Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε "θέση μάχης" τα συνδικάτα

Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ για τις 17 Δεκέμβρη, μέρα που στη Βουλή θα αρχίζει η συζήτηση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού. Αύριο το απόγευμα η ΕΕ της ΓΣΕΕ αποφασίζει την κλιμάκωση των αγώνων. Πληθαίνουν οι από τα "κάτω" αποφάσεις για αγώνα

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 17 Δεκέμβρη - πρώτη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή - αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ,κλιμακώνοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μετά και την επιτυχημένη πανελλαδική, πανεργατική και πανυπαλληλική απεργία της 28ης του Νοέμβρη και ενόψει της κοινής συνάντησης ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη,μεθαύριο Πέμπτη.

Στο πλαίσιο της απεργίας, θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ αποφασίστηκε αμέσως μετά την απεργία η σύγκληση εκ νέου του Γενικού Συμβουλίου της Οργάνωσης προκειμένου να καθοριστούν τα παραπέρα βήματα. Επίσης τέθηκε πρόγραμμα περιοδειών και συσκέψεων σε όλη τη χώρα, για την ενημέρωση των εργαζομένων στο δημόσιο και την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας.

Παράλληλα, στους προσανατολισμούς της ΑΔΕΔΥ είναι η επιδίωξη για κοινές συντονισμένες ενέργειες με τη ΓΣΕΕ. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας συνεδριάζει αύριο Τετάρτη, το απόγευμα, με αντικείμενο την εκτίμηση της απεργίας και την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων. Για το θέμα αυτό έχουν διατυπωθεί ήδη αρκετές προτάσεις, ενώ από τα κυβερνητικά και τα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ εντείνονται οι παρεμβάσεις προς τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ για τη ματαίωση επόμενων αγωνιστικών βημάτων.

Στο μεταξύ, αρκετοί κλάδοι βρίσκονται ήδη σε "θέση μάχης", προγραμματίζοντας μια σειρά κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα, ενώ στον απόηχο της πετυχημένης απεργίας, αρκετά συνδικάτα με σχετικές αποφάσεις και ψηφίσματα πιέζουν τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στις 10 Δεκέμβρη έχει προγραμματιστεί πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στην Αθήνα για την επιτυχία του οποίου έχουν ριχτεί όλες οι δυνάμεις.

Στις 12 Δεκέμβρη απεργούν πανελλαδικά οι οικοδόμοι με απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου, στα πλαίσια ενός γενικότερου προγράμματος κινητοποιήσεων, που περιλαμβάνει και νέα απεργία στα μέσα Γενάρη.

Αγωνιστικό πρόγραμμα έχει θέσει η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού,το οποίο ξεκινά στις 10 Δεκέμβρη με τη διοργάνωση συγκεντρώσεων στις μεγάλες πόλεις όλης της χώρας και που θα συνεχιστεί με άλλες μορφές κινητοποιήσεων και με απεργία.

Στα πλαίσια αυτά το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου,διοργανώνει την Τρίτη 10 Δεκέμβρη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο του νησιού, στις 6 το απόγευμα.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο καταγγέλλει την κυβέρνηση που "με τονπροϋπολογισμό εξαπολύει μια νέα επίθεση στο ήδη πενιχρό εισόδημά μας, ενώ την ίδια ώρα δίνει γην και ύδωρ στο μεγάλο ξενοδοχειακό κεφάλαιο και στις πολυεθνικές του τουρισμού". Επισημαίνει πως σήμερα ο μισθός του ξενοδοχοϋπάλληλου είναι κάτω και από το επίσημο όριο φτώχειας, ότι οι εργασιακές σχέσεις στον κλάδο τείνουν να γίνουν τριτοκοσμικές, καθώς κυριαρχεί το ωρομίσθιο, η μερική απασχόληση και η "μαύρη εργασία" και πως η συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης γίνονται άπιαστο όνειρο, εφόσον χρειάζονται 45 χρόνια για τη συμπλήρωση των 4.500 ενσήμων που απαιτούνται. Απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, τονίζοντας πως "η λύση είναι στη συσπείρωση και στη δημιουργία μετώπου πάλης για την ανατροπή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ