ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
Σελ. /30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικό πρωτομαγιάτικο προσκλητήριο

Σωματεία και Εργατικά Κέντρα της χώρας καλούν στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, στις 10 το πρωί, την 1η του Μάη

Λίγες μέρες πριν την Πρωτομαγιά, σωματεία και Εργατικά Κέντρα κορυφώνουν τις προετοιμασίες τους για το γιορτασμό της με ταξικά και αγωνιστικά χαρακτηριστικά, στην κατεύθυνση της αντίστασης στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, των βιομηχάνων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην Αθήνα, τα σωματεία καλούν σε ταξικό γιορτασμό και μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος.

"Η φετινή Πρωτομαγιά μάς βρίσκει αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή επίθεση του κεφαλαίου, για να πάρει πίσω ό,τι κέρδισε η εργατική τάξη, με αγώνες αιώνων και ποτάμια αίμα. Οπως το 8ωρο, το πενθήμερο, ο περιορισμός στις απολύσεις και γενικά ό,τι αφορά από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη κατάκτηση των εργαζομένων", τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Φαρμακεργατών,του Συλλόγου Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Αθήνας και της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακοβιομηχανίας Αθήνας,οι οποίεςκαλούν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

"Στόχος τους είναι η κατάργηση - συνεχίζει η ανακοίνωση - των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Τα δικά τους κέρδη όμως συνέχεια ανεβαίνουν. Μέχρι και 400% αυξήθηκαν οι τιμές τον περασμένο Αύγουστο σε ευρείας κατανάλωσης παυσίπονα, μερικά από τα οποία οι φαρμακοβιομηχανίες τα παρουσίασαν σαν καινούρια. Αλλά ικανοποιητικές αυξήσεις πήραν και για τα υπόλοιπα φάρμακα. Νέες αυξήσεις έρχονται με την καινούρια ανακοστολόγηση, όπου και πάλι οι προτάσεις της Ομοσπονδίας μας αγνοούνται απ' τους αρμόδιους. Δυστυχώς όμως αγνοούνται και απ' την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ".

"Για να αντιμετωπίσουμε τις ώρες που ζούμε, τις χειρότερες που έρχονται, ένας δρόμος υπάρχει, της στράτευσης, του αγώνα, της αντίστασης και διεκδίκησης", τονίζει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής,το οποίο καλεί στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 8.30 το πρωί.

Επίσης, τονίζεται ότι "αγωνιζόμαστε για αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για μια Ευρώπη της ειρήνης, της φιλίας, της ισότιμης συνεργασίας, της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού. Στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" απαντάμε με το δυνάμωμα των αγώνων μας, υλοποιούμε στην πράξη την απόφασή μας, ότι με νύχια και με δόντια θα βάλουμε φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης για κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης".

"Ο δρόμος της ταξικής και συλλογικής πάλης είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους σήμερα και όχι αυτός του ατομικισμού", σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων.Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και σε προσυγκέντρωση στα γραφεία του στο ΕΚΑ στις 9.00 το πρωί.

"Πιστεύουμε ότι η κατάσταση τόσο στο συνδικαλιστικό κίνημα όσο και γενικότερα μπορεί να αλλάξει μόνο με τη μαζική συμμετοχή και δράση των εργαζομένων για προάσπιση των ταξικών συμφερόντων τους, ξεπερνώντας την αδράνεια, την ηττοπάθεια", σημειώνει ακόμα το σωματείο.

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Αθηνών,καλεί τους συνταξιούχους του κλάδου να πάρουν μέρος στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα "για μια αγωνιστική απάντηση στην αντισυνταξιουχική πολιτική των Βρυξελλών που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση". Ο σύνδεσμος τονίζει ότι για την υπεράσπιση των κατακτήσεων των συνταξιούχων ακολουθεί "το μόνο δρόμο που απόμεινε, το δρόμο της αποφασιστικής ασταμάτητης αγωνιστικής ενότητας των συνταξιούχων και εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα".

"Στη χώρα μας η κυβέρνηση, χέρι χέρι με τους βιομήχανους, εφαρμόζει πιστά την πολιτική που χαράζουν στην ΕΕ, εξαπολύει πρωτοφανή επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, με τη στήριξη των κομμάτων που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ", τονίζει στην προκήρυξή του το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου,το οποίο καλεί τους εργαζόμενους στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο. Χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις προβάλλουμε τον ταξικό, ενωτικό, διεκδικητικό χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς".Επίσης, το ΕΚΖ χαιρετίζει την πρωτοβουλία των συνδικάτων της Αθήνας για τη διοργάνωση της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα και αποφάσισε να την ενισχύσει οικονομικά.

Οι συγκοινωνίες

Την 1η Μάη οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ κάνουν στάση εργασίας και τα λεωφορεία δε θα κινηθούν από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 7 το πρωί και από τις 10 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" θα κάνουν στάση εργασίας από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε να πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς.

Τα ΗΛΠΑΠ θα πραγματοποιήσουν στάση από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 7 το πρωϊ

"Αφισοκυνηγητό" και στην Αθήνα

Για "αφισοκυνηγητό" καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή της Αθήνας σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών,αφού - όπως αναφέρει - ενώ"το βράδυ της Τετάρτης μέλη του σωματείου πραγματοποίησαν αφισοκόλληση στο κέντρο της Αθήνας για την Πρωτομαγιά, έχοντας προηγηθεί και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την άλλη μέρα το πρωί δεν υπήρχε καμία από τις αφίσες που είχαν τοποθετηθεί!".

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα: "Τα συνδικάτα δε φιμώνονται. Καταγγέλλουμε αυτό το γεγονός και καλούμε τα σωματεία να ενεργοποιηθούν και να απαντήσουν στο γεγονός αυτό με ένταση του αγώνα τους. Καλούμε, επίσης, τα σωματεία του Δήμου να πάρουν θέση και να καλέσουν τα μέλη τους να απειθαρχούν σ' αυτές τις ενέργειες".

Ζητά και "ρέστα"!

Ζητάει και τα "ρέστα" ο ιδιοκτήτης της κλινικής "Ασκληπιείο Αθηνών",ο οποίος ενώ εξακολουθεί ανεξέλεγκτος να παραβιάζει την εργατική νομοθεσία, χτες κατέθεσε και αίτηση για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων εναντίον των 33 εργαζομένων της κλινικής που πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, ζητώντας... να απομακρυνθούν από το χώρο έξω από την κλινική, όπου βρίσκονται καθημερινά! Ζητάει ακόμα να επιβληθεί πρόστιμο ενός εκατομμυρίου στον καθένα και ποινή φυλάκισης ενός έτους!

Και αυτά, ενώ παράνομα απέλυσε 17 από τους 33 κατά τη διάρκεια της επίσχεσης, μεταξύ των οποίων και τα εφτά μέλη του ΔΣ του Σωματείου, δεν έχει καταβάλει δεδουλευμένα πολλών μηνών και το Δώρο του Πάσχα. Να σημειωθεί ακόμα ότι δεν έχει κολλήσει και τα ένσημα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κι έτσι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εισπράξουν το επίδομα ανεργίας. Μετά από παρέμβαση του προέδρου της Ομοσπονδίας Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Β. Τουμπέλη,του γγ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρικού και του Χρ. Κατσώτη,μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ, καταβλήθηκε στους εργαζόμενους έκτακτο βοήθημα από τον ΟΑΕΔ ύψους 150.000 δραχμών.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι παρά την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους, καμιά από τις αρμόδιες υπηρεσίες στις οποίες έχουν προσφύγει δεν έχει παρέμβει.

Απεργία στο "Ακρον - Ιλιον - Κρυστάλ"

Σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποιούν από χτες οι εργαζόμενοι του "Ακρον - Ιλιον - Κρυστάλ",διεκδικώντας δεδουλευμένα τριών μηνών και το Δώρο του Πάσχα. Είναι η δεύτερη απεργία των εργαζομένων μέσα σε μια βδομάδα, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνέχιση και ένταση των κινητοποιήσεών τους, αν δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Χτες, μάλιστα, κατέθεσαν και μήνυση εναντίον του εργοδότη Γ. Κουτσόγιωργα.

Στο μεταξύ οι προμηθευτές του καταστήματος προχωρούν σε κατασχέσεις και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι ο ιδιοκτήτης χρωστάει τεράστια ποσά σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, δημιουργεί ανησυχία στους εργαζόμενους για το αν θα συνεχίσουν να εργάζονται για πολύ καιρό ακόμα. Κοντά στους εργαζόμενους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Αυδής.

Στη Χίο

ΧΙΟΣ.-

Ούτε στη Χίο "άντεξαν" η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ στο ΝΤ της ΑΔΕΔΥ την πρόταση της ΕΣΑΚ για αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Παράλληλα, αρνήθηκαν ακόμα και το δικαίωμα ομιλίας στην ΕΣΑΚ, καθώς επίσης τη συμμετοχή Τούρκου συνδικαλιστή στην εκδήλωση, με τη δικαιολογία "εξωτερική πολιτική μπορεί να κάνει μόνο η κυβέρνηση"!

Ετσι, επιτροπή συνδικαλιστών αποφάσισε να καλέσει τους εργαζόμενους του νησιού σε αγωνιστικό ταξικό ενωτικό γιορτασμό στην πλατεία Βουνακίου στις 10 πμ,όπου - εκτός των άλλων - θα χαιρετήσει εκπρόσωπος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Εργατών.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ της ΕΣΑΚ τονίζει: "Σε μια περίοδο που ξεδιπλώνεται μια πρωτοφανής κυβερνητική επίθεση ενάντια στο βιοτικό επίπεδο, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, η πραξικοπηματική και αντισυνδικαλιστική ενέργεια των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και αυτής του ΣΥΝ, δυναμιτίζει την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος". "Η Πρωτομαγιά - συνεχίζει - δεν τιμάται με μνημόσυνα και πανηγυρικούς δεκάρικους, αλλά με την καθημερινή συνεπή αγωνιστική στάση υπέρ των εργαζομένων".

Οι προσυγκεντρώσεις

Εξι προσυγκεντρώσεις έχει ορίσει η Επιτροπή για το Γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα.

- Στην Ομόνοια για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, το δημόσιο και τη βιομηχανία.

- Στην πλατεία Κάνιγγος για τους οικοδόμους, τους λογιστές και τους εργαζόμενους στον επισιτισμό.

- Στην πλατεία Κλαυθμώνος για τους συνταξιούχους.

- Στα Προπύλαια καλούν οι επιτροπές νέων εργαζομένων, το Συντονιστικό νυχτερινών μαθητών, το Συντονιστικό μαθητών, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.

- Στους Στύλους του Ολυμπίου Διός για τους εργαζόμενους από τα νοτιοανατολικά προάστια.

- Στην πλατεία Ρηγίλλης για τους εργαζόμενους από τα βορειοανατολικά προάστια.

  • Σε προσυγκέντρωση στην Ομόνοια καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες η ΔΗΚΕΒΕ για την Πρωτομαγιά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ