Κυριακή 20 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κέρδη για τους κατέχοντες - φτώχεια για τους μη έχοντες

"Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια, σχετικά με την κατανομή των αγαθών στις οικογένειες, έδειξαν ότι ξοδεύονται πολύ περισσότερα για την υγεία, την εκπαίδευση και τη διατροφή των αγοριών απ' ό,τι των κοριτσιών. Και αυτή είναι η αρχή ενός κύκλου, που αφήνει τις γυναίκες σε μειονεκτική θέση για το υπόλοιπο της ζωής τους και έχει σοβαρές επιπτώσεις σ' όλη την κοινωνία... Μια έρευνα, μάλιστα, της Παγκόσμιας Τράπεζας απέδειξε ότι αν οι γυναίκες και οι άνδρες είχαν την ίδια εκπαίδευση, η παραγωγή θα αυξανόταν από 7% ως 22%, ενώ η αύξηση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τις γυναίκες θα αύξανε την αγροτική παραγωγή κατά 24%"..."Το φαινόμενο της αύξησης της ανεργίας που σχετίζεται με την τεχνολογία και τον ανταγωνισμό δημιούργησε νέες τάσεις, Για παράδειγμα: Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη αυξάνει τα κέρδη και το εμπόριο, όπως μας λένε τα νέα από το οικονομικό μέτωπο, η ανεργία εξαπλώνεται ταχύτατα, φέρνοντας μαζί της ένα νέο κύμα φτώχειας".

(Από ομιλία της Μαρί Πρίφτη,αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, με θέμα: "Η κατάρτιση ως μέσο ανάπτυξης", που έγινε σε πρόσφατη εκδήλωση, οργανωμένη από το Σύλλογο Γυναικών Κερατσινίου "Η Στοργή").

Η φτωχιά και το τσιγάρο της

Οι Ελληνίδες καπνίστριες, με ετήσιο εισόδημα μέχρι ένα εκατομμύριο δραχμές, ξοδεύουν το ένα πέμπτο των εισοδημάτων τους για τσιγάρα. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από έρευνα που έγινε ανάμεσα σε 1.500 Ελληνίδες, ηλικίας 15 - 46 χρόνων και πάνω, από το Κέντρο Ερευνας Γυναικείων Θεμάτων. Οι ερευνήτριες της Βόρειας Ελλάδας κυρίως, αλλά και όσες πήγαν σε χώρους εργοστασίων για να συναντήσουν γυναίκες καπνίστριες, παρατήρησαν ότι πολλές από τις καπνίστριες των χαμηλών εισοδημάτων πρώτα αφαιρούν από τα έσοδά τους το έξοδο του τσιγάρου και στη συνέχεια υπολογίζουν τα του φαγητού τους και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Ενταση, άγχος, η μίζερη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, τα προβλήματα που πολλαπλασιάζονται, ο ανταγωνισμός στο περιβάλλον και η ανησυχία για το αύριο οδηγούν τώρα και τις γυναίκες να "ξεδώσουν", να νιώσουν μια στιγμιαία, έστω, ευχαρίστηση στη δύσκολη ζωή τους. Μόνο που η φευγαλέα αυτή ευχαρίστηση γίνεται "μπούμερανγκ", υποσκάπτοντας μακροχρόνια την υγεία τους. Απόδειξη, η αύξηση του καρκίνου των πνευμόνων και στις γυναίκες τα τελευταία χρόνια.

Επιμέλεια: Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ