ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
Σελ. /30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οδηγίες για τη φορολογία νομικών προσώπων

Οδηγίες σχετικά με τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων, βάσει των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου, παρέχει το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην παραπάνω εγκύκλιο, με το φορολογικό νόμο επέρχονται μεταξύ άλλων και οι εξής αλλαγές:

  • Η απαλλαγή των αποκλειστικά αμιγών δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων από το φόρο εισοδήματος, η οποία προβλεπόταν από τις παλαιότερες διατάξεις, περιορίζεται πλέον μόνο στις αποκλειστικά αμιγείς δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων. Κατά συνέπεια οι υπόλοιπες αμιγείς δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις, που έχουν διαφορετικό αντικείμενο εργασιών, όπως για παράδειγμα την εκτέλεση τεχνικών έργων, έργων οδοποιίας, την εκμετάλλευση αστικών συγκοινωνιών, παραλιών, ανταλλακτηρίων συναλλάγματος, τη διεξαγωγή καλλιτεχνικών παραστάσεων κλπ. θα φορολογούνται στο μέλλον για τα κέρδη που αποκτούν με συντελεστή 35%. Τα παραπάνω έχουν εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτούν οι αμιγείς δημοτικές επιχειρήσεις από 1.1.1196 και μετά και επομένως τα κέρδη οικονομικού έτους 1997 που θα δηλώσουν μέχρι 15.5.1997 θα υπαχθούν σε φορολογία με 35%
  • Καταργούνται οι διατάξεις, βάσει των οποίων απαλλάσσονταν από το φόρο εισοδήματος δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις ορισμένων μορφών. Οι επιχειρήσεις αυτές ήταν οι εξής:

α) Οι δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις συνεταιριστικού χαρακτήρα.

β) Οι ανώνυμες εταιρίες με συνεταιρισμούς που συνιστούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων.

γ) Οι δημοτικές εταιρίες λαϊκής βάσης, οι οποίες απαλλάσσονταν από φόρο εισοδήματος για την πρώτη διετία της λειτουργίας τους.

δ) Οι ανώνυμες εταιρίες που συνιστώνται μόνο από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν και φορείς του δημόσιου τομέα με κοινές μετοχές που αντιπροσωπεύουν αθροιστικά, μέχρι το 20% του κεφαλαίου. Οι εταιρίες αυτές απαλλάσσονταν του φόρου εισοδήματος για την πρώτη 5ετία της λειτουργίας τους.

Η κατάργηση της απαλλαγής από φόρο εισοδήματος των παραπάνω επιχειρήσεων έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα που προκύπτουν από ισολογισμούς που κλείνουν την 31η Δεκέμβρη 1996 και μετά.

  • Με τις νέες διατάξεις φορολογούνται, με συντελεστή 40% τα κέρδη των ημεδαπών ανωνύμων εταιριών, των οποίων οι μετοχές κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου είναι ανώνυμες μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο, καθώς επίσης και τα κέρδη των αλλοδαπών επιχειρήσεων και οργανισμών που αποβλέπουν στην απόκτηση οικονομικών ωφελημάτων στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα των εγκατεστημένων υποκαταστημάτων αλλοδαπών ΑΕ.
  • Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος, που θα βεβαιώνεται στο εξής ειδικά για τις τραπεζικές ημεδαπές ανώνυμες εταιρίες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα θα ανέρχεται σε ποσοστό 60% (έναντι του γενικά ισχύοντος 50%) του φόρου που αναλογεί στα εισοδήματα της διαχειριστικής περιόδου που έληξε. Διευκρινίζεται ότι η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή αμιγούς συνεταιρισμού θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται με ποσοστό 50%.
"Μύρισε" Πάσχα στην αγορά τροφίμων

Αυξημένη η χτεσινή κίνηση στην αγορά με τα τρόφιμα. Απραξία στα εμπορικά καταστήματα

Πασχαλινός αέρας φύσηξε χτες στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές, έχοντας εισπράξει το ισχνό δώρο του Πάσχα, άρχισαν να κάνουν τις αγορές για το πασχαλινό τραπέζι, για να δουν βέβαια τις 70.000-80.000 δραχμές να εξανεμίζονται στο άψε σβήσε στα τελείως απαραίτητα των ημερών. Την ίδια στιγμή οι έμποροι δε θα κάνουν Πάσχα με χαμόγελα και φέτος, αφού για άλλη μια φορά ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων εμφανίζει πτώση σε σχέση με πέρσι που φτάνει μέχρι και 25%-30%,όπως λένε οι ίδιοι.

Οι τιμές στα αμνοερίφια και τα οπωροκηπευτικά, στα είδη δηλαδή που κινήθηκε κάπως η αγορά, μια και δεν είναι από αυτά που μπορεί να περιορίσει κανείς, παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες και χτες, υψηλές όμως για τις τσέπες των εργαζομένων. Ετσι, το αρνί χτες στη Βαρβάκειο πωλούνταν προς 1.800-2.000 δρχ. το κιλό και το κατσίκι προς 1.800-2.100 δρχ. και το αρνί εισαγωγής στις 1.400 δρχ. το κιλό. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία πωλούνταν προς 100-200 δρχ. παραπάνω. Τα έντερα πωλούνταν στις 800 δρχ. το κιλό και οι συκωταριές 1.400-1.500 δρχ.

Σε ό,τι αφορά τα οπωροκηπευτικά, η ντομάτα ήταν και χτες "τσιμπημένη" και πωλούνταν προς 400-475 δρχ. το κιλό, το ίδιο και τα αγγουράκια που πωλούνταν στις 190 δρχ. το ένα. Το μαρούλι πωλούνταν προς 150-200 δρχ. το ένα, τα φρέσκα κρεμμύδια 300-350,τα ξερά 220-240,τα κολοκυθάκια 400-500 δρχ., οι πατάτες 160-200 και τα λεμόνια 150-200 δρχ. Τα μήλα πωλούνταν προς 200-300 δρχ. το κιλό, τα πορτοκάλια 150 δρχ. και οι φράουλες 500-700 δρχ. το κιλό.

  • Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών οξύνει τις πρακτικές που συνδέονται με τη συγκράτηση των τιμών μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας των προϊόντων, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους. Αυτό υπογραμμίζει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) σε σχετική ανακοίνωση, όπου αναφέρει ότι και η προσφυγή στο δανεισμό, στην πιστωτική κάρτα, τεχνικές που ακολουθήθηκαν για να συντηρηθεί το επίπεδο ζωής, άρχισαν να εξαντλούν τα όριά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ, η μείωση του τζίρου κυμαίνεται στο 8%-12% στον τομέα των τροφίμων, 15%-25% στα διαρκή προϊόντα και 20%-35% στον τομέα ένδυσης. Στα είδη δώρων, παιχνίδια κλπ. η μείωση ξεπερνάει το 20%.

ΔΟΛΑΡΙΟ: Σε νέα επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε στη διατραπεζική αγορά συναλλάγματος η ισοτιμία του δολαρίου έναντι της δραχμής. Ετσι, το αμερικανικό νόμισμα θα πωλείται σήμερα έναντι 275,6 δρχ., ενισχυμένο κατά μια περίπου δραχμή σε σχέση με χτες. Ας σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους το δολάριο έχει ανατιμηθεί συνολικά πάνω από 10% στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ(1): Δυο νέα σημεία πώλησης, στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και στο Μέτσοβο, απέκτησε η Εμπορική Τράπεζα. Τα νέα καταστήματα προσφέρουν σειρά κλασικών τραπεζικών εργασιών (καταθέσεις, κίνηση κεφαλαίων, συνάλλαγμα, πιστωτικές κάρτες κτλ.), αλλά και εξειδικευμένα σύνθετα προϊόντα (ασφάλειες, μετοχές, Αμοιβαία Κεφάλαια).

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (2): Νέο κατάστημα στο Γάραζο Ρεθύμνου άνοιξε και η Ιονική Τράπεζα, στα πλαίσια του σχεδίου επέκτασης του δικτύου της, που τώρα αριθμεί 223 καταστήματα. Στο νέο σημείο πώλησης προσφέρονται όλες οι τραπεζικές εργασίες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω των θυγατρικών εταιριών του ομίλου της Ιονικής.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Τα ενημερωτικά δελτία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των εισηγμένων εταιριών "Σαράντης" και "Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου", καθώς και για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από την εταιρία "Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες Χίου", ενέκρινε το ΔΣ του Χρηματιστηρίου στην τελευταία του συνεδρίαση. Η "Σαράντης", που ειδικεύεται στο χώρο των καλλυντικών, θα προχωρήσει σε αύξηση του κεφαλαίου της κατά 3,6 δισ. δρχ., εκδίδοντας περίπου 1,5 εκατ. μετοχές στην τιμή των 2.400 δρχ. η καθεμιά και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 1 νέα προς 4 παλιές. Η "Ελληνική ΕΕΧ" θα αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 3,3 δισ. δρχ., εκδίδοντας 3,4 περίπου εκατ. μετοχές, με τιμή διάθεσης 1.900 δρχ. η καθεμιά. Δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση θα έχουν οι παλαιοί μέτοχοι σε αναλογία 3/10 μετοχές. Τέλος, το δάνειο της "Νηρέας" θα είναι ύψους περίπου 1,4 δισ. δρχ. που διαιρείται σε 568.579 ομολογίες μετατρέψιμες σε κοινές ανώνυμες μετοχές. Η αναλογία της έκδοσης είναι 10 ομολογίες για κάθε 100 μετοχές.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ: Να παραιτηθεί από τη θέση του μέλους του ΔΣ της Τράπεζας Ελλάδος ο Γ. Κυριόπουλος, που εκτός αυτού είναι πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, δήμαρχος της Καλλιθέας και πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, ζητά με ανακοίνωσή του ο σύλλογος των υπαλλήλων του ιδρύματος (ΣΥΤΕ). Ο ΣΥΤΕ καλεί τον πρωθυπουργό (!) να πάρει θέση, επικαλούμενος το ασυμβίβαστο μέλος ΔΣ κεντρικής τράπεζας - πρόεδρος ΠΑΕ.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ: Σεμινάριο Ελεγκτικής Συστημάτων Πληροφορικής διοργανώνει από 5 μέχρι 9 Μάη 1997 το εκπαιδευτικό κέντρο της Κτηματικής Τράπεζας. Το σεμινάριο απευθύνεται σε εσωτερικούς ελεγκτές επιχειρήσεων, καθώς και σε στελέχη κέντρων πληροφορικής. Στόχος του είναι για τους μεν πρώτους η κατανόηση της ιδιαίτερης σημασίας του συστηματικού ελέγχου σε περιβάλλοντα υποστηριζόμενα από πληροφοριακά συστήματα, για τους δε δεύτερους η κατανόηση των απαιτήσεων του ελέγχου και της αναγκαιότητας τεκμηρίωσης των συστημάτων.

Το ωράριο λειτουργίας εμπορικών, κρεοπωλείων και αρτοποιείων

Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σήμερα και αύριο έχει ως εξής:

  • Σήμερα Μ. Παρασκευή 25/4: 1.00 μ.μ.-7.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο 26/4: 8.30 π.μ.-3.00 μ.μ.

Τα καταστήματα του Πειραιά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, θα ανοίξουν αύριο το πρωί μισή ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 8.00 π.μ.

Τα κρεοπωλεία,σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Αθήνας - Αττικής, θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Σήμερα Μ. Παρασκευή: 1.00 μ.μ.-8.30 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο: 7.00 π.μ.-3.00 μ.μ.

Τη Δευτέρα 28 Απρίλη τα κρεοπωλεία της Αττικής θα παραμείνουν κλειστά. Τέλος, τα αρτοποιεία,όπως ανακοίνωσε η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών -Προαστίων - Περιχώρων και το Σωματείο Αρτοποιών Πειραιώς, θα διαθέσουν αύριο Μ. Σάββατο ψωμί για τρεις μέρες. Την Κυριακή του Πάσχα θα παραμείνουν ανοιχτά για ψήσιμο φαγητών από τις 8.00 το πρωί μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι και τη Δευτέρα του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά.

Στο χτεσινό ρεπορτάζ για τη συνάντηση του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ με την υφυπουργό Ανάπτυξης, στα πλαίσια του οποίου γινόταν λόγος για τον τρόπο χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γράφτηκε κάτι λάθος. Οπως θα κατάλαβε και ο τελευταίος αναγνώστης του "Ρ" - αλλά είχε γραφεί αλλιώς - δεν ήταν η ΔΗΚΕΒΕ, αλλά η ΔΑΚΜΜΕ (η παράταξη της ΝΔ στους ΕΒΕ) που σκόπιμα περιορίζει τις ευθύνες για τον περιορισμό της χρηματοδότησης των ΕΒΕ στα όρια της ασκούμενης από την κυβέρνηση πολιτικής, δίνοντας ουσιαστικά συγχωροχάρτι στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των Βρυξελλών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ