ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δύσκολες ώρες στην Ξάνθη

Μεγάλες πλημμύρες και στη Λέσβο

Δύσκολες ώρες συνεχίζουν να περνούν οι κάτοικοι του Νομού Ξάνθης, καθώς η κατακλυσμιαία βροχή του Σαββάτου κατέστρεψε τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εκατοντάδες νοικοκυριά, καταστήματα, βιοτεχνίες, δίκτυα υποδομών και το οδικό δίκτυο. Ετσι, το μέλλον της υποβαθμισμένης αυτής ακριτικής περιοχής γίνεται ακόμη πιο αβέβαιο. Στον κάμπο της Ξάνθης, αλλά και σε κάποιες ορεινές κοινότητες, οι άνθρωποι μέσα από τις λάσπες συνέχισαν και χτες να μαζεύουν ό,τι έχει μείνει από το νοικοκυριό και τη σοδειά τους. Οι ζημιές ανέρχονται σε δισεκατομμύρια, δήλωσε χτες ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φ. Πετσάλνικος.

Ακόμη υπάρχουν περιοχές του νομού που παραμένουν αποκομμένες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεφωνικό δίκτυο. Επίσης διακοπές στις επικοινωνίες, λόγω των καταρρακτωδών βροχών, σημειώθηκαν σε ορισμένες περιοχές των Νομών Δράμας και Καβάλας. Οι κοινότητες της Ξάνθης που έπαθαν τις περισσότερες ζημιές είναι η Γενισέα, το Πόρτο Λάγος και στην ορεινή περιοχή η Μύκη και ο Εχίνος. Οι δρόμοι των δύο τελευταίων κοινοτήτων ήταν σκεπασμένοι και χτες από τόνους χωμάτων, αλλά και κορμούς δέντρων. Ολα τα σπίτια και μαγαζιά που βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι πλημμύρισαν, ενώ κάτω από τόνους λάσπης είναι θαμμένα πολλά αυτοκίνητα.

Κλειστή θα μείνει για αρκετό διάστημα η σιδηροδρομική γραμμή Ξάνθης - Κομοτηνής, λόγω κατάρρευσης γέφυρας στο 8ο χιλιόμετρο. Οι 7 τραυματίες που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Ξάνθης είναι εκτός κινδύνου.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κρατική μηχανή "βρίσκεται στο πόδι". Τα μόνα, όμως, συνεργεία που παρουσιάστηκαν στο νομό από την πρώτη στιγμή ήταν αυτά της ΔΕΗ. Το σχέδιο "Ξενοκράτης" για δύο εικοσιτετράωρα βρίσκονταν στα χαρτιά.

Οπως διαπίστωσε χτες κλιμάκιο της ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ, που επισκέφθηκε τα Πομακοχώρια, η κατάσταση στις ορεινές κοινότητες είναι απελπιστική. "Στα χωριά Μύκη και Εχίνος έχουν καταστραφεί τα πάντα κατά μήκος του ποταμού", λέει ο γραμματέας της ΚΟ Ξάνθης. "Το νερό είχε ανέβει στο 1,5 μέτρο μέσα στα σπίτια. Στον Εχίνο καταστράφηκε, πέραν των άλλων, το δίκτυο ύδρευσης και οι κάτοικοι πίνουν νερό επικίνδυνο. Οι περιοχές αυτές όμως, όπως πάντα, ήταν και αυτή τη φορά οι πιο παραμελημένες".

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δώσει ένα επίδομα 200.000 δραχμών, ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης δήλωσε ότι μετά την καταγραφή θα ανακοινωθεί δέσμη μέτρων για τους πλημμυροπαθείς.

Ο Φ. Πετσάλνικος, αναφερόμενος στις πληροφορίες για κίνδυνο πλημμυρών στο Νέστο και τον Εβρο, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη Βουλγαρία, δήλωσε ότι, όσον αφορά το Νέστο, ελπίζει ότι δε θα σημειωθούν πλημμύρες, ενώ για τον Εβρο είπε ότι οι φορείς έχουν προμηθευτεί ειδικά μηχανήματα καθαρισμού των τάφρων.

Στη Λέσβο

Τεράστιες ζημιές προκάλεσαν οι μεγάλες βροχοπτώσεις στα χωριά Βρίσα και Σταυρό στη Λέσβο. Οι ξεροπόταμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους και παρέσυραν στη διάβα τους ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, καταστρέφοντας περιουσίες και προκαλώντας ζημιές στα οδικά δίκτυα, περιφερειακά και αγροτικά, και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης των χωριών. Επίσης μεγάλες είναι οι ζημιές στις καλλιέργειες, που ακόμα δεν έχουν εκτιμηθεί.

Κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σταύρο Σκοπελίτη,μέλος του Γραφείου της ΝΕ, επισκέφτηκε τα χωριά και διαπίστωσε επί τόπου το μέγεθος της καταστροφής.

Ο Στ. Σκοπελίτης δήλωσε και στους δυο προέδρους τη συμπαράσταση της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ και τόνισε και σ' αυτούς, αλλά και στους κατοίκους του χωριού ότι είναι στο πλευρό τους σ' όλες τις ενέργειες που θα κάνουν για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση όσων καταστράφηκε η περιουσία τους.

ΚΕΔΚΕ
Θυσία στη σύγκλιση και η Αυτοδιοίκηση

Σήμερα η σύσκεψη της ΚΕΔΚΕ με τα πολιτικά κόμματα

Με επιφανειακά ακίνδυνο τρόπο, που εκδηλώνεται υπό το πρόσχημα του συνεχούς διαλόγου, ο πρόεδρος Δ. Αβραμόπουλος και η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) επιδιώκουν το συμβιβασμό και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχοντας ως ...ποθούμενο έναν "πρωταγωνιστικό ρόλο" για τη χώρα μας στις συνθήκες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και των παγκοσμιοποιημένων αγορών, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ ετοιμάζεται να θυσιάσει την Αυτοδιοίκηση, μαζί και τους δημότες και πολίτες της χώρας, στο παραπάνω "όραμά" της - στο δικό της και των λίγων.

Την επικύρωση της θυσίας της Αυτοδιοίκησης ξεκινά σήμερα η ΚΕΔΚΕ, σε κοινή σύσκεψη που έχει με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου "να διαμορφωθεί κοινό πλαίσιο προσέγγισης των σημαντικών ζητημάτων που συνδέονται με το παρόν και το μέλλον των θεσμών αποκέντρωσης". Ταυτόχρονα θα προτείνει η σύσκεψη αυτή να αποκτήσει χαρακτήρα διαρκείας, για το διάστημα ενός χρόνου, προωθώντας το καπέλωμα στην ουσία των θεσμικών οργάνων, που ήδη υπάρχουν από μια "εθνική συμφωνία οραμάτων και ελπίδων για την Αυτοδιοίκηση", όπως θα εισηγηθεί στη σημερινή σύσκεψη ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δ. Αβραμόπουλος παραγκωνίζει ουσιαστικά το ρόλο των θεσμικών οργάνων, είτε κάνει λόγο για εθνική συμφωνία σε διάφορα ζητήματα είτε για μητροπολιτική διοίκηση της Αττικής (πρόσφατο συνέδριο με θέμα "Ενα όραμα για την Αθήνα"). Στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ χάρισε, αυτός και η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, "μερικά" δισεκατομμύρια από την Αυτοδιοίκηση και κατά συνέπεια από τις τσέπες των δημοτών, στο όνομα της "συμπαράστασης" στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τα καταφέρει με την υπόθεση Μάαστριχτ και σύγκλιση.

Οι κομμουνιστές αιρετοί έχουν ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση τους: Δίπλα στο δημότη, μέσα στα σωματεία.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην καταστροφή του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου (του Πύργου), έκτασης 40 στρεμμάτων, στην περιοχή Αγίων Αναργύρων, από την ανέγερση κτιρίου του "Κόντινεντ" σ' αυτόν, πραγματοποιεί, σήμερα, στις 6 μμ., στην κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην τσιμεντοποίηση του Πύργου.

Σε σύσκεψη μαζικών φορέων των Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού, αποφασίστηκε ο συντονισμός της δράσης τους για την αποτροπή του εγκλήματος τσιμεντοποίησης που διέπραξε το ΥΠΕΧΩΔΕ, αποχαρακτηρίζοντας από πράσινο το χώρο. Παράλληλα, καταγγέλθηκε η ανοχή και σε ορισμένες περιπτώσεις συνεργασία των δημοτικών αρχών των Δήμων Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού, στο έγκλημα που επιχειρείται.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Λίγα ψίχουλα... αντί προϋπολογισμού

Προϋπολογισμό που δεν ανταποκρίνεται ούτε καν στις λειτουργικές ανάγκες της νομαρχίας, ψήφισε τη Δευτέρα το βράδυ η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά, εκτελώντας πιστά τις επιταγές της κυβέρνησης, που καταδικάζει σε οριστική απονεύρωση τη Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση. Εκτός κι αν προσφύγει κι αυτή στην εύκολη λύση του χαρατσώματος των πολιτών, στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών της και την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων της κατά το παράδειγμα των "πρωτοπόρων" νομαρχιών της Βοιωτίας και της Εύβοιας. Γιατί, αυτός είναι σήμερα ο στόχος, όπως κατήγγειλαν στο συμβούλιο, οι σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ε. Παντελάκη και Γ. Λαγωνίκας,οι οποίοι αναφέρθηκαν στο αντιδραστικό νομοσχέδιο που προωθεί αυτές τις μέρες η κυβέρνηση για την... οικονομική αυτοτέλεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μέσω νέων φόρων και επιβάλλοντας ασφυκτικότερο ακόμη έλεγχο στο θεσμό.

Ο λογιστικά ισοσκελισμένος μάλιστα προϋπολογισμός της Νομαρχίας Πειραιά, στην πραγματικότητα παρουσιάζει έλλειμμα 1.200.000.000 δραχμών, αφού λείπουν κονδύλια για τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών. Ακόμη όμως και τα 46.375.979.000 δραχμές που προβλέπονται στον προϋπολογισμό είναι ψίχουλα για τη Νομαρχία του Πειραιά, που από αυτά θα χρειαστεί τα 32 δισεκατομμύρια περίπου μόνο για την υγεία, τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ένα 9% του προϋπολογισμού αφορά έργα στην περιοχή."Πρόκειται για εμπαιγμό των αιρετών, σημείωσε η νομαρχιακή σύμβουλος Ελ. Παντελάκη, που θα οδηγήσει μαθηματικά σε χαράτσωμα των πολιτών και το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχει ευθύνη όσο δεν αντιστέκεται σε αυτή την πολιτική και δε διεκδικεί".

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Παρανομούν για χάρη του τσιμέντου

Επιμένει... παράνομα η διοίκηση του Δήμου Πειραιά, αναζητώντας πάση θυσία τρόπο να προωθήσει τα σχέδιά της για την τσιμεντοποίηση των οικοπέδων της "Υπεραγοράς". Δε διστάζει πλέον να αμφισβητεί ακόμη και τις αποφάσεις υπουργών, όταν αυτοί ακυρώνουν καταφανώς παράνομες πράξεις της.

Ετσι, με 13 μόλις ψήφους και παρά τις αποχές και συμβούλων της πλειοψηφίας, το Δημοτικό Συμβούλιο επικύρωσε για μια ακόμη φορά το βράδυ της Δευτέρας τους όρους της δημοπρασίας για την κατασκευή γκαράζ και καταστημάτων στο χώρο των οικοπέδων, επανεγκρίνοντας την ίδια απόφαση, που πρόσφατα είχε ακυρώσει ως παράνομη ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας.Χαρακτηριστικό της επιμονής να τσιμεντοποιηθεί ένας απ' τους τελευταίους χώρους που έχουν απομείνει για πράσινο στην πόλη, είναι το παράδοξο αίτημα του Στ. Λογοθέτη,όπως αυτό αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, να αναστείλει ο υπουργός την εφαρμογή της απόφασής του, που καταργεί την "παλιά" απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου... ώστε να ισχύσει η "νέα" πανομοιότυπη απόφασή του!

Χωρίς να υπολογίζεται η καταστροφή του κοινόχρηστου χώρου, να σημειώσουμε μόνο ότι από τους όρους της δημοπρασίας, που έχουν καταγγείλει οι σύμβουλοι της δημοτικής κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση", προσφέρονται σκανδαλωδώς στο ιδιώτη, που θα κατασκευάσει το γκαράζ και τα καταστήματα, δωρεάν 400 θέσεις στάθμευσης προς εκμετάλλευση.

Στάσεις εργασίας

Με 4ωρη στάση εργασίας αύριο Πέμπτη και προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας απαντούν οι εργαζόμενοι στα έργα του τεχνικού προγράμματος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, μετά την απόφαση της διοίκησης του ΟΠΠ να απολυθούν 23 έκτακτοι εργαζόμενοι από το έργο του Επταπυργίου, γιατί αν συνέχιζαν να εργάζονται θα αποκτούσαν όλα τα δικαιώματα που προβλέπουν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τους 23 απολυμένους αλλά συνολικά 130 έκτακτους που θα μπορούσαν να αποκτήσουν τα ίδια "απαγορευμένα" δικαιώματα και των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ