ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Μ' αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας"

Κάτω από τα ξεδιπλωμένα πανό των συνδικάτων στο συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι συζητούν και απαιτούν αγωνιστική συνέχεια

Κάτω από τα ξεδιπλωμένα πανό των συνδικάτων την περασμένη Πέμπτη στην πλατεία Κάνιγγος, οι συζητήσεις οδηγούσαν σ' ένα συμπέρασμα. Σ' αυτό που συμπύκνωνε το σύνθημα που ακούστηκε ξανά και ξανά: "Μ' αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας".

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ήταν εκεί, απαιτώντας - όπως είπε ο Γ. Ιωαννίδης πρόεδρος του Συνδέσμου τους - κατώτερο μισθό 175.000 δραχμές, νομοθετικά κατοχυρωμένη ΑΤΑ. Ο Δ. Χαρός από την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων,με τη σειρά του τόνισε ότι ο κλάδος διεκδικεί, εκτός των άλλων αιτημάτων, που θέτει γενικά το συνδικαλιστικό κίνημα, την αλλαγή του νόμου που αύξησε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τους εισερχόμενους στον κλάδο από το '93 και μετά. Η Πάτρα Περαντώνη,γραμματέας του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο αίτημα για κλαδική πολιτική. Και οι τρεις συνδικαλιστές συμφώνησαν ότι για την ικανοποίηση των αιτημάτων χρειάζεται συντονισμένος, μαζικός αγώνας.

Οι οικοδόμοι πάντα στην "πρώτη γραμμή" και όπως τόνισε ο Α. Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, συνεχίζουν τον αγώνα με απεργία στις 12 Δεκέμβρη."Κάθε αγώνας μας, τονίζει, να ανοίγει το δρόμο για την προώθηση και λύση των προβλημάτων μας, για τη διατήρηση των κατακτήσεών μας. Κάθε αγώνας θα δίνει απάντηση στους τρομοκρατικούς μηχανισμούς της άρχουσας τάξης, που θορυβημένη βλέπει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να δυναμώνει και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις αντεπίθεσης".

Οι εμποροϋπάλληλοι και οι βιοτέχνες ένωσαν τις φωνές τους, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν συντονισμένα τον αγώνα τους για ανθρώπινο ωράριο. Τόσο η γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Μαρία Τσαγκαράκη, όσο και ο αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ Γ. Σεμελίδης,τόνισαν ότι δε θα υποκύψουν στις ορέξεις των πολυεθνικών, θα συντονίσουν και θα εντείνουν παραπέρα τη δράση τους.

Ο Ν. Μελισσάρης,από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, χαρακτήρισε "αρχή αγώνα" για τους εργαζόμενους του κλάδου την απεργία, αφού η Ομοσπονδία έχει προκηρύξει μια σειρά κινητοποιήσεις που αρχίζουν στις 9 Δεκέμβρη, "μια και τα προβλήματα του κλάδου έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο".

Οι εργαζόμενοι της τσιμεντοβιομηχανίας "ΤΙΤΑΝ Ελευσίνας",διαδήλωσαν την αντίθεσή τους με το ξεπούλημα των ελληνικών τσιμεντοβιομηχανιών. Οπως είπε ο εκπρόσωπός τους, Ιγν. Καβαδίας,"δε θέλουμε να γίνει η Ελευσίνα και καμία άλλη περιοχή της χώρας "Λαύριο"".

Μαζική η συμμετοχή στην απεργία των εργαζόμενων στους ΟΤΑ,ο Γ. Στρατηγός γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, τόνισε: "Οι εργαζόμενοι ζητούν φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες για το δημότη στα χέρια των δήμων, ζητούν αυξήσεις μισθών και συλλογικές διαπραγματεύσεις και σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αναπτυχθούν νέοι αγώνες".

Παρόντες και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και ο πρόεδρος της Ενωσής τους, Δ. Πολυχρονιάδης,επισημαίνει την ανάγκη "οικοδόμησης ενός πανεκπαιδευτικού - παλλαϊκού μετώπου, για την αντιμετώπιση αυτής της πολιτικής".

Ο Γ. Καλομοίρης,γγ της ΟΛΜΕ, πρόβαλε ως κύριο αίτημα την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, αλλά και την αύξηση των μισθών και την κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο. Σημείωσε ακόμα ότι οι καθηγητές θα εντείνουν τον αγώνα μέχρι τη λύση των προβλημάτων τους, ενώ θα επιδιώξουν και ευρύτερο συντονισμό με άλλους εργαζόμενους.

Οι συνταξιούχοι, πρωτοπόροι στους αγώνες για συντάξεις ίσες με τα 20 ΗΑΕ, για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. "Θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή μαζί με άλλους ή και μόνοι μας", δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, Δ. Ανδρεαδάκος,τονίζοντας ότι οι αγώνες των συνταξιούχων θα κλιμακωθούν με το πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στις 10 Δεκέμβρη.

Πολύ πριν τη συγκέντρωση, στις 3 τα ξημερώματα βρεθήκαμε με τους οδηγούς λεωφορείων στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού, που συμμετείχαν καθολικά στην απεργία. Τα προβλήματα πολλά και ο εργαζόμενος Δ. Χρυσαφογιώργος,τονίζει ότι η επίλυσή τους εξαρτάται από το "αν οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούν γι' αυτά, καλώντας στον αγώνα και το επιβατικό κοινό". Ο Γ. Δικελιώτης,κατήγγειλε τον νέο προϋπολογισμό που "θα σημάνει μια νέα, χωρίς όρια, λιτότητα".

Ο γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, Κ. Κοντούλης,δήλωσε: "Στον οργανισμό μας δεν εκσυγχρονίζεται ο στόλος, έχουμε έλλειμμα 1.000 οδηγούς, ζητάμε άμεσα νομοσχέδιο για ενιαίο φορέα αστικών συγκοινωνιών. Σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας και πρέπει να είναι κοινός, γιατί κοινά είναι και τα προβλήματα, το φορολογικό, το βιοτικό επίπεδο, η εργασία".

Β. Ν.

Βδομάδα αποφάσεων για τα συνδικάτα

Μπροστά στις ευθύνες τους, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ από τα "κάτω" πυκνώνουν οι αποφάσεις, αλλά και οι πιέσεις, για τη συνέχιση και την κλιμάκωση των αγώνων, μετά την επιτυχημένη κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης

Καθοριστική θα είναι αυτή η βδομάδα σε ό,τι αφορά τους προσανατολισμούς και τις αποφάσεις των συνδικάτων, για τη συνέχεια που θα δώσουν στην επιτυχημένη πανελλαδική, πανεργατική, πανυπαλληλική απεργία της περασμένης Πέμπτης.

Αύριο συνεδριάζει η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, για να καθορίσει την ημερομηνία κήρυξης δεύτερης 24ωρης απεργίας,την οποία το Γενικό Συμβούλιο της οργάνωσης την έχει τοποθετήσει, κατ' αρχήν, στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη. Μέσα στις επόμενες μέρες, θα συνεδριάσει, επίσης, η ΕΕ της ΓΣΕΕ,ενώ έχουν ήδη διατυπωθεί προτάσεις κλιμάκωσης, μεταξύ των οποίων και η διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, καθώς και άλλες μορφές αγωνιστικής παρέμβασης και ενίσχυσης της λαϊκής δράσης.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, τα προεδρεία των δυο κορυφαίων οργανώσεων συναντώνται με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.Την ίδια στιγμή, από τα κυβερνητικά και τα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ εντείνονται οι προσπάθειες αποτροπής νέων κινητοποιήσεων, καθώς και οι προσπάθειες "αναστροφής" του κλίματος της γενικευμένης δυσαρέσκειας και αγανάκτησης με την ...κατάλληλη αξιοποίηση ορισμένων υποχρεωτικών και επί μέρους ελιγμών. Ταυτόχρονα, κλιμακώνεται η πιο υστερική συκοφαντική επίθεση σε βάρος των ξεσηκωμένων αγροτών, η στάση των οποίων τροφοδοτεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο, για την κυβέρνηση, αγωνιστικό κλίμα στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα στέλνουν σήμερα προς τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με δηλώσεις τους, συνδικαλιστές από πολλές περιοχές και κλάδους, ενώ από τα "κάτω" έχουν παρθεί, ήδη, οι πρώτες αποφάσεις.

- Πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο προετοιμάζουν πυρετωδώς όλες οι συνταξιουχικές οργανώσεις για τις 10 Δεκέμβρη.Το συλλαλητήριο θα γίνει στην Αθήνα.

- Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία έχει, ήδη, κηρύξει για τις 12 Δεκέμβρη η Ομοσπονδία Οικοδόμων,στα πλαίσια ενός γενικότερου αγωνιστικού προγράμματος.

- Ενα συνολικό απεργιακό πρόγραμμα φαίνεται να προκρίνουν οι καθηγητές, ενώ "επί ποδός" είναι και άλλοι κλάδοι του δημοσίου (υπάλληλοι υπουργείου Οικονομικών, σωφρονιστικοί, δικαστικοί...).

- Με συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις στις 10 Δεκέμβρη,η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Τουριστικά Επαγγέλματα ξεκινά ένα αγωνιστικό πρόγραμμα που θα κλιμακωθεί με απεργία και άλλες μορφές πάλης.

- Με επίκεντρο τις συλλογικές συμβάσεις, αρκετές ομοσπονδίες βρίσκονται στη φάση της προετοιμασίας προγραμμάτων δράσης, ενώ συνέχεια αναμένεται να έχει ο συντονισμός της δράσης σωματείων απ' όλη τη χώρα, ενάντια στο κλείσιμο εργοστασίων, στις απολύσεις, στην ανεργία και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

- Στη μάχη μπαίνουν πιο αποφασιστικά και οι ΕΒΕ, καθώς η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας αποφάσισε την πραγματοποίηση παναττικής συγκέντρωσης στις 9 Δεκέμβρη.

Ολοι προ των ευθυνών τους

Συνέντευξη με τον Γ. Μανωλάκο, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ

Ο Γ. Μανωλάκος,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, μας μιλά για την απεργία και τους στόχους αυτού του αγώνα, που - όπως υπογραμμίζει - πρέπει να συνεχιστεί πιο ολοκληρωμένα και αποφασιστικά.

- Εχουμε μια απεργιακή μάχη πίσω μας, που κρίθηκε επιτυχημένη. Πού οφείλεται αυτή την επιτυχία;

- Πρώτα απ' όλα, εκφράζει την αγανάκτηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Ολος αυτός ο κόσμος έχει σοβαρά προβλήματα από αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, από αυτή τη βαθιά αντεργατική πολιτική, που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Συνθήκης του Μάαστριχτ και του προγράμματος "σύγκλισης". Εκφράζει ακόμα τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, οι οποίοι, για μια ακόμα φορά, απέδειξαν ότι είναι πολύ πιο μπροστά από τη στάση συνδικαλιστικών ηγεσιών, όπου εκεί φαίνεται να πρυτανεύει η λογική του συμβιβασμού και της κοινωνικής συναίνεσης. Υπάρχει, βεβαίως, και ένας κόσμος που δεν απήργησε. Ενας κόσμος, που είναι κάτω από την μπότα του εργοδότη και φοβήθηκε να απεργήσει. Αλλά η απεργία ήταν πετυχημένη.

- Στην αντίδραση απέναντι στην οικονομική κυβερνητική πολιτική συμμετείχαν και αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες. Ο συντονισμός πού πρέπει να αναζητηθεί;

- Σε όλες εκείνες τις τάξεις και τα στρώματα, που θίγονται από αυτήν την πολιτική. Πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους αγρότες και το αντίστροφο. Πρέπει να δούμε μορφές συντονισμού με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, που χτυπιούνται άγρια, αφού αυτή η πολιτική ενισχύει το μονοπωλιακό και μεγάλο κεφάλαιο. Πρέπει να αναπτύξουμε τα μέτωπα για την υγεία και την παιδεία. Για να αποκρουστεί αυτή η πολιτική, που οδηγεί σε αδιέξοδο τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση, χρειάζεται πλατύ μέτωπο πάλης.

- Η κυβέρνηση, ήδη, αρνήθηκε να δεχτεί τα αιτήματα των εργαζομένων. Ποια πρέπει να είναι η κατεύθυνση του συνδικαλιστικού κινήματος;

- Η επιτυχία αυτού του αγώνα βάζει όλους προ των ευθυνών τους. Πρώτα απ' όλα, το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα και όλες τις δυνάμεις που δρουν στους κόλπους του. Θα επιτρέψουν οι εργαζόμενοι παλινωδίες, της ΠΑΣΚΕ ενδεχομένως ή και άλλων δυνάμεων; Νομίζω πως όχι. Ηταν τέτοια η συμμετοχή και η επιτυχία της κινητοποίησης της Πέμπτης, που πρέπει να μας οδηγήσει ένα βήμα πιο μπροστά, στη συνέχιση του αγώνα, πιο ολοκληρωμένα, πιο συντονισμένα και αποφασιστικά.

- Ενας συνεχής αγώνας, με ποια αιχμή;

- Την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Γι' αυτό πρέπει να βάλουμε σωστά αιτήματα πάλης, που να συσπειρώνουν τους εργαζόμενους. Να ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ, 7.000 δρχ. κατώτερο μεροκάματο και 175.000 δρχ. κατώτερο μισθό. Να προβάλουμε τις θέσεις μας για το φορολογικό, που είναι η καρδιά της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής. Μιας φορομπηχτικής πολιτικής για την πλειοψηφία, που μοιράζει κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο και διευρύνει τα προνόμιά του. Γι' αυτό χρειάζεται αύξηση του αφορολόγητου ορίου και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Αλλά και το ασφαλιστικό, όπου απαιτείται η σύνδεση με τα 20 ΗΑΕ των κατώτερων συντάξεων και με το 80% του μισθού των υπόλοιπων.

Γ. Φ.

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Θετικά τα μηνύματα

Κ. Πάλλης,εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Συνδικαλιστών, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων "Ιντεάλ - Στάνταρντ" και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

"Η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία ήταν αρκετά μαζική και μας δίνεται η δυνατότητα για παραπέρα κλιμάκωση. Αυτό παρά την αρνητική στάση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ) της διοίκησης του ΕΚ. Σε ό,τι μας αφορά ήδη έχουμε κάνει πρόταση στο Εργατικό Κέντρο για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου την ημέρα που θα αρχίσει η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή".

Αλέκος Καρβούνης,γενικός γραμματέας Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς: "Τα μηνύματα από την κινητοποίηση της Πέμπτης είναι πάρα πολύ θετικά. Από δω και πέρα χρειάζεται κλιμάκωση του αγώνα μέχρις ότου υπάρξει αποτέλεσμα. Για το εργατικό κίνημα το ζητούμενο είναι μια πολιτική προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των λαϊκών στρωμάτων και όχι ο ...μονόδρομος της "σύγκλισης" και των επιταγών του Μάαστριχτ, που οδηγούν το λαό και τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση".

Β. Νίκαινας,μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και μέλος της διοίκησης της ΕΤΕ - ΔΕΗ: "Τα μηνύματα που δόθηκαν απ' όλους τους χώρους είναι θετικά και αποτελούν την απαρχή για ένα νέο ξεκίνημα. Νομίζουμε ότι μόνο έτσι μπορεί να αποτραπεί η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, πιστή στις αξιώσεις των Βρυξελλών και του ΣΕΒ. Είναι σαφές ότι χρειάζεται συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων. Χρειάζεται να μπει μπροστά η ΓΣΕΕ με συγκεντρωμένο πρόγραμμα δράσης και κάτι ανάλογο πρέπει να κάνουν τα κατά τόπους ΕΚ, οι Ομοσπονδίες και βεβαίως τα σωματεία".

Δ. Θεοδώρου,γ. γ. της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Επαρχίας Θηβών: "Οι ΕΒΕ πλήττονται βαριά από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Καθημερινά κλείνουν καταστήματα, ενώ τα "φέσια" στην αγορά ανέρχονται σε εκατοντάδες δισ. δραχμές. Ενας από τους κύριους παράγοντες πτώσης του τζίρου μας είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, το κλείσιμο των εργοστασίων και η αύξηση της ανεργίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ το 1986 η δύναμη του Εργατικού Κέντρου ήταν 13.000 εργαζόμενοι, σήμερα είναι μόνο 8.000. Στην περιοχή μας αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12.000-13.000 άνεργοι. Κατά συνέπεια, το επόμενο βήμα θα είναι η συνέχιση των κινητοποιήσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ομοσπονδία μας, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το Εργατικό Κέντρο, που αποτελούμε τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και άλλοι φορείς, συμφωνήσαμε να εντείνουμε τις κινητοποιήσεις".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εφτασε ο κόμπος στο χτένι

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους και συνδικαλιστικά στελέχη σωματείων από όλες τις παρατάξεις συμφωνούν πως στην επιτυχημένη κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης πρέπει να δοθεί συνέχεια, σύμφωνη με τις αγωνιστικές διαθέσεις που αυτή κατέγραψε.

"Στον κλάδο μας - τονίζει η καπνεργάτρια Παναγιώτα Σιδηροπούλου - επικρατούν μεσαιωνικές συνθήκες. Πληρώνουν όποτε θέλουν, τρομοκρατούν, δεν καταβάλουν εισφορές και οι συνθήκες δουλιάς είναι κόλαση. Οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν, έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι".

Αυτή η 24ωρη απεργία είναι η αρχή των κινητοποιήσεων πιστεύει ο κεραμοποιός Ηλίας Σγουρίδης."Στο δικό μας το χώρο δεν ισχύει τίποτα από τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων - δηλώνει ο Σπύρος Λέσσης,πωλητής και τεχνικός σε εταιρία πληροφορικής. Οι αγώνες είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη γιατί είναι δίκαιοι".

"Βιώνουμε με τον πιο σκληρό τρόπο αυτή την ταξική και αντιλαϊκή πολιτική", προσθέτει ο Γιάννης Διδασκάλου,άνεργος δασολόγος, εργάτης σε εργολαβίες ανάπλασης χώρων και συνεχίζει: "Στον χώρο μας η μαύρη εργασία αποτελεί πλέον καθεστώς, τα μεροκάματα φτάνουν ίσα για να μη πεθάνουμε από την πείνα. Οι αγώνες πρέπει όχι μόνο να κλιμακωθούν, αλλά και να αποκτήσουν ταξικό χαρακτήρα ενάντια στην κυριαρχία του κεφαλαίου και της διεθνούς σπείρας των ιμπεριαλιστών".

Ο πρόεδρος του σωματείου της GOOD YEAR, Σωτήρης Αϊνατζής,τονίζει πως η περίοδος χάριτος προς την κυβέρνηση έχει λήξει: "Είμαστε 4,5 μήνες στους δρόμους. Θα ξανακατέβουμε στην Αθήνα και όχι για διάλογο. Αν νομίζουν πως μας έχουν ξεφορτωθεί, έχουν γελαστεί. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω εκ των πραγμάτων. Οι κινητοποιήσεις όχι μόνο πρέπει να συνεχιστούν αλλά να πάρουν και άλλες μορφές πιο δυναμικές, πιο αποφασιστικές".

Ανάλογη είναι και η άποψη του Δαυίδ Ποσοστάθη,εργαζόμενου στην ΑΡΜΟΣ ΑΕ που κατασκευάζει τον 6ο προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. "Είμαστε απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες. Ξεκινήσαμε επίσχεση εργασίας γιατί καταλάβαμε πως όσο δείχνεις ανοχή, τόσο σε υποτιμούν και σε πατάνε. Δε φτάνει ο διάλογος χρειάζονται αγώνες".

Φ. Δ.

Η "σπίθα" άναψε στην Πάτρα

Η Πάτρα της εκτεταμένης ανεργίας και της επιταχυνόμενης αποβιομηχάνισης έστειλε την περασμένη Πέμπτη σαφέστατο το μήνυμα της συνέχισης των αγώνων και αυτό επισημαίνουν συνδικαλιστές με δηλώσεις τους στο "Ρ".

Ανδρέας Μασακός (πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της "Αλουκάνκο"): "Η πολιτική της παρατεταμένης λιτότητας έχει εξαντλήσει τους εργαζόμενους, τα προβλήματα στην πόλη μας είναι ακόμα πιο διογκωμένα, λόγω της αποβιομηχάνισης. Η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση πρέπει να ευαισθητοποιήσει το Εργατικό Κέντρο, το οποίο θα πρέπει να μπει μπροστάρης στους αγώνες. Η απεργία της Πέμπτης πρέπει να αποτελέσει την αρχή".

Ντίνα Πεταλά (πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΜΙΣΚΟ): "Η κινητοποίηση της Πέμπτης απέδειξε πως, όταν το συνδικαλιστικό κίνημα μπαίνει μπροστά στους αγώνες, οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους απέναντι στον εργασιακό Μεσαίωνα, που όλο και περισσότερο νιώθουν στο πετσί τους. Από δω και πέρα είναι ανάγκη, τα εργατικά σωματεία -και όχι μόνο - να συντονίσουν τη δράση τους. Νομίζω ότι, ενόψει και της κατάθεσης του προϋπολογισμού, θα πρέπει άμεσα να οργανώσουμε νέες κινητοποιήσεις".

Γιάννης Στεφανόπουλος (γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της "Αχάια Κλάους"): "Για μας, τους εργαζόμενους της "Αχάια Κλάους", ο Δεκέμβρης είναι καθοριστικός μήνας. Θα πιέσουμε την κυβέρνηση και τους φορείς να μείνει η εταιρία ανοιχτή. Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα καθορίσουμε τη στάση μας. Στις κινητοποιήσεις μας θα ζητήσουμε τη στήριξη όλων των σωματείων, γιατί πιστεύουμε πως ο συντονισμός είναι η καλύτερη απάντηση στην επίθεση που δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι".

Φώτης Κατσικαρώνης (πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της "3Ε" ("Κόκα Κόλα") της Πάτρας): "Το θαυμάσιο είναι πως στην κινητοποίηση της Πέμπτης είχαμε μαζί μας και νεολαία και παιδιά από τα σχολεία. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος αρχίζει να αφυπνίζεται, καταλαβαίνοντας πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να βγει στους δρόμους. Πιστεύω ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι "θερμός". Πιστεύω ότι θα έχουμε εξελίξεις που θα βοηθήσουν την εργατική τάξη να βάλει φρένο στην επίθεση που δέχεται".

Σία Ψωμιάδη (πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Ιματισμού Πατρών και περιχώρων): "Αυτό που έγινε την Πέμπτη, δεν έχει ξαναγίνει. Ηταν η "σπίθα" που έχει ανάψει από τα πολλά προβλήματα που έχει ο χώρος μας. Οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα πως θέλουν τα σωματεία πλάι τους να μπαίνουν μπροστά στους αγώνες".

Ανδρέας Αντωνόπουλος (πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου): "Η πανελλαδική απεργία είχε μεγάλη επιτυχία, χάρη στη σοβαρή δουλιά που ανέπτυξαν τα σωματεία που έχουν ταξικό προσανατολισμό, ενώ, για μια ακόμα φορά, επιβεβαιώνεται η απραξία της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Η επιτυχία της απεργίας και της συγκέντρωσης, αντικειμενικά, βάζει μπροστά στις ευθύνες τους τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ώστε να κλιμακώσουν τον αγώνα. Εμείς, σαν Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, προετοιμαζόμαστε για νέα απεργιακή κινητοποίηση τις μέρες που θα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ