ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Απρίλη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ
Σαράντα μέρες μακριά μας

Στις 30 Απρίλη συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ.

Εφυγε για το τελευταίο του ταξίδι ο άνθρωπος, ο αγωνιστής που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στο ΚΚΕ και το λαό της χώρας. Το κενό για μας, για όλους είναι δυσαναπλήρωτο. Οι μνήμες πολλές. Αφησε πίσω τα βιβλία του, τα καλλιτεχνικά του έργα, που μας τον θυμίζουν καθημερινά.

Δεν μπορεί πια να προσφέρει στο Κόμμα και στους αγώνες του. Αυτό ήθελε πάντα. Ακόμη και στη διάρκεια της δίμηνης πάλης στα νοσοκομεία, έλεγε συνέχεια: "Θέλω να ζήσω για το Κόμμα". Για το Κόμμα, στο οποίο δόθηκε ολόψυχα, χωρίς να επιδιώκει κάποιο όφελος. Μοναδική "ανταμοιβή" οι πολύχρονες εξορίες, οι φυλακές, τα βασανιστήρια.

Κι όμως κέρδισε πολλά. Την αγάπη των συντρόφων και φίλων, των επώνυμων και ανώνυμων. Την αναγνώριση, το σεβασμό και την τιμή.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του και για την ονομαστική του γιορτή, την Τετάρτη, 30 Απρίλη στις 12 το μεσημέρι στον τάφο του, στο Νεκροταφείο Καισαριανής, θα διαβαστεί τρισάγιο.

Καλούμε τους συναγωνιστές και φίλους του να παραβρεθούν.

Προσφέρουμε στο κόμμα, το ΚΚΕ, που από τις γραμμές του αγωνίστηκε 65 χρόνια, 150.000 δρχ.

Η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Γιάννα

Τα παιδιά του Χρήστος, Δημήτρης, Νίκος, οι νύφες και τα εγγόνια του

* Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του αγαπημένου μας Γιώργου Τρικαλινού και για την ονομαστική του γιορτή, προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 20.000 δρχ.

Αφησε πίσω μεγάλο πολιτικό και καλλιτεχνικό έργο.

Θα τον θυμούμαστε και θα τον τιμούμε.

Σταύρος και Κατίνα Ζορμπαλά

Με αφορμή την Ανάσταση

Του Μ. ΜΕΡΑΚΛΗ

Καθαρά ανοιξιάτικη είναι η γιορτή της Ανάστασης, μια από τις πολλές μυστικοποιημένες περιπτώσεις του εποχικού κύκλου, με το (φαινομενικό) θάνατο της φύσης το χειμώνα και την ανάστασή της την άνοιξη. Πεθαίνει ο Ιησούς και ανασταίνεται. Πέθαιναν και ανασταίνονταν και οι άλλοι "βλαστικοί" θεοί, οι θεοί της βλάστησης και της γονιμότητας στους λατρευτικούς μύθους των λαών. Ετσι ο δικός μας παλαιός Διόνυσος. "Οπως οι ομόλογοι βλαστικοί θεοί, γράφει ο Λεκατσάς, ο Διόνυσος είναι ένας Θνήσκων Θεός, που πεθαίνει και που ανασταίνεται κάθε χρόνο". Ετσι και ο "ανατολικός θνήσκων θεός" Αδωνις (της Φοινίκης αρχικά), που ανασταινόταν και αυτός. Ετσι και ο Οσιρις των Αιγυπτίων. Ομοιώματά τους βρίσκαμε έως πρόσφατα και σε επιβιώσεις λαϊκής λατρείας στον αγροτικό χώρο, εξωεκκλησιαστικές, έστω και αν μετατοπίζονταν χρονικά, είτε γιατί είχε λησμονηθεί η αρχική ανοιξιάτικη διάστασή τους είτε γιατί τοποθετούνταν σε άλλες, ειδικότερες "ενάρξεις" περιόδων της παραγωγής. Μια τέτοια περίπτωση αποτελούσε ο "Λειδινός" στην Αίγινα (το έθιμο τελούσαν στη γιορτή της Υψωσης του Σταυρού). Εφτιαχναν ένα ομοίωμα ανθρώπου με τονισμένα τα γεννητικά όργανα, το έραιναν οι γυναίκες με λουλούδια και τα παιδιά το έπαιρναν και πήγαιναν να το κηδεύσουν, ενώ το μοιρολογούσαν, μ' ένα μοιρολόι εντούτοις που προανάγγελλε ευφρόσυνα την ανάστασή του: "Ηρθε η ώρα να μας φύγεις, / πάαινε στο καλό, / και με το καλό να έρθεις/ κι όλους να μας βρεις γερούς, / Λειδινέ μου, Λειδινέ μου...". Αυτός ο παράξενος επιτάφιος θρήνος, που περικλείει μέσα του αξεχώριστα και προαναγγέλλει και προεξοφλεί τη βεβαιότητα της ανάστασης του πεθαμένου θεού, είναι που δίνει σ' όλες αυτές τις εκδηλώσεις το χαρμόσυνο χαρακτήρα και αποτελεί ένα παράδειγμα κορυφαίας διαλεκτικής, μοναδικά επιβλητικής, μέσα στην ποιητική περιένδυσή της, όπως την πραγματοποιούν οι λατρευτικοί μύθοι.

Είναι εξάλλου εξαιρετικά "διαθέσιμη" πλέον αυτή η διαλεκτική θανάτου και ανάστασης και προσφέρεται σαν ένα περιεκτικό πολιτισμικό και ιστορικό σχήμα, που εισδέχεται και τονώνει και διάφορες άλλες "προσδοκίες αναστάσεως". Πόσες φορές οι Ελληνες δεν εναπόθεσαν κι ένα άλλο νόημα, για άλλην ανάσταση στην ευχή που διατύπωναν τέτοιες μέρες σε δύσκολους καιρούς: "Καλήν Ανάσταση"!

Δεν ξέρω αν μια τέτοια μεταφορική ευχή μπορούν να κάνουν με βάσιμη προσδοκία οι άνθρωποι - όχι μόνο οι Ελληνες - σήμερα, για ένα κόσμο που είναι προορισμένος να πεθάνει, όχι όμως και να αναστηθεί. Και για να μη θεωρηθεί ότι με διακατέχει αγιάτρευτη, νοσηρή απαισιοδοξία, σημειώνω πως εννοώ αυτό που λέω ως εξής: ο κόσμος αυτός, που πεθαίνει, θα αναστηθεί αλλιώς,θα είναι ένας άλλος κόσμος!

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αμοιβαία σκλήρυνση

Βήματα πίσω και από την Αγκυρα, η οποία προβάλλει μαξιμαλιστικές θέσεις

Τα "βήματα" της ελληνοτουρκικής "προσέγγισης", προσκρούουν, όπως γίνεται φανερό, σε γνωστά - ανυπέρβλητα όμως - εμπόδια. Ετσι, λοιπόν, λίγο οι αντιδράσεις των "32" στην Αθήνα, λίγο η επισφαλής ισορροπία στο πολιτικό σκηνικό της Αγκυρας, φαίνεται πως καθορίζουν την πορεία των εξελίξεων προς το αδιέξοδο.

Η Αγκυρα, όπως ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση ο "έντιμος μεσάζοντας", όπως χαρακτηρίζει την ολλανδική προεδρία ο Θ. Πάγκαλος, αξιώνει δέσμευση από την Αθήνα για μη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, προκειμένου να εξελιχθεί η διαδικασία μέσω των επιτροπών. Ταυτόχρονα, η Αγκυρα αξιώνει, και δέσμευση για την άρση του βέτο για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προκειμένου να αποδεχτεί την κοινή θέση των εταίρων στο Συμβούλιο Σύνδεσης. Η "σκλήρυνση" της Αγκυρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, ήταν αναμενόμενη και οφείλεται στο έντονο πολιτικό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη στη γειτονική χώρα και αποσκοπεί στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Μια προσεκτική παρατήρηση των εξελίξεων στην τουρκική πολιτική σκηνή πείθει ότι η συγκυρία δεν προσφέρεται για βήματα καλής θέλησης, καθώς στην προσπάθεια παραμέρησης του Ερμπακάν η τουρκική εξωτερική πολιτική οχυρώνεται πίσω από τις γνωστές σκληρές της θέσεις.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να επισημανθεί, η υπαναχώρηση της Αθήνας από τα συμφωνηθέντα στη Μάλτα μεταξύ Παπανδρέου και Οϊμέν για τη συγκρότηση των Επιτροπών. Η ελληνική κυβέρνηση, κάτω από το κλίμα των αντιδράσεων που προκλήθηκαν στο εσωτερικό, έσπευσε να περιορίσει τη "δικαιοδοσία" της επιτροπής, περιορίζοντας ταυτόχρονα και τις όποιες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί.

Με αυτά τα δεδομένα, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν προοπτικές για την πραγματοποίηση ουσιαστικών εξελίξεων. Οι προοπτικές αυτές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα αναδειχτούν όταν ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διεργασίες στην Τουρκία και θα εμφανιστεί στο προσκήνιο η αμερικανική διπλωματία.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
Ληξιαρχική πράξη θανάτου της ΤΑ

Πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Και αιρετοί της Χαλκιδικής αντιτίθενται στα διοικητικά μέτρα της κυβέρνησης

"Δε δεχόμαστε το πρόγραμμα "Ιωάν. Καποδίστριας". Δε συμφωνούμε να υπογράψουμε τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των κοινοτήτων μας. Αντίθετα, θα ενημερώσουμε τους συνδημότες μας και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποτρέψουμε την κατάργηση των κοινοτήτων μας και την ερήμωση των χωριών μας".

Αυτό τονίζουν περισσότεροι από τριάντα κοινοτάρχες του Νομού Χαλκιδικής, σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών και την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Οι αιρετοί, ακολουθώντας το παράδειγμα συναδέλφων τους απ' όλη τη χώρα, αντιτίθενται στα σχέδια της κυβέρνησης για αναγκαστικές, χωρίς κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Επιπλέον, κάνουν σαφή τη διαφωνία τους με την προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Ενωσης, που αποδέχεται άκριτα τα κυβερνητικά σχέδια, αποδεικνύοντας την απόσταση που τη χωρίζει από αυτούς που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί.

Οι αιρετοί επισημαίνουν, αναφορικά με το πρόγραμμα των αναγκαστικών συνενώσεων, ότι δεν πρόκειται για "προτάσεις για την ανασυγκρότηση της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης", αλλά για ειλημμένη κυβερνητική απόφαση,"αφού αυτό διακηρύσσεται από όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες και απλά με το "διάλογο" επιχειρείται να εμφανιστεί ότι η κατάργηση των κοινοτήτων γίνεται με την έγκριση των εκπροσώπων τους".

Στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, ότι οι αντιρρήσεις κοινοταρχών στις αναγκαστικές συνενώσεις είναι ελάχιστες, απαντούν λέγοντας πως αν οι κοινότητες ήθελαν τις συνενώσεις, η κυβέρνηση δε θα χρειαζόταν να τις επιβάλλει αναγκαστικά. Συνεχίζουν, πως "τους ισχυρισμούς αυτούς μόνο σαν αυθαιρεσία, παραλογισμό και υποτίμηση της νοημοσύνης των κοινοταρχών και του λαού μπορεί να χαρακτηρίσει κανένας".

Υπογραμμίζουν ότι αν προχωρήσουν τα κυβερνητικά σχέδια, οι κοινότητες που θα καταργηθούν θα οδηγηθούν στην ερήμωση. Συμπληρώνουν πως "το πρόγραμμα "Ιωάν. Καποδίστριας", που κατ' επανάληψη αναφέρει ότι μεταξύ άλλων αποσκοπεί να μας ευθυγραμμίσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν μπορεί να αντιστρατεύεται στην επιταγή της για μείωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας στο 9%, από το περίπου 22% που είναι σήμερα. Και η μείωση του αγροτικού πληθυσμού δε γίνεται με την αναγέννηση, αλλά με την παραμέληση των χωριών".

Οι αιρετοί σημειώνουν, εξάλλου, πως "το πρόγραμμα καταλογίζει στις κοινότητες ανικανότητα να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και έτσι προσπαθεί να δικαιολογήσει την κατάργησή τους, αλλά αποσιωπά το γεγονός ότι την αποκλειστική ευθύνη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΤΑ τη φέρει η πολιτεία, με την αυθαίρετη παρακράτηση πόρων της, που προσεγγίζουν το ένα τρισεκατομμύριο δραχμές και με τη γενικότερη κακομεταχείριση των ΟΤΑ, που στοχεύει στη μετατροπή τους σε μηχανισμούς εξασφάλισης εκλογικής πελατείας".Τέλος, απαιτούν από την κυβέρνηση να μην επιμείνει στις αναγκαστικές συνενώσεις, αναφέροντας πως η κατάργησή τους είναι και αντισυνταγματική και ζητούν να αποδώσει στους ΟΤΑ όλο το προϊόν των φόρων, που επιβάλλονται υπέρ αυτών και η κεντρική διοίκηση το παρακρατά αυθαίρετα.

Συνάντηση του ΚΚΕ με τον υπ. Εξωτερικών

Συνάντηση θα έχουν την Παρασκευή, 2 του Μάη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ με τον υπουργό Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλο,προκειμένου να ενημερωθουν για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η συνάντηση, που ζητήθηκε από το ΚΚΕ, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών στις 12 το μεσημέρι.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΡΑΡΗΓΑ
Στη Διοίκηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης

Επίσκεψη στη Διοίκηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης στο Σκαραμαγκά θα πραγματοποιήσει την Κυριακή του Πάσχα, η Αλέκα Παραρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 12 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ