πλατύ άνοιγμα στη νεολαία της πατρίδας μας, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αντεπίθεση του κινήματος της νέας γενιάς για όλα όσα δικαιούμαστε, για όλα όσα ανήκουν στη νεολαία ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, που είναι υπεύθυνη για την άσχημη κατάσταση, για το αποκρουστικό τοπίο μέσα στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν οι νέοι άνθρωποι.

Η πρόταση

- "Νεανική αντεπίθεση", γιατί, ενάντια σε ποιόν;

- Θέλουμε μέσα από αυτό το σύνθημα, πέρα από τη θέλησή μας, τη διάθεσή μας, να ανέβει η δουλιά μας, να ανέβει η ποιότητα και η ποσότητα της παρέμβασής μας στη νεολαία, στο κίνημά της, να δυναμώσει η εμφάνιση, η πολιτική λειτουργία της ΚΝΕ πλατιά στους νέους ανθρώπους. Θέλουμε να δείξουμε ότι ο δρόμος σήμερα, για να μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να δώσουν διέξοδο στα αδιέξοδα που καθημερινά πληθαίνουν, δεν είναι άλλος από το να βγουν στην αντεπίθεση, δεν είναι άλλος από το να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Να διεκδικήσουν την επαγγελματική τους προοπτική στην Ελλάδα της ανεργίας, να διεκδικήσουν την ουσιαστική και ολόπλευρη μόρφωση μέσα από ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα αναβαθμισμένο. Να διεκδικήσουν μια άλλη ποιότητα της ζωής, μια άλλη σχέση των νέων με τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό. Να διεκδικήσουν πραγματική ζωή και όχι υποκατάστατα της ζωής, σε όλα όσα δικαιούται σήμερα ο νέος άνθρωπος και που το καπιταλιστικό σύστημα του στερεί. Ο δρόμος της αντεπίθεσης, το σύνθημα της αντεπίθεσης πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει υπόθεση όχι μόνο της ΚΝΕ, αλλά του ίδιου του κινήματος της νεολαίας.

Δεν είναι μια διαπίστωση που την κάνουμε για να αισθανόμαστε αισιόδοξοι, είναι μια διαπίστωση που δείχνει τη δυνατότητα να εκφραστεί, να υλοποιηθεί η αντεπίθεση του κινήματος της νεολαίας. Και αυτή η διαπίστωση βγαίνει μέσα από την ίδια την εμπειρία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια με τη νεολαία, από την ίδια την προσπάθεια τη σημαντική που έγινε και που εκφράστηκε με σοβαρούς αγώνες, με αντιστάσεις, με οργανωμένη και έντονη συλλογική δραστηριότητα σε μια σειρά χώρους, από τις διαθέσεις που υπάρχουν και είναι σε ένα μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες, μέσα στους νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν μια ενεργητική στάση απέναντι στα προβλήματα, να ξεφύγουν από την παθητικότητα, από τον ατομισμό, από τη λογική του βολέματος, του δε βγαίνει τίποτα, που προσπαθεί η κυρίαρχη ιδεολογία να τους περάσει στη συνείδησή τους.

Ο στόχος

- Πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος της αντεπίθεσης; Τι δείγματα υπάρχουν από τους αγώνες που προηγήθηκαν;

- Τα προηγούμενα χρόνια έγινε μια σημαντική προσπάθεια στο κίνημα της νεολαίας. Εγινε κατορθωτό να σταματήσει η υποχώρηση του κινήματος της νεολαίας απέναντι στη μεγάλη επίθεση που δέχεται από τη συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης από τις επιπτώσεις που γίνονται ορατές στη ζωή των νέων στην πορεία ενσωμάτωσης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Πιστεύουμε ότι αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες την προηγούμενη χρονιά και ειδικά στο χώρο της εκπαίδευσης, αγώνες που είχαν ένα σωστό προσανατολισμό σε γενικές γραμμές, αγώνες που έδειξαν ότι υπάρχουν αποθέματα μέσα στη νέα γενιά, ότι υπάρχουν διαθέσεις που μπορούν να εκφράζονται με όρους κινήματος. Υπήρξε σημαντική παρέμβαση και συμμετοχή της νεολαίας στο φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, συμβάλλοντας στο ζωντάνεμά του, στον αγώνα για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, μακριά από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, ενάντια στο ΝΑΤΟ, στις βάσεις και στην πολιτική αντιπαράθεσης που ακολουθείται στην περιοχή.

Είχαμε σοβαρή συμμετοχή των νέων εργατών, των νέων αγροτών, των νέων συνολικότερα σε μια σειρά σημαντικούς αγώνες της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, μιας σειράς άλλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Πιστεύουμε ότι η ψαλίδα ανάμεσα στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι νέοι στο παρόν και στο μέλλον τους και στην απάντηση που δίνουν μέσα από τους αγώνες τους παραμένει μεγάλη. Αυτή η ψαλίδα πρέπει να κλείσει και ο στόχος της αντεπίθεσης που βάζει η ΚΝΕ με το Συνέδριό της είναι αυτός: Να βρίσκει η κυβέρνηση, να βρίσκει η συντηρητική πολιτική τη νεολαία μπροστά της. Να διεκδικεί, να αγωνίζεται, να υπερασπίζεται το παρόν και το μέλλον της, απέναντι σε κάθε μέτρο, απέναντι σε κάθε πολιτική η οποία αφαιρεί δικαιώματα, η οποία θέλει να κάνει τον νέο άνθρωπο "ευέλικτο" όπως λέει και ο πρωθυπουργός της χώρας, ευέλικτο στις εργασιακές του σχέσεις, ευέλικτο στην εκπαιδευτική του διαδικασία, να του δώσει υποκατάστατα ζωής και να τον περιθωριοποιήσει.

Δικιά μας επιδίωξη είναι η νεολαία μέσα από τους αγώνες της, στη βάση των προβλημάτων και φυσικά με τη δική μας πολιτική και ιδεολογική δουλιά, η οποία έχει μια ξεχωριστή σημασία στη δράση της ΚΝΕ, να εναντιώνεται στο καθεστώς της εξουσίας των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, να καταλάβουν και οι ίδιοι οι νέοι ότι η διέξοδος από τα σημερινά προβλήματα δεν μπορεί να έρθει από τη μια ή την άλλη διαχείριση των προβλημάτων, αλλά από τη σύγκρουση με αυτήν την πολιτική. Η διέξοδος βρίσκεται στο δρόμο του μετώπου, στο δρόμο του σοσιαλισμού.

Ξεχωριστή σημασία

- Ποια είναι η παρέμβαση της ΚΝΕ στο εργατικό κίνημα και ποιοι οι στόχοι της Οργάνωσης στον τομέα αυτό τη δράσης;

- Τονίζουμε και ιδιαίτερα στην εισήγηση που ετοιμάζει το ΚΣ της ΚΝΕ για το Συνέδριο την ξεχωριστή σημασία που πρέπει να δώσουμε για τη δουλιά μας στους νέους εργάτες και εργαζόμενους, που είναι σημαντικό κομμάτι της εργατικής τάξης. Η σημασία που θέλουμε να δώσουμε στη δουλιά μας στην εργαζόμενη νεολαία ξεκινά και από το γεγονός ότι είμαστε η πολιτική νεολαία του Κόμματος της εργατικής τάξης, ξεκινά και από το γεγονός ότι με τη δική μας δουλιά μπορεί να ενισχυθεί η προσέγγιση των νέων εργατών με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και φυσικά η δουλιά αυτή στους εργάτες και τους νέους εργαζόμενους βοηθά το ίδιο το κίνημα της νεολαίας στον προσανατολισμό του, στη σχέση που πρέπει να σφυρηλατεί σταθερά το κίνημα της νεολαίας με την εργατική τάξη και γενικά με το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Αυτή τη σημασία πρέπει να την εκφράσουμε μέσα από μια καλά σχεδιασμένη επίμονη δουλιά σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις οργανώσεις και οι δυνατότητες που έχουμε για να έρθουν ορατά, χειροπιαστά αποτελέσματα στη δουλιά της ΚΝΕ στους νέους εργαζόμενους, ξεκινούν από το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των μελών της Οργάνωσης βρίσκεται στην παραγωγή και αντιμετωπίζει, όπως και το σύνολο των νέων εργατών, την όξυνση των προβλημάτων και θα αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα, στα πλαίσια και του "εκσυγχρονισμού" της κυβέρνησης και των εντολών της Λευκής Βίβλου, ένα μεσαιωνικό τοπίο στις εργασιακές σχέσεις, μια κατάσταση η οποία θα προχωρήσει στη μαζική αφαίρεση των εργασιακών δικαιωμάτων και του ίδιου του δικαιώματος για δουλιά στους νέους.

Η συμβολή μας

- Αν το 6ο Συνέδριο της ΚΝΕ σηματοδότησε την ανασυγκρότηση της Οργάνωσης, το 7ο Συνέδριο τι θα σηματοδοτήσει;

- Με το 6ο Συνέδριο η ΚΝΕ ολοκλήρωσε τη φάση της ανασυγκρότησής της, έβαλε μια σειρά στόχους οι οποίοι πιστεύουμε ότι παλεύτηκαν τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, γι' αυτό και έφεραν την Οργάνωσή μας σε μια καλή θέση, ώστε να μπορεί τις αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου να τις βάλει στη ζωή.

Το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ θα σηματοδοτήσει ακριβώς αυτό που λέει και το σύνθημά μας: Τη συμβολή της ΚΝΕ στην αντεπίθεση του κινήματος της νέας γενιάς, την πραγματοποίηση από την ΚΝΕ μιας μεγάλης, πολύμορφης πολιτικής και ιδεολογικής αντεπίθεσης στους χώρους που ζει και κινείται η νεολαία με στόχο το πλατύ κέρδισμα νέων με την πολιτική και την ιδεολογία μας, με στόχο από καλύτερες θέσεις να δώσουμε τη μάχη για τη συμβολή της νεολαίας στη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου. Αν με το 6ο Συνέδριο ολοκληρώσαμε την ανασυγκρότηση και προχωρήσαμε την επαφή μας με το κίνημα της νεολαίας, την επαφή μας με πλατιές μάζες νέων, το 7ο Συνέδριο θα σηματοδοτήσει την αντεπίθεση της ΚΝΕ μαζί με τη νέα γενιά και το κίνημά της.

Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ