Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κανονισμός της ΕΕ και "τα σκυλιά δεμένα"!

Προκλητικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για το καμποτάζ

"Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αυτός, δεν μπορούμε να τον ανατρέψουμε"!Με τη φράση αυτή ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς,ανακοίνωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, την πλήρη ευθυγράμμιση της ΠΝΟ με την κυβέρνηση και το εφοπλιστικό κεφάλαιο για την προώθηση του κοινοτικού κανονισμού 3577/92! Πρόκειται για τον κανονισμό που προβλέπει την άρση του προστατευτισμού των εσωτερικών θαλάσσιων πλόων της χώρας, με επακόλουθο την αντικατάσταση των Ελλήνων ναυτεργατών από χαμηλόμισθους αλλοδαπούς και την επέλαση των πολυεθνικών στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες!

Οι δηλώσεις του γγ της ΠΝΟ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις αποφάσεις της τελευταίας συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, αλλά και αυτές του Γενικού Συμβουλίου, οι οποίες ρητά ανέφεραν ότι η ΠΝΟ όχι μόνο είναι ενάντια στην άρση του καμποτάζ, αλλά θα δώσει και τη μάχη για τη διατήρησή του! Ο ίδιος, δε, παραδέχτηκε ότι τα όσα ανέφερε δεν αποτελούν απόφαση κάποιας συνεδρίασης της ΕΕ, σημειώνοντας: "Δεν έχουμε συμφωνήσει όλοι και δεν έχει συνεδριάσει η Επιτροπή για τη σημερινή συνέντευξη Τύπου"! Ομως, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας έσπευσαν να του προσφέρουν κάλυψη.

Ως δικαιολογία για την αλλαγή πλεύσης της ΠΝΟ απέναντι στον κοινοτικό κανονισμό ανέφερε: "Είναι κοινοτικός κανονισμός, τι να κάνουμε. Δεν μπορεί να γίνει ανατροπή του, αλλά τροποποίησή του" και συμπλήρωσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να απαιτήσει η Ελλάδα την τροποποίηση του άρθρου 3 του κανονισμού. Το άρθρο αυτό προβλέπει ότι η επάνδρωση των πλοίων που θα πλέουν στις θάλασσες της χώρας θα γίνεται με όρους που έχει υιοθετήσει το κράτος του οποίου τη σημαία φέρει το πλοίο και όχι το κράτος υποδοχής των πλοίων!

"Από κοινού υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας - εφοπλιστές και νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ προωθούν και μεθοδεύουν τον επαγγελματικό αφανισμό και την ισοπέδωση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης", σημειώνουν με κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,απαντώντας στα όσα δήλωσε ο γραμματέας της πλειοψηφίας, αλλά και για την επιστολή που έστειλε η πλειοψηφία της ΠΝΟ προς τον Στ. Σουμάκη, ζητώντας... διευκρινίσεις για το αν θα αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ναυτεργατών.

"Η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης - συνεχίζει - πρέπει και μπορεί να ανατραπεί με την οργανωμένη πάλη των ναυτεργατών, τη συμμετοχή του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στην απεργία στις 23 Οκτώβρη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ