Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Προς απεργία παγκόσμιας κλίμακας

Πανναυτεργατικό συλλαλητήριο στις 11 Δεκέμβρη. Συμμετέχει το ΕΚΠ και προσανατολίζεται σε παμπειραϊκή απεργία μαζί με την ΠΝΟ. "Πρωτοφανή διωγμό σε βάρος του Ελληνα ναυτεργάτη", καταγγέλλουν οι ναυτεργατικές ενώσεις

Με απεργία, σε παγκόσμια κλίμακα, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών.Χτες, σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας εξήγγειλε πανναυτεργατική απεργία μεταξύ των ημερομηνιών 13 με 16 Δεκεμβρίου,στην οποία θα συμμετέχουν οι ναυτεργάτες και των ποντοπόρων πλοίων. Η διάρκεια της απεργίας δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, ωστόσο αναμένεται να είναι πάνω από ένα εικοσιτετράωρο. Στα πλαίσια τις οργάνωσης του αγώνα των ναυτεργατών, στις 11 του μήνα θα γίνει πανναυτεργατικό συλλαλητήριο στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.Οι ναυτεργάτες αγωνίζονται, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς,ενάντια στη μείωση των οργανικών συνθέσεων στα πλοία, που προωθείται με τις σημαίες ευκαιρίας και την άρση του προστατευτισμού (καμποτάζ) των εσωτερικών πλόων της χώρας, ενάντια στον τρόπο φορολόγησης των ναυτεργατών που προωθεί η κυβέρνηση και ενάντια στη διάλυση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.

"Για την κατοχύρωση της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτεργατών - σημείωσε ο γενικός γραμματέας - απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός των οργανικών συνθέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων, η πάταξη της "μαύρης εργασίας", η ριζική αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,η ανάκληση όλων των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης (ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις για τα πλοία με σημαία ευκαιρίας) και η διατήρηση του καμποτάζ". Οσον αφορά τα κοινωνικοασφαλιστικά αιτήματα, ο συνδικαλιστής σημείωσε ότι οι ναυτεργάτες απαιτούν να καθοριστεί το ύψος των συντάξεων στο 80% του μισθού των εν ενεργεία ναυτικών. Χαρακτήρισε το νέο φορολογικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση "φορολογική λαίλαπα" για τους ναυτεργάτες και τόνισε ότι η κυβέρνηση "εξαπολύει έναν ανηλεή άδικο και πρωτοφανή σε έκταση και μέγεθος διωγμό του Ελληνα ναυτεργάτη".

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Γιάννης Μίχας, ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι τα σωματεία του Πειραιά θα πάρουν μέρος στο πανναυτεργατικό συλλαλητήριο, ενώ αναμένεται η διοίκηση του ΕΚΠ να κηρύξει παμπειραϊκή απεργία την ημερομηνία που θα κηρυχτεί και η απεργία των ναυτεργατών.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν βουλευτές της Α και Β Περιφέρειας του Πειραιά και εκπρόσωποι των κομμάτων. Ο βουλευτής του ΚΚΕΣταύρος Παναγιώτου δήλωσε: "Ο αγώνας των ναυτεργατών ενάντια στην κυβερνητική πολιτική έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη στιγμή που κινητοποιούνται και τα άλλα στρώματα της εργατικής τάξης. Ναυτεργάτες και εργαζόμενοι πρέπει να συντονίσουν τον αγώνα τους για να αποτρέψουν τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που εφαρμόζει με εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Οργάνωσης του ΚΚΕ Πειραιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολος ο εργαζόμενος λαός στο πλευρό των ναυτεργατών (2010-05-28 00:00:00.0)
Κανονισμός της ΕΕ και "τα σκυλιά δεμένα"! (1997-10-17 00:00:00.0)
Πέρα βρέχει... για την ΠΝΟ (1997-09-30 00:00:00.0)
Αποφασιστική κλιμάκωση της απεργίας (1997-01-17 00:00:00.0)
Μαχητικό μήνυμα αντίστασης (1996-12-12 00:00:00.0)
Μέσω Ναυπλίου το σπάσιμο του καμποτάζ; (1996-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ