Κυριακή 20 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συντήρηση και διατήρηση του προβλήματος

Το χρονικό των κυριότερων αποφάσεων την τελευταία δεκαετία

Στις 17.5.1994, η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (υπουργός Δ. Κρεμαστινός και υφυπουργός Μ. Σκουλάκης) ανακοίνωσαν τη λειτουργία των πιλοτικών προγραμμάτων μεθαδόνης, που θα υλοποιούσε ο Οργανισμός Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Μέχρι εκείνη τη στιγμή, δε λειτουργούσε ούτε ο ΟΚΑΝΑ - και για να βρεθεί πρόεδρός του πέρασε ακόμα περισσότερος καιρός.

Των ανακοινώσεων εκείνων (17.5.1994), είχε προηγηθεί μια έξαρση των θανάτων από ναρκωτικά που συνοδεύτηκε απ' τη συνηθισμένη πια ναρκο-λαγνεία της πλειοψηφίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ιδού τα κύρια επιχειρήματα της κυβέρνησης, όπως τα υποστήριξε ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης: "Διαπιστώσαμε ότι οι θεραπευτικές κοινότητες δεν επαρκούν. Ενα 30 - 40% προσέρχεται στα προγράμματα και ένα μεγάλο κομμάτι απ' αυτούς τα εγκαταλείπει. Επίσης διαπιστώσαμε ότι οι φυλακές δε λύνουν το πρόβλημα και επιπλέον γέμισαν. Στις φυλακές μπαίνουν απλοί χρήστες και βγαίνουν ηρωινομανείς. Το ερώτημα είναι, τι κάνει η πολιτεία για τους υπόλοιπους χρήστες; Θα συνεχίσει να τους ανέχεται να κλέβουν, να λεηλατούν, να σκοτώνουν, να εκδίδονται και, στο τέλος, να πεθαίνουν ή από νοθευμένη ή καθαρή ηρωίνη ή από υπερβολική δόση;

Σ' αυτό το ερώτημα, ως ΠΑΣΟΚ, απαντήσαμε ότι η πολιτεία πρέπει να πάρει θέση. Σ' όλο τον κόσμο και σ' όλη την Ευρώπη, υπάρχει ένα σύνθημα: "Περιορισμός της βλάβης". Δηλαδή προσπαθούμε να προσεγγίσουμε το χρήστη και να του περιορίσουμε τα προβλήματά του, εξαντλώντας την επιείκειά μας, μέσα από διάφορα θεραπευτικά προγράμματα και ένα από αυτά είναι και η χορήγηση των υποκαταστάτων... Ολη η Ευρώπη έχει εφαρμόσει πρόγραμμα υποκατάστασης πλην της Ελλάδας".

Τον Απρίλη του 1995, δημοσιεύτηκαν οι δυο υπουργικές αποφάσεις για τη λειτουργία των Πιλοτικών Προγραμμάτων Μεθαδόνης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με "τελικό, όπως αναφέρεται, στόχο την απεξάρτηση". Πριν ένα χρόνο, άρχισαν τη λειτουργία τους και τα δυο προγράμματα, στα οποία εξυπηρετήθηκαν συνολικά 536 άτομα. Διέκοψαν το πρόγραμμα 207 άτομα και ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα συνολικά 33 άτομα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι και τρία νέα προγράμματα μεθαδόνης θα έχουν ως τελικό στόχο την απεξάρτηση. Ομως, η ίδια η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τα προγράμματα συντήρησης με υποκατάστατα. Η προοπτική φαίνεται καθαρά στην έκθεση της Επιτροπή Αξιολόγησης, που υπογράφουν ο καθηγητής της Ψυχιατρικής Κ. Στεφανής,η καθηγήτρια της Εγκληματολογίας - ΣωφρονιστικήςΚ. Δ. Σπινέλλη και η συντονίστρια για την καταπολέμηση των ναρκωτικών Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου."Το θέμα διαχωρισμού των ασθενών, αναφέρουν, σε εκείνους που παρακολουθούν μονάδες απεξάρτησης και εκείνους που εντάσσονται σε προγράμματα συντήρησης, τέθηκε από τους ίδιους τους ασθενείς, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα. Οσοι στοχεύουν στην απεξάρτηση θεωρούν την παρουσία των ατόμων που αρκούνται ή επιδιώκουν τη συντήρηση, ανασχετική των προσπαθειών τους και καταστρεπτική. Γι' αυτό απαιτούν το διαχωρισμό των Πιλοτικών Προγραμμάτων Υποκατάστασης". Μιλώντας η Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου σε εκδήλωση (11.4.1997) του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) είπε: "Το πρόγραμμα μεθαδόνης μέχρι στιγμής είναι πρόγραμμα θεραπείας. Δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη ως πρόγραμμα συντήρησης. Είναι όμως γεγονός ότι στη διετία που τελειώνει θα αντιμετωπιστεί ως πρόγραμμα συντήρησης" και επανέλαβε το σκεπτικό της Επιτροπής Αξιολόγησης.

Τα πρώτα βήματα

Το 1987, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το νόμο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Ηταν τα πρώτα δειλά και αργά βήματα μπροστά στην έκρηξη του προβλήματος των ναρκωτικών. Ομως και αυτό το ξεκίνημα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Πριν εφτά χρόνια, μετά από πρόταση του Προέδρου του τότε ενιαίου Συνασπισμού Χ. Φλωράκη,συγκροτήθηκε η Διακομματική Επιτροπή, η οποία μετά από αρκετό χρονικό διάστημα κατέληξε σε ένα πόρισμα, που υποβλήθηκε στο προεδρείο της Βουλής. Εγινε συζήτηση και υπήρξαν ορισμένα συμπεράσματα.Το ΚΚΕ είχε ορισμένες επιφυλάξεις σε ορισμένα μέρη του πορίσματος. Εκείνο όμως το πόρισμα έδινε τη δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα για την κοινωνία, τους μαζικούς φορείς και ιδιαίτερα για το κράτος για να ξεκινήσει μια πιο οργανωμένη πάλη ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών.

Το καλοκαίρι του 1993, η κυβέρνηση της ΝΔ, με βάση το πόρισμα, ψήφισε, κατά πλειοψηφία, ένα νόμο με δειλά και αργά πάλι βήματα μπροστά στη ραγδαία εξέλιξη των πραγμάτων. Αλλά και αυτός ο νόμος έμεινε ανενεργός για μεγάλο διάστημα.

Κι όταν ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση εκείνο που ενεργοποίησε ήταν η λειτουργία του ΟΚΑΝΑ, μέσω του οποίου εφαρμόστηκαν τα προγράμματα υποκατάστασης που προβλέφτηκαν για πρώτη φορά με το νόμο της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ