ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στην παιδεία
  • Πορεία αύριο των μαθητών στο υπουργείο Παιδείας
  • Απεργούν στις 11, 12, 13 του Δεκέμβρη οι καθηγητές και ακολουθούν στις 16 και 17 οι δάσκαλοι

"Μπλόκα" αντίστασης ενάντια στην πολιτική λιτότητας, που προμηνύει ακόμα μεγαλύτερα δεινά για την παιδεία, υψώνουν δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές και σπουδαστές, που προχωρούν το επόμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού.

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί προχωρούν σε 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Δεκέμβρη 1996 μετά από απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ. Στις 16 Δεκέμβρη οι δάσκαλοι θα πραγματοποιήσουν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας και τη δεύτερη μέρα το ΔΣ της ΔΟΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ. Το βράδυ της ίδιας μέρας συγκαλούνται γενικές συνελεύσεις των συλλόγων όλης της χώρας, προκειμένου να αποφασίσουν τη συνέχιση της απεργίας μετά τις γιορτές. Το ΔΣ της ΔΟΕ αναμένεται να συνεδριάσει στο τέλος της βδομάδας προκειμένου να διαμορφώσει συγκεκριμένη πρόταση για μετά τις γιορτές.

Στο μεταξύ, χτες πραγματοποιήθηκε η Ολομέλεια των προέδρων διδασκαλικών συλλόγων της χώρας, όπου φάνηκε η αγωνιστική διάθεση του κλάδου και έγιναν προτάσεις για κινητοποιήσεις. Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" πρότεινε 48ωρη απεργία στις 17 και 18 Δεκέμβρη με συμμετοχή στα συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ την πρώτη μέρα της απεργίας. Για τη δεύτερη μέρα πρότεινε έκτακτες γενικές συνελεύσεις των συλλόγων προκειμένου να εγκριθεί πρόταση για παραπέρα κλιμάκωση με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ανά βδομάδα από 15.1.1997 και Ολομέλεια των προέδρων στις 21.12.1996 για να επικυρώσουν την παραπέρα αγωνιστική πορεία. Οι εκπρόσωποι της ΔΕΕ δηλώνουν ότι η παράταξη θα στηρίξει το απεργιακό πρόγραμμα που αποφασίστηκε με όλες της τις δυνάμεις και θα υποστηρίξει μέσα από τις κινητοποιήσεις τα αιτήματα που προβάλλει η ΔΕΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την αποκέντρωση της παιδείας και στην κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ενάντια στο νέο μισθολόγιο, στη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας και την άρση της μονιμότητας, για την ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό κ.ά.

Ηδη, οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποφάσισαν τριήμερη πανελλαδική απεργία στις 11, 12, και 13 Δεκέμβρη και απεργία διαρκείας μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα εισηγηθεί η απεργία διαρκείας να ξεκινήσει και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αν η κυβέρνηση προωθήσει για ψήφιση το νέο μισθολόγιο νωρίτερα.

Μαθητές - σπουδαστές

Με κύριο αίτημα την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% οι μαθητές της Αθήνας πραγματοποιούν συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη. Οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 11 πμ στα Προπύλαια και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται κατόπιν απόφασης πολλών 15μελών συμβουλίων γυμνασίων και λυκείων της Αθήνας, ενώ και σήμερα πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις στα σχολεία για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.

Κινητοποίηση πραγματοποιούν στις 12.12.1996, ώρα 8 μμ στην πλατεία Κάνιγγος, και οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων της Αθήνας, διεκδικώντας αναβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης.

Στις 12.12.1996, στις 11 πμ, οι σπουδαστές της Αθήνας πραγματοποιούν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας, έπειτα από απόφαση του ΚΣ της ΕΣΕΕ.

Ελεύθερος ο Μ. Χαμντάν

Χωρίς δεσμά, ύστερα από 8 χρόνια στη φυλακή, ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του, είναι από χτες ο Παλαιστίνιος αγωνιστής Μ. Χαμντάν.Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, με το βούλευμά του 1015/3/12/95, διέταξε την υφ' όρων απόλυσή του, μετά τη συμπλήρωση των 3/5 της ποινής που του είχε επιβληθεί το '92 από το Εφετείο Κακουργημάτων και την άμεση απέλασή του από τη χώρα.

Το τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο, που αποτελούσαν οι Ι. Χαμηλοφόρης,Ι. Κλάπα και Μ. Τσιριμώκου,επικύρωσε με την απόφασή του την πρόταση του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Α. Λιόγα,ο οποίος έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο Μ. Χαμντάν πληρεί τις προϋποθέσεις του νόμου, επιδεικνύοντας όλα αυτά τα χρόνια διαγωγή που δεν είχε καμιά σχέση με την ψυχολογία του κρατουμένου και κατά συνέπεια μπορεί να αποφυλακιστεί.

Ο Μ. Χαμντάν συμπλήρωσε τα 3/5 της ποινής του με την πρόσθεση των ημερών εργασίας του στη φυλακή, οι οποίες υπολογίζονται διπλές. Είχε καταδικαστεί τελεσίδικα το 1992 από το Πενταμελές Εφετείο σε 15 χρόνια κάθειρξη, για ανθρωποκτονία από πρόθεση και βλάβη σε αεροσκάφος, ενώ κρατούνταν στις ελληνικές φυλακές από το 1988. Ο Παλαιστίνιος είχε κατηγορηθεί από τους Αμερικανούς ως δράστης τρομοκρατικής ενέργειας σε αεροσκάφος της "Παναμέρικαν" και είχε ζητηθεί η έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εκ των συνηγόρων του Σπ. Φυτράκης δήλωσε χτες στο "Ρ" ότι η οριστική αποφυλάκιση του Μ. Χαμντάν αποτελεί "νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων που του συμπαραστάθηκαν από την πρώτη στιγμή και κατόρθωσαν να μην τον εκδώσει η χώρα μας στις ΗΠΑ και να δοθεί η μέση λύση της εκδίκασης σε ελληνικά δικαστήρια της υπόθεσής του, σύμφωνα με το εσωτερικό μας Δίκαιο".

Γερ. ΤΡ.

ΟΤΕ
Εντονες αντιδράσεις για τον διευθύνοντα σύμβουλο

Εντείνονται οι αντιδράσεις για τη διαδικασία γύρω από την εκλογή του νέου διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ, ενώ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ζήτημα θα καταλήξει στη Δικαιοσύνη. Ηδη, η πρόταση της Διοίκησης του Οργανισμού, που ξεσήκωσε τόσες αντιδράσεις, βρίσκεται στα χέρια των δύο αρμόδιων υπουργών, οι οποίοι θα ανακοινώσουν σύντομα την τελική απόφαση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιστήμονες, οι οποίοι είχαν θέσει υποψηφιότητα, φέρονται αποφασισμένοι να κινήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να προσβάλουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας, την οποία χαρακτηρίζουν διαβλητή και αδιαφανή. Θεωρούν, μάλιστα, ότι η επιλογή του Σ. Νέζη για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου δεν πληρεί ούτε καν τις τυπικές απαιτήσεις της προκήρυξης της θέσης, αφού το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν έχει ουδεμία προϋπηρεσία στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ, Γιάννης Λαμπράκης, καταγγέλλει ότι με μεθοδεύσεις αποκλείστηκαν οι εργατικοί εκπρόσωποι από τη συζήτηση του θέματος στο ΔΣ του Οργανισμού. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει την κυβέρνηση, τη Διοίκηση και τα διορισμένα μέλη του ΔΣ ότι οι μεθοδεύσεις τους διευκολύνουν το ξεπούλημα του ΟΤΕ.

Επιστημονικά διαβλητή χαρακτηρίζει την αξιολόγηση της εταιρίας ΚΑΝΤΟΡ, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΟΤΕ Κυριάκος Κιουλάφας και σημειώνει ότι το ΔΣ του ΟΤΕ αποδείχτηκε κατώτερο των περιστάσεων. Καλεί, μάλιστα, τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών να αναλάβει τις ευθύνες του, ζητώντας την παραίτηση όλου του ΔΣ και το διορισμό νέου, ευρύτερης πολιτικής αποδοχής. Τις αντιρρήσεις τους εκφράζουν, ακόμα, η ΟΜΕ - ΟΤΕ και πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου.

Το γεγονός, πάντως, ότι η Διοίκηση του Οργανισμού επέμεινε στην πρότασή της, παρά τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν και την προηγούμενη βδομάδα, τόσο για τη διαβλητή διαδικασία, όσο και για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα - και, μάλιστα, χωρίς επίσημη απάντηση από την πλευρά του ΟΤΕ - δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τους σκοπούς που εξυπηρετούνται από μια τέτοια επιλογή.

Και αυτό, γιατί ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα είναι αυτός που θα φέρει την κύρια ευθύνη για το πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ, που θα φτάσει το αστρονομικό ποσό του 1,5 τρισεκατομμυρίου δραχμών.

Σύσκεψη συνταξιούχων στον Πειραιά

Σύσκεψη, ενόψει της Πανελλαδικής Πανσυνταξιουχικής Συγκέντρωσης στις 10 Δεκέμβρη, διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά και γύρω δήμων ξηράς και θάλασσας. Η σύσκεψη θα γίνει αύριο, στις 9.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (3ος όροφος). "Επειδή η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, παρακαλούμε να μην λείψει κανείς από τη σύσκεψη", τονίζει στο κάλεσμα η Οργανωτική Επιτροπή της ΣΕΑ Πειραιά.

Στο "σκαμνί" για το σπατόσημο

Ποινική δίωξη για κακουργηματική υπεξαίρεση εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, άμεση συνέργεια σ' αυτήν και απιστία άσκησε, χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αναστ. Κανελλόπουλος, κατά παντός υπευθύνου για τη μη απόδοση του σπατόσημου από ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες. Η δίωξη στρέφεται εναντίον των υπευθύνων των εταιριών, αλλά και υπαλλήλων της ΥΠΑ που ολιγώρησαν στην είσπραξη του ειδικού αυτού πόρου.

Η υπόθεση απασχόλησε τις εισαγγελικές αρχές ύστερα από σχετικό δημοσίευμα στον Τύπο. Διατάχθηκε αμέσως προκαταρκτική έρευνα, την οποία ανέλαβε ο αντεισαγγελέας Επαμ. Βρακατσέλης. Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί το ακριβές ύψος της ζημιάς του δημοσίου, αλλά βάσει των στοιχείων που ήδη συγκεντρώθηκαν προέκυψε η τέλεση των παραπάνω αξιόποινων πράξεων. Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε ειδικό ανακριτή.

Σημειώνεται ότι τα χρέη των ιδιωτικών αεροπορικών προς την ΥΠΑ, από τη μη καταβολή του σπατόσημου, ανέρχονται στα τρία δισ. δρχ.. Απ' αυτά, 1,2 δισ. δρχ. είναι το χρέος της "VENUS", η οποία σημειωτέον έχει να πληρώσει το προσωπικό από τον Αύγουστο, 347 εκατ. δρχ. οφείλει η "Αϊρ Γκρης", 32 εκατ. δρχ. η "Κρόνος" και 300 εκατ. δρχ. η "Απόλλο". Αλλες δυο ιδιωτικές εταιρίες, που βούλιαξαν στα χρέη και έβαλαν λουκέτο, οφείλουν στην ΥΠΑ περίπου 700 εκατ. δρχ. Πρόκειται για τη SEEA (340 εκατ. δρχ.) και για τις "Κρητικές Αερογραμμές" (353 εκατ. δρχ.).

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και παππού

ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗ

Επίτιμο Δικηγόρο

ετών 83

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 4.12.96 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Καστέλλας Πειραιώς.

Η σύζυγος: Ελένη.

Τα τέκνα: Παναγιώτης και Καίτη Σαπουντζάκη, Μαργαρίτα και Βαγγέλης Αργυράκης.

Τα αδέλφια: Αρτέμης και Αικατερίνη Σαπουντζάκη, Μαρία Μαρκογιαννάκη, Πολυτίμη και Γιώργος Φιλίππου, Μαρία Παναγιώτου, Νικόλας και Μάρθα Ιμπριάλου.

Τα εγγόνια: Γιώργος, Γιώργος, Δημήτρης.

Οι λοιποί συγγενείς.

***

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα, παππού και προπάππο, αδελφό και θείο,

ΚΛΕΟΒΟΥΛΟ ΑΝΑΣ. ΔΕΝΔΡΙΝΟ

ορειβάτη

ετών 97

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη, 4.12.96 και ώρα 3 μ.μ. εκ του Ιερού Ναού του Κοιμητηρίου Βύρωνα.

Τα παιδιά: Νίκη και Γιάννης Παυλάκος, Ελευθερία και Θανάσης Τσακμάκης, Ειρήνη και Νίκος Κούρεντας.

Τα εγγόνια: Αγις Τσακμάκης, Μαρίνα και Πάρης Ξενικάκης, Γιώργος, Τάσος Παυλάκος, Νάσος, Φοίβος Κούρεντας.

Ο δισέγγονος: Στεφανάκος Ξενικάκης.

Τα αδέλφια: Ζηνοβία Φραγκιαδάκη, Παναγιώτης και Θέμης Ματσούκη.

Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Εκδρομή - προσκύνημα
  • Ο Σύλλογος "ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΥΘΕΙΟΥ""Προσφορά και θυσία στο βωμό της λευτεριάς" μετέχει με διήμερη εκδρομή - προσκύνημα Σάββατο - Κυριακή 7 - 8/12/96 στο μνημόσυνο των 41 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς το Δεκέμβρη του 1943 στον κάμπο Μαυροβουνίου - Πασσαβά (Γυθείου). Η εκδήλωση πραγματοποιείται από κοινού με το Παράρτημα ΛΑΚΩΝΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ. Αναχώρηση πούλμαν το Σάββατο 7 - 12 στις 7.30 πμ από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο), Αθήνα. Δηλώσεις συμμετοχής τηλ: 8837.086 και 9413.842
Γενική Συνέλευση
  • Το ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Μέσης Ανατολής (ΠΣΑΜΑ) καλεί τα μέλη του σε τακτική Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 11 - 12 - 96 στις 10 πμ στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όρ.). Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί απαρτία η ΓΣ θα πραγματοποιηθεί την επομένη Τετάρτη 18 - 12 - 96 στην ίδια αίθουσα και ώρα.
"Πότισαν" με LSD 16χρονη σε μπαρ

Συνελήφθησαν από την Αστυνομία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο 26χρονος Βασ. Παππάς και η 19χρονη Μαρία Αντωνίου γιατί τα ξημερώματα της Δευτέρας, μέσα στο μπαρ "Μπάτερυ" της Λεωφ. Κηφισού, έδωσαν παραισθησιογόνο ουσία (LSD) στη 16χρονη μαθήτρια Ρ. Σ., με αποτέλεσμα να εισαχθεί για νοσηλεία στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά. Η ανήλικη, αμέσως μετά τη λήψη της παραισθησιογόνου ουσίας, αισθάνθηκε αδιαθεσία και ο Παππάς τη μετέφερε στο σπίτι της. Επειδή όμως η αδιαθεσία της συνεχίστηκε όλη τη μέρα, η μητέρα της τη μετέφερε τις απογευματινές ώρες στο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα, το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού ανέλαβε την υπόθεση και προχώρησε στη σύλληψη των προαναφερομένων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο Παππάς είχε και στο παρελθόν χορηγήσει ναρκωτικές ουσίες στη φίλη της 16χρονης, Μ. Αντωνίου.

Εναντίον των συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για αγορά, πώληση και χρήση ναρκωτικών ουσιών κατ' εξακολούθηση. Εν συνεχεία, παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον 20ό τακτικό ανακριτή Αθηνών Στέφ. Πανταζή, από τον οποίο πήραν προθεσμία για σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ