Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δυναμικά στη μάχη της απεργίας

Επεκτείνονται σ' όλη τη χώρα οι περιοδείες συνδικαλιστικών στελεχών για την προετοιμασία της πανεργατικής πανελλαδικής κινητοποίησης στις 23 Οκτώβρη

Με ιδιαίτερη ένταση συνεχίζεται σε όλη τη χώρα η προσπάθεια ενημέρωσης των εργαζομένων για την ανάγκη της μαζικής συμμετοχής τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ στις 23 Οκτώβρη.Ταυτόχρονα με την πανεργατική απεργία, θα πραγματοποιηθεί και η τετράωρη στάση της ΑΔΕΔΥ. Στην Αθήνα, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Η αγανάκτηση να γίνει αγώνας

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος περιόδευσε χτες στην Κόρινθο και συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις ΜΟΤΟΡ - ΟΪΛ, ΕΛΛΑΣ ΚΑΝ, ΛΑΝΤΙΣ, ΚΕΡΑΦΙΝΑ, όπου μίλησε σε συγκεντρώσεις εργαζομένων.

Σε σύσκεψη σωματείων στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, ο Γ. Μαυρίκος έκανε εκτενή αναφορά και στην "έκθεση Σπράου,τονίζοντας: "Η κυβέρνηση μέσω των εκθέσεων αυτού του επικίνδυνου καθηγητή φανερώνει και σήμερα το προσωπείο της. Ενα προσωπείο, που έχει αναγορεύσει τον εργάτη, τον ασφαλισμένο, το ΙΚΑ και την κοινωνική ασφάλιση σε μεγάλο εχθρό που πρέπει να πεθάνει. Λογαριάζουν χωρίς τον "ξενοδόχο". Την κοινωνική ασφάλιση δεν την έφτιαξαν ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο σύμβουλός του καθηγητής. Η αντιασφαλιστική επίθεση μπορεί και πρέπει να γίνει η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Δε φτάνει σήμερα ο εργάτης να ανησυχεί, να αγαναχτεί, να εκνευρίζεται. Η αγανάκτηση να γίνει συνείδηση και αγώνας, που επιβάλλεται να κλιμακωθεί και να οξυνθεί και στις μορφές και στο περιεχόμενο μετά τις 23 Οκτώβρη".

Στη ΜΟΤΟΡ - ΟΪΛ, η συζήτηση στράφηκε γύρω από την κατάσταση στη ΓΣΕΕ. Ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε: "Εσείς οι εργάτες ανεβάζετε και κατεβάζετε διοικήσεις και πρέπει να δείτε ποιος παλεύει και ποιος χειροκροτεί, ποιος είναι με τον εργάτη και ποιος ενάντιά του και να στηρίζετε αυτούς που αγωνίζονται και παλεύουν".

Μαζική και οργανωμένη δράση

Με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο "ΑΤΤΑΛΟΣ" στο Πικέρμι, βρέθηκε χτες Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ. Μαζί του, ο Δ. Κυπραίος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ, καθώς και συνδικαλιστές από το Συνδικάτο Μετάλλου.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο που ανήκει σε ξένη πολυεθνική δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής υλικών βιβλιοδέτησης, φιλμ και μηχανών γραφείων και απασχολεί περίπου 130 εργαζόμενους.

Παρά την ενημέρωση που είχε γίνει στη διεύθυνση του εργοστασίου από την προηγούμενη βδομάδα, για την περιοδεία, ο διευθυντής Τ. Παναγιωτόπουλος δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στους συνδικαλιστές, με την εμμονή του να μη γίνει καμία συζήτηση με τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι "δεν επιτρέπω πολιτικούς λόγους στο εργοστάσιό μου". Η αποφασιστικότητα, όμως, των συνδικαλιστών έκαμψε τις αντιρρήσεις του διευθυντή και η ενημέρωση τελικά έγινε απρόσκοπτα.

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Γ. Σταυρόπουλος καταδίκασε τις ισοπεδωτικές για τα δικαιώματα των εργαζομένων προτάσεις Σπράου,επισημαίνοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί μέτωπο που θα αντιπαλέψει αυτές τις κατευθύνσεις. "Πρέπει να κάνουμε σαφές ότι δεν μπορεί ο Σπράος να προτείνει μέτρα για μας, χωρίς εμάς", τόνισε χαρακτηριστικά. Κατήγγειλε επίσης την αντιλαϊκή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας που ασκεί η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων, καλώντας τους να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικάτα για μαζική και οργανωμένη δράση, άσχετα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 23 Οκτώβρη.

"Στην καρμανιόλα τα δικαιώματά μας"

Αγανακτισμένους και αποφασισμένους να μην επιτρέψουν την εφαρμογή των αντεργατικών σχεδίων κυβέρνησης - βιομηχάνων, βρήκαν τους εργαζόμενους πολλών χώρων δουλιάς στην Κω,στους οποίους περιόδευσαν χτες, ο Χ. Κατσώτης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και η Κική Μακρή, πρόεδρος του τοπικού Εργατικού Κέντρου.

Οι συνδικαλιστές επισκέφτηκαν, μεταξύ άλλων, τα ξενοδοχεία "Νέπτουν Μπιτς" και ΠΡΙΝΣΕΣ και το σούπερ μάρκετ "Μαρινόπουλος".Μίλησαν με ωρομίσθιους, εποχιακούς, αλλά και πλήρως απασχολούμενους εργαζόμενους, που καθημερινά βιώνουν την εντατικοποίηση, την τρομοκρατία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την ανασφάλιστη εργασία.

Η Κική Μακρή τους κάλεσε να υπερασπίσουν το 8ωρο, την κοινωνική ασφάλιση, την πλήρη απασχόληση και να διεκδικήσουν νέα δικαιώματα, ενώ τόνισε ακόμα:"Πρέπει να γίνουμε τείχος που πάνω του θα προσκρούσει κάθε κυβερνητική και εργοδοτική προσπάθεια για κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και των άλλων κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Πολέμιοι εκείνων των πλειοψηφιών στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που στέλνουν με τη στάση τους στην καρμανιόλα τα δικαιώματά μας". Τέλος, τους κάλεσε να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 23 Οκτώβρη και στη συγκέντρωση στις 9.30 πμ στο Εργατικό Κέντρο Κω.

- Με επιστολή της προς την ΠΟΕΣΥ, η διοίκηση της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών,την καλεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για κοινή κάθοδο όλων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου στην πανεργατική απεργία. Σημειώνει επίσης ότι σχετικά με την πρόταση για δημιουργία Συνδικάτου Τύπου, "η διοίκηση του Σωματείου μας γνωστό είναι ότι είχε και έχει την άποψη για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός τέτοιου συνδικαλιστικού οργάνου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ