ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε "θέση μάχης" τα συνδικάτα

Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ για τις 17 Δεκέμβρη, μέρα που στη Βουλή θα αρχίζει η συζήτηση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού. Αύριο το απόγευμα η ΕΕ της ΓΣΕΕ αποφασίζει την κλιμάκωση των αγώνων. Πληθαίνουν οι από τα "κάτω" αποφάσεις για αγώνα

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 17 Δεκέμβρη - πρώτη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή - αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ,κλιμακώνοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μετά και την επιτυχημένη πανελλαδική, πανεργατική και πανυπαλληλική απεργία της 28ης του Νοέμβρη και ενόψει της κοινής συνάντησης ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη,μεθαύριο Πέμπτη.

Στο πλαίσιο της απεργίας, θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ αποφασίστηκε αμέσως μετά την απεργία η σύγκληση εκ νέου του Γενικού Συμβουλίου της Οργάνωσης προκειμένου να καθοριστούν τα παραπέρα βήματα. Επίσης τέθηκε πρόγραμμα περιοδειών και συσκέψεων σε όλη τη χώρα, για την ενημέρωση των εργαζομένων στο δημόσιο και την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας.

Παράλληλα, στους προσανατολισμούς της ΑΔΕΔΥ είναι η επιδίωξη για κοινές συντονισμένες ενέργειες με τη ΓΣΕΕ. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας συνεδριάζει αύριο Τετάρτη, το απόγευμα, με αντικείμενο την εκτίμηση της απεργίας και την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων. Για το θέμα αυτό έχουν διατυπωθεί ήδη αρκετές προτάσεις, ενώ από τα κυβερνητικά και τα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ εντείνονται οι παρεμβάσεις προς τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ για τη ματαίωση επόμενων αγωνιστικών βημάτων.

Στο μεταξύ, αρκετοί κλάδοι βρίσκονται ήδη σε "θέση μάχης", προγραμματίζοντας μια σειρά κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα, ενώ στον απόηχο της πετυχημένης απεργίας, αρκετά συνδικάτα με σχετικές αποφάσεις και ψηφίσματα πιέζουν τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στις 10 Δεκέμβρη έχει προγραμματιστεί πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στην Αθήνα για την επιτυχία του οποίου έχουν ριχτεί όλες οι δυνάμεις.

Στις 12 Δεκέμβρη απεργούν πανελλαδικά οι οικοδόμοι με απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου, στα πλαίσια ενός γενικότερου προγράμματος κινητοποιήσεων, που περιλαμβάνει και νέα απεργία στα μέσα Γενάρη.

Αγωνιστικό πρόγραμμα έχει θέσει η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού,το οποίο ξεκινά στις 10 Δεκέμβρη με τη διοργάνωση συγκεντρώσεων στις μεγάλες πόλεις όλης της χώρας και που θα συνεχιστεί με άλλες μορφές κινητοποιήσεων και με απεργία.

Στα πλαίσια αυτά το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου,διοργανώνει την Τρίτη 10 Δεκέμβρη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο του νησιού, στις 6 το απόγευμα.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο καταγγέλλει την κυβέρνηση που "με τονπροϋπολογισμό εξαπολύει μια νέα επίθεση στο ήδη πενιχρό εισόδημά μας, ενώ την ίδια ώρα δίνει γην και ύδωρ στο μεγάλο ξενοδοχειακό κεφάλαιο και στις πολυεθνικές του τουρισμού". Επισημαίνει πως σήμερα ο μισθός του ξενοδοχοϋπάλληλου είναι κάτω και από το επίσημο όριο φτώχειας, ότι οι εργασιακές σχέσεις στον κλάδο τείνουν να γίνουν τριτοκοσμικές, καθώς κυριαρχεί το ωρομίσθιο, η μερική απασχόληση και η "μαύρη εργασία" και πως η συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης γίνονται άπιαστο όνειρο, εφόσον χρειάζονται 45 χρόνια για τη συμπλήρωση των 4.500 ενσήμων που απαιτούνται. Απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, τονίζοντας πως "η λύση είναι στη συσπείρωση και στη δημιουργία μετώπου πάλης για την ανατροπή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής".

"Μαύρη εργασία" σε έργα της ΔΕΠΑ!

Εμποδίστηκε η είσοδος ακόμα και σε Επιθεωρητές Εργασίας, προκειμένου να συγκαλυφτούν παρανομίες σε εργοτάξιο της Επιχείρησης!

Ούτε στους Επιθεωρητές Εργασίας δεν επέτρεψε την είσοδο στο εργοτάξιό της στη Ρεβυθούσα Μεγάρων η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), προκειμένου να παρεμποδίσει τον έλεγχο για τις επικρατούσες, εκεί, συνθήκες εργασίας!Την καταγγελία κάνουν η Ομοσπονδία Οικοδόμων,καθώς και τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Πειραιά, και Μεταλλεργατών Πειραιά,εκπρόσωποι των οποίων παρεμποδίστηκαν επίσης, μαζί με τους επιθεωρητές, να μπουν στο εργοτάξιο! "Με την πράξη της αυτή, η ΔΕΠΑ παρέχει πλήρη προστασία στην κατασκευαστική εταιρία "Τεχνική Ενωση" για την παράνομη απασχόληση αλλοδαπών και τη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας",τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι πιο πάνω συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Μετά από καταγγελίες εργαζομένων για έλλειψη μέτρων προστασίας, για μη εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων και για απασχόληση αλλοδαπών σε καθεστώς "μαύρης εργασίας", κλιμάκιο συνδικαλιστών επισκέφθηκε χτες το πρωί το συγκεκριμένο εργοτάξιο για να κάνει έλεγχο. Μετά από παρέμβαση των συνδικαλιστών, παραβρέθηκαν για έλεγχο και τρεις Επιθεωρητές Εργασίας.

Οπως σημειώνουν τα συνδικάτα, ο Ν. Σκαβούνος,φερόμενος ως εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ (ασκεί εποπτεία των εργασιών), έχοντας συνεχή επικοινωνία με τους προϊσταμένους του, αρνήθηκε να επιτρέψει τη μετάβαση του κλιμακίου με το πλωτό μέσο στο εργοτάξιο που βρίσκεται πάνω στο νησί Ρεβυθούσα.

Τα συνδικάτα καλούν τους υπουργούς Εργασίας και ΠΕΧΩΔΕ, να σταθμίσουν τις ευθύνες τους, απέναντι στη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και τονίζουν: "Σε ό,τι μας αφορά, κάνουμε καθαρό ότι δε διαπραγματευόμαστε με κανέναν την άσκηση συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλιάς. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα προβλήματα θα λυθούν στο εργοτάξιο, έστω και αν χρειαστεί να σταματήσουμε το έργο".

Χωρίς ανάπαυλα η μάχη για το ωράριο

"Παρών" στη μάχη ενάντια στις προσπάθειες του ΣΕΛΠΕ για την παράταση του ωραρίου έδωσαν και το περασμένο Σάββατο οι εμποροϋπάλληλοι, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Στο Κολωνάκι - μια από τις τρεις περιοχές που ο ΣΕΛΠΕ επικεντρώνει τις προσπάθειές του - το μόνο κατάστημα που θέλησε να παραμείνει ανοιχτό ήταν ξανά το "Beauty Shop" του Μαρινόπουλου, απ' όπου και η φωτό. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και - σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων - θα επεκταθούν σταδιακά στα μεγάλα πολυεθνικά καταστήματα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΛΑΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ
Συνέδριο εν μέσω προβλημάτων

Σε μια κρίσιμη περίοδο για όλη την εργατική τάξη, αλλά και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στους κλάδους ένδυσης, πραγματοποιείται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, το 2ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,με τη συμμετοχή 190 αντιπροσώπων από 128 σωματεία, που εκπροσωπούν 16.000 ψηφίσαντα μέλη.

Οι κλάδοι ένδυσης κινούνται στους ρυθμούς της συρρίκνωσης και της διάλυσης, που στοίχισε την τελευταία δεκαετία την απώλεια πάνω από 50.000 θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα. Οι προοπτικές είναι ακόμα πιο δυσοίωνες, καθώς, σύμφωνα με κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2.000 σχεδιάζεται η παραπέρα μείωση της παραγωγής σε όλες τις χώρες - μέλη κατά 50%!Δεκάδες είναι οι βιοτεχνίες που κλείνουν ή συρρικνώνονται καθημερινά, ενώ στο όνομα του ανταγωνισμού αρκετές επιχειρήσεις μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες με πιο φτηνά εργατικά χέρια. Παράλληλα, οι εργοδότες εκμεταλλευόμενοι την ανεργία προχωρούν στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

* Σε πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΔΕΣ (ΕΣΑΚ) στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Ενωση Εργατών Κλωστοϋφαντουργίας Βόλου για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για Ομοσπονδία και Εργατικό Κέντρο. Συνολικά στις εκλογές ψήφισαν 117 εργαζόμενοι. Η ΔΕΣ πήρε 64 ψήφους, 4 έδρες για το ΔΣ και από ένα αντιπρόσωπο για Ομοσπονδία και Εργατικό Κέντρο. Η ΔΑΚΕ - που είχε ουσιαστικά τον έλεγχο του σωματείου μέχρι τώρα - έλαβε 52 ψήφους, 3 έδρες στο ΔΣ και έναν αντιπρόσωπο για Ομοσπονδία.

Προς πανναυτεργατική απεργία

Πανναυτεργατική απεργία που θα κηρυχτεί μεταξύ των ημερομηνιών 13 και 16 Δεκεμβρίου και συλλαλητήριο στις 11 του μήνα στον Πειραιά, αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.Το συλλαλητήριο θα γίνει στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.Οι ναυτεργάτες διαμαρτύρονται για την αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης που έχει να κάνει με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ναυτικών, τη συνεχή μείωση της απασχόλησης, τη σταδιακή διάλυση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.

Οι ναυτεργάτες διεκδικούν ακόμα, τη διατήρηση του προστατευτισμού (καμποτάζ) των εσωτερικών πλόων της χώρας, η σύνταξη να αναπροσαρμοστεί στο 80% του μισθού των εν ενεργεία ναυτικών.

Στο πλαίσιο δράσης που έχει προγραμματίσει η Ομοσπονδία συμπεριλαμβάνεται και συνέντευξη Τύπου που θα δώσει σήμερα στις 11 το πρωί. Στη συνέντευξη θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι κομμάτων.

Στη Βουλή το θέμα της ΑΤΙΚ

Το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν εδώ και 2 μήνες οι 1.000 περίπου καπνεργάτες της καπνεμπορικής επιχείρησης ΑΤΙΚ, φέρνουν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕΣταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.Η εν λόγω επιχείρηση, με το πρόσχημα οικονομικών προβλημάτων, αρνείται να καταβάλει τα δεδουλευμένα και τα ένσημα 2 μηνών στους 1.000 περίπου καπνεργάτες, τους οποίους απασχόλησε για την επεξεργασία καπνού σε δύο της εργοστάσια στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες.

"Το πρόβλημα για τους εργαζόμενους - αναφέρουν οι βουλευτές - οξύνεται περισσότερο από το γεγονός ότι δεν τους δόθηκαν ούτε τα ένσημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σφραγίσουν τα βιβλιάρια ασθενείας και ούτε το βοήθημα που δικαιούνται από τον ΟΑΕΔ να μπορούν να πάρουν. Είναι γνωστή η δυσκολία που έχουν οι εργαζόμενοι στα καπνά για να συμπληρώσουν ένσημα προκειμένου να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, βοήθημα και επιδότηση και όσοι το καταφέρνουν είναι οι πιο τυχεροί του κλάδου, ενώ η συνταξιοδότηση είναι για τους περισσότερους ένα ανεκπλήρωτο όνειρο".

Οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Εργασίας: "Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να καταβληθούν άμεσα στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα και τα ένσημα του ΙΚΑ;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ