ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Απρίλη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Απεργίες και κατακτήσεις

Καθώς θα κυματίζουμε, την Πρωτομαγιά, τις κόκκινες σημαίες - το κόκκινο έχει ταυτιστεί να συμβολίζει την αγωνιζόμενη εργατιά - στις συγκεντρώσεις, στις πορείες, στις απεργίες, μαθαίνουμε στο καμίνι της ταξικής πάλης, την ιερή παράδοση: "Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με αγώνες".

Η προαναφερόμενη παρακαταθήκη διαφυλάχτηκε και μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά, εκ ζώσης πείρας ήρθε γνήσια σε μας τους νεότερους, με την ευχή να τη διατηρήσουμε και με την υπόσχεση να την παραδώσουμε στην επόμενη γενιά ατόφια, όπως την παραλάβαμε.

Οι αγώνες της εργατιάς έχουν μέσα τους ό,τι πιο ωραίο, ευγενικό και ελεύθερο, ό,τι πιο τίμιο, για να κάνουν τη ζωή καλύτερη και πιο ευτυχισμένη, στο να γίνουν πράξη οι γραφές της Δικαιοσύνης, που δεν είναι μισή, αλλά ολόκληρη και ακούει στο όνομα της κατάργησης της μισθωτής δουλείας.

Σε εποχές κοινωνικών ανακατατάξεων, το δίκαιο των καταπιεσμένων αναγνωρίζεται και διακηρύσσεται, αλλά πάντα στο ακέραιο δεν εφαρμόζεται.

Υπάρχουν τα παραδείγματα της αμερικάνικης ανεξαρτησίας, της Γαλλικής Επανάστασης.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο τροχός της ιστορίας πάει πάντα μπροστά -και ας προσπαθούν οι αστοί να μας πείσουν για το αντίθετο - η λαϊκή πλειοψηφία τον ωθεί και όχι η μειοψηφία των εκμεταλλευτών.

Η μπολσεβίκικη επανάσταση, τα μεγαλουργήματά της, παρά την τροπή της καταστροφής των κοινωνικών επιτευγμάτων της νέας κοινωνίας μετά το 1989, ουδέποτε πρόκειται να παραγραφούν όσο υπάρχουν της "Γης οι κολασμένοι", θα συνεχίζουν να την εμπνέουν και να καλλιεργούν τη νέα συνείδηση, για να πάρει πάλι σάρκα και οστά το δίκιο του εργάτη.

Το ελληνικό εργατικό κίνημα χαρακτηρίζεται αειθαλές, καταφέρνει να διατηρεί τη φυσιογνωμία του, έστω και αν παροδικά υπερισχύουν στις συνδικαλιστικές του οργανώσεις πρόσωπα, εξαντλημένα από την πνοή που διαπνέει τους εργαζόμενους στους τόπους δουλιάς. Η θέληση υπάρχει, η αγρανάπαυση σιγά σιγά παραχωρεί τη θέση της σε έδαφος έτοιμο για το αλέτρισμα.

Οι εργατικοί αγώνες πέτυχαν, γιατί διακρίθηκαν, όχι για τη στενότητα των αιτημάτων τους, αλλά γιατί στηρίχτηκαν στην ενότητα της εργατικής τάξης, στην ωριμότητα των διεκδικήσεων και τις πολιτικές προκλήσεις της εποχής. Σε μια περίοδο άνθησης των ιδεών του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, καρπός της πάλης των κομμουνιστών, οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα παραμέρισαν ταχύτατα τον επονομαζόμενο εργατοπατερισμό της δεκαετίας του '70, που έδινε λόγο στους εργοδότες, και πέρασαν στα επίσημα κείμενα, θέσεις, που πριν λίγο καιρό η γνωστοποίησή τους ισοδυναμούσε με διώξεις.

Στο 22ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, το Δεκέμβρη του 1983, στην εισήγηση που παρουσιάστηκε στους αντιπροσώπους, γραφόταν:

"Το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό σημαίνει πρώτα από όλα κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο".

Οι κομμουνιστές, ύστερα από πολύχρονους αγώνες, είχαν βάλει τη σφραγίδα τους, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η υπεροχή των ιδεών της κοινωνικής ισότητας, της κατάργησης των εξουσιαστικών δικαιωμάτων της εργοδοσίας πάνω στους εργαζόμενους, εξήγειρε και επιτάχυνε τότε την άνοδο των ταξικών αγώνων. Αλλος παράγοντας που επέδρασε ήταν και η αυτοθυσία χιλιάδων εργατών και συνδικαλιστών, εμπνευσμένων με οράματα ισότητας και πιστών οπαδών των ταξικών ιδεών.

Το απεργιακό κίνημα, με σημείο αναφοράς την τελευταία εικοσαετία, εντυπωσίαζε για τη μαζικότητά του και το δυναμισμό του και αυτά τα χαρακτηριστικά τα απόκτησε παράλληλα με το φούντωμα του ινδάλματος της νέας κοινωνίας, το οποίο μετέφεραν ελπιδοφόρα και με συνέπεια στους εργαζόμενους οι κομμουνιστές. Οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης αλληλοεξαρτώνται εν είδει "κοινωνικού νόμου" με τους αγώνες, τουλάχιστον αυτό μας επιτρέπει να το ισχυριστούμε σαν επιπρόσθετο στοιχείο και η παράλληλη διαδρομή τους.

Αποτέλεσμα είναι, την περίοδο αυτή να σημειωθούν μεγάλες αλλαγές.

Οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, ακόμα και στα πιο μεγάλα καλοφυλαγμένα εργοστάσια, όπως τη ΜΟΤΟΡ - ΟΪΛ, την ΠΕΤΡΟΛΑ, την ΕΤΜΑ, κατάφεραν να εισχωρήσουν. Χιλιάδες συνδικαλιστικά στελέχη, που είχαν απολυθεί από τη δουλιά τους γιατί πρωτοστατούσαν στην ίδρυση συνδικαλιστικών οργανώσεων και στην οργάνωση απεργιών, επαναπροσλήφθηκαν και γύρισαν με το κεφάλι ψηλά.

Τα μεροκάματα και οι μισθοί συνδέθηκαν κατά αρκετό ποσοστό με το κόστος ζωής.

Το δικαίωμα της απεργίας κατοχυρώθηκε από τις διώξεις και τις απαγορεύσεις, το λοκ - άουτ της εργοδοσίας (κλείσιμο εργοστασίου ως εκβιασμό σε απεργιακές κινητοποιήσεις) τέθηκε εκτός νόμου.

Ψηφίστηκε νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καταργώντας τον απεχθή 3239/55 που θεωρούσε τις αγωνιστικές προοδευτικές οργανώσεις ως μη αντιπροσωπευτικές της θέλησης των εργαζομένων και τις αποστερούσε από το δικαίωμα σύναψης συμβάσεων, ενώ οι αποφάσεις τους για κινητοποιήσεις μπορούσαν να παραπεμφθούν στα δικαστήρια για να κριθούν "παράνομες και καταχρηστικές".

Μεγάλη κατάκτηση ήταν και η επικύρωση της 135ης ΔΣΕ, η οποία έφερνε τις Εργοστασιακές Επιτροπές στις επιχειρήσεις και αποτελούσε το πρώτο κύτταρο της συνδικαλιστικής δράσης και ανάχωμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία και διευθυντική υπεροψία.

Οι θετικές μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις στερέωσαν και εξύψωσαν το ηθικό των εργαζομένων. Τους τόνωσαν την αυτοπεποίθηση και περιέλαβαν με εμπιστοσύνη τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σήμερα, τα πράγματα παρουσιάζονται διαφορετικά.

Ομως, όσα ελέχθησαν δεν είναι μια χαμένη ιστορία.

Είναι μαγιά για το καλύτερο και το ανώτερο.

Προκύπτει η μεγάλη ανάγκη διασφάλισης των μεγάλων κατακτήσεων.

Ωριμάζουν οι συνθήκες για προώθηση νέων αλλαγών βελτίωσης της θέσης των εργαζομένων, που η επιβολή τους προϋποθέτει εμπνευσμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ικανές να ανταποκριθούν στα κελεύσματα των καιρών και να ηγηθούν αγώνων, σταθερά προσανατολισμένων στη σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο και τους μηχανισμούς του.

Τελευταία, η εργατική τάξη γίνεται μάρτυρας της επίθεσης "φιλίας" της κυβέρνησης, η οποία κάνει λόγο για τον "κοινωνικό διάλογο", θέλοντας να περιτυλίξει με ωραία λόγια τα μέτρα που έχει κατά νου σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης, της λυδίας λίθου, των εργατικών κατακτήσεων, αποτέλεσμα σκληρών και αιματηρών συγκρούσεων. Ας θυμηθούμε την εξέγερση των εργατών της Θεσσαλονίκης το Μάη του 1936, τους αγώνες στη Γερμανία κατά του καγκελάριου Βίσμαρκ...

Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενοι διαχειριστές, προσπαθούν να καλύψουν την αιτία των προβλημάτων, θέλουν να κρύψουν ότι γίνονται εμπορικοί αντιπρόσωποι των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Θολώνουν τα νερά, τα βαλτώνουν, για να σπρώξουν πιο εύκολα εκεί μέσα τους εργαζόμενους.

Ισχυρίζονται ότι θέλουν να δώσουν λύση στο ασφαλιστικό σύστημα που αντιμετωπίζει προβλήματα και κρύβουν ότι αυτοί είναι οι φταίχτες και οι κυβερνητικές διορισμένες διοικήσεις, καθώς και τα πλοκάμια των πολυεθνικών του φαρμάκου. Αγνοούν τις προτάσεις των συνδικάτων, τη θέση τους να είναι αυτοδιοικούμενα από τους ίδιους ασφαλισμένους τα Ταμεία τους.

Χρόνια τώρα, κάνουν λόγο για χιλιάδες θέσεις εργασίας, επιδοτούν τους εργοδότες, τους χαρίζουν δισεκατομμύρια, χρησιμοποιούν τους ανέργους σαν "μπαμπούλες" για να φοβίζουν τους εργαζόμενους, για να ανατρέψουν το ωράριο, τις συμβατικές εργασιακές σχέσεις. Οι "κόποι" τους δεν πήγαν χαμένοι, κατάφεραν σε λιγοστές περιπτώσεις να περάσουν τη μερική απασχόληση, να καθιερώσουν λιγότερες ώρες εργασίας και μειωμένες αποδοχές, αλλά το αδιέξοδο έγινε φανερό στους εργαζόμενους, ότι αυτές δεν μπορεί να είναι οι σύγχρονες εργασιακές σχέσεις, οικοδομημένες σε ληστρικά συστήματα εκμετάλλευσης.

Η "μεγάλη ιδέα" της άρχουσας τάξης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι το "μάννα εξ ουρανού" αμφισβητείται, αφού οι μεγάλες υποσχέσεις της παραμένουν ξεκρέμαστες. Το δικαίωμα της εργασίας, πηγή της δημιουργίας και της ανάπτυξης του ανθρώπου, στερείται από 18.000.0000 άτομα και συνεχώς αυξάνει. Οι φτωχοί πληθαίνουν και τέτοιοι θεωρούνται, με βάση τα εισοδηματικά στατιστικά στοιχεία, όσοι αδυνατούν να ζήσουν αξιοπρεπώς και ξεπερνούν στα κράτη - μέλη της τα 50 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα, περίπου το 1/4 του εργατικού δυναμικού αμείβεται με μηνιαίες αποδοχές των 100 χιλιάδων δραχμών... Από τους 300 χιλιάδες επίσημα άνεργους, ένα μικρό ποσοστό επιδοτείται, ενώ οι υπόλοιποι είναι εγκαταλειμμένοι στο έλεος του θεού...

Τι περισσότερα να προσθέσει κανείς για να φωνάξει ότι το εκμεταλλευτικό σύστημα, που αφέντης είναι το κεφάλαιο και σκλάβος ο εργαζόμενος, αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία της κοινωνικής καταπίεσης;

Οι ιδέες των κομμουνιστών για την κοινωνική απελευθέρωση των εργαζομένων όχι μόνο δεν έσβησαν, αλλά είναι ολοζώντανες, η πραγματικότητα τις αναζωογονεί.

Οι εργατικοί αγώνες επιζητούν την πνοή τους.

Και τότε θα έρθει η ώρα, που πολλοί θα τρίβουν τα μάτια τους από τις νέες μεγάλες κατακτήσεις της εργατικής τάξης, της αδούλωτης εργατιάς.

Βαγγέλης ΓΙΑΝΝΟΣ

ΠΑΣΟΚ
Ανώδυνα εσωκομματικά παιχνίδια

Πλήθος ερωτηματικών και σεναρίων, για τις επιδιώξεις και τους "απώτερους" στόχους της, προκάλεσε η κίνηση των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ γύρω από το θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Είναι βέβαιο ότι η κίνηση αυτή για μια σειρά λόγους, κυρίως λόγω του αριθμού των βουλευτών που υπέγραψαν το κείμενο, ενόχλησε την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, η οποία, με τη σειρά της, επιχείρησε να την υπονομεύσει με διάφορους τρόπους. Η κυβέρνηση ενοχλήθηκε και γιατί η κίνηση εκδηλώθηκε σε μια στιγμή που δρομολογούσε επίσημα, με τη συνάντηση στη Μάλτα των Γ. Παπανδρέου - Ο. Οϊμέν, το διάλογο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανταποκρινόμενη στις υποδείξεις και ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η κίνηση των "32" δεν αλλάζει, βέβαια, τη γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης, για να δοθεί μια "διέξοδος" στις σχέσεις με την Αγκυρα - στη βάση βέβαια που έχουν υποδείξει οι ΗΠΑ - αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να την αγνοήσει. Εξίσου βέβαιο είναι ότι θα επιχειρήσει να αφοπλίσει και εξουδετερώσει την κίνηση των βουλευτών και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι "καθησυχαστικές" διαβεβαιώσεις τόσο του Κ. Σημίτη όσο και των Πάγκαλου - Κρανιδιώτη.

Οσον αφορά την ουσία της "ένστασης", που καταγράφουν με το προσεκτικά διατυπωμένο κείμενό τους οι "32", είναι φανερό ότι συνιστούν επιστροφή στην "παραδοσιακή" θέση του ΠΑΣΟΚ, η οποία αποτελεί την άλλη όψη της πολιτικής που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση Σημίτη. Η γραμμή "δεν κάνω κανένα διάλογο με την Τουρκία", όσο και αν φαντάζει παράδοξο, δεν είναι αντίθετη από τη γραμμή της "βήμα προς βήμα προσέγγισης", στη βάση των αμερικανικών υποδείξεων. Είναι συμπληρωματική και κινούνται στην ίδια λογική. Και οι δύο "εκδοχές" της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ καθορίζονταν από τα σχέδια των ισχυρών συμμάχων και δεν υπηρετούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να "διευθετήσουν" τις "διαφορές" με βάση τα σχέδια των "συμμάχων", όπως π. χ. τα περιβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το Αιγαίο. Ο διάλογος πάνω σε αυτά ποτέ δε σταμάτησε, τώρα μάλιστα γίνεται πιο συστηματικός, αλλά οι "32" δε βρήκαν να πουν καμία κουβέντα γι' αυτό.

Οι "32" δεν κάνουν καμία αναφορά στο ρόλο των ΗΠΑ, παρόλο που είναι πασίγνωστο ότι συντηρούν με κάθε μέσο τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο και αρνούνται πεισματικά να αναγνωρίσουν την ελληνική κυριαρχία στα Ιμια. Ο περιορισμός του θέματος στον ηγεμονισμό και τις επεκτατικές βλέψεις της Αγκυρας καθόλου δε δυσκολεύει τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Αντίθετα, μπορεί περίφημα να της προσφέρει ορισμένα χρήσιμα "διαπραγματευτικά χαρτιά".

Εσωκομματική κινητικότητα

Από την άλλη, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι η κίνηση των "32" επηρεάζει το εσωκομματικό τοπίο και στο ΠΑΣΟΚ. Αν και είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για συγκρότηση εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο αποτελεί ένα βήμα σε μια τέτοια πορεία. Η επίκληση των λεγόμενων εθνικών θεμάτων αποτελούσε πάντα έναν καλό λόγο για τη συγκρότηση εσωκομματικών κινήσεων, αλλά και κομμάτων. Η επίδειξη υπερπατριωτισμού είναι μια καλή βάση και προϋπόθεση για τέτοιες κινήσεις. Και βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι συσπειρώθηκαν τόσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη βάση, ανεξάρτητα αν δεν υπάρχει "ομοιογένεια" στις απόψεις τους.

Μπορεί, προς το παρόν, η κίνηση των "32" να μην έχει αναδείξει τον επικεφαλής της, ωστόσο - σύμφωνα με πληροφορίες - μεταξύ των βουλευτών υπάρχει μια διαρκής συνεννόηση, πράγμα που προσδίδει σε αυτή έναν οργανωμένο χαρακτήρα. Πολλοί από τους εμπλεκόμενους βουλευτές υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει συνέχεια στις παρεμβάσεις τους και θα επεκταθεί και σε άλλα - πλην "εθνικών" - ζητήματα. Εδώ ακριβώς είναι που έγκειται η αγωνία της κυβέρνησης. Μήπως, δηλαδή, η κίνηση των βουλευτών "διαφωνήσει" και με οικονομικές της επιλογές, τον "κοινωνικό διάλογο" και ό,τι αυτός συνεπάγεται. Ομως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει προηγούμενο που να δικαιολογεί τους φόβους της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος. Αντίθετα, σύσσωμοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα του Μάαστριχτ και ψηφίζουν τα αντιλαϊκά νομοσχέδια.

Χρειάζεται όμως να επισημανθεί άλλη μια παράμετρος για την ολοκλήρωση της εικόνας, η οποία αφορά τη στάση του συγκροτήματος Λαμπράκη. Ουσιαστικά το συγκρότημα, μέσω των "Νέων", δικαιολόγησε πλήρως και κάλυψε την κίνηση των "32". Ιδού ορισμένοι από τους χαρακτηρισμούς της εφημερίδας: Πρόκειται για "σημαντικό κείμενο" - (σ. σ. αυτό των "32") - "έπραξαν αυτό που τους υπαγόρευε το καθήκον τους", η κίνησή τους αποτελεί "υβρίδιο αντιπολίτευσης", ενώ επέκριναν την κυβέρνηση για τη "σύγχυση" που δημιουργεί η στάση της.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση και η πολιτική της δεν κινδυνεύει από τους "32". Η εσωκομματική αντιπολίτευση στο κυβερνών κόμμα μπορεί να υπάρχει και να "φουντώνει" και έχει σχέση με την εκφρασμένη λαϊκή αντίδραση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την προοπτική να δυναμώνουν οι αγώνες. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Κάθε "σοβαρό" κόμμα εξουσίας μπορεί να αξιοποιεί την εσωκομματική "αντιπολίτευσή" του, ακριβώς για να εκτονώνει και αφομοιώνει, στο βαθμό του δυνατού, ανεπιθύμητες λαϊκές αντιδράσεις. Και η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι το πιο ανώδυνο κανάλι. Αλλά τα σχέδια επί χάρτου δεν προκύπτουν πάντα στη ζωή...

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Οταν οι διασπαστές φωνάζουν για ενότητα

Δεν είναι πλέον είδηση αλλά ένα σημαντικό γεγονός, ότι η φετινή ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ θα γιορταστεί στο Σύνταγμα, με πρωτοβουλία δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας αλλά και ομοσπονδιών και εκατοντάδων συνδικαλιστών και συνδικαλιστριών.

Δεν είναι, επίσης, είδηση ότι η απόφαση αυτών των σωματείων για την ανάγκη της πρωτοβουλίας ύψωσε φωνές από τους κάθε λογής υποταγμένους στην άρχουσα τάξη συνδικαλιστές ηγέτες για ενότητα και διάσπαση. Ποιοι ενώνουν και ποιοι διασπούν; Αλλά και ποιους ενώνουν και ποιους διασπούν; Αυτό δεν μπαίνει κανείς, απ' αυτούς τους ηγέτες που απεχθάνονται τους αγώνες, στον κόπο να το απαντήσει. Αυτοί, που σχετίζουν, αν δεν ταυτίζουν, το συμφέρον της τάξης την οποία υποτίθεται εκπροσωπούν, με την ύπαρξη και τη δράση του κεφαλαίου, που αντιπαραθέτουν στην ταξική αλληλεγγύη, την ταξική ειρήνη και τον κοινωνικό εταιρισμό, θυμήθηκαν ξαφνικά την ενότητα! Την ενότητα υποταγής στην αστική τάξη και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, αφού σέρνουν το συνδικαλιστικό κίνημα στο τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου" για την ανατροπή των κατακτήσεών του.

Τα σωματεία, που πήραν την πρωτοβουλία της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, δεν ξεχωρίζουν την ενότητα της εργατικής τάξης από την ενότητα στη δράση για τα πραγματικά ταξικά της συμφέροντα και όχι γι' αυτά που προωθούν οι συνδικαλιστές οι οποίοι ανήκουν στους πολιτικούς εκφραστές των μονοπωλίων.

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ απαιτεί περιεχόμενο

Το περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς είναι διεκδικητικό, ταξικό, ενωτικό, διεθνιστικό, αντικυβερνητικό, ενάντια στο κεφάλαιο και τις γενικότερες επιδιώξεις του, αλλά και με περιεχόμενο και μορφή έντονα κριτική προς τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Η τακτική των σωματείων και των ομοσπονδιών, να οργανώσουν τη δική τους πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, σηματοδοτεί με ουσιαστικό και συμβολικό τρόπο την ανάγκη της σκληρής ταξικής και ανειρήνευτης πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στους εχθρούς της, από όπου και αν προέρχονται αυτοί. Δίνει το στίγμα του ταξικού πόλου μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, που μεγαλώνει, δυναμώνει και φιλοδοξεί να αγκαλιάσει το σύνολο της εργατικής τάξης.

Κατηγορούνται, λοιπόν, όσοι πήραν αυτή την πρωτοβουλία αλλά και όσοι τη στηρίζουν, ότι είναι διασπαστές και υπονομευτές της ενότητας της εργατικής τάξης. Οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και όσοι τη συνθέτουν (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΙΝΗΣΗ) κάνουν πως ξεχνούν ότι η εργατική τάξη είναι ήδη βαθιά διασπασμένη. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, λόγω των απαράδεκτων εργασιακών σχέσεων που επιβάλλονται στους χώρους δουλιάς, και αμέσως μετά, με τον απαραίτητο "ρεαλισμό", "νομοθετώντας και αυτόν το ρεαλισμό", οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ τον κάνουν σημαία τους, βάζουν, δηλαδή, το χέρι τους σ' αυτή τη βαθιά και μεγάλη διάσπαση.

Οι εργαζόμενοι είναι χωρισμένοι σε πλήρους και μερικής απασχόλησης, σε ωρομίσθιους και εποχιακούς, μιας μέρας, μιας ώρας εργαζόμενους, σε εργαζόμενους με το κομμάτι, σε ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΥΣ - είδος για χρήση δηλαδή -, τα δε Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης είναι εργαλεία δημιουργίας εργαζομένων τρίτης ταχύτητας, είναι εργαλεία υποβάθμισης και βαθιάς διάσπασης της εργατικής τάξης. Κοντά σ' αυτά καλό θα είναι να μην ξεχνάμε τις "σοσιαλιστικές" θεωρίες περί τεμπέληδων στο δημόσιο, περί "υπογείων" και "ρετιρέ", που χρησιμοποιήθηκαν για να διασπούν τους εργαζόμενους.

Ποια ήταν η ουσιαστική αντίσταση απέναντι στο κεφάλαιο και την κυβερνητική πολιτική τους από αυτούς που τολμούν να μιλούν για διάσπαση; Ηταν αντίσταση προτάσεων "ρεαλισμού" και αποδοχής, εντέλει, της ουσίας όλων των μέτρων που διασπούν την εργατική τάξη.

Οσοι πήραν την πρωτοβουλία για το γιορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα, αλλά και όσοι στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία, διασπούν τη λογική του μονόδρομου και των κοινωνικών εταίρων, αφού η εργατική τάξη έχει μπροστά της το δικό της δρόμο, δίπλα της συμμάχους (μικρούς και μεσαίους αγρότες, ΕΒΕ) και απέναντί της ταξικούς αντιπάλους και εχθρούς.

Ενότητα της εργατικής τάξης! Αυτήν οι κομμουνιστές δεν την ψάχνουν στο λεξικό ούτε της δίνουν ετυμολογικό περιεχόμενο.

Η ενότητα της εργατικής τάξης είναι ΜΙΑ από τις προϋποθέσεις για την προώθηση των ΜΕΓΑΛΩΝ της στόχων. Η βαθιά, ουσιαστική συνείδηση της ενότητας, που θα τη χειραφετήσει από το κεφάλαιο και όλους τους υποταχτικούς του, δεν καταχτιέται με την κοινή στέγη των συνδικάτων και των συνδικαλιστών. Η ενότητα της εργατικής τάξης δεν μπορεί να οικοδομηθεί μέσα από την πάλη και διαμαρτυρία γενικά ή μόνο με την οργανωτική ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν μπορεί να οικοδομηθεί με την προβολή και διεκδίκηση αιτημάτων μικρών, περιορισμένων, καθημερινών και ρεαλιστικών (του ρεαλισμού που έχει επιβάλλει το κεφάλαιο).

Η ουσιαστική ενότητα μπορεί να επιτευχθεί με την ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και την ανάδειξη των υπευθύνων, ταυτόχρονα με την ενωτική δράση όλων των εργαζομένων.

Αυτή η αντιπαράθεση πρέπει να στρέφεται προς το κεφάλαιο, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν και πρέπει να επιδιώκεται σε όλα τα μέτωπα πάλης. Διαφορετικά ο αγώνας γενικά και αόριστα, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και πυρά προς το κεφάλαιο, αποπροσανατολίζει, δημιουργεί αυταπάτες, αφοπλίζει την εργατική τάξη από τα ουσιαστικά όπλα της που συνθέτουν στέρεα την ενότητά της.

Με βάση αυτά τα στοιχεία οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με τον τρόπο που τοποθετήθηκαν απέναντι στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, συνέβαλαν στον αφοπλισμό της, συνέβαλαν στην ουσιαστική διάσπασή της και ας πίνουν νερό στο όνομα της ενότητας, και ας τη χρησιμοποιούν ως όρο εκατό φορές τη μέρα.

Στις σημερινές συνθήκες το σύνθημα "προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε" έχει ξεχωριστή αξία, αλλά εξίσου μεγάλη αξία έχει και η ανάγκη για την αποκάλυψη, το ξεσκέπασμα και τον πόλεμο στους εχθρούς της εργατικής τάξης και μάλιστα σ' αυτούς που προέρχονται από τους ίδιους τους κόλπους της.

Στις σημερινές συνθήκες, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί αυτές, σημαντική και βαρύνουσα προϋπόθεση για την ενότητα της εργατικής τάξης είναι η ενίσχυση της ταξικής φωνής και άποψης μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, η ενίσχυση και το βάθεμα του ταξικού πόλου μέσα σ' αυτό.

Μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι της χώρας μας θα ξεδιπλώσουν τα τιμημένα κόκκινα λάβαρα της τάξης τους, πάνω στα οποία με ξεχωριστό σεβασμό θα αποτυπώσουν τις μεγάλες αξίες της συλλογικής δράσης και συμμετοχής, της ταξικής πάλης και της ταξικής αλληλεγγύης. Αυτά θα αντιπαραθέσουν στην ταξική συνεργασία, στη συναίνεση και την υποταγή.

Στη δε τυφλή υπακοή απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις πολυεθνικές, που τους καλούν η κυβέρνηση και οι θιασώτες του Μάαστριχτ και της καπιταλιστικής ενοποίησης, θα αντιπαραθέσουν τη στάση της ταξικής ευθύνης, της αξιοπρέπειας, την κοινή δράση και αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Χριστίνα ΤΣΕΝΤΟΥΡΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ