ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Διαδηλώσεις, αστάθεια και εντυπώσεις

Ο πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβουλίου αντικρούει τις κατηγορίες περί νόθευσης των αποτελεσμάτων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Οι συλλήψεις οπαδών της αντιπολίτευσης από τις αστυνομικές αρχές του Βελιγραδίου ξεπέρασαν χτες τις 32. Οι διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και πολιτών συνεχίστηκαν και χτες, χωρίς σοβαρά επεισόδια. Για πρώτη φορά το υπουργείο Εσωτερικών της Ομοσπονδίας Ν. Γιουγκοσλαβίας άρχισε να στέλνει ενισχύσεις και ειδικές μονάδες ανδρών σε αγροτικές περιοχές (ακόμη και στο Κοσσυφοπέδιο), ενώ ο πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβουλίου έδωσε σκληρή απάντηση στην αντιπολίτευση, αμφισβητώντας ότι έγινε νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 17ης Νοέμβρη και υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλώσεις σχεδιάστηκαν εκ των προτέρων με σκοπό τη "δημιουργία αντικυβερνητικής ατμόσφαιρας στο Βελιγράδι".

Οι χτεσινές συλλήψεις των 32 ατόμων έγιναν, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας του Βελιγραδίου, εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν στα κτίρια της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και των εφημερίδων "Πολίτικα", "Μπόρμπα" και "Βετσέρνιε Νοβόστι". Ηγετικά στελέχη του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού κομμάτων "Ζάγιεντο" ζήτησαν από την κυβέρνηση, να σταματήσουν οι συλλήψεις και να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι, χωρίς ωστόσο να πάρει άμεση απάντηση σ' αυτό το αίτημα.

Οσο για τις διαδηλώσεις... αυτές συνεχίστηκαν και χτες. Την αρχή έκαναν, όπως συνηθίζεται, πάνω από 20.000 φοιτητές του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Ο υπουργός Παιδείας, Ντραγκοσλάβ Νλαντενόβιτς, δήλωσε ότι θα ληφθούν μέτρα κατά των φοιτητών ή δασκάλων που διαδηλώνουν, χωρίς να τα διευκρινίσει. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εκμεταλλεύεται τη νεολαία, λέγοντας ότι "οργανωμένες ομάδες διαφωνούντων εισέρχονται στα πανεπιστήμια, παρενοχλούν τη διδασκαλία και προσπαθούν να υποκινήσουν τους φοιτητές να βγουν στους δρόμους".

Το απόγευμα, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν, αυτοί τη φορά όχι μόνον από οπαδούς της αντιπολίτευσης, αλλά και από ομάδες καλλιτεχνών. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) άρχισαν διαδήλωση συγγραφείς, καλλιτέχνες και κριτικοί τέχνης που ανήκουν στην οργάνωση "Οι καμπάνες των Σέρβων καλλιτεχνών". Ανταποκριτής του "Γαλλικού Πρακτορείου" εκτιμούσε ότι η συμμετοχή οπαδών της αντιπολίτευσης και καλλιτεχνών στη χτεσινοαπογευματινή διαδήλωση ξεπερνούσε τα 100.000. Ωστόσο, αυτό το νούμερο, δε στάθηκε δυνατόν να επιβεβαιωθεί από άλλη δημοσιογραφική πηγή.

Αντιδράσεις δικαστών

Ορισμένα από τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σερβίας επιχείρησαν χτες να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κυβερνητική εφορευτική επιτροπή σχετικά με τα πολύκροτα, αμφιλεγόμενα εκλογικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοέμβρη. Ενας από τους δικαστές, ο Ζόραν Ιβόσεβιτς, έστειλε επιστολή στην εφημερίδα "ΝΑΣΑ ΜΠΟΡΜΠΑ", με την οποία ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επιχειρεί να μετατρέψει τις εκλογές σε αυτο-ανακήρυξη του κυβερνώντος "Σοσιαλιστικού Κόμματος" σε νικητή. Η επιστολή του Ιβόσεβιτς έχει τίτλο "Δε δέχομαι" και καταφέρεται κατά των προσπαθειών "καθυπόταξης της δικαιοσύνης" από τον κρατικό μηχανισμό. Ο ίδιος και άλλοι τέσσερις δικαστές κατηγορούν συναδέλφους τους στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι έχουν υποταχθεί στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς και ότι με τις πράξεις τους παίρνουν μέρος στην "εκλογική νοθεία".

Απάντηση Τόμιτς στην αντιπολίτευση

Δυναμική απάντηση στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης και άλλων ατόμων περί "νόθευσης" των εκλογικών αποτελεσμάτων της 17ης Νοέμβρη επιχείρησε να δώσει χτες ο πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβουλίου, Ντράγκαν Τόμιτς. Μιλώντας στην κρατική σερβική τηλεόραση, ο Τόμιτς αντέκρουσε τις κατηγορίες περί νόθευσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, σημειώνοντας ότι ο εκλογικός νόμος είναι αποτελεσματικότατος και μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε μη-νομότυπη περίπτωση στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Θεώρησε εκ του πονηρού τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης "Ζάγιεντο", επισημαίνοντας ότι ο ισχυρισμός της πρώτης περί "μεγάλης νίκης στα μεγάλα αστικά κέντρα" της Σερβίας πρωτοανακοινώθηκε μόλις τρεις ώρες από το κλείσιμο των καλπών (!) και ενώ καλά καλά δεν είχε αρχίσει η καταμέτρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. "Κανείς δεν μπορούσε να ξέρει τα αποτελέσματα εκείνη τη στιγμή. Πώς τα γνώριζε η αντιπολίτευση;", αναρωτήθηκε ο Ντράγκαν Τόμιτς, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό ο συνασπισμός "Ζάγιεντο" επιχείρησε και πέτυχε να δημιουργήσει "κλίμα περί νίκης του στο δήμο του Βελιγραδίου", ώστε να μπορεί στη συνέχεια να υποκινήσει τις διαδηλώσεις και να κάνει τους πολίτες να πιστεύουν "ότι το "Ζάγιεντο" νίκησε, αλλά κάποιος έκλεψε τις ψήφους"...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αδιάλλακτος ο Νετανιάχου παρά τις διεθνείς πιέσεις

Δε δέχτηκαν να συναντηθούν οι Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Γιάσερ Αραφάτ, στη Λισαβόνα, παρά τις προτροπές πολλών μελών του ΟΑΣΕ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι μια συνάντηση κορυφής στο περιθώριο της συνόδου δε θα ήταν αποδοτική και λειτουργική. Αντίθετα, ο Γιάσερ Αραφάτ κατέστησε σαφές ότι η άρνησή του είναι θέμα αρχής και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση κορυφής, αν το Ισραήλ δεν εφαρμόσει τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες.

Την πίστη της Βόννης στην "ειρηνευτική διαδικασία" επαναδιατύπωσε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που είχε με τον Νετανιάχου, ο Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ. Αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες της συνάντησης των δύο ανδρών, θεωρείται βέβαιο ότι και ο Κολ, από την πλευρά του, άσκησε πιέσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αναιρέσει τις δηλώσεις του περί επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη και να επισπεύσει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει, ήδη, από το Μάη. Ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσει και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου, στη Μαδρίτη την Πέμπτη.

Παρά τις διεθνείς πιέσεις που δέχτηκε, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέμεινε στις θέσεις του και υπεράσπισε την πολιτική της κυβέρνησής του, σχετικά με τους εβραϊκούς οικισμούς, κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσημης ομιλίας του. Ο Νετανιάχου κατηγόρησε την παλαιστινιακή αρχή ότι εσκεμμένα καθυστερεί την υπογραφή συμφωνίας για τη Χεβρώνα, επειδή επιδιώκει να στραφεί το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στους Παλαιστινίους. Παράλληλα, επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα "παραμείνει πιστό στις ειρηνευτικές κατευθύνσεις", αλλά δεν πρόκειται να ανεχτεί στο εξής την επιθετική διπλωματική γλώσσα των αραβικών χωρών, "οι οποίες δε σταματούν να ξεστομίζουν απειλές".

ΓΑΛΛΙΑ
Βόμβες στο Παρίσι και στο Περπινιάν

ΠΑΡΙΣΙ. -

Αναστάτωση προκάλεσε, χτες το απόγευμα, στο κέντρο του Παρισιού η ισχυρότατη έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σε σταθμό του υπόγειου ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στη γνωστή περιοχή Καρτιέ Λατέν. Από την έκρηξη, που σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, δύο άτομα, τουλάχιστον, έχασαν τη ζωή τους, περισσότερα από 28 τραυματίστηκαν εκ των οποίων τα 8 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ανακοίνωσε η γαλλική αστυνομία. Μετά την έκρηξη επικράτησε πανικός στο μετρό, με αποτέλεσμα να γίνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων που έσπευσαν στο σταθμό. Μέχρι χτες το βράδυ, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, αν και δεν έλειψαν αυτοί που επανέφεραν στο προσκήνιο τους Αλγερινούς εξτρεμιστές ισλαμιστές, που το φθινόπωρο του 1995, είχαν πραγματοποιήσει μια σειρά παρόμοιων επιθέσεων στο μετρό.

Βομβιστική επίθεση και από τους Κορσικανούς αυτονομιστές

Ισχυρή έκρηξη βόμβας συγκλόνισε και το κέντρο της πόλης Περπινιάν, στη Νότια Γαλλία, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες. Η έκρηξη σημειώθηκε στο κτίριο του δημοσίου ταμείου της πόλης, στο οποίο στεγάζεται και το διαμέρισμα του δημάρχου, που ανήκει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Από τη βομβιστική επίθεση σημειώθηκαν, μόνο, σοβαρότατες υλικές ζημιές. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση των Κορσικανών αυτονομιστών "Μέτωπο για την Εθνική Απελευθέρωση της Κορσικής - Ιστορική Πτέρυγα". Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια του πολύχρονου αγώνα τους για αυτονομία, οι Κορσικανοί μαχητές δεν είχαν ποτέ επιτεθεί εκτός των ορίων της Κορσικής, η οποία, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, συγκλονίζεται από βομβιστικές επιθέσεις. Η επίθεση το Περπινιάν φαίνεται ότι εγκαινιάζει μια νέα περίοδο, κατά την οποία οι Κορσικανοί αυτονομιστές θα επεκτείνουν της επιθέσεις τους και στην υπόλοιπη Γαλλία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αρνηση Ερμπακάν σε πρόσκληση της ΕΕ

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις διασυνδέσεις των τουρκικών κυβερνήσεων με τις ακροδεξιές οργανώσεις

ΑΓΚΥΡΑ .-

"Απρεπή" χαρακτήρισε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός της, Νετσμεντίν Ερμπακάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θεώρησε προσβολή την απόφαση της ΕΕ να τον καλέσει μόνο στο δείπνο που θα πραγματοποιηθεί την επομένη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Δουβλίνο και κατηγόρησε τους Ευρωπαίους για "προκατειλημμένη" συμπεριφορά επειδή η Τουρκία είναι "ισλαμική χώρα".

Στο μεταξύ, αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι καταγγελίες, στο εσωτερικό της χώρας, για τις διασυνδέσεις της επίσημης εξουσίας με τις ακροδεξιές παράνομες οργανώσεις. Στις επώνυμες καταγγελίες προστέθηκε αυτή του Γκιουβέν Οζάνα, στελέχους του κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος υποστήριξε, χτες, ότι υπάρχουν αποδείξεις για τις σχέσεις των τουρκικών κυβερνήσεων με τις "οργανώσεις δολοφόνων". Ο Οζάνα υποστήριξε ότι οι ακροδεξιές οργανώσεις ευθύνονται για το θάνατο περισσοτέρων των 3.500 ατόμων, από τη δεκαετία του '80 και μετά, δολοφονίες που δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ.

Την ίδια στιγμή, υποεπιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου κατέθεσε αίτηση στις δικαστικές αρχές με την οποία ζητά να πραγματοποιηθεί εκτενής έρευνα για τις συνθήκες θανάτου 10 Κούρδων κρατουμένων κατά τη διάρκεια εισβολής των δυνάμεων ασφαλείας στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ντιγιαρμπακίρ, πριν από μερικές βδομάδες. Η κοινοβουλευτική επιτροπή, στην αίτησή της, τονίζει ότι υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν ακολούθησαν τις άνωθεν εντολές και χρησιμοποίησαν "υπέρ του δέοντος" βία, με αποτέλεσμα να χαθούν 10 ζωές, γεγονός που αναγκάζει το τουρκικό Κοινοβούλιο να ασχοληθεί σοβαρά με τις δικαιοδοσίες και τα όρια της δράσης των σωμάτων ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ