Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
«Ανάπηρη» πολιτική λειτουργίας

Επιστολή διαμαρτυρίας του προσωπικού προς τον υπουργό Υγείας

Οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΙΑΑ είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται το χέρι βοήθειας απ' τους συγγενείς των ασθενών
Οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΙΑΑ είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται το χέρι βοήθειας απ' τους συγγενείς των ασθενών
Την έντονη αγανάκτησή τους για την απαράδεκτη, όπως χαρακτηρίζουν, κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ), εκφράζει με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας το νοσηλευτικό προσωπικό του Ιδρύματος.

Αιτία αυτής της κατάστασης είναι οι μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού, βοηθητικού, αλλά και σε άλλες ειδικότητες, προσωπικού όπως φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές λογοθεραπευτές κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του. Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση πρόσληψη 20 ανδρών νοσοκόμων, λόγω της ιδιαιτερότητας των περιστατικών, 25 ΔΕ νοσηλευτριών, 20 ΤΕ νοσηλευτριών, 5 ΠΕ νοσηλευτριών και 20 βοηθών θαλάμων. Την άμεση επίσης πρόσληψη 15 φυσιοθεραπευτών, έξι εργοθεραπευτών, δύο λογοθεραπευτών, δύο ψυχολόγων, δέκα κοινωνικών λειτουργών, 20 τεχνικών ορθοπεδικών βοηθημάτων για τη νοσηλευτική αναβάθμιση του Κέντρου και την καλύτερη νοσηλεία των ασθενών.

Παράλληλα, ζητούν την αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως ανθυγιεινού για να προσμετρηθεί στα συντάξιμα χρόνια, ειδικό ωράριο και προσαύξηση στο μισθό καθώς και γενναία αύξηση των μισθών τέτοιας που να καλύπτει τις βιοτικές τους ανάγκες και θα αναγνωρίζει έμπρακτα την προσφορά τους στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

H κατάσταση αυτή, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στην επιστολή τους, δεν πάει άλλο και η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Δεν μπορεί στο φιλότιμο και μόνο των εργαζομένων να στηρίζεται η λειτουργία τέτοιων κέντρων. Την κύρια ευθύνη, επισημαίνουν, τη φέρνει η πολιτική του υπουργείου Υγείας, που σμικρύνει τα κονδύλια που απορροφά η Υγεία και η Πρόνοια και προειδοποιούν πως, αν δεν παρθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων τους, θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους.

Το ΕΙΑΑ είναι το μοναδικό Κέντρο αποκατάστασης της χώρας και διαθέτει τα 124 από τα 190 κρεβάτια, που διαθέτει συνολικά η χώρα και που είναι όλα εγκατεστημένα στην Αθήνα. Στο ΕΙΑΑ νοσηλεύονται βαριά περιστατικά, όπως κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, παραπληγίες και τετραπληγίες από κακώσεις της σπονδυλικής στήλης ή άλλες παθήσεις, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ακρωτηριασμοί κ.λ.π.

Οι ασθενείς, αφού αντιμετωπιστούν στην υπεροξεία φάση σε κάποιο άλλο νοσοκομείο πηγαίνουν στο ΕΙΑΑ, για να νοσηλευτούν στις κλινικές αποκατάστασης, με τελικό στόχο την απόκτηση των μεγαλύτερων δυνατών κινητικών δυνατοτήτων και την επανένταξη των ασθενών στην οικογένεια, την εργασία και την κοινωνία.

Η τεράστια όμως έλλειψη προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας για το ίδιο το προσωπικό (ένας άνδρας νοσοκόμος για όλα τα τμήματα με τους 124 ασθενείς) με αποτέλεσμα η οικογένεια του ασθενή να επιβαρύνεται ψυχικά και οικονομικά για την περιποίησή του, αλλά και ο ίδιος ο ασθενής να επηρεάζεται αρνητικά στην πορεία της αποκατάστασής του. Για παράδειγμα, λόγω της έλλειψης φυσιοθεραπευτών (υπάρχουν οι μισοί από όσους χρειάζεται το ίδρυμα) οι ασθενείς να κάνουν μισή ώρα φυσικοθεραπεία την ημέρα, ενώ το καλοκαίρι λόγω των αδειών κάνουν μισή ώρα ανά δύο ημέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ