ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μεσαιωνικές συνθήκες σε εργοτάξιο της ΔΕΠΑ!

Βασίλειο της "μαύρης εργασίας" και της καταστρατήγησης κάθε εργατικού δικαιώματος το νησάκι Ρεβυθούσα, όπου η κοινοπραξία "Τεχνική Ενωση ΑΕ" εκτελεί έργα της ΔΕΠΑ. Αιφνιδιαστικός έλεγχος από συνδικαλιστές, τους οποίους επιχείρησαν να σταματήσουν οι υπεύθυνοι της ΔΕΠΑ

"Στρατόπεδο συγκέντρωσης" θυμίζει το νησάκι Ρεβυθούσα Μεγάρων,όπου βρίσκεται το εργοτάξιο της τεχνικής εταιρίας "Τεχνική Ενωσις ΑΕ",που κατασκευάζει τις εγκαταστάσεις υποδοχής φυσικού αερίου για λογαριασμό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).

Μια αιφνιδιαστική, όσο και περιπετειώδης, επίσκεψη συνδικαλιστών χτες έβγαλε στην επιφάνεια: Οργιο "μαύρης εργασίας" αλλοδαπών. Καταπάτηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων Ελλήνων και ξένων. Ελλιπή μέτρα ασφάλειας.Για τη συγκάλυψη αυτής της "μεσαιωνικής" κατάστασης και των υπεύθυνων εργολάβων, η ΔΕΠΑ, για δεύτερη φορά χτες, επιχείρησε να παρεμποδίσει την είσοδο σε κλιμάκιο συνδικαλιστών! Ωστόσο, η προσπάθειά της έπεσε στο κενό, μετά και την έντονη αντίδραση των ίδιων των εργαζομένων.

Ηταν 6.30 περίπου το πρωί. Στο μικρό λιμανάκι απέναντι από τη Ρεβυθούσα άρχισαν να καταφτάνουν κατά μπουλούκια οι εργαζόμενοι. Πρώτη έκανε την εμφάνισή της μια μεγάλη ομάδα αλλοδαπών, που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα "τσουβαλιάστηκε" στη λάντζα και μεταφέρθηκε γρήγορα απέναντι στο νησάκι. Ακολουθεί δεύτερο δρομολόγιο...

Το κλιμάκιο των συνδικαλιστών, από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,προχωρά προς τη λάντζα και ζητά να μεταφερθεί απέναντι, προκειμένου να πραγματοποιήσει έλεγχο για τις συνθήκες εργασίας.

Ο υπεύθυνος της ΔΕΠΑ, Ν. Σκαβούνος,τους απαγορεύει - παράνομα - την είσοδο, λέγοντας ότι εκτελεί άνωθεν εντολές! Πάνω από 100 εργαζόμενοι που ετοιμάζονταν να μεταφερθούν με τη λάντζα, παραμένουν στο χώρο. Οι συνδικαλιστές επικοινωνούν με τον γενικό διευθυντή της ΔΕΠΑ, κ. Παλαιογιάννη,ο οποίος τους απαγορεύει εκ νέου την είσοδο!

Τέσσερις ολόκληρες ώρες διεξάγεται έντονη "μάχη". Τελικά, κάτω και από τις έντονες διαμαρτυρίες συνδικαλιστών και εργαζομένων, μπαίνουν στο εργοτάξιο.

Δε χρειάστηκαν παρά μόνο λίγα λεπτά για να κατανοήσουν οι συνδικαλιστές για ποιους λόγους επιχειρήθηκε να παρεμποδιστεί η είσοδός τους. Στο πρώτο παράπηγμα συνάντησαν πάνω από 20 Ρωσοπόντιους εργάτες, τους οποίους είχαν νοικιάσει (!) οι υπεργολάβοι Ευαγγελινάκης - Στυπαλιώτης από τον εργολάβο Δ. Μουκάτα.Κατάσταση προσωπικού δεν υπήρχε.

Προχωρούν παραπέρα και τα παράπονα των εργατών τους "πνίγουν". Αν και έχουν μια συγκεκριμένη ειδικότητα, ο εργοδότης τους βάζει να δουλεύουν σε άλλες, ανάλογα με τις ανάγκες του. Υποχρεώνονται να δουλεύουν καθημερινά 9-10 ώρες και τα Σάββατα, με μισθούς - πείνας, πολύ κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις.Ακόμα και αυτά δεν τα παίρνουν κανονικά, αλλά κάθε φορά με "έναντι". Μόλις την περασμένη Παρασκευή τους δόθηκε η εξόφληση των μισθών Οκτώβρη! Ενα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων είναι αλλοδαποί που δουλεύουν σε συνθήκες "μαύρης εργασίας".

Απαράδεκτη και η κατάσταση σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας στις δεξαμενές.Καλώδια υψηλής τάσης (220 W, ενώ έπρεπε να είναι 42) είναι πεταμένα μέσα σε λιμνάζοντα νερά, εκεί που δουλεύουν οι εργάτες, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους!

Οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τον εκπρόσωπο της "Τεχνικής Ενωσης", Αιμ. Αμάρη και του έθεσαν όλα τα ζητήματα. Στις καταστάσεις προσωπικού, που τους εμφάνισε ο εργοδότης, όχι μόνο δεν υπήρχαν τα ονόματα αρκετών εργαζομένων (αλλοδαπών), αλλά και τα στοιχεία που περιείχαν ήταν πλασματικά.

Μετά την περιοδεία, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Α. Ζαζόπουλος,κατάγγειλε "τη ΔΕΠΑ, που σαν ομπρέλα συγκαλύπτει τους εργολάβους. Ο χώρος εργασίας θυμίζει βαθύ μεσαίωνα. Μια σειρά δικαιώματα είναι καταργημένα". Ο Ι. Πουντίδης,πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου θα συμπληρώσει: "Τα σωματεία έκαναν γνωστό προς την εταιρία ότι αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα, θα προχωρήσουμε - με συνέλευση που θα γίνει στο χώρο - σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μέχρι να υπάρξουν λύσεις".

"Σαν υπηρέτης της BARILLA"!

Να συμβάλει στις ομαδικές απολύσεις, ζήτησε από το σωματείο των εργαζομένων στη ΜΙΣΚΟ (BARILLA) ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης που έγινε στις 29 Νοέμβρη!

Αντί άλλων σχολίων, παραθέτουμε απόσπασμα ομόφωνου ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου, που αποφάσισε συνέχιση των κινητοποιήσεων από τη Δευτέρα, 9 Δεκέμβρη, αν η εργοδοσία επιμείνει στις προκλήσεις της: "Με αγανάκτηση καταγγέλλουμε τον υφυπουργό Εργασίας. Ενεργώντας σαν υπηρέτης της πολυεθνικής BARILLA, ο μόλις πριν πέντε μήνες πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κάλεσε το σωματείο μας να συμβάλει στις ομαδικές απολύσεις! Αντί να απαιτήσει από την BARILLA συγκεκριμένες εγγυήσεις και δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της παραγωγικής λειτουργίας της ΜΙΣΚΟ και της δουλιάς των εργαζομένων, έκανε παραινέσεις και συνδικαλιστικό μάθημα στο σωματείο μας, πως θα μας σπρώξει στην ανεργία και την υποταγή, ενώπιον μάλιστα της εργοδοσίας! Αγνόησε τις ομόφωνες αποφάσεις μας και τον αγώνα μας εδώ και δυο μήνες και μας παρότρυνε να κάνει το σωματείο ό,τι δεν τόλμησε να κάνει φανερά ο ίδιος: Να νομιμοποιήσει τις ομαδικές απολύσεις! Αυτός φοβήθηκε το "πολιτικό κόστος"! Για μας είχε άφθονα μαθήματα "συνετής συνδικαλιστικής συμπεριφοράς"! Ας το πάρει απόφαση, όμως, ο κύριος υφυπουργός: Οι εργαζόμενοι της ΜΙΣΚΟ δεν είμαστε πρόβατα να οδηγηθούμε στη σφαγή και το σωματείο μας, που με αγώνες φτιάξαμε, δε θα μετατραπεί σε σφαγέα μας. Απαιτούμε από τη ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, την ηγεσία αυτής της πόλης, να πάρουν θέση. Τέτοια ανοιχτή πρόκληση εναντίον εργατών δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο... ".

Στήριξη στο σωματείο ανέργων Μαντουδίου

Πρωτοβουλία για τη συνάντηση του υπουργείου Εργασίας,της διοίκησης του ΟΑΕΔ και της διοίκησης του ΙΚΑ με τη ΓΣΕΕ και το σωματείο "Ενότητα - Αγώνας",που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και τους άνεργους του Μαντουδίου Εύβοιας και των γύρω κοινοτήτων, θα αναλάβει η Συνομοσπονδία, της οποίας το προεδρείο συναντήθηκε χτες με το νεοσύστατο σωματείο. Η ΓΣΕΕ στηρίζει τα αιτήματα του σωματείου και συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των ανέργων το επόμενο διάστημα.

Το σωματείο, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 1.000 άνεργους και εργαζόμενους από το Μαντούδι και 21 κοινότητες γύρω από αυτό, ζητά να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους ανέργους, ιατροφαρμακευτική κάλυψη χωρίς την προϋπόθεση των 50 ενσήμων, ένταξη των ανέργων στο Ταμείο Ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις και επαναλειτουργία των σχολών του ΟΑΕΔ στο Μαντούδι.

Πρόκληση για τους μεταλλεργάτες

Ενενήντα οκτώ εκατομμύρια δραχμές καλείται φέτος να πληρώσει το Επικουρικό Ταμείο Μεταλλεργατών στο ταμείο "εργατοπατέρων" ΤΕΑΥΕΟ,και αυτό όταν το ΕΤΕΜ είναι άγνωστο αν καταφέρει να πληρώσει με το νέο χρόνο τις συντάξεις των μεταλλεργατών!

Ο αντιπρόεδρος του Ταμείου Δημήτρης Τσουμπρής,με επιστολή του προς τη ΓΣΕΕ,την Ομοσπονδία Μεταλλεργατών και τα σωματεία των μεταλλεργατών χαρακτηρίζει πρόκληση για τους μεταλλεργάτες "όταν το ταμείο τους αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα να καλείται να πληρώσει 98 εκατ. στο ταμείο των "εργατοπατέρων"". "Πρόκληση - συνεχίζει - είναι επίσης για τους μεταλλεργάτες, αλλά και για όλη την εργατική τάξη της χώρας, να υπάρχει ταμείο από το οποίο παίρνουν οι "εργατοπατέρες" την τρίτη ή την τέταρτη σύνταξη από κοινωνικούς πόρους". Ο αντιπρόεδρος του ΕΤΕΜ καλεί το υπουργείοΕργασίας να δώσει τέλος σε αυτή την "αμαρτωλή ιστορία". Καλεί επίσης τη διοίκηση του ΕΤΕΜ να μην αποφασίσει την καταβολή του παραπάνω ποσού, για να καταργηθεί "αυτό το "διαφθορείο" - όπως αναφέρει - της εργατικής τάξης".

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία

Απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι υπάλληλοι στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς και κλιμάκια υπαλλήλων από μεγάλα λιμάνια της χώρας, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να καταβάλει το πριμ παραγωγικότητας. Παράλληλα, η απεργία στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας συνεχίστηκε για έβδομη μέρα χτες με καθολική συμμετοχή.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας ολοκλήρωσε τις επαφές του με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία και συμφώνησαν στην άμεση νομοθέτηση της διάταξης χορήγησης του πριμ παραγωγικότητας στους υπαλλήλους λιμανιών.

"Καλούμε - τονίζεται τέλος - για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να ευαισθητοποιηθεί εμπρός στην κατάφωρη αδικία που η ίδια δημιούργησε προς τους εργαζόμενους των λιμανιών, να συνειδητοποιήσει την καταστροφή που συντελείται από τις επιπτώσεις της απεργίας και να προχωρήσει σήμερα στην ψήφιση της επίμαχης διάταξης".

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Ανατολικής Κρήτης,Μ. Λεμονάκης, μας δήλωσε ότι αν σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δε δεσμευτεί για την ψήφιση της διάταξης, θα κλείσει το εμπορικό λιμάνι του Ηρακλείου.

Στο μεταξύ χτες, σε συνέντευξη Τύπου, η Διεθνής Ναυτική Ενωση αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε την ξεκάθαρη τοποθέτηση της κυβέρνησης πάνω στο αίτημα της ΟΜΥΛΕ.

Τρομοκρατικές απολύσεις

Τις τρομοκρατικές απολύσεις, αλλά και τις προειδοποιήσεις για απολύσεις, πριν και μετά την απεργία στις 28 Νοέμβρη, καταγγέλλει το ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Ιδιαίτερα - τονίζει στην ανακοίνωσή του - καταγγέλλει "τις απολύσεις που έγιναν από την επιχείρηση ARTISTI ITALIANI,4 εργατριών - επιδιορθωτριών (2 την προηγούμενη της απεργίας και 2 απεργούς την επομένη)".

Καταγγέλλει επίσης "τη δυσμενή εκδικητική μετάθεση, σε άλλη περιοχή, της Φ. Παγκλέ,μέλους του ΔΣ του Συνδικάτου μας, την επομένη της απεργίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ