ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /56
ΚΕΝΗ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Εχοντες και κατέχοντες

Δ. Θ. ΛΑΓΚΑΔΙΩΤΗΣ - ΤΑΚΗΣ,Αθήνα: Με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 1997, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι είναι αποφασισμένη να μην αποκλίνει από το πρόγραμμα "σύγκλισης" της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Επίσης ότι δε θέλει να αλλάξει το κοινωνικό προφίλ του κόμματος που αντιπροσωπεύει, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ. Για να πετύχει τους σκοπούς αυτούς όμως, πρέπει να πάρει κάποια μέτρα, όπως λέει, και πρώτα απ' όλα πρέπει να πληρώσουν όλοι οι έχοντες και οι κατέχοντες, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ομως, δε μας είπε ο κ. Σημίτης ποιοι είναι οι έχοντες και ποιοι οι κατέχοντες; Διότι έχοντες μπορεί να είναι ένα 80% του ελληνικού λαού, ενώ οι κατέχοντες πόσοι είναι άραγε; Και ας υποθέσουμε ότι δεχόμαστε τις προτάσεις της κυβέρνησης για λιτότητα μέχρις εσχάτων - στο βωμό της σωτηρίας της Ελλάδας από την "απομόνωση", όπως λένε - πώς μας εγγυάται η κυβέρνηση ότι η στέρηση που μας υποβάλλουν σήμερα θα συμβάλει για κάτι καλό, που θα μας φέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση; Αν όχι, τότε το σύνθημα ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μονόδρομος" μεταβάλλεται σε "δογματικό μονόδρομο". Ο λαός, όμως, το υποψιάζεται και αντιστέκεται σ' αυτήν την πολιτική, παλεύει, έχοντας μπροστάρη στους αγώνες του το κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ.

Η φωνή του ΚΚΕ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΟΡΙΔΑΣ,Νίκαια: Προ ημερών σ' ένα παράθυρο της TV, είδα και άκουσα δυο πρώην υπουργούς, τον κ. Σκουλαρίκη του ΠΑΣΟΚ και τον κ. Μπρατάκο της ΝΔ, να μιλούν, σαν "ειδικοί" που είναι, για τον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο. Είπαν πολλά οι δυο τους και συμφωνούσαν σ' όλα, είχαν πλήρη ομοφωνία. Προσπαθούσαν με τα ίδια επιχειρήματα να μας πείσουν για το σημερινό ληστρικό εκλογικό νόμο, λέγοντάς μας ότι ναι μεν είναι ένα έκτρωμα, αλλά απαραίτητο έκτρωμα, για να έχουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δηλαδή, κύριοι μονομάχοι, μειοψηφία στο λαό, πλειοψηφία στη Βουλή, αρκεί να είναι στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ.

Μάλιστα, ο "σοσιαλιστής" κ. Σκουλαρίκης είπε ότι - τάχα - το ΚΚΕ δε θέλει την απλή αναλογική. Αυτά βεβαίως τα έλεγαν οι δυο τους, αφού δεν υπήρχε εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Ομως, ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά την ταυτόσημη πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που είναι πολιτική δουλοπρέπειας, υποταγής και εξυπηρέτησης ντόπιων και ξένων συμφερόντων, που έμαθαν να λένε "ευχαριστώ" στα αφεντικά τους.

Γιατί οι παρουσιαστές εκπομπών προσκαλούν μονάχα όλα τα άλλα κόμματα εκτός του ΚΚΕ; Μήπως με την παρουσία του βλάπτει τη συζήτηση;

Καλό είναι, κύριοι, εσείς που κόπτεστε για πολυφωνία και δημοκρατία, στο τραπέζι των καλεσμένων σας να ακούγεται και η φωνή του ΚΚΕ.

Στη "Βίλα Στέλλα"

ΒΙΛΜΑ ΤΖΑΒΑΡΑ,Καλλιθέα. Στο Πνευματικό Κέντρο του Ν. Ηρακλείου ("Βίλα Στέλλα") πραγματοποιήθηκε έκθεση της ζωγράφου και λογοτέχνιδας Μαρίας Νικολουδάκη - Ρουτσιέρη.Στα εγκαίνια (1/11) παραβρέθηκαν φίλοι, λογοτέχνες, δημοσιογράφοι, ζωγράφοι και πολλοί φίλοι της. Για την τιμώμενη και το έργο της, μίλησε ο γνωστός συγγραφέας Τ. Τσιρόπουλος,και άλλοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό. Ολοι εντυπωσιάστηκαν από τους πίνακες της ζωγράφου, με την ποικιλία των θεμάτων, το χρωματικό πλούτο, την ευαισθησία και ποικιλία μορφών και εικόνων της. Από την τρυφερότητα και ευγένεια, την ατμόσφαιρα των έργων της, την τεχνική της, την κυριαρχία της στα υλικά που χρησιμοποιεί και την προσωπική σφραγίδα που βάζει. Τοπία θαλασσινά, λουλούδια, μορφές γυναικών, ηλιόλουστοι χώροι, είναι οι θεματικές της προτιμήσεις, που αποδίδονται με ποιητική διάθεση.

Αναντικατάστατος ο "Ριζοσπάστης"

Είμαι ένας εικοσάχρονος νέος, οπαδός του τιμημένου Κόμματός μας, του ΚΚΕ, και θέλω μέσα σε λίγες γραμμές να εκφράσω τις απόψεις μου που αφορούν την εφημερίδα μας, το "Ριζοσπάστη". Από νωρίς έχω καταλάβει το σημαντικό ρόλο που παίζει στη διαπαιδαγώγηση του λαού και στην αποκατάσταση της αλήθειας, αυτής που έντεχνα αποκρύπτεται από τον αστικό Τύπο.

Σαν κεντρικό δημοσιογραφικό όργανο και πολιτικό - ιδεολογικό όπλο του Κόμματος που είναι, θεωρώ πολύ σημαντική την πλατιά του κυκλοφορία. Θα πρέπει να βρίσκεται καθημερινά στο χέρι κάθε εργαζόμενου, για να τον ενημερώνει και τον προφυλάσσει από τις παγίδες που του στήνουν αυτοί που τον εκμεταλλεύονται.

Η αύξηση της κυκλοφορίας του είναι πρώτιστο καθήκον όλων των συντρόφων. Δεν είναι δικαιολογία η κούραση της δουλιάς και το άγχος της καθημερινότητας ή δεν ξέρω τι άλλο. Και εγώ δουλεύω και μάλιστα σε χειρωνακτική δουλιά, ε, λοιπόν, σας πληροφορώ πως αν ξεχάσω κάποια μέρα να πάρω το "Ριζοσπάστη", πράγμα σπάνιο, θα είναι μέρα που δε θα δουλεύω.

Η, μήπως, η τηλεόραση μάς προσφέρει καλύτερα τις ειδήσεις, γι' αυτό δε χρειάζεται να διαβάζουμε εφημερίδα, παρά μόνο την Κυριακή ή όποτε το θυμηθούμε; Μα, είναι δυνατόν εμείς οι κομμουνιστές να παραδοθούμε στην ηλεκτρονική υπεροπλία των μεγαλοαστών του καπιταλισμού, που είναι καθαρά παραπληροφοριακή και αποπροσανατολιστική; Οταν δεχόμαστε για πολλές μέρες την αστική προπαγάνδα και μόνο μια μέρα ανοίγουμε την εφημερίδα μας, δεν είμαστε σε θέση να αποτινάξουμε τις αυταπάτες που μας δημιουργούν τα αστικά ΜΜΕ. Θα αρχίσουμε να βλέπουμε με καλό μάτι τον καιροσκοπισμό και τον αναθεωρητισμό.

Δεν έχουμε το δικαίωμα να γυρνάμε τις πλάτες μας στην εφημερίδα που αγωνίζεται για μας. Ολοι μαζί να ξεκινήσουμε για την αύξηση της κυκλοφορίας της. Ο ρόλος του "Ριζοσπάστη" ήταν, είναι και θα πρέπει να παραμείνει καταλυτικός για τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα μας.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΚΜΑΚΗΣ

Μαρούσι

Καταλυτικός είναι ο ρόλος του "Ριζοσπάστη" για τα πολιτικά δρώμενα στη

Καταλυτικός είναι ο ρόλος του "Ριζοσπάστη" στα πολιτικά δρώμενα στη χώρα μας

Οι ξένες βάσεις

Προς τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης, τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων, το Κοινοβούλιο και τα ΜΜΕ, απευθύνει ανοιχτή επιστολή ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ,εκπαιδευτικός από τη Λάρισα. Γράφει: "Σε άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος, αν γνωρίζω καλά, αναφέρεται ότι η ανοχή ή η παραδοχή - από μέρους ελληνικής κυβέρνησης - κατοχής από δυνάμεις ξένης χώρας μέρους ή όλου της Ελληνικής Επικράτειας, συνιστά έγκλημα εσχάτης προδοσίας.

Καιρός είναι πλέον να αναλογιστούν τις ευθύνες τα εναλλασσόμενα στην κυβερνητική εξουσία κόμματα, που ευθύνονται για τις γραφτές και άγραφες συμφωνίες εγκατάστασης και παραμονής ακόμη στη χώρα μας ξένων δυνάμεων. Είναι επίκαιρη η εποχή, η "κεντροαριστερή" κυβέρνηση του κυρίου Σημίτη και όλα τα ελληνικά κόμματα να ακούσουν το αίτημα των πατριωτικών δυνάμεων του ελληνικού λαού, να φύγουν οι όποιες ξένες στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται σε ελληνικά εδάφη. Αποτελούν, εξάλλου, στόχο αντιποίνων και κίνδυνο τοπικής ή ολικής καταστροφής της χώρας μας, σε περίπτωση πολεμικών συρράξεων.

Αποτελεί κίνδυνο περιπλοκής της χώρας μας, ενόψει των διαπλεκόμενων και σχεδιαζόμενων αμερικανο-ΝΑΤΟικών σχεδίων της νέας τάξης πραγμάτων στο βαλκανικό - μεσογειακό χώρο για δικά τους αποκλειστικά συμφέροντα.

Το πατριωτικό και οργίλο αίτημα του ελληνικού λαού είναι να φύγουν οι αμερικάνικες αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις από τη Σούδα, τον Αραξο, το Ακτιο και άλλα στέκια, όπου άλλου έχουν.

Η οργισμένη φωνή του δικού μας και άλλων λαών "Ληστές Αμερικάνοι, στα σπίτια σας", ανταποκρίνεται στα πατριωτικά και φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού και του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης".

Εναντίον τίνος οι εξοπλισμοί;

Μήνυμα συναγερμού στέλνω, γι' αυτά που μας ετοιμάζουνε οι "σύμμαχοι" με τις ευλογίες των ελληνικών κυβερνήσεων, που προσπαθούν να μας πείσουν ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει από αυτή την πολιτική που ακολουθούν.

Με το λαό στην πρέσα μιας ατέλειωτης λιτότητας που προκαλεί καθίζηση στη ζωή και φέρνει το Μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις, ενώ κονιορτοποιεί το ασφαλιστικό σύστημα και έχει καταστήσει τους συνταξιούχους στο ρόλο του επαίτη, τη στιγμή που με μια μονοκοντυλιά σβήνει οφειλές 2,5 τρισ. των λαθρεμπόρων και ανθρώπων που παραβαίνοντας το νόμο έμπασαν στη χώρα, χωρίς δασμούς, πολυτελείς θαλαμηγούς και αυτοκίνητα και εισαγωγή λαθραίου πετρελαίου. Αυτό όμως είναι το λιγότερο.

Αποφασίζουν να προβούν στην αγορά οπλικών συστημάτων που η δαπάνη τους θα υπερβεί τα 4 τρισ., για την άμυνα της χώρας που κινδυνεύει - όπως λένε - από την Τουρκία. Ενώ παράλληλα πανηγυρίζει η κυβέρνηση και παρουσιάζει σαν μεγάλο γεγονός το ότι "κατάφερε" να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε έδρα πολυεθνικής δύναμης από μια Μεραρχία ταχείας κρούσης, η οποία θα περιλαμβάνει στρατιωτικό σώμα από τις Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία.

Και αναρωτιόμαστε εναντίον τίνος θα δράσει; Κατά ποιο τρόπο θα συμβάλει στη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας;

Οι χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες εξοπλισμένοι άριστα με σύγχρονα όπλα, τι θα πράξουν αν εκδηλωθεί επίθεση στη χώρα μας από μέρους της Τουρκίας;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

Πρόεδρος του Κινήματος Ειρήνης Ζωγράφου

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΣΝΑΚΙΔΗ,Χαλάνδρι: Το γράμμα σας, που αναφέρεται στην εκκλησία και τον κλήρο, το λάβαμε.

- ΓΙΩΡΓΟ ΣΙΝΑΠΛΙΔΗ,Αμφιάλη: Λάβαμε το σχόλιό σας, που αφορά δημοσίευμα του "Ρ" από τον Μ. Μαϊλη.

- ΝΙΚΟ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ,Βέλγιο: Τους στίχους σας για τους ανθρακωρύχους τους λάβαμε.

- ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΑΓΓΕΛΗ,οδοντίατρο, Βέροια: Το ποίημά σας με τίτλο "Τιμή και καθήκον", που περιγράφει τα γεγονότα στη Ρωσία το 1991, το λάβαμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ