Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΟΛΑΡΙΟ: Σε νέα επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε στη διατραπεζική αγορά συναλλάγματος η ισοτιμία του δολαρίου έναντι της δραχμής. Ετσι, το αμερικανικό νόμισμα θα πωλείται σήμερα έναντι 275,6 δρχ., ενισχυμένο κατά μια περίπου δραχμή σε σχέση με χτες. Ας σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους το δολάριο έχει ανατιμηθεί συνολικά πάνω από 10% στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ(1): Δυο νέα σημεία πώλησης, στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και στο Μέτσοβο, απέκτησε η Εμπορική Τράπεζα. Τα νέα καταστήματα προσφέρουν σειρά κλασικών τραπεζικών εργασιών (καταθέσεις, κίνηση κεφαλαίων, συνάλλαγμα, πιστωτικές κάρτες κτλ.), αλλά και εξειδικευμένα σύνθετα προϊόντα (ασφάλειες, μετοχές, Αμοιβαία Κεφάλαια).

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (2): Νέο κατάστημα στο Γάραζο Ρεθύμνου άνοιξε και η Ιονική Τράπεζα, στα πλαίσια του σχεδίου επέκτασης του δικτύου της, που τώρα αριθμεί 223 καταστήματα. Στο νέο σημείο πώλησης προσφέρονται όλες οι τραπεζικές εργασίες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω των θυγατρικών εταιριών του ομίλου της Ιονικής.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Τα ενημερωτικά δελτία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των εισηγμένων εταιριών "Σαράντης" και "Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου", καθώς και για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από την εταιρία "Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες Χίου", ενέκρινε το ΔΣ του Χρηματιστηρίου στην τελευταία του συνεδρίαση. Η "Σαράντης", που ειδικεύεται στο χώρο των καλλυντικών, θα προχωρήσει σε αύξηση του κεφαλαίου της κατά 3,6 δισ. δρχ., εκδίδοντας περίπου 1,5 εκατ. μετοχές στην τιμή των 2.400 δρχ. η καθεμιά και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 1 νέα προς 4 παλιές. Η "Ελληνική ΕΕΧ" θα αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 3,3 δισ. δρχ., εκδίδοντας 3,4 περίπου εκατ. μετοχές, με τιμή διάθεσης 1.900 δρχ. η καθεμιά. Δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση θα έχουν οι παλαιοί μέτοχοι σε αναλογία 3/10 μετοχές. Τέλος, το δάνειο της "Νηρέας" θα είναι ύψους περίπου 1,4 δισ. δρχ. που διαιρείται σε 568.579 ομολογίες μετατρέψιμες σε κοινές ανώνυμες μετοχές. Η αναλογία της έκδοσης είναι 10 ομολογίες για κάθε 100 μετοχές.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ: Να παραιτηθεί από τη θέση του μέλους του ΔΣ της Τράπεζας Ελλάδος ο Γ. Κυριόπουλος, που εκτός αυτού είναι πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, δήμαρχος της Καλλιθέας και πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, ζητά με ανακοίνωσή του ο σύλλογος των υπαλλήλων του ιδρύματος (ΣΥΤΕ). Ο ΣΥΤΕ καλεί τον πρωθυπουργό (!) να πάρει θέση, επικαλούμενος το ασυμβίβαστο μέλος ΔΣ κεντρικής τράπεζας - πρόεδρος ΠΑΕ.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ: Σεμινάριο Ελεγκτικής Συστημάτων Πληροφορικής διοργανώνει από 5 μέχρι 9 Μάη 1997 το εκπαιδευτικό κέντρο της Κτηματικής Τράπεζας. Το σεμινάριο απευθύνεται σε εσωτερικούς ελεγκτές επιχειρήσεων, καθώς και σε στελέχη κέντρων πληροφορικής. Στόχος του είναι για τους μεν πρώτους η κατανόηση της ιδιαίτερης σημασίας του συστηματικού ελέγχου σε περιβάλλοντα υποστηριζόμενα από πληροφοριακά συστήματα, για τους δε δεύτερους η κατανόηση των απαιτήσεων του ελέγχου και της αναγκαιότητας τεκμηρίωσης των συστημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ