ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
«Ανάπηρη» πολιτική λειτουργίας

Επιστολή διαμαρτυρίας του προσωπικού προς τον υπουργό Υγείας

Οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΙΑΑ είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται το χέρι βοήθειας απ' τους συγγενείς των ασθενών
Οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΙΑΑ είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται το χέρι βοήθειας απ' τους συγγενείς των ασθενών
Την έντονη αγανάκτησή τους για την απαράδεκτη, όπως χαρακτηρίζουν, κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ), εκφράζει με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας το νοσηλευτικό προσωπικό του Ιδρύματος.

Αιτία αυτής της κατάστασης είναι οι μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού, βοηθητικού, αλλά και σε άλλες ειδικότητες, προσωπικού όπως φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές λογοθεραπευτές κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του. Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση πρόσληψη 20 ανδρών νοσοκόμων, λόγω της ιδιαιτερότητας των περιστατικών, 25 ΔΕ νοσηλευτριών, 20 ΤΕ νοσηλευτριών, 5 ΠΕ νοσηλευτριών και 20 βοηθών θαλάμων. Την άμεση επίσης πρόσληψη 15 φυσιοθεραπευτών, έξι εργοθεραπευτών, δύο λογοθεραπευτών, δύο ψυχολόγων, δέκα κοινωνικών λειτουργών, 20 τεχνικών ορθοπεδικών βοηθημάτων για τη νοσηλευτική αναβάθμιση του Κέντρου και την καλύτερη νοσηλεία των ασθενών.

Παράλληλα, ζητούν την αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως ανθυγιεινού για να προσμετρηθεί στα συντάξιμα χρόνια, ειδικό ωράριο και προσαύξηση στο μισθό καθώς και γενναία αύξηση των μισθών τέτοιας που να καλύπτει τις βιοτικές τους ανάγκες και θα αναγνωρίζει έμπρακτα την προσφορά τους στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

H κατάσταση αυτή, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στην επιστολή τους, δεν πάει άλλο και η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Δεν μπορεί στο φιλότιμο και μόνο των εργαζομένων να στηρίζεται η λειτουργία τέτοιων κέντρων. Την κύρια ευθύνη, επισημαίνουν, τη φέρνει η πολιτική του υπουργείου Υγείας, που σμικρύνει τα κονδύλια που απορροφά η Υγεία και η Πρόνοια και προειδοποιούν πως, αν δεν παρθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων τους, θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους.

Το ΕΙΑΑ είναι το μοναδικό Κέντρο αποκατάστασης της χώρας και διαθέτει τα 124 από τα 190 κρεβάτια, που διαθέτει συνολικά η χώρα και που είναι όλα εγκατεστημένα στην Αθήνα. Στο ΕΙΑΑ νοσηλεύονται βαριά περιστατικά, όπως κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, παραπληγίες και τετραπληγίες από κακώσεις της σπονδυλικής στήλης ή άλλες παθήσεις, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ακρωτηριασμοί κ.λ.π.

Οι ασθενείς, αφού αντιμετωπιστούν στην υπεροξεία φάση σε κάποιο άλλο νοσοκομείο πηγαίνουν στο ΕΙΑΑ, για να νοσηλευτούν στις κλινικές αποκατάστασης, με τελικό στόχο την απόκτηση των μεγαλύτερων δυνατών κινητικών δυνατοτήτων και την επανένταξη των ασθενών στην οικογένεια, την εργασία και την κοινωνία.

Η τεράστια όμως έλλειψη προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας για το ίδιο το προσωπικό (ένας άνδρας νοσοκόμος για όλα τα τμήματα με τους 124 ασθενείς) με αποτέλεσμα η οικογένεια του ασθενή να επιβαρύνεται ψυχικά και οικονομικά για την περιποίησή του, αλλά και ο ίδιος ο ασθενής να επηρεάζεται αρνητικά στην πορεία της αποκατάστασής του. Για παράδειγμα, λόγω της έλλειψης φυσιοθεραπευτών (υπάρχουν οι μισοί από όσους χρειάζεται το ίδρυμα) οι ασθενείς να κάνουν μισή ώρα φυσικοθεραπεία την ημέρα, ενώ το καλοκαίρι λόγω των αδειών κάνουν μισή ώρα ανά δύο ημέρες.

ΠΑΡΚΟ ΡΙΖΑΡΗ
Σιωπηρή συνέργεια του δημάρχου στην καταστροφή

Να πάρει θέση για το έγκλημα της καταστροφής του Πάρκου Ριζάρη, που ολοκληρώνεται σήμερα με την ψήφιση στη Βουλή των τερατωδών όρων δόμησης, εκεί, του αγνώστου περιεχομένου μουσείου της κ. Γουλανδρή, καλεί τον δήμαρχο, Δ. Αβραμόπουλο, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Με ανακοίνωσή της, η «Συμπαράταξη» καταγγέλλει τον δήμαρχο, πως «αποφεύγει να παρέμβει στο θέμα είτε επειδή συμφωνεί με την καταστροφή του Πάρκου Ριζάρη, είτε επειδή δε θέλει να συγκρουστεί με την κυβέρνηση». Χαρακτηριστικά σημειώνει πως και στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου αναμενόταν να τεθεί - και τέθηκε - το θέμα της καταστροφής του Πάρκου Ριζάρη (που παραχωρήθηκε δωρεάν στο Ιδρυμα Γουλανδρή για να φτιάξει το μουσείο), ο Δ. Αβραμόπουλος απουσίαζε από τη συζήτηση των προ ημερησίας διάταξης θεμάτων. «Προσήλθε μόνον στο τέλος, όταν συζητήθηκε το ...κεφαλαιώδες για το μέλλον της Αθήνας και των κατοίκων της ζήτημα, ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα κάνει εκλογικό κέντρο στο Σύνταγμα!», τονίζει χαρακτηριστικά η «Συμπαράταξη», στην ανακοίνωσή της.

Το ζήτημα είχε επισημάνει, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης», Λεων. Αυδής, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «ο δήμαρχος οφείλει, έστω και περιορίζοντας τις διπλωματικές υπερτοπικές, διακρατικές και διηπειρωτικές δραστηριότητές του, να πάρει θέση για τα μεγάλα ζητήματα της πόλης, και πρώτα - πρώτα για το δημόσιο χώρο που καταστρέφεται ή ευτελίζεται και για τον ελεύθερο και αδόμητο χώρο που τείνει να εξαφανιστεί». Χαρακτηριστικά, ο Λεων. Αυδής είχε τονίσει: «Θα έπρεπε ο δήμαρχος να φυλάξει την ενεργητικότητά του για να υπερασπίσει κοινωνικά αγαθά. Δεν μπορεί να απαλλοτριώνονται οι δημόσιοι χώροι και να σιωπά».

«Η σιωπή του δημάρχου είναι συνέργεια στην επιδρομή της κυβέρνησης κατά των ελεύθερων χώρων και τους περιβάλλοντος της πόλης», καταλήγει η «Συμπαράταξη» στην ανακοίνωσή της.

Θυμίζουμε πως για το θέμα του Πάρκου Ριζάρη η «Συμπαράταξη» είχε παρέμβει πριν τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, με αφορμή την τροπολογία της κυβέρνησης, στην οποία θεσπίζονταν οι όροι δόμησης για το Πάρκο Ριζάρη. «Χαρακτηριστικό για τις ιεραρχήσεις της κυβέρνησης και για το βαθμό της υποταγής της στις ιδιωτικές επιθυμίες είναι το γεγονός ότι ενώ για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης που θα στεγάσει αρχαιολογικούς θησαυρούς προβλέπεται εμβαδόν 15.000 τ.μ., για την ιδιωτική συλλογή της κ. Γουλανδρή προβλέπεται εμβαδόν 25.000 τ.μ. Η Δημοτική Αρχή, όμως, αν δε συνεργεί, πάντως αποφεύγει να αντιδράσει», υπογράμμιζε χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή της η «Συμπαράταξη».

Κρίθηκε επιεικώς φορέας του ΕΪΤΖ

Με επιείκεια έκρινε χτες το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας έναν φορέα του ΕΪΤΖ, που ήταν κατηγορούμενος για «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη» εις βάρος του ανήλικου παιδιού φίλου του. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 χρόνων και 10 μηνών, αλλά έδωσε ανασταλτική δύναμη στην έφεσή του, λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, ώστε να παραμείνει εκτός φυλακής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το 1995 ο καταδικασθείς είχε πετάξει κάτω το ηλικίας 23 μηνών βρέφος του φίλου του, με συνέπεια να το τραυματίσει. Για την πράξη αυτή, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον είχε καταδικάσει πρωτόδικα σε 3 χρόνια φυλάκιση.

Αναβλήθηκε η δίκη των νεαρών

Αναβλήθηκε για μεθαύριο Πέμπτη η δίκη στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών των 10 νεαρών, που συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο στο κέντρο της πόλης, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης συμπαράστασης στους κρατουμένους Κ. Καρπούζο και Π. Κατσίλα. Οι τελευταίοι κάνουν απεργία πείνας από τις 18 Γενάρη, ζητώντας την αντικατάσταση της προσωρινής τους κράτησης με περιοριστικούς όρους.

Μετέφεραν λαθρομετανάστες

Είκοσι πέντε Αλβανούς λαθρομετανάστες πιάστηκαν να μεταφέρουν χθες το μεσημέρι στη χώρα μας δύο Αλβανοί υπήκοοι, που προηγουμένως είχαν κλέψει φορτηγό αυτοκίνητο της εταιρίας Κουτσουράδη ΟΕ που έχει έδρα την Αθήνα. Οι δύο δράστες συνελήφθησαν στη Νέα Νικόπολη Κοζάνης. Πρόκειται για τους Βεζο Ουρίμ 28 ετών και Μέλο Νικολίν 28 ετών, οι οποίοι ανέλαβαν τη μεταφορά των 25 συμπατριωτών τους έναντι 55.000 δρχ. για κάθε έναν.

Σε ανάκριση συνεργάτιδα του ασφαλιστή Βογιατζή

Μια και το «αφεντικό» έχει γίνει από καιρό άφαντο, «φεσώνοντας» δεκάδες πολίτες, που του εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους για να τα «παίξει» στο Χρηματιστήριο, η αστυνομία συνέλαβε τη συνεργάτιδά του Αννα Λάμπρου και την οδήγησε χτες στην 27η τακτική ανακρίτρια Αθηνών, που χειρίζεται την υπόθεση, προκειμένου να απολογηθεί. Η γυναίκα ζήτησε και πήρε προθεσμία, ενώ, όπως δήλωσε, έχει πέσει και η ίδια θύμα του ασφαλιστή και αφεντικού της Γιώργου Βογιατζή, ο οποίος, παρά τις διαβεβαιώσεις των συνηγόρων του, δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί ενώπιον της ανακρίτριας, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την εξαπάτηση των πελατών του. Εναντίον του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη, το ύψος της οποίας φτάνει τα 230 εκατ. δρχ.

Στο μεταξύ, η ανακρίτρια έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά της συζύγου του Βογιατζή, δικηγόρου Βασιλικής Ζεγκίνη, μετά τη μήνυση που κατέθεσε εις βάρος της το ζεύγος Στέλιος και Δάφνη Χρυσοχόου για απάτη αξίας 34 εκατ. δρχ.

Σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών

Δύο σπείρες δραστών που εισήγαγαν και διακινούσαν στη χώρα μας μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών εξαρθρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το μεσημέρι του Σαββάτου συνελήφθησαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης δύο συνεργάτες, ο Αχμέτ Σαμπρί και ο Λαυρέντ Χόχνα, όταν αυτοί προσπάθησαν να πουλήσουν σε αστυνομικό σε προσυμφωνημένη συνάντηση τρία κιλά χασίς έναντι 630.000 δραχμών. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση, ο Σαμπρί προμηθευόταν τις ναρκωτικές ουσίες από τον Χόχνα, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν 43 μικροδέματα με ηρωίνη βάρους 200 γραμμαρίων, δύο πιστόλια, 8 φυσίγγια και κατασχέθηκαν.

Επίσης τις βραδινές ώρες της Κυριακής εντοπίστηκαν στην περιοχή των Μαλγάρων κινούμενοι προς τη Θεσσαλονίκη με Μερσεντέζ δύο Αλβανοί υπήκοοι για τους οποίους υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι εισήγαγαν και διακινούσαν στη χώρα μας ναρκωτικές ουσίες. Κατά τον έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητο βρέθηκε κρύπτη στο θόλο της μπροστινής δεξιάς ρόδας, η οποία διαπιστώθηκε ότι περιείχε δύο δέματα ηρωίνης με 531 και 525 γραμμάρια αντίστοιχα. Ακόμη στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4.700.000 δρχ., οι οποίες προέρχονταν από πωλήσεις ηρωίνης της τελευταίας ημέρας, 240 λίρες Αγγλίας, 500 Γερμανικά μάρκα, τραπεζικά και χρηματοοικονομικά έγγραφα συνολικού ποσού άνω των 10.000.000 δρχ.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση οι δύο δράστες Αργκίλε Νάκα και Κάστριοτ Τζάνο το τελευταίο διάστημα κινούνταν ανενόχλητοι στη χώρα μας, αφού προηγουμένως είχαν εισαγάγει δεκάδες φορές ναρκωτικές ουσίες τα οποία έκρυβαν στο εσωτερικό πολυτελών αυτοκινήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ