ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Μέχρι 31 Γενάρη η χορήγηση του ειδικού σήματος

Ξεκίνησε από χτες 2 Δεκέμβρη 1996 και λήγει στις 31 Γενάρη 1997, η περίοδος χορήγησης των ειδικών σημάτων των νέων αυξημένων τελών κυκλοφορίας του 1997 για τα επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα, τα τύπου "τζιπ" επιβατικά και φορτηγά, τις μοτοσικλέτες και τα τροχόσπιτα.

Οπως διευκρινίζεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τα ειδικά σήματα θα χορηγούνται από τα υποκαταστήματα των τραπεζών Εθνικής, Αγροτικής, Ιονικής και Πίστεως, καθώς και από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) μόνο για τις περιπτώσεις που προβλέπεται η χορήγησή τους απ' αυτές. Σημειώνεται επίσης ότι στους κατόχους των οχημάτων έχουν αποσταλεί ή θα αποσταλούν στις επόμενες μέρες σχετικά ειδοποιητήρια επί των οποίων αναγράφονται και αναλυτικές οδηγίες. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται για διευκόλυνσή τους, να προσέρχονται στους παραπάνω τόπους διάθεσης για την προμήθεια των σημάτων, μέσα στις ημερομηνίες που αναγράφονται στα ειδοποιητήρια.

Τα σήματα διακρίνονται σε 5 κατηγορίες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν, μετά τις νέες "τσουχτερές" αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα τέλη κυκλοφορίας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι οποίες ξεκινούν από 25% και φτάνουν μέχρι 33%.Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες στις οποίες διακρίνονται τα σήματα έχουν ως εξής:

  • 2.000 δραχμές, για τα απαλλασσόμενα από τα τέλη κυκλοφορίας οχήματα (μέχρι 785 κυβικά).
  • 25.000 δραχμές για οχήματα 786 μέχρι 1.357 κυβικά, από 20.000 δρχ. που ήταν πριν (αύξηση 25%).
  • 45.000 δραχμές για οχήματα από 1.358 μέχρι 1.928 κυβικά, από 35.000 δρχ. που ήταν (αύξηση 28,6%).
  • 100.000 δραχμές για οχήματα από 1.929 μέχρι 2.357 κυβικά, από 75.000 δρχ. πριν (αύξηση 33,3%).
  • 130.000 δραχμές για οχήματα από 2.358 και άνω, αντί 100.000 δρχ. που ήταν (αύξηση 30%).

Σημειώνεται ότι η προμήθεια των ειδικών σημάτων πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 31 Γενάρη 1997 διότι μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής, τα παραπάνω οχήματα δε θα μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς το ειδικό σήμα έτους 1997 και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Το σήμα θα πρέπει να είναι επικολλημένο στο όχημα και όχι απλώς να βρίσκεται σ' αυτό.Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας και προμήθειας του ειδικού σήματος, τα πρόστιμα θα είναι ίσα με τα ποσά των τελών που αντιστοιχούν στον κυβισμό του οχήματος.

Αξίζεινα σημειωθεί τέλος, ότι στις παραπάνω προθεσμίες καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά τέλη κυκλοφορίας και όσοι αγόρασαν καταλυτικά αυτοκίνητα το 1992.

ΑΓΟΡΑ
Δεν υπάρχει θέμα τροφοδοσίας

Μεγάλες ευθύνες επωμίζεται η κυβέρνηση, αφού η πλήρης άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μπορεί να προκαλέσει την επόμενη βδομάδα προβλήματα στην αγορά

Δεν υφίσταται πρόβλημα για την τροφοδοσία της αγοράς από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών, βεβαιώνουν εκπρόσωποι της αγοράς απαντώντας στις προσπάθειες των μηχανισμών συκοφάντησης των κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου και τονίζουν ότι η τροφοδοσία της αγοράς διεξάγεται κανονικά.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της κεντρικής αγοράς του Ρέντη Γ. Μαντάς έκανε χτες λόγο για μειωμένες εισκομίσεις κρεάτων κατά 40% που οφείλονται όμως σε μειωμένες παραγγελίες από τη μεριά των επαγγελματιών, και τόνισε ότι στα οπωροκηπευτικά δεν υπάρχει πρόβλημα με εξαίρεση την πατάτα η οποία τσίμπησε αυτές τις ημέρες 10 δρχ. λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Πάντως οι κυβερνητικέ ευθύνες και στο θέμα της τροφοδοσίας της αγοράς είναι υπαρκτές, αφού σε περίπτωση που η άρνηση της να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και η -κατ' επέκταση- συνέχιση των κινητοποιήσεων, είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα. Ο Γ.Μαντάς ανέφερε χτες ότι πρόβλημα μπορεί να υπάρξει αν οι κινητοποιήσεις και οι αποκλεισμοί επεκταθούν στη Βοιωτία, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Ανάλογο κλίμα μεταφέρει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Θ. Μάρκου.Τουλάχιστον για 5 - 7 ημέρες δε θα υπάρξει πρόβλημα στο ψωμί αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών Γ. Παυλόπουλος.

Στο μεταξύ, σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον υφυπουργό Μ. Χρυσοχοϊδη εκτιμήθηκε ότι η αγορά προς το παρόν δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά ότι αυτό θα συμβεί εάν οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν και επεκταθούν. Τέλος, πρόβλημα φοβούνται οι εκπρόσωποι της αγοράς της Θεσσαλονίκης ότι θα υπάρξει εκεί τις επόμενες ημέρες στον εφοδιασμό οπωροκηπευτικών εάν παραμείνει ξεκομμένη από τη νότια Ελλάδα.

ΕΒΕ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
Αγωνιστικό κάλεσμα για τη Δευτέρα

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Αθήνας καλεί όλους τους ΕΒΕ στην αγωνιστική συγκέντρωση, στο "Ακροπόλ"

Αγωνιστικό κάλεσμα στους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους να μη λείψει κανένας από τη μεγάλη συγκέντρωση της Αθήνας, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 του Δεκέμβρη, στο πλαίσιο της κήρυξης από τη ΓΣΕΒΕΕ της ημερομηνίας αυτής σαν ημέρα πανελλαδικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ΕΒΕ, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Αθήνας.

Η ΣΕΑ, που συνήλθε την περασμένη Παρασκευή, υπογραμμίζει ότι η κατάσταση στο χώρο των ΜΜΕ συνεχίζει να επιδεινώνεται και καταγγέλλει ότι με το νέο προϋπολογισμό μονόπλευρης λιτότητας τίποτα δεν καταργείται από τα στοιχεία εκείνα που κυριολεκτικά αφανίζουν τη μικρομεσαία επιχείρηση. Είναι, τονίζει, ένας προϋπολογισμός με τον οποίο από τη μια καλούνται οι ΕΒΕ και οι άλλοι εργαζόμενοι να σηκώσουν μεγάλο βάρος από τις νέες φορολογίες και από την άλλη παραμένει στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο. Ενας προϋπολογισμός που αναμφισβήτητα έχει τη σφραγίδα της οικονομικής ολιγαρχίας και των πολυεθνικών, που απαιτούν εδώ και τώρα θυσία της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας στο βωμό των συμφερόντων τους.

Μπροστά σε έναν τέτοιο προϋπολογισμό, που καταδικάζει το λαό σε μια ακόμη χρονιά σκληρής μονόπλευρης πολιτικής και το μόνο που "υπόσχεται" στους ΕΒΕ είναι ακόμα χειρότερες μέρες, επισημαίνει η ΣΕΑ ΜΜΕ της Αθήνας, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος. Τη Δευτέρα στις 9 του Δεκέμβρη δεν πρέπει να λείψει κανένας από τη συγκέντρωση στο θέατρο "Ακροπόλ" στις 6.30 το απόγευμα, ενώ οι ΕΒΕ όλης της χώρας θα πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση για πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Η ΣΕΑ καλεί όλους τους ΕΒΕ να αγωνιστούν και να ενισχύσουν το συνδικαλιστικό κίνημα για τη διεκδίκηση μιας φιλολαϊκής αντιμονοπωλιακής πολιτικής. Ολοι μαζί να δώσουν το αγωνιστικό "παρών" και απάντηση στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης. Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα εκτιμά ότι εφόσον θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση στο ωράριο, όσο η κυβέρνηση αρνείται να προστατεύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την ασυδοσία των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων, θεσμοθετώντας ένα ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στα πλαίσια των διεκδικήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος, θα συνεχίζονται οι αγώνες από την πλευρά των ΕΒΕ. Καλεί όλους τους ΕΒΕ να είναι σε ετοιμότητα για συμμετοχή στις νέες κινητοποιήσεις που θα αποφασίσει η ΣΕΑ Εμποροϋπαλλήλων - Επαγγελματοβιοτεχνών.

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μειώθηκαν οι καταθέσεις ταμιευτηρίου

Μείωση του συνολικού όγκου των καταθέσεων ταμιευτηρίου κατέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδας τον Οκτώβρη του 1996 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, οι συνολικές καταθέσεις ταμιευτηρίου στις τράπεζες μειώθηκαν από 11,22 τρισ. δρχ. το Σεπτέμβρη σε 11,12 τρισ. δρχ. τον Οκτώβρη, εξέλιξη που σχετίζεται με τη στροφή του κοινού στα έντοκα γραμμάτια, τα οποία, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων καταθέσεων, προσφέρουν αρκετά υψηλότερες αποδόσεις.

Στο μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος επιβραδύνθηκε ως συνέπεια της συγκράτησης του συνολικού ρυθμού πιστωτικής επέκτασης, δηλαδή του ρυθμού χορήγησης χρήματος από τις τράπεζες και το δημόσιο σε ιδιώτες. Συγκεκριμένα, το διάστημα Οκτώβρη 1996 προς Οκτώβρη 1995, ο δείκτης "Μ3", που περιλαμβάνει το σύνολο των νομισμάτων σε κυκλοφορία, τις καταθέσεις στις τράπεζες, τα ρέπος και τα τραπεζικά ομόλογα, αυξήθηκε κατά 8,7%, έναντι αντίστοιχης αύξησης 9,8% το Σεπτέμβρη, και επανήλθε μέσα στα όρια του φετινού στόχου που είναι 6 - 9%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ