ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
Σελ. /30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΥΣΤΟΣ
Είναι ακόμα αγνοούμενοι!

Δραματική έκκληση των οικογενειών των δύο αγνοουμένων του ναυαγίου

"Γράψτε κάτι! Πέρασαν τέσσερις μήνες και κανείς δε μας λέει αν ζουν ή αν πέθαναν!".

Η φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής μάς προσγείωσε στην πραγματικότητα μιας τραγωδίας. Αυτήν που ζουν μετά από κάθε ναυάγιο οι οικογένειες των αγνοουμένων. Των ναυτικών, δηλαδή, που δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί ο θάνατος, αφού ποτέ δε βρέθηκε το πτώμα τους. Και σ' αυτή την περίπτωση, όσο κι αν για όλους τους άλλους τα πράγματα είναι ένα κι ένα κάνουν δύο, γι' αυτόν που έχασε τον άνθρωπό του υπάρχει μόνο μια αλήθεια: Ισως και να ζει κάπου. Ισως χτύπησε την ώρα του ναυαγίου κι έχει χάσει τη μνήμη του. Ισως έχει βγει σε κάποιο νησί...

Η φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής έλεγε αυτά ακριβώς, καθώς το γεγονός ότι έχουν υπάρξει στο παρελθόν τέτοιες περιπτώσεις ναυαγών που βρέθηκαν μετά από πάρα πολύ καιρό, δεν αφήνει την ελπίδα να σβήσει. "Γράψτε κάτι!".

Ηταν η Ελένη Παπαϊωάννου, αδελφή του 37χρονου ναύτη Θανάση Παπαϊωάννου που ήταν βάρδια στη γέφυρα του ΔΥΣΤΟΣ τη βραδιά του ναυαγίου. Πήρε τηλέφωνο εκ μέρους και της οικογένειας του 51χρονου λιπαντή Παναγιώτη Αρμαμέντου, που επίσης ήταν βάρδια στη μηχανή εκείνη τη βραδιά. Και για τους δύο αυτούς ναυτικούς δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα κανένα σημάδι. Οι έρευνες επισήμως έχουν σταματήσει. Ομως οι οικογένειες συνεχίζουν να ψάχνουν. Εστειλαν φωτογραφίες μέχρι τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Με οργή διαπίστωσαν πως το υπουργείο Ναυτιλίας δε μοίρασε φωτογραφίες των αγνοουμένων ούτε καν στα Λιμεναρχεία των νησιών του Αιγαίου. Το γεγονός, επίσης, ότι ακόμα δεν έχει βγει το πόρισμα για τις συνθήκες του ναυαγίου, φουντώνει την οργή. "Γράψτε κάτι!" η έκκλησή τους. Και το κάνουμε γιατί πράγματι σε μια τέτοια περίπτωση όσο κι αν ένα κι ένα κάνουν δύο, κανείς δεν έχει δικαίωμα να σκοτώσει την ελπίδα. Για όποιον, τυχόν, μπορεί να δώσει κάποια πληροφορία στις δύο οικογένειες υπάρχουν τα εξής τηλέφωνα: Ελένη Παπαϊωάννου 0421 - 49.279, Ευαγγελία Αρμαμέντου 0421 - 67.293.

ΛΕΥΚΙΜΜΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Φιέστα στην υπηρεσία των Αμερικανών

Την αντιδραστική φιέστα του Δήμου Λευκιμμαίων με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Αμερικανό πρέσβη Τ. Νάιλς,για να τιμηθεί, υποτίθεται, από κοινού με την αμερικανική κυβέρνηση (!) ο αντιφασιστικός αγώνας των Λευκιμμιωτών, καταγγέλλει η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ και καλεί τον λευκιμμιώτικο λαό να απαιτήσει τη ματαίωση της φιλοαμερικανικής παράτας και να αγωνιστεί για να τιμηθούν πραγματικά οι λαϊκοί αγωνιστές του αντιναζιστικού αγώνα.

Σε μια εποχή που στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας γίνεται κατανοητή η εγκληματική, παρεμβατική πολιτική των ΗΠΑ σε βάρος των συμφερόντων των λαών, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, προσφέρθηκε η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής του Δήμου Λευκίμμης να δώσει την ευκαιρία στον Αμερικανό πρέσβη να εμφανιστεί στο νομό μας ότι δήθεν τιμά την αντιφασιστική δράση των Λευκιμμιωτών και να απαλύνει τις δυσμενείς για την αμερικανική πολιτική αντιδράσεις του κερκυραϊκού λαού.

Ετσι, με μεθοδευμένες και σχεδιασμένες ενέργειες αξιοποιεί μια σημαντική στιγμή της αντιστασιακής, αντιναζιστικής δράσης του λαού της Λευκίμμης, που διέσωσε Αμερικανούς στρατιωτικούς το 1943, για να στήσει μια φιέστα με πρωταγωνιστή τον πρέσβη των ΗΠΑ, ο οποίος δέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόταση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και των συμμάχων τους. Η δημοτική πλειοψηφία του Δήμου Λευκίμμης ενώ διακηρύσσει ότι θέλει να τιμήσει την αντιστασιακή δράση των Λευκιμμιωτών, στην πράξη περιφρονεί τους αντιστασιακούς και τις οργανώσεις τους και προσπαθεί να τους χρησιμοποιήσει για να πλασάρει με έντεχνο τρόπο ένα φιλικό κλίμα προς την αμερικανική πολιτική.

Η συγκεκριμένη δημοτική πλειοψηφία κάνει πως ξεχνάει, καταγγέλλει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, ότι χιλιάδες αντιφασίστες αγωνιστές εκτελέστηκαν στην περίοδο της αγγλοαμερικανικής επέμβασης στην πατρίδα μας το '44 - '53, μεταξύ των οποίων και δύο εκλεκτοί Λευκιμμιώτες αγωνιστές, οι Θανάσης και Θρασύβουλος Βλάσσης,ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στην Κέρκυρα, που δολοφονήθηκαν το '48.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή θυμίζει ακόμη στο Δήμο Λευκιμμαίων ότι η αμερικανική επεκτατική πολιτική είναι που εγκαθίδρυσε τη φασιστική χούντα στην πατρίδα μας, καθοδήγησε το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού και στις μέρες μας δολοφονεί χιλιάδες γυναικόπαιδα, όπως στην πρώην Γιουγκοσλαβία, και να μην ξεχνάμε τις τελευταίες εξελίξεις, για Κύπρο, Αιγαίο, Αλβανία...

Ασυγχώρητη ύβρις να παρουσιάζονται τώρα οι θύτες ότι δήθεν τιμούν τα θύματα. Οταν είναι γνωστό ότι πρώτος στόχος της αμερικανικής πολιτικής είναι να καθυποτάξει την όποια αντίσταση προβάλλουν οι λαοί.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΘΡΑΚΗΣ
Πάσχα με απούλητα αρνιά!

Οι εμπορομεσάζοντες εισάγουν ανεξέλεγκτα αρνιά και κατσίκια και την ίδια ώρα εκβιάζουν τους κτηνοτρόφους να πουλήσουν "κοψοχρονιά"...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Της ανταποκρίτριας μας Α. ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ).-

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Θράκης, αφού και η τελευταία τους ελπίδα, για να πάρουν μια οικονομική ανάσα, καταρρέει μπροστά την εκβιαστική απαίτηση των εμπόρων, που λυμαίνονται την αγορά, να πάρουν τα αρνιά και τα κατσίκια σε εξευτελιστική τιμή. Τα περισσότερα αμνοερίφια παραμένουν απούλητα, αφού οι κτηνοτρόφοι αρνούνται να πουλήσουν τα ζώα τους στη "σκοτωμένη τιμή" των 1.100 δραχμών το κιλό που τους εκβιάζουν οι έμποροι, έναντι των 1.300 που υπολογίζεται επίσημα το κόστος. Οσοι δέχτηκαν να πουλήσουν με 1.100 ή, στην καλύτερη περίπτωση, με 1.200, δηλώνουν ότι εξαναγκάστηκαν να το κάνουν, αφού βρίσκονται μπροστά σε οικονομική χρεοκοπία.

Στην Ξάνθη, από τα 35.000 αμνοερίφια που υπάρχουν στο νομό, είναι ζήτημα αν είχαν μέχρι χτες σφαγεί τα 5.000! Οπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο κτηνοτρόφος και πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Μ. Χατζηιωαννίδης, "δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από τους εμπόρους. Για τα μικρά ζώα μέχρι και 9 κιλά, δίνουν 1.200 δρχ. στο κιλό, ενώ για τα άνω των 12 κιλών πλήρωναν μόλις 1.100 δραχμές. Πέρσι πουλήσαμε 1.400 - 1.500 δρχ το κιλό". Οι έμποροι έχουν επιδοθεί σε αθρόες εισαγωγές και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, λαθραίες εισαγωγές και εκβιάζουν τους κτηνοτρόφους να πουλήσουν κοψοχρονιά... Στο χωριό Τοξότες Ξάνθης, από τα 7.000 αρνιά και κατσίκια δεν έχει πουληθεί σχεδόν τίποτε! Δυστυχώς, χάθηκε οριστικά η περίοδος των πασχαλινών γιορτών και τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, αφού θα πρέπει να προωθήσουν τα αρνιά στην αγορά το αργότερο μέχρι τον Ιούνη, πριν μεγαλώσουν.

Ιδιαίτερα για τους κτηνοτρόφους της Θράκης, είναι καθοριστικό αυτό το χτύπημα, αφού και τον προηγούμενο χρόνο υπέστησαν σημαντικές ζημιές, λόγω της προσβολής από Αφθώδη Πυρετό και Ευλογιά, που οδήγησαν σε μεγάλη μείωση του ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή και τεράστια οικονομική ζημιά στους κτηνοτρόφους, εξαιτίας της απαγόρευσης στη διακίνηση αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Δεν μπορούσαν να πουλάνε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αναγκάζονταν να θανατώνουν τα ζώα τους, ακόμη κι αυτά που δεν είχαν χτυπηθεί από τις ασθένειες και, φυσικά, δεν τους επιτρέπονταν να πουλάνε ούτε τα ζώα τους...

Κι ενώ οι κτηνοτρόφοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό λόγω αθρόων ανεξέλεγκτων εισαγωγών και της εκβιαστικής τακτικής των εμπορομεσαζόντων, την ίδια στιγμή, τα κτηνοτροφικά προϊόντα φτάνουν στην κατανάλωση σε υψηλές τιμές λόγω της αισχροκέρδειας. Ετσι, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις των κυβερνώντων για μέτρα, στην πραγματικότητα κανένα αποτέλεσμα προς όφελος παραγωγών και καταναλωτών δεν υπάρχει, ενώ καταστρέφεται και η ντόπια κτηνοτροφία...

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΡΟΔΟΠΗΣ
Δυναμική απάντηση στους εκβιασμούς των καπνεμπόρων

Αγωνιστικά συντονίζουν τα βήματά τους οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης, απέναντι στη συνεχιζόμενη τακτική εκβιασμού των καπνεμπόρων, που επιδιώκουν να αγοράσουν "τζάμπα" τα καπνά, αγνοώντας τα συμβόλαια που υπέγραψαν, υπό την ανοχή της κυβέρνησης.

Ο Νομός Ροδόπης όπως και γενικότερα η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα, αφού η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής καπνού παραμένει απούλητη, τρεις βδομάδες πριν λήξει η εμπορική περίοδος. Από ό,τι δείχνουν και τα σχετικά στοιχεία του Οργανισμού Καπνού, στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης έχει πουληθεί μέχρι τώρα μόλις το 10% περίπου της παραγωγής καπνών, ενώ ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για την ποικιλία "Μπασμάς", όπου έχει πουληθεί μετά βίας το 4,5% της παραγωγής! Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους να χάσουν οι καπνοπαραγωγοί το κοινοτικό πριμ αν δεν πουλήσουν τα καπνά και έτσι να αναγκαστούν να υποκύψουν στους εκβιασμούς των καπνεμπόρων.

Μπροστά σε όλα αυτά, με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων Μίσχου και Αρριανών, συγκεντρώθηκαν καπνοπαραγωγοί από όλα τα καπνοχώρια και συζήτησαν για την κατάσταση που διαμορφώνεται και τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν. Στα πλαίσια αυτά οι καπνοπαραγωγοί προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε δυναμικές μορφές αγώνα, ενώ σε πρώτη φάση ετοιμάζονται να συγκεντρώσουν υπογραφές διαμαρτυρίας και διεκδίκησης για την τήρηση των συμφωνηθέντων, ενώ σκέφτονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Επίσης, συναντήθηκαν με το νεοεκλεγμένο ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Ροδόπης, που είναι ο επικεφαλής της ομάδας παραγωγών και το οποίο δεσμεύτηκε να ασκήσει πιέσεις στους καπνεμπόρους.

Ο Παναγιώτης Αρμαμέντου αριστερά και ο Θανάσης Παπαϊωάννου

Αμερικανική βοήθεια για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, αναζητά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ομάδα Αμερικανών ειδικών βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του υπουργείου, ενώ στις προσεχείς μέρες θα αφιχθεί στην Αθήνα και "διυπηρεσιακή ομάδα εργασίας", η οποία θα συνδράμει την Ελληνική Αστυνομία στη βελτίωση της εκπαίδευσης των αστυνομικών και στην οργάνωση σεμιναρίων, με θέματα το οργανωμένο έγκλημα, το οικονομικό έγκλημα, τα ναρκωτικά, τις πλαστογραφίες και τις έρευνες για τις βομβιστικές επιθέσεις. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται αν ως μοντέλο αστυνόμευσης θα χρησιμοποιηθεί αυτό του Λος Αντζελες, που οδήγησε στη γνωστή εξέγερση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ