Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μεσαιωνικές συνθήκες σε εργοτάξιο της ΔΕΠΑ!

Βασίλειο της "μαύρης εργασίας" και της καταστρατήγησης κάθε εργατικού δικαιώματος το νησάκι Ρεβυθούσα, όπου η κοινοπραξία "Τεχνική Ενωση ΑΕ" εκτελεί έργα της ΔΕΠΑ. Αιφνιδιαστικός έλεγχος από συνδικαλιστές, τους οποίους επιχείρησαν να σταματήσουν οι υπεύθυνοι της ΔΕΠΑ

"Στρατόπεδο συγκέντρωσης" θυμίζει το νησάκι Ρεβυθούσα Μεγάρων,όπου βρίσκεται το εργοτάξιο της τεχνικής εταιρίας "Τεχνική Ενωσις ΑΕ",που κατασκευάζει τις εγκαταστάσεις υποδοχής φυσικού αερίου για λογαριασμό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).

Μια αιφνιδιαστική, όσο και περιπετειώδης, επίσκεψη συνδικαλιστών χτες έβγαλε στην επιφάνεια: Οργιο "μαύρης εργασίας" αλλοδαπών. Καταπάτηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων Ελλήνων και ξένων. Ελλιπή μέτρα ασφάλειας.Για τη συγκάλυψη αυτής της "μεσαιωνικής" κατάστασης και των υπεύθυνων εργολάβων, η ΔΕΠΑ, για δεύτερη φορά χτες, επιχείρησε να παρεμποδίσει την είσοδο σε κλιμάκιο συνδικαλιστών! Ωστόσο, η προσπάθειά της έπεσε στο κενό, μετά και την έντονη αντίδραση των ίδιων των εργαζομένων.

Ηταν 6.30 περίπου το πρωί. Στο μικρό λιμανάκι απέναντι από τη Ρεβυθούσα άρχισαν να καταφτάνουν κατά μπουλούκια οι εργαζόμενοι. Πρώτη έκανε την εμφάνισή της μια μεγάλη ομάδα αλλοδαπών, που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα "τσουβαλιάστηκε" στη λάντζα και μεταφέρθηκε γρήγορα απέναντι στο νησάκι. Ακολουθεί δεύτερο δρομολόγιο...

Το κλιμάκιο των συνδικαλιστών, από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,προχωρά προς τη λάντζα και ζητά να μεταφερθεί απέναντι, προκειμένου να πραγματοποιήσει έλεγχο για τις συνθήκες εργασίας.

Ο υπεύθυνος της ΔΕΠΑ, Ν. Σκαβούνος,τους απαγορεύει - παράνομα - την είσοδο, λέγοντας ότι εκτελεί άνωθεν εντολές! Πάνω από 100 εργαζόμενοι που ετοιμάζονταν να μεταφερθούν με τη λάντζα, παραμένουν στο χώρο. Οι συνδικαλιστές επικοινωνούν με τον γενικό διευθυντή της ΔΕΠΑ, κ. Παλαιογιάννη,ο οποίος τους απαγορεύει εκ νέου την είσοδο!

Τέσσερις ολόκληρες ώρες διεξάγεται έντονη "μάχη". Τελικά, κάτω και από τις έντονες διαμαρτυρίες συνδικαλιστών και εργαζομένων, μπαίνουν στο εργοτάξιο.

Δε χρειάστηκαν παρά μόνο λίγα λεπτά για να κατανοήσουν οι συνδικαλιστές για ποιους λόγους επιχειρήθηκε να παρεμποδιστεί η είσοδός τους. Στο πρώτο παράπηγμα συνάντησαν πάνω από 20 Ρωσοπόντιους εργάτες, τους οποίους είχαν νοικιάσει (!) οι υπεργολάβοι Ευαγγελινάκης - Στυπαλιώτης από τον εργολάβο Δ. Μουκάτα.Κατάσταση προσωπικού δεν υπήρχε.

Προχωρούν παραπέρα και τα παράπονα των εργατών τους "πνίγουν". Αν και έχουν μια συγκεκριμένη ειδικότητα, ο εργοδότης τους βάζει να δουλεύουν σε άλλες, ανάλογα με τις ανάγκες του. Υποχρεώνονται να δουλεύουν καθημερινά 9-10 ώρες και τα Σάββατα, με μισθούς - πείνας, πολύ κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις.Ακόμα και αυτά δεν τα παίρνουν κανονικά, αλλά κάθε φορά με "έναντι". Μόλις την περασμένη Παρασκευή τους δόθηκε η εξόφληση των μισθών Οκτώβρη! Ενα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων είναι αλλοδαποί που δουλεύουν σε συνθήκες "μαύρης εργασίας".

Απαράδεκτη και η κατάσταση σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας στις δεξαμενές.Καλώδια υψηλής τάσης (220 W, ενώ έπρεπε να είναι 42) είναι πεταμένα μέσα σε λιμνάζοντα νερά, εκεί που δουλεύουν οι εργάτες, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους!

Οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τον εκπρόσωπο της "Τεχνικής Ενωσης", Αιμ. Αμάρη και του έθεσαν όλα τα ζητήματα. Στις καταστάσεις προσωπικού, που τους εμφάνισε ο εργοδότης, όχι μόνο δεν υπήρχαν τα ονόματα αρκετών εργαζομένων (αλλοδαπών), αλλά και τα στοιχεία που περιείχαν ήταν πλασματικά.

Μετά την περιοδεία, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Α. Ζαζόπουλος,κατάγγειλε "τη ΔΕΠΑ, που σαν ομπρέλα συγκαλύπτει τους εργολάβους. Ο χώρος εργασίας θυμίζει βαθύ μεσαίωνα. Μια σειρά δικαιώματα είναι καταργημένα". Ο Ι. Πουντίδης,πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου θα συμπληρώσει: "Τα σωματεία έκαναν γνωστό προς την εταιρία ότι αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα, θα προχωρήσουμε - με συνέλευση που θα γίνει στο χώρο - σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μέχρι να υπάρξουν λύσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ