ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Λεηλασίες τροφίμων και "περίεργες" δηλώσεις

ΚΙΣΑΝΓΚΑΝΙ.-

Ζαϊρινοί χωρικοί, οπλισμένοι με μαχαίρια, επιτέθηκαν και χτες για δεύτερη συνεχή μέρα σε καταυλισμούς προσφύγων από τη Ρουάντα στο ανατολικό Ζαϊρ, για να εκδικηθούν για το θάνατο έξι Ζαϊρινών.

Οπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, ορισμένοι κάτοικοι του Κασέσε, που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νότια του Κισανγκάνι, ξεκίνησαν τα ξημερώματα για δύο γειτονικούς καταυλισμούς, όπου ζουν 55.000 Χούτου, πρόσφυγες από τη Ρουάντα. Σκοπός τους ήταν να εκδικηθούν και να εκδιώξουν τους πρόσφυγες από τους καταυλισμούς. Οι πυροβολισμοί που ακολούθησαν διήρκεσαν μιάμιση ώρα και ορισμένοι από τους χωρικούς έτρεξαν στο δάσος να κρυφτούν, δήλωσε ένας δάσκαλος από το Κασέσε, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος ήθελε να αποφύγει τις συγκρούσεις.

Οι επιθέσεις του τελευταίου 48ωρου που εκδηλώνονται στο Κασέσε έχουν έκτοτε "παγώσει" το έργο των ανθρωπιστικών αποστολών. Εκπρόσωπος του "Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων" ανακοίνωσε πως οι προχτεσινές λεηλασίες ομάδας Ζαϊρινών πολιτών είχαν ως αποτέλεσμα την αρπαγή 200 μετρικών τόνων τροφίμων, που είχαν αρχικό προορισμό και σκοπό τη διατροφή 100.000 Ρουαντέζων προσφύγων που ζουν σε καταυλισμούς του ανατολικού Ζαϊρ.

Πιέσεις στους αντάρτες για συμφωνία με τον δικτάτορα;

Εκπρόσωπος των ανταρτικών δυνάμεων του Ζαϊρ υποστήριξε ότι ασκούνται πιέσεις στον ηγέτη των ανταρτών Λοράν Καμπίλα για συμβιβασμό με τη χούντα της Κινσάσα και πρόσθεσε ότι έχουν καταφθάσει στη χώρα 400 Κινέζοι στρατιώτες σε ενίσχυση του Μομπούτου Σέσε Σέκο. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί διαψεύστηκαν αμέσως από τον πρεσβευτή της Κίνας στη ζαϊρινή πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα, ο "υπουργός Οικονομικών" των ανταρτικών δυνάμεων του Ζαϊρ, Μουάνα Νάνγκα Μαουανπάνγκα, ανέγνωσε ανακοίνωση του ηγέτη των ανταρτών Λοράν Καμπίλα, στην οποία αναφέρεται η άφιξη μεγάλου αριθμού κινεζικών στρατευμάτων στην Κινσάσα".Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο Καμπίλα θα αντισταθεί σε όλες τις πιέσεις που του ασκούνται για συμβιβασμό με τον Μομπούτου και πρόσθεσε ότι στο εξής οι αντάρτες θα θεωρούν οποιονδήποτε ξένο στρατιώτη ως στόχο. "Δε θα υποκύψουμε", κατέληξε...

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιες δυτικές δυνάμεις πιέζουν τον Καμπίλα να συμβιβαστεί με τον Μομπούτου, κατέστησε όμως σαφές ότι οι ανταρτικές δυνάμεις δε θα σταματήσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις για την κατάληψη της πρωτεύουσας Κινσάσα, μέχρις ότου ο Μομπούτου υποβάλει την παραίτησή του.

Οι ισχυρισμοί των ανταρτών της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ" σχετικά με την αποστολή 400 Κινέζων στρατιωτών στην Κινσάσα διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση της Κίνας.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Κινσάσα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, διέψευσε επίσημα κάθε ανάμειξη Κινέζων στρατιωτών στο Ζαϊρ, σημειώνοντας κατά λέξη: "Η πολιτική της χώρας μας είναι κατηγορηματικά αντίθετη προς κάθε ξένη ανάμειξη σε μία κυρίαρχη χώρα. Αυτές οι κατηγορίες είναι εντελώς ανυπόστατες, απολύτως αδύνατες και αποκαλύπτουν το "ράδιο αρβύλα" των ανταρτών".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εκτάκτου Ανάγκης του καθεστώτος Μομπούτου, στρατηγός Λικούλια Μπολόνγκο, τόνισε ότι ο στρατός του Ζαϊρ θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων για να υπερασπιστεί την Κινσάσα.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Λικούλια κάλεσε τους ξένους και τους Ζαϊρινούς που διαμένουν στην Κινσάσα, με πληθυσμό πέντε περίπου εκατομμυρίων κατοίκων, να παραμείνουν ήρεμοι και να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τις απειλές των ανταρτών περί επικείμενης επίθεσής τους κατά της πρωτεύουσας.

Ο Ζαϊρινός αξιωματούχος πρόσθεσε πως η απειλή του Καμπίλα ότι θα επιτεθεί κατά της πρωτεύουσας σε τρεις βδομάδες αποτελεί μέρος του ψυχολογικού πολέμου, τον οποίο οι αντάρτες έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία στη διάρκεια του εξάμηνου εμφυλίου πολέμου.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Στο "ρυθμό" του ΔΝΤ

ΣΟΦΙΑ.-

Ο "μήνας του μέλιτος" μετά την ευρεία εκλογική νίκη της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (UDF), υπό τον Ιβάν Κοστόφ, φαίνεται ότι δε θα είναι καν μήνας: ήδη προωθούν διαβουλεύσεις για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής "συναίνεσης" ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, πιθανότερος πρωθυπουργός της οποίας είναι ο Ιβάν Κοστόφ.

Αρχισαν τα... "όργανα"

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βουλγαρίας, ΒΤΑ, μετέδωσε χτες ότι τα στελέχη της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων είχαν συνομιλίες με τους (κατά κράτος ηττημένους των εκλογών του περασμένου Σαββάτου) Σοσιαλιστές, με αντικείμενο την πιθανή υπογραφή διακομματικής συμφωνίας για την υποστήριξη της πολιτικής της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα, η ηγεσία της Ενωσης επιχειρεί να προσεγγίσει και τα υπόλοιπα κόμματα - την Ενωση Εθνικής Σωτηρίας, την Ευρωαριστερά και το Κόμμα των Επιχειρηματιών.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κοστόφ, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα σεβαστεί τις συμφωνίες που υπέγραψε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Στέφαν Σοφιάνσκι. Το ΔΝΤ έχει υποσχεθεί, από κοινού με άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, ποσό 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό τη μορφή "έκτακτης βοήθειας" για την έξοδο της Βουλγαρίας από την οξύτατη οικονομική κρίση την οποία διέρχεται.

Οσον αφορά τους υπόλοιπους στόχους της κυβέρνησής του, ο Κοστόφ επισήμανε τα γνωστά: ένταξη σε Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ, καταπολέμηση της διαφθοράς, κυνήγι ανώτερων πολιτικών και δικαστών προηγούμενων (κομμουνιστικών) κυβερνήσεων με βάση απόρρητα έγγραφα μυστικών υπηρεσιών.

Ο Κοστόφ είπε ότι η παράταξή του αναζητεί την "κατάλληλη φόρμουλα της μελλοντικής διακυβέρνησης", επιδιώκοντας να "κινητοποιήσει τη μεταρρυθμιστική πλειοψηφία". Και πρόσθεσε πως "αφού η φόρμουλα διασαφηνιστεί θα προχωρήσουμε σε συνομιλίες για τα ονόματα των υπουργών".

Οι "κοινωνικές συνέπειες"

Ομως, η πολιτική που έχει κατά νου η ηγεσία της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων έχει σοβαρότατες "κοινωνικές συνέπειες", και αυτό φάνηκε ήδη από την απελευθέρωση των τιμών των τροφίμων, στην οποία προχώρησε προχτές η υπηρεσιακή κυβέρνηση, σε εφαρμογή της συμφωνίας με το ΔΝΤ. Η δήλωση μιας υπουργού της, της Ντ. Μπόμπεβα, ότι "δεν αναμένεται αύξηση των τιμών μετά την απελευθέρωσή τους", μάλλον ως εκδήλωση ευγενικών προθέσεων πρέπει να εκληφθεί...

Την Πέμπτη αναμένεται να απελευθερωθεί και η τιμή των καυσίμων. Κατά τον υπουργό Ενέργειας, Γκ. Στοϊλοφ, ούτε στην ηλεκτρική ενέργεια προβλέπεται αύξηση τιμολογήσεων, αν ο πληθωρισμός και η ισοτιμία δολαρίου - λέβα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. Ομως τη Δευτέρα το δολάριο ακρίβυνε κατά 50 λέβα έναντι της Παρασκευής.

Ο υπουργός Οικονομικών, Σβ. Γκαβρίισκι, εκτίμησε ότι "δεν υφίστανται οικονομικοί λόγοι για την άνοδο του δολαρίου" (;) και ότι αυτή σημειώθηκε λόγω κάποιων "αβάσιμων ισχυρισμών ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα κρατούσαν χαμηλά το δολάριο χρησιμοποιώντας διοικητικά μέτρα, προκειμένου να κερδίσουν τις εκλογές" (οι της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων)...

ΠΑΡΙΣΙ
"Ανταγωνιστική" Γαλλία προγραμματίζει ο Ζιπέ

Χωρίς αλλαγές και πλήρως κατευθυνόμενο από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το πρόγραμμα του συντηρητικού συνασπισμού

ΠΑΡΙΣΙ.-

Μια Γαλλία προσαρμοσμένη στους σύγχρονους καιρούς υποσχέθηκε ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ στο γαλλικό λαό, μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Ζιπέ, που φαίνεται ότι θα είναι και πάλι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του συνασπισμού των δεξιών κομμάτων UDF - RPR, ανακοίνωσε, χτες, το προεκλογικό πρόγραμμά του, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχτηκαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Γάλλου Προέδρου, Ζακ Σιράκ, περί διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις 25 Μάη και την 1η Ιούνη, ο Αλέν Ζιπέ υπερθεμάτισε υπέρ της αναγκαιότητας ικανοποίησης των κριτηρίων της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης. Με βάση το στόχο αυτό, ο Ζιπέ υπογράμμισε ότι η Γαλλία πρέπει να γίνει νέα, μοντέρνα, επιχειρηματική και αδελφική και τόνισε ότι στην περίπτωση επανεκλογής του θα προχωρήσει το οικονομικό πρόγραμμα λιτότητας, που ακολούθησε μέχρι σήμερα, με πολύ εντατικότερους ρυθμούς και ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα αιτήματα των εργατικών συνδικάτων.

Εντονες φήμες περί συνεργασίας σοσιαλιστών - κομμουνιστών

Ο Αλέν Ζιπέ, σχολιάζοντας την έντονη φημολογία περί συνεργασίας του Σοσιαλιστικού και του Κομμουνιστικού Κόμματος, εμφανίστηκε αισιόδοξος και τόνισε ότι ο δεξιός συνασπισμός μπορεί να επικρατήσει στις εκλογές. Από την άλλη πλευρά, το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα απέφυγαν να σχολιάσουν τις φημολογίες περί συνεργασίας τους. Εντούτοις, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Λιονέλ Ζοσπέν, μοιάζει να "άνοιξε" την πόρτα της συνεργασίας με τους Κομμουνιστές διακηρύσσοντας ότι δε θα σεβαστεί το κριτήριο της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος στο 3%, γιατί κάτι τέτοιο ευνοεί την ανεργία. Παρ' όλα αυτά, επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της προοπτικής του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, ενώ από την πλευρά του, ο Ρομπέρ Υ, εθνικός γραμματέας του ΚΚΓ, επανέλαβε, χτες, ότι το ΚΚΓ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση.

Πάντως, τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και η διεθνής κοινή γνώμη δεν έδειξε ενθουσιασμένη από την απόφαση του Ζακ Σιράκ, να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες. Πηγές προσκείμενες στην ολλανδική προεδρία σχολίαζαν, χτες, ότι οι πρόωρες εκλογές στη Γαλλία θα καθυστερήσουν τις θεσμικές αλλαγές που επρόκειτο να γίνουν στα πλαίσια τις ΕΕ και χαρακτήριζαν "μεγάλο ρίσκο" την απόφαση Σιράκ.

Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός Τύπος επισήμαινε τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην απόφαση για πρόωρες εκλογές και χαρακτήριζε "ιδιαίτερα επικίνδυνη" την απόφαση του Σιράκ, ο οποίος στην προσπάθειά του να επανακτήσει μια ευρεία λαϊκή υποστήριξη για να προχωρήσει με μεγαλύτερη άνεση στο οικονομικό πρόγραμμα που υπαγορεύεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ θέτει σε κίνδυνο τόσο την πολιτική σκηνή της Γαλλίας, όσο και την όλη διαδικασία της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης. Οπως, μάλιστα, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η "Γουόλ Στριτ Τζούρναλ" η περίοδος, που επέλεξε ο Σιράκ για να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, είναι σαφώς ριψοκίνδυνη, καθώς η δημοτικότητα του συντηρητικού συνασπισμού έχει πέσει πάρα πολύ, ενώ έχουν ενισχυθεί οι αμφιβολίες και οι αντιρρήσεις κατά της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Δύο άρρωστα προσφυγόπουλα περιμένουν την σειρά τους για το το νοσοκομε

Δύο άρρωστα προσφυγόπουλα περιμένουν τη σειρά τους για το νοσοκομείο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ