Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
... "Θ' αγωνιστούμε σαν να 'μαστε παιδιά"

Με μια συγκλονιστική συγκέντρωση και πορεία χτες οι απόμαχοι της δουλιάς διαμήνυσαν: "Ακόμα πολεμάμε. Δεν ξοφλήσαμε". Μαζί με τους εργάτες, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους για τη σωτηρία της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας επιχειρεί, μάταια, να μετριάσει το σοκ από την "έκθεση Σπράου"

"Αυτά που με αγώνες σκληρούς έχουμε χτίσει, κανένας "Σπράος" δε θα καταργήσει".Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες χιλιάδες συνταξιούχοι, με μια συγκλονιστική συγκέντρωσή τους στην πλατεία Κάνιγγος, που οργάνωσε η Συντονιστική τους Επιτροπή. Δήλωσαν πανέτοιμοι να σηκώσουν ακόμα πιο ψηλά τα λάβαρα του αγώνα, για να προασπίσουν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα από την αντιασφαλιστική καταιγίδα, βροντοφωνάζοντας: "Τα χρόνια και αν περάσαν, δε γέρασε η καρδιά. Εμείς θα αγωνιστούμε σαν να 'μαστε παιδιά".

Στον αγώνα αυτό, δήλωσαν, θα πορευτούν μαζί με τους εργάτες και ζήτησαν την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο".

Οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας δονήθηκαν από τη ζωντάνια των περήφανων γηρατειών, που με μια μεγαλειώδη πορεία κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εργασίας. Διαμήνυσαν πως "Τα πλούτη τα παλάτια, εμείς τα χτίσαμε. Ακόμη πολεμάμε. Δεν ξοφλήσαμε".Και για να το επιβεβαιώσουν, ανανέωσαν το αγωνιστικό τους "ραντεβού" για τις 23 Οκτώβρη στην πανεργατική κινητοποίηση, ενώ πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 5 Νοέμβρη σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα,στις 6 Νοέμβρη στην Καβάλα και έπεται συνέχεια.

Να μετριάσει τις αντιδράσεις από την - υπαγορευμένη από την κυβέρνηση - "έκθεση Σπράου", επιχείρησε ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας,κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας.Ετσι, ισχυρίστηκε ότι "δεν είναι θέση της κυβέρνησης, αλλά γνώμη επιτροπής ειδικών που κατατίθεται στον "κοινωνικό διάλογο""... Σε ερώτηση συνταξιούχου "γιατί, τότε, δεν την αρνείστε;", σημείωσε πως "αν υπάρχει και κάτι θετικό, θα το απορρίψουμε;". Πρόσθεσε ότι ο "διάλογος" θα συνεχιστεί για δύο χρόνια και μετά το 2000 θα υπάρξουν μέτρα και επισήμανε πως "για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση χρειάζεται συναινετικές λύσεις"! Τέλος, είπε ότι γίνονται επεξεργασίες, που δεν έχουν καταλήξει, για παρεμβάσεις όσον αφορά επικουρικές συντάξεις και φορολογικά και ότι οι... αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό, "αλλά μην περιμένετε πολλά"!

Θύελλα αντιδράσεων ξεσηκώθηκε όταν ο Δ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας, ενημέρωσε για τις απαντήσεις του υφυπουργού. Η οδός Πειραιώς δονήθηκε από τις οργισμένες φωνές των περήφανων γηρατειών: "Με φιλοδωρήματα δε μας ξεγελάτε. Αίσχος και ντροπή σε σας που κυβερνάτε".

Ο Δ. Μαυροδόγλου επισήμανε ότι "με δεδομένο τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης όσον αφορά την εισοδηματική πολιτική. Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός λέει πως πρέπει να σφίξουμε το ζωνάρι για να πιάσουμε τα κριτήρια του Μάαστριχτ, είναι καθαρό ποιες θα είναι οι αυξήσεις για το '98. Με δεδομένο ακόμα ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει με ευλάβεια τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και με δεδομένο επίσης ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τις εντολές των διεθνών ιμπεριαλιστικών οικονομικών κέντρων, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, είναι καθαρό ότι οδηγούμαστε στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος. Δεν μπορούμε εμείς να στηριχτούμε και να περιμένουμε το τι θα φέρει ο "κοινωνικός διάλογος". Το ζούμε, ξέρουμε τα αποτελέσματά του, κατεδαφίζουν τις εργασιακές σχέσεις και την ίδια τύχη επιφυλάσσουν και για το ασφαλιστικό".

Η συγκέντρωση

Χιλιάδες συνταξιούχοι, ανταποκρινόμενοι θετικά στο αγωνιστικό κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής,σήκωσαν και πάλι χτες τα πανό, πήραν τις πικέτες και ροβόλησαν προς την πλατεία Κάνιγγος. Πολύ πριν τις 10πμ, η πλατεία γέμισε ασφυκτικά.

Τη συγκέντρωση "άνοιξε" ο Δ. Μαυροδόγλου, λέγοντας πως "ύστερα από μια ανάπαυλα καλοκαιρινή, βρισκόμαστε και πάλι στους δρόμους, γιατί η θέση μας και όλων των εργαζομένων επιδεινώθηκε ακόμα πιο πολύ". Αναφέρθηκε σε μια σειρά αντεργατικούς νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, για υγεία, παιδεία, για τους αγρότες και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός εξάγγειλε συνέχιση της λιτότητας. Επίσης πως η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του ν. 2.084, που μειώνει τις επικουρικές συντάξεις και βάζει χαράτσι στις κύριες συντάξεις, ενώ στο στόχαστρό της έχουν μπει και οι αναπηρικές. Καταφέρθηκε δριμύτατα κατά της "έκθεσης Σπράου" που "έγινε με εντολή πρωθυπουργού και στοχεύει στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης". Τόνισε πως "αυτή την πολιτική της κατεδάφισης των πάντων πάνε να την περάσουν μέσα απ' τον "κοινωνικό διάλογο"". Κάλεσε τη ΓΣΕΕ να αποχωρήσει, σημειώνοντας ότι "οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομης Παρέμβασης" αναλαμβάνουν μεγάλη και ιστορική ευθύνη. Δεν τους δίνουμε το δικαίωμα να παζαρεύουν δικαιώματά μας, που η γενιά μας και οι παλιότερες ματώσαμε για να τα κατακτήσουμε". Τέλος υπογράμμισε "έχουμε δυο όπλα στα χέρια μας, τον αγώνα και την ψήφο μας, με αυτά θα παλέψουμε".

Χαιρετισμούς απηύθυναν καλώντας όλους στον αγώνα ενάντια στις αντιασφαλιστικές αντισυνταξιουχικές μεθοδεύσεις οι: Ν. Γκίκας γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΔΕΗ, Γ. Νικολάου από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ναυτικών, ο Γ. Γραμματικός από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Δημόσιων Υπαλλήλων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΟΑ του ΚΚΕ,με επικεφαλής τους Μ. Κατσανάκο και Φρ. Κορτζίδου,οι βουλευτές του ΔΗΚΚΙ Γ. Ρόκος και Μ. Καραγιάννη,ο Λ. Αυδής,επικεφαλής της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Αθήνας και ο Π. Σοφός,γραμματέας του ΕΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ